גידול ילדים טבעונים

גידול ילדים טבעונים

התהיה שמתרוצצת במוחי לאחרונה היא האם ארצה לגדל ילדים טבעוניים. ניסיתי למדוד את הדבר באמצעות מציאת מכנה משותף לערכים שאליהם מחנכים בדר"כ ההורים את ילדיהם: 1) אלה ערכים שמימושם מועיל לילד עצמו ולסביבה כולה. 2) אלה ערכים המקובלים בחברה בה גדל הילד. בעניין הסעיף הראשון - כולנו מודעים לתועלת האישית המופקת מאורח חיים טבעוני: הסיפוק, ההגשמה, הבריאות, המצפון הנקי. אני בהחלט רוצה שילדי ייזכה לחוות את כל אלה. התועלת לסביבה כולה היא כמובן צמצום הסבל הנגרם לבעלי-החיים, וכן ירידה ברמת האלימות שמפעיל הילד כלפי סובביו מקרב בני האדם (כה הסיקו חוקרים). בסעיף השני מתחילה הבעיה - הילד הטבעוני ייגדל להיות שונה מאוד מחבריו, מאחר שבנוסף לערכים הנורמליים שאליהם חונך, "דחפו" הוריו אלמנט נוסף, כזה המבדיל אותו משאר בני גילו. במקרים קיצוניים הוא אף עלול לספוג סנקציות חברתיות. דבר נוסף שטרם נגעתי בו הוא חינוך הילד לבצע (או לא לבצע) עוד בצעירותו דברים שאין הוא מודע להשלכותיהם ולסיבותיהם. כאן אטען כי גם חינוך נגד אלימות פיזית נעשה ללא הסבר מפורט של ההורים על הנזקים הנובעים מאלימות פיזית. ההורים עומדים על אמות מוסר ונורמות התנהגות שלהם, אשר אותן שמו להם למטרה "להוריש" לילדיהם. אין בזה פסול, לטעמי, כל עוד הילד זוכה בבוא הזמן להסבר אודות העקרונות העומדים מאחורי מעשיו. ומה דעתכם?

Eclipsed 0

New member
מסכימה,

אבל אני לא חושבת שההרגלים הגסטרונומיים של ילד ישפיעו עליו מבחינה חברתית.

lifegirl

New member
מאורוש, נחמד שחזרת אלינו... ../images/Emo24.gif

העלת טיעון מעניין, על השוני שאנחנו עלולים ליצור, כשאנחנו מחנכים את הילדים שלנו לטבעונות, בינם לבין סביבתם. אמנם, המחשבה הראשונה שלי היתה "נו, לא נורא לפעמים להיות שונה", וכו´... ובכל זאת- לא קל להיות ילד "שונה". תחשבו עלינו, רובנו כבר מזמן עברו את שלב הילדות, ובכל זאת- כ"כ קשה לרבים מאיתנו להיות שונים בכיתה, ובשכבה, ובארוחת-הערב המשפחתית... וכמה קשה יהיה לילד בן 5, שלא תמיד יודע למה הוא טבעוני? ובכל זאת, אני רוצה לגדל את הילדים שלי כטבעונים. קודם כל, אני אציין שאני בכלל לא מתכוונת לגור בעיר. אני רוצה לגור במין קומונה (או קיבוץ? סליחה מאור), באורח-חיים שיתאים לי. שיהיה לי נוח איתו מעשית, ונוח איתו אידיאולוגית. כך שהסביבה שבה אני רוצה לחיות היא בעצמה צמחונית/טבעונית (כלומר- השוני לא יהיה כ"כ גדול). הטיעון השני, הוא שהחברה שלנו דפוקה. כמו שאני מקווה שאני אוכל לגדל את הילדים שלי לא משחקי נשק ומלחמה (רובי-צעצוע, בובות-חיילים וכו´..), אני מקווה שאוכל לגדל אותו כצמחוני/טבעוני. אם החברה דפוקה, יש גאווה מסויימת דווקא בשוני. ומלבד זאת, כל אחד שונה *במשהו*. בין אם זה המראה החיצוני, או מקום המגורים, או אמונה דתית, או האופי... וממילא הילד שלי יהיה שונה, כי אמא שלו פסיכית... אז נו, שגם יהיה טבעוני. וברצינות: כיוון שכל אחד ממילא שונה, אני חושבת שאין פסול בלגדל ילד לשונות, כל עוד נותנים לו את הכלים להתמודד איתה. וסעיף אחרון (להיום, לפחות), שנשמע סבתאי נורא, אבל מילא... "ואם כולם היו קופצים מהגג, גם אתה היית קופץ?!". זה שכל החברה עושה משהו, לא אומר שגם אנחנו צריכים לחיות לפיו. בעיקר אם הוא משהו לא בריא, ולא מוסרי, ולא.... ומאור, נפלא שחזרת. תישאר!!! שני

(מיכל)

New member
רק שתדעו

יש לי חברה שהיא צמחונית מגיל 4 ולא בגלל ההורים אלא מרצון

Eclipsed 0

New member
אגב צמחונים מגיל צעיר...

בראיון עם אתגר קרת על הספר החדש שלו, הוא אמר שהוא צימחוני מגיל 5, כי הוא ראה את במבי, והכעיס אותו שהרגו את אמא של במבי כדי לאכול אותה.. בחיי...חבל שלא חשבתי על זה בגיל 5 כמו קרת.

חינוך הומניסטי.

שיטת החינוך שבה אני דוגל, גורסת כי האדם נולד טהור. כל תכונה, מרכיב אישיות או נורמת התנהגות של האדם נרכשים במשך חייו. הילד, במיוחד בהיותו צעיר מאוד, מושפע מכל הסובב אותו. כל חפץ או יצור מתפקדים כ"מחנכים". זהו מצב מאוד רגיש, שכן החוקרים הגדולים ביותר תבעו כי התקופה המשפיעה ביותר על חייו של הילד היא גיל הינקות. אם נצא לרגע מנקודת הנחה היפותטית שאנחנו, ההורים, הם המחנכים היחידים של הילד - אזי נדמה שהדרך ההוגנת ביותר היא מתן כלים לחשיבה עצמאית וביקורתית, חינוך להטלת ספק ושאר אמצעים לפיתוח עמדה אישית בכל נושא. האדם, מעצם היותו יצור תבוני ורציונלי, ייבחר תמיד בערכים ה"נכונים" - פתרון לא-אלים של בעיות, לדוגמה. הבעיה מתחילה כאשר מתברר שאמנם ההורים בגיל זה הם הדמויות הדומיננטיות ביותר, אך ישנם גורמים רבים נוספים המשפיעים על התפתחות הילד לכיוונים מגוונים. כך, החינוך לחשיבה ביקורתית עשוי להוות סיכון כאשר גורם מסוים, כדוגמת חבריו הקרובים של הילד, "מחנכים" אותו לאלימות כדרך לפתרון בעיות, בעוד שההורה אינו מציב את האלטרנטיבה הנגדית והבלתי-אלימה. חוסר האיזון הוא הפרובלמטי, וישנן עוד אינספור דוגמאות להשפעות "שליליות" על הילד. המענה שנתנו חוקרים רבים לבעיה שתיארתי הוא מצד אחד חינוך לחשיבה עצמאית וביקורתית ולהטלת ספק, ומצד שני "טפטוף" של ערכים ושל נורמות התנהגות אשר רוב העולם רואה אותן כחשובות וכנכונות (אמות מוסר אוניברסליות). כאן נמצא השוני בין הורה להורה - אחד ייראה את ההתנגדות לאלימות כחשובה, השני (אנחנו) ייראה את התזונה הטבעונית כחשובה, וכל אחד יוסיף את האני החינוכי שלו על מנת "לפתח" לבסוף ילד אידיאלי. סליחה על האורך, אני מקווה שלא התייאשתם...
מצפה לתגובות, מאור.

gali1984

New member
זה נושא בעייתי

בבית אני מאד מקווה שלא יהיה בשר (לא מיוזמתי לפחות). אני מאד מקווה שאני אגדל תרנגולות ושהילדים יוכלו מהביצים שלהן (שוב פעם בבית. מחוץ לבית שיוכלו מה שהם רוצים). בכל אופן אני מקווה לחיות בקיבוץ/ישוב קהילתי צמחוני-טבעוני כך שגם הסביבה תתאים לחינוך בו אני דוגלת. אבל אני מאמינה בחופש הבחירה ואני לא ארצה לכפות את האמונות שלי ולא את דרך החיים שלי על אחרים (גם אם הם הילדים שלי). ואני מסכימה עם lifegirl גם בעניין של ילד שלא יודע למה הוא כזה וגם בנושא הבובות (הייתי מוסיפה גם ברביות ובובות בסגנונה) אבל אני לא חושבת שאני אגדל את הילדים שלי להיות צמחוניים ובטח שלא טבעוניים (אם הבן/בת של מישהו מכם יסעו איתכם לקניות ופתאום יראו איזה בשר שהם ירצו לאכול תגידו להם לא?) אני אקווה שזה יגיע מהם. שבוע טוב

בתור ילדה בת 13

אם אימא שלי הייתה מכריחה אותי להיות צמחונית (אני צמחונית אבל נגיד שלא) אז לא הייתי מסכימה בחיים וזה בדיוק כמו עכשיו שאימא שלי לא ממש אוהבת את הרעיון שאני צמחונית. כמו שאתם בטח יודעים ילדים תמיד עושים ההיפך ממש שההורים אורמים אבל זהו מקרה מיוחד כי ההורה מנסה להדריך את הילד לחיות טוב יותר או נכון יותר אבל ההורה לא יודע מה טוב או נכון בשביל הילד לכן שלי יהיו ילדים (בעוד כמה אלפי שנים) בהתחלה הם יוכלו מה שבא להם כי הם עוד לא יבינו וזה יהיה בסדר גמור כי לפי דעתי עד גיל בערך 12 הילד לא מסוגל נפשית להבין ולהחליט החלטות גדולות וגם פיזית הילד לא יעמוד בזה. אבל כסוף סוף מתחילים את גיל ההתבגרות הכל משתנה. חוץ מזה אם תכריחו את הילד שלכם להיות צמחוני אפילו אם הוא רוצה (הוא לא באמת רוצה אלה סתם לגרום לכם להרגיש טוב) ברור שזה יפריע לו מהבחינה החברתית מאוד יפריע כל מה שתעשו יפריעה לילד מבחינה חברתית וזה בכלל חוק לחיים ובמיוחד מה לאכול ומה לא האתם תגרמו לו לבעיות כאשר כולם יאכלו בורגר והוא לא ידע עם מה לבחור עם להיות כמו כולם ולאכול או להיות השונה ולא לאכול ואם הוא יאכל אז ההורים יכעסו ויש מלא טענות לשתי הצדדים לכן הרעיון של ילד צמחוני זה ממש גרוע לפי דעתי. אתם יכולים להגיב לטובה או לרעה אבל בתור ילדה זה מה שיש לי להגיד ( אל תקחו את זה במין "אוי ילדה כתבה את זה אז זה בטח לא מעניין או לא נכון חוץ מזה אם אתם חושבים שמה שכתבתי טיפשי אז כנראה שלא תיהיו הורים טובים י הילדים לא יפתחו את הלב אליכם בעינין של צמחונות אבל הם מאוד שמחו אם פשוט תתנו להם לאכול מה שבא להם ולא תעשו להם כל מיני הגבלות רק בגלל שאתם חושבים שזה נכון חוץ מזה שהם יגיעו לגיל שלי הם כבר יוכלו לבחור מה לאכול בעצם והם יחליטו אם להיות צמחוניים או לא אבל עד אז פשוט תעזבו אותם) מקווה שעזרתי ~!מאי!~

bilbibilbi

New member
אממ.. אי חושבת שכדאי

לגדל ילדים כצמחונים או טבעונים אם את מאמינה שאת צריכה. חברה שלי צמחונית מלידה (ז"א ההורים שלה אף פעם לא האכילו אותה בשר) והיא בסדר גמור מבחינה חברתית וסביבתית. אני לא מבינה למה שתהיה שונה? הרי בתכלס´ הורים מחנכים את ילדיהם לפי המוסר האישי שלהם ואם לא לאכול בשר זה חלק מהמוסר שלך למה שתחנכי את הילד שלך אחרת? אם זה לא ימצא חן בעיניו כשהוא יגדל, הוא ישנה את דרכיו, את הרי לא מתכוונת לכפות את עליו, נכון?

adipo

New member
צריך לעשות אחרי הבנה

אני לא חושבת שצריך לגדל ילדים לצמחונות/טבעונות מגיל צעיר. אמנם כל הורה מאמין שילדיו צריכים להיות מחונכים לפי ערכיו ולהאמין במה שהוא מאמין, אבל בעיני לעשות משהו בלי לבחור, בלי להבין באמת למה ובלי לרצות בכך מרצון ולא מפאת השגרה- זה לא מספיק, הרי איך משנה המעשה אם אין מאחוריו הבנה? זה כמו שתצא להפגנה בלי באמת לדעת למה, אפילו שיכול להיות שאתה מאמין בה, יבוא מישהו וישאל אותך שאלה פשוטה:למה? מה תגיד? ובשביל לשנות אחרים צריך להשתנות קודם כל משהו בנו, וזה לא המצב אם אתה עושה משהו מילדות בלי הבנה... מה שכן צריל לעשות זה לתת לילד את מלוא האפשרויות, גם אם זה לא נראה לנו כנכון ומוסרי, ולנסות להקנות לו ערכים בסיסיים של הומניות ושיוויון שיובילו אותו להגיע למסקנות לבד. חוץ מזה, הוא יראה אותכם ואת מעשיכם בטוח ישאל שאלות- ופה זה המקום לחנך אותו לכך. בנוסף, כשדבר נעשה ללא הבנה הוא עלול לגרום לרצון למרוד. ואם בעניין קיבוץ עוסק שמך- אני יכולה להקביל את זה למצב הקיבוצים כיום. הרי למה מתפרקים קיבוצינו (כולל שלי בקרוב)? מפני שאי אפשר לקיים שיתוף במקום שלא מאמינים בו! ולמה לא מאמינים בו? מפני שהקיבוץ לקח את עצמו כמובן מאליו ולא טרח להסביר לילדיו מדוע הוא קיים ומדוע הוא חשוב. הדור המפרק גר בקיבוץ כי הוא גר בקיבוץ ללא שום הבנה ולכן הוא לא מאמין ולא רואה לנכון את השיטה הקיבוצית- ולכן, בהתאם לשינויי התקופות, הוא קם ומשנה את אורחות חיים. תארו לכם שהמצב היה שונה והם באמת היו מבינים מה הם עושים שם, תארו לכם שהדברים לא היו מובנים מאליו...

zooti

New member
משהו קטן

למה, שאני אקנה לילד בשר, בניגוד לאידאולוגיה שלי? הרי האידאולוגיה שלי אומרת לי לא לממן את תעשית הרצח, והנה, רק הוספתי עוד אדם לעולם וכבר אני זורקת את זה לפח? והבעיה קשה. איך אפשר לגדל ילד/ה טבעוני/ת בסביבה "עויינת". נניח שאני לא נותנת לה לאכול בשר בבית. אי אפשר למנוע מהסביבה "לדחוף" לה בשר כשאני לא בסביבה. מילא בגן, אפשר לשלוט על התזונה במידה מסויימת. אבל, כשהיא הולכת לחברים? לסבא וסבתא? ויש גם זוגות שבהם רק אחד הוא צמחוני/טבעוני והשני לא. לי יש כרגע אחד כזה. לידי הוא אוכל טבעוני מתוך התחשבות, אבל הוא לא. בקיצור, עוד נושא שצריך לבדוק ולפתור לפני שכל התנאים להבאת ילד לעולם מתקיימים (ויש הרבה כאלו).

למעלה