המדע המודרני
שואף לתאר את כל התופעות בטבע במונחים של סיבה פועלת בלבד, ולא במונחים של תכליתיות, ששימשו במדע העתיק. הסיבה הפועלת תמיד קודמת לתוצאתה, ולכן אינך יכול לומר שהעשב גדל לגובה על מנת לחשוף אותו לאור השמש, כי החשיפה לאור השמש היא תוצאה המאוחרת לצמיחה לגובה, ולא הסיבה הקודמת לה.
טענתו של ליבוביץ היא שאכן לא ניתן לתאר את התופעות המתרחשות באורגניזם החי תיאור ממצה במונחים של סיבה פועלת בלבד (=תיאור מכניסטי), ובזה שונה הביולוגיה במובהק ממדעי הטבע האחרים: פיסיקה, כימיה, גיאולוגיה, שבהם כל התהליכים הם מכניסטיים. אחד התהליכים הבולטים שעליו הצביע ליבוביץ כחורג מן התיאור הסיבתי הוא תהליך האורגניזציה של החומר הבונה את האורגניזם, והנה בא עתה פרופ' גפני ומעיד שיש בידי הביולוגיה תיאור מכניסטי של תהליך זה.
אני כמובן אינני יכול לחלוק על דברי פרופ' גפני, כי אין בידי הידע הדרוש. אבל אני כן יכול להעיר, שהעובדה שאנו יודעים מי הם הגנים האחראים לאירגון החומר, נניח לצמיחה לגובה ולא לרוחב, איננה אומרת כלל וכלל שיש בידינו תיאור מכניסטי של תופעה זו. אפילו ניתן לומר שבעצם זהו לב הבעיה. כיצד גן שכל מה שהוא "יודע" לעשות זה לייצר את חומר החי, או לכוון את ייצורו, מכוון גם את אירגונו של החומר הזה. ככל שידיעתנו מגעת, אין בגנים שום גורם מארגן.