האמת שהתכוונתי לקצר את התהליך
ולתת פשוט קישור לדיון עבר שבו התייחסתי לקליפ הזה, אלא שהחיפוש בתפוז לא עובד אצלי כרגע.
אם נשים את תאוריות הקונספירציה בצד, אז בוא נומר שכדאי מאד לנסות לטפל בבעיות כולסטרול קודם כל דרך תזונה ורק אחר כך דרך תרופות. עם זה אין לי שום ויכוח.
הבעיה של יוצרי הסרט הוא שתוך כדי התקפת ה״מיתוסים״ (שאגב, ידועים כמיתוסים כבר די ממזמן) הם מכשילים את עצמם. הם בתחילה מדגישים את חשיבות הכולסטרול לגוף (מה שנכון מאד) ואף מציינים שכולסטרול יכול לבוא מגורם חיצוני או ממקור פנימי (כבד). גם זה נכון. אפילו נכון מאד. אריה אבני (שעליו לא אכביר מילים) גם מסביר שכולסטרול גבוה זה שטויות (במקום אחר הוא כבר אמר שאין דבר כזה ldl או hdl)
העניין הוא שאז הם עושים קפיצה לוגית משמעותית משם ועד לדבריה של הדיאטנית מגובה בגדעון רון ומסבירים שהפתרון לכולסטרול גבוה הוא תזונה צמחית, פשוט לסלק את המקור לכולסטרול מהחי. אז רגע, אם משקרים לנו ואם אין באמת בעיית כולסטרול גבוה, אז למה צריך להימנע ממוצרים מהחי שמכילים כולסטרול?
נקודה שניה היא היחס בין הכולסטרול האנדוגני שמיוצר בכבד לבין הכולסטרול האקסוגני שנצרך בתזונה (מהחי). ידוע כבר שנים שכ- 80 אחוזים (פחות או יותר) מהכולסטרול שבגוף מיוצר על ידי הכבד וצריכה של כולסטרול בתזונה גורמת למשוב שלילי שמקטין את קצב ייצור הכולסטרול בכבד. האנלוגיה שגדעון רון עושה לעובדת סוציאלית שמציעה להורים להיפטר מהילדים ה״אנדוגניים״ (באנלוגיה לשימוש בסטטינים) ולאימוץ ילדים חדשים (אנלוגיה למוצרים מהחי) מפספסת פה לגמרי מכיוון שהכולסטרול מהחי מהווה תרומה נמוכה לכולסטרול שבגוף. אם כבר, אפשר היה להתייחס לשומן הרווי שנמצא במוצרים מהחי ומעלה את רמות ה ldl (אלא ששוב, שבנו לפרדוקס שבטענה שאין בעיית כולסטרול, אז למה לטפל בה?).
לסיכום, המחלוקת על שימוש בסטטינים קיימת, ולא רק בגיבוי ובתמיכה של חברות התרופות. יש מחקרים לכאן ולכאן, יש תופעות לוואי (אבל קשרים שונים שהראו בין סטטינים לסרטו הופרכו בחלקם). אני אישית הייתי הולך על סטטינים רק אם היה לי ldl גבוה לאחר אימוץ אורח חיים בריא שכולל גם פעילות ספורטיבית והורדת סטרס.
נכון שקיימת השאלה האם באמת צריך לחשוש כל כך מהמרכיב השומני (הכולסטרולי) של ldl או שהבעיה כרוכה הרבה יותר ב1) נטיה לדלקתיות שעלולה להיגרם בכלל מרמות סוכר גבוהות בדם או 2) מרמות ה- apoB שהוא החלבון המרכזי במעטפת הLDL. ברמה הקורלטיבית, רמות גבוהות של apoB יותר קשורות עם סיכון למחלות לב מאשר רמות ldl ויש בהחלט הגיון ביולוגי שיכול להסביר מדוע apoB יגרום לפלאקים בעורקים.