ג'יוג'יטסו יפני מול הברזילאי

משה קיץ

New member
ג'יוג'יטסו יפני מול הברזילאי

האמת שכתבתי כל כך הרבה בנושא שלא ממש התחשק לי לכתוב שוב,אך אני סבור שיש הרבה חוסר ידע אצל האנשים שזה שווה את זה. ג'וג'יטסו זה שם של הרבה מאוד אולי יותר מ-1000 סגנונות. לכן כבר בשימוש המושג "ג'וג'יטסו יפני" ישנו חוסר בהירות.כי הרי למה מתכוונים כשאומרים ג'וג'יטסו יפני ? האם לסגנון הזה אולי להוא ,הרי יש יותר מ-1000 אפשרויות. ישנם סגנונות רבים של ג'וג'יטסו שכבר לא קיימים בעולם,סגנונות רבים שחלקם שמים הרבה דגש על כלי נשק,אחרים על טכניקות מכה וחבטה בעיקר וכאלה שהגרפלינג זה מנת חלקם. הרבה משיטות הג'וג'יטסו בתקופת הסמוראים נשענו על תפישה של שדה קרב מרובה אנשים בסיטואציות בו הלוחם עוטה על גופו שריון. בקיצור עולם ומלואו. הג'וג'יטסו היפני של היום מתבסס כמובן על סגנונות מהעבר אך גם בו יש הרבה סגנונות שנקראים "יפניים" והם למעשה מודרניים. הג'וג'יטסו הברזילאי פותח על ידי משפחת גרייסי שלמדה מהיפנים.זאת אומרת גם גרעין השיטה הזו הוא הבסיס העתיק והמסורתי של השיטות הקדומות (כמו שיש למעשה בכל שיטה מודרנית.) קימורה הגדול אמר להליו גרייסי שהגרייסים עושים את הג'וג'יטסו האמיתי של אבותיו מה שבני עמו שלו כבר שכחו מזמן. הגרייסי ג'יוג'יטסו מתאפיין בעבודת קרקע מפותחת מאוד ששמה דגש בראש ובראשונה על הגנה עצמית ויכולת להתמודד בכל סיטואציה (דגש של 1 על 1)בלי חוקים. היבט העמידה בהגנה העצמית גם כן מפותח ובתור אחד ששם על זה דגש שעות רבות ביום אני יכול לומר שמדובר בטכניקות פשוטות תכליתיות ןיעילות שזוכות להערכה גם מצד אסכולות של אומנויות אחרות שמתעסקות בהגנה עצמית. יחידות ביטחון מכל העולם מבקשות ללמוד גרייסי ג'וג'יטסו(כמו גם שיטות אחרות). הליו גרייסי המייסד מצהיר בכל עת וגם באוזניי אישית,שהג'ויוג'יטסו שלו זה קודם כל להגנה עצמית. כמובן מטבע הדברים אפשר למצוא הרבה דברים טובים בכל שיטה וסגנון ותמיד יהיו טכניקות שאיתם תרגיש טוב יותר וטכניקות שאיתם תרגיש טוב פחות. חגורות שחורות מקרב מגע שעבדתי איתם בעבר ושראו חלק מהטכניקות של הגנה עצמית של ג'יוג'יטסו ברזילאי התלהבו מאוד ואמרו שיש דמיון בחלק מהדברים לקרב מגע. אחד הדברים שמהם הם התלהבו זה הפשטות והטיבעיות שבביצוע.(שמאפיין גם אותם) צריך לזכור שבקרבות vale tudo הסגנון של הגרייסי ג'יוג'יטסו הוא זה שחולל את המהפכה ולא הסגנון השמרני של הג'וג'יטסו.והרי vale tudo כמו שהיה בברזיל זה ממש קרב רחוב.השיטה צמחה על מה שעובד ולא עובד בקרות רחוב. ההבדל המהותי בין האסכולות הינו שהגרייסי ג'יוגיטסו פותח על ידי אדם קטן ןהטכניקות שאומצו ופותחו היו צריכות להתאים לו ולאפר ביצוע מבלי להסתמך על כח. אלמנט ה lavrage (מנוף)בא לידי ביטוי בצורה מאוד דומיננטית בשיטה וזו גדולתה.לדעת להתמודד מול הגדול והחזק. מרכיב הספורט שבא לידי ביטוי בתחרויות אינו מהות השיטה כי אם חלק ממנה שנועד לפתח צדדים ויכולות מסוימים שאמורים לתרום ליכולת הלוחם.הבעיה שישנם זרמים ומועדונים היום שמתמקדים רק בזה.

dascalu jacob

New member
משה, כמה דברים להבהיר בבקשה

1. אם מדובר בהתמודדות לצרכי ספורט ההכנה תהיה למה שמתאים בזירה ספורטיבית, איך זה מסתדר עם חשיבה של קרב מגע לדוגמא. הרי בקרב מגע או בכל טכניקה ששמה לה דגש על הגנה עצמית כל האינסטינקטים מוכוונים לכיוון הלא ספורטיבי בעליל. הרי לתת לואו קיק בקרב זה מצויין כי האפקט הוא לתחרות ספורט ויש עניין של נזק מצטבר וכו.. ברחוב לתת לואו קיק יכול להיות בזבוז זמן, ועדיף לבעוט ישר לאשכים מה שאצל ספורטאים מתוכנת בראש כאסור בתכלית. אימון לצרכי הגנה עצמית צריך להתמקד בעבודה מול סכינים ושאר ירקות כפי שעושים בכיתות קרב מגע בכוחות הביטחון, איך שלא נסתכל על זה הענין שונה בתכלית ממה שראיתי איך שמתאמנים בג'יו ג'יטסו ברזילאי. בכל אופן לא שאני מלין על משהו אבל ברגע שמדובר בהתמודדות ספורטיבית הדגש על הגנה עצמית פרופר מוסט מעט לא ?

dascalu jacob

New member
שאלות מנהלתיות משה

1. מי מקור הסמכות של הג'יו ג'יטסו הברזילאי בארץ ובעולם. כוונתי מי מסמיך דרגות, מי מעביר קורסי הדרכה, מי מסמיך שופטים ? 2. האם יש סטנדרטיזציה בנושא הדרגות בג'יו ג'יטסו הברזילאי או שכל מאמן מחליט על דעת עצמו מה הסילבוס של הלימוד ?

mordi glam

New member
דסקלו תשובה

יש בארץ כמה אסכולות יש החברה של רויס גרייסי יש של פטריק ביטן ויש של גרייסי באחה ויש גם של הנזו גרייסי כל אחד מחויב לפי סיליבוס של הראש אירגון שלו הסיליבוס מאוד דומה לכולם

משה קיץ

New member
דסקלו כרגיל אתה שואל שאלות עניניות

להלן התשובה ישנן שיטות אשר מלמדות להגנה עצמית אך באימונים אין כמעט נגיעה בקרבות ולכן שיטות אלו מצויות בחיסרון ענק.אם ניתן לעשות קרבות באימונים הרי שניתן לעשות תחרויות לפי אותה מתכונת. הקרבות(בדרך עלל במתכונת של ספורט) נועדו לפתח חושים,תגובות ,אינסטינקטים ,תזמון מהירות ,טכניקה ועוד. ניקח את הbjj ונבחן שיטה זו(כרגע רק בהיבט של הקרקע): הבסיס הרעיוני שלה הוא גראפלינג(למרות שיש מספר מכות ובעיטות שעובדים עליהן).כשאני עושה קרבות ספורט אני למעשה מפתח את יכולות הגארפלינג שלי.אני מגיע לרמה גבוהה בגראפלינג והבסיס והיסודות האלה מאפשרים לי לקחת את היכולת הזו ולהתאימה לאותם מצבים שעליהם אני עובד בקרקע אך הפעם בסיטואציות שבהם הכל מותר(לתת מכות,לנגוח וכו בקיצור הגנה עצמית). אם מיד היינו מנסים לעבוד כך,ז''א עם המכות ומרפקים וכו היה יוצא סלט. כשאנחנו עובדים רק על הגראפלינג אנו מפתחים את מה שצריך לפתח בשביל עבודת קרקע טובה.ואם יש לך את הבסיס הזה יהיה לך יותר קל ל"הלביש" זאת על המצבים השלמים(עם המכות וכו).כמובן שצריך לתרגל זאת. סה''כ ישנם שינויים מסויימים שצריך לעשות כאשר עוברים מקרב גראפלינג טהור בקרקע לקרב חופשי בקרקע הכולל הכל.אך אם יש בסיס טוב ביכולת הגארפלינג הטהורה המעבר לקרב החופשי נעשה די בקלות מכיוון שהגראפלינג מהווה את העיקר וברגע שיש גראפלינג ברמה טובה(ז''א שליטה במצבים) להוסיף את המכות(וההגנות מהמכות) זה טריוויאלי. אותו דבר בעמידה: אני עובד רק על זריקות והטלות כדי לפתח :באלאנס,יציבה ,תנועה ותזמון. יותר קל לי לעשות זאת כשאני יוצר הפרדה ועובד רק על מרכיבים אלה מבלי להיות מוטרד "ממכות" כרגע(אגרופים ובעיטות). כמובן שבד בבד עם פיתוח יכולת זו אני משלב תרגולים שכן כוללים מכות.ז''א איך לסגור נכון את המרחק לקלינצ' כאשר מישהוא שולח ג'אב לדוגמא או בעיטה או כל דבר אחר. ויש את האימון הספציפי למצבים ספציפיים שיכולים לקרות ברחוב בו התוקף עושה טעויות (כאשר הוא לא יודע לתקוף נכון מבחינת מכות בעיטות תפיסות וכו),לדוגמא שיחרור מ"הד לוק"(לוחם מיומן לא יתקוף ב"הד לוק") , חביקה מאחור(יכול להעשות גם על ידי לוחם מיומן) תקיפת סכין, מקל ומה שלא יהיה(אינספור מצבים). לסיכום באימון עובדים על כל המרכיבים כדי ליצור את השלם ,כך ש"הספורט" הוא למעשה גם מרכיב באימון אשר יש לו מטרה בליטוש המיומנות הטכנית באופן שעל ידי תרגול באופן הזה אני אפתח X דברים הרלוונטים להתמודדות עם מצבים שהם מעבר לספורט(ומה שרואים בתחרויות). לכן הגרייסים קידמו שני ענפי ספורט:"ספורט ג'יוג'יטסו וVALE TUDO. לגבי מה שקורה בארץ מורדי גלאם כבר נתן תשובה. הסילבוס לפחות ברעיון הכללי דומה בקרב הארגונים אך כמובן שיש שוני הנובע מתפיסת האירגון(יש כאלה ששמים יותאר דגש על ספורט-לדוגמא מי שאתה מכיר ויש כאלה ששמים יותר דגש על השיטה כאומנות לחימה).

dascalu jacob

New member
תודה רבה לשניכם

אני חייב להתוודות, לפי מה שאתם מסבירים זה דורש שלושה גילגולי חיים כדי לשלוט בשיטה. אגב, הרעיון הלימודי שהצגת משה מצויין וכך בדיוק צריך לעבוד גם באגרוף. גם כאן רוב האימון מהיסודות לא נוגע בקרב חופשי מלא לה פורטים לתרגילים ולקרבות בהתנייה. די שמתאגרף ממוצע יגיע לרמה טכנית ראשונית של קרב חופשי בזירה נדרשים לו לפחות 8 - 10 חודשי אימון אינטנסיבי. אם להשוות את כמות החומר הנלמד מדובר פה בשלושה עולמות שונים. 1. עולם הקרקע. 2. עולם העמידה. 3. עולם המעבר ביניהם. לא יאומן כמות החומר הנדרשת לשלוט כדי לבצע קרב וולה טודו מלא. אגב, בעיני הוולה טודו שונה מאוד מהספורט של קרקע בלבד. זו משוואה שכל פרמטר שמכניסים בה משנה אותה בצורה קיצונית.

טכניקות קטלניות מול Sparring

קטונתי, אבל אני מסכים לחלוטין עם משה קיץ. ואגיד כאן את הגישה השולטת בארגון שאני לומד בו: אם הטכניקות קטלניות ולא ספורטיביות (כמו חלק מהטכניקות בקרב מגע) אין אפשרות לבצע קרבות אימון -Sparring. אם אין אפשרות לבצע קרבות אימון המתאמן מוצא את עצמו עם ארסנל שלם של טכניקות שמעולם לא תורגלו בתנאים של טווח משתנה וכו'. במצב כזה סביר שהמוכנות של המתאמן תהיה נמוכה הרבה יותר משל אחד שלמד רק אגרוף למשל, אבל רכש ניסיון קרבי. יש כאן איזון שהוא לב העבודה של מדריך בשיטות MMA בעלות התייחסות להגנה ברחוב. האיזון הוא בין לימוד ותרגול של טכניקות מזיקות לבין מציאת הכלים המתודיים לתרגול קרב בטוח.

RoyceGracie

New member
מה בנודע למשפחות הברזילאיות האחרות

שמתאמנות בג'ו ג'יטסו ברזילאי ? פגשתי מאמן ג'ו ג'יטסו ברזילאי, שמאמן בדיזינגוף סנטר, והוא אמר שהג'ו ג'יטסו שלו שייך למשפחה אחרת מברזיל- לא גרייסי. בדיוק כמו משפחת גרייסי ישנן עוד משפחות. האם הן שינו גם את הג'ו ג'יטסו או לקחו על עצמן את הגרייסי ג'ו ג'יטסו ? תוכל להעמיק טיפה בנוגע למשפחות הברזילאיות האחרות ? תודה

משה קיץ

New member
יעקה נהפוך הוא

אולי זה לא מתבטא בהסברים אך קל מאוד לשלוט בשיטה הזו. אתה לא נדרש ליכולות גופניות מיוחדות כדי לבצע בהצלחה את התרגילים גם על אנשים כבדים וחזקים.והטכניקות מאוד קלות ללימוד וליישום משום שהן פשוטות וטבעיות.אחרי 1 שנה וחצי של אימונים רציניים בהחלט אפשר לבנות לוחם בעל כלים ראשוניים לקרבות.

משה קיץ

New member
מי זה המאמן הזה

מאוד מענין אותי. השיטה יצאה ממשפחת גרייסי אך ישנם גם את 5 האחים MACHADO שהם בני דודים של הגרייסים ולמדו מהם.להם יש את הגישה שלהם אך בעיקרון זו אותה שיטה.(יש לזכור שגם בתוך משפחת גרייסי לא כולם בעלי אותה גישה כיום) לא מכיר משפחות נוספות

RoyceGracie

New member
לא יודע מה שמו....

הוא מאמן בדיזינגוף סנטר אייקידו וג'ו ג'יטסו ברזילאי... תשאל את בועז פולני, הם עובדים יחד... אולי גם ג'סיקה תדע כי גם היא מאמנת שם... בברכה

Pyongwon

New member
יש אחד שמאמן אייקידו אצלינו.

למה, שלח חניך? הסבר, נמק ותן דוגמאות - אין לי כ"כ מושג על מי או על מה מדובר. ג'ס.

mordi glam

New member
המאמן מהסנטר

קוראים לו אלון והוא בחור מהמם יודע את העבודה היה בברזיל כשנה בחור צנוע מאודומורה טוב לאייקידו וג'ו ג'יטסו ברזילאי הלוואי שירבו כמותו בארץ

ננדין

New member
יש מאמר ממש מגניב בנושא

ממליץ לכל העוסקים בג'יוגיטסו לקרוא אותו

למעלה