גלובס: "המגזר הערבי רוצה לבנות חוקית"

ש מים

New member
גלובס: "המגזר הערבי רוצה לבנות חוקית"

http://www.globes.co.il/news/m/article.aspx?did=1000875910

נו טוב... אי-אפשר לצפות מכתבה עיתונאית, בעיקר בגליון אמצע השבוע, שתהיה ברמה ובהיקף של עבודת מחקר אקדמית. אבל בכ"ז, וכמי שמכיר מקרוב מאוד את מה שקורה במגזר: יש גרעיני אמת בדברי כל הדוברים... אני מסכים עם דברי ד"ר חנא סוויד, שברובו המגזר רוצה לבנות בצורה חוקית. אבל זה בעיקר ממניעי אכיפה וכשזו לא קיימת (אגב, בדיוק כמו במגזר היהודי!), לרוב האוכלוסיה אין אינטרס/עניין "להכניס עצמם למגבלות". מצד שני, יש גם את עניין "היד הקלה על אישורי חריגות תכנון" (כלומר: היד הקלה על שינויי תב"ע בחריגות בניה. אגב, גם זה בדומה למגזר היהודי...). ובכל זאת, יש מספר אלנטים מהותיים ששונים בין 2 המגזרים:

שוק הנדל"ן במגזר הערבי אינו מפותח כמו ביהודי. ולכן קיים פער עצום, בכל נושא השגת יח"ד ותנאי החיים, בין "בעלי הקרקעות" ל-"מחוסרי הקרקע".
"החמולתיות", שקושרת הרבה יותר את הבנים (בעיקר) ל-location של המפחה המורחבת (ולכן, פחות ניידות בין ישובים ושכונות).
תופעת, כמו שאני מכנה אותה, "אני לא אהיה פראייר", ובמהותה עומד הרעיון ש: "אם השכן גנב מטר, גם אני חייב לגנוב" (ומכון יוצא רוב הפלישות לשטחי ציבור, ובעיקר נושא הפלישות לדרכים ובעיית צירי התנועה החסומים. ע"ע בקה אל גרבייה...).
אגב, תת-נושא של סעיף 3 לעיל הנה תופעת הבנייה (הבלתי חוקית, כמובן) לאורך צירי דרכים ומגרשים ציבוריים, בתכניות בהכנה (ע"י זלפה, כפר-קרע ועוד): כדי למנוע הפקעה משטחו של הפרט, וחיוב הרשויות לשנות תוואי/יעוד, ולהפקיע משטחו של "הפראייר".
בסופו של דבר, ואת זה מבינים מצויין במגזר, הבניה הבלתי חוקית פוגעת אך ורק בציבור הערבי עצמו!! בו ובאיכות חייו. ועל כך כואב לי הלב.

יום טוב.

הבעיה של הבנייה הערבית היא הפיתוח הסביבתי..

מעבר למעבר ההדרגתי מבתי אב בהם הבנים בונים על הקרקע הסמוכה, על החצר או הגג, אורח חיים שישתנה בהדרגה במעבר לדיור מסודר של דירות בבנייני מגורים, היא רמת הפיתוח הסביבתי. היישובים הערביים סובלים מכל כך הרבה ליקויים בנויים בתכנון העירוני. מחוסר במערכת ביוב מסודרת או גינות ציבוריות (ולא נדבר על מתקני ספורט, מתנ"סים, היכלי תרבות ועוד ועוד) ועד אפילו למדרכות סלולות וכבישים וחניות. שם כל אחד מקים וילה אבל לא איכפת לו אם בחצר גדלים רק קוצים אם הכביש לבית הוא שביל עפר ואם הביוב זורם במורד הרחוב ואילו הרשויות המקומיות חלשות מידיי להשתלט על המהומה. הבלגן התכנוני שאולי עוד נראה יפה לעין בעיר העתיקה בירושלים וערים עתיקות אחרות, נראה מכוער להפליא בכפרים הערביים. לא פלא שבמקרים רבים הצעירים נוטשים לישובים היהודים הסמוכים כי הרבה יותר קל לעבור לשכונות מסודרות מאשר לנסות לקדם על כל הקרקעות הפרטיות עבודות של פינוי בינוי וחלוקה מחדש וכולי ולסמוך על איכות התכנון של הראשויות המקומיות שאמרות להכין תוכניות אב עירוניות. אבל אפשר לומר שדווקא מהרשות הפלסטינית מגיעה הבשורה. אם שם מתוכננות ערים מודרניות בבנייה רווייה כמו העיר ראוובי, התקוות שגם ערים ערביות ישראליות יתחילו להיראות ככה.

ש מים

New member
כתבת בהכללה עצומה

קצת קשה להתחיל לפרק את מה שכתבת ולענות תשובה רצינית, מפני שזה יחייב אותי לנתח ניתוח מעמיק של כל סוגיות המקרקעין, החברה והכלכלה של המגזר הערבי. אבל אנסה ממש על קצה המזלג:
1. הפיתוח הסביבתי במגזר הערבי אינו בעיה גדולה יותר מאשר במגזר היהודי. הוא בעייתי נקודתית, במתחמים ובאזורים מסויימים, כשעיקר התלות היא ציר הזמן והבעלות בקרקע. ואנסה להרחיב ממש מעט: כל מי שמכיר מעט את נושא אגרות הפיתוח ונושא צווי רשויות מקומיות, יודע שיש פערים לא קטנים בין הישובים, כמו-גם בין היכולות לפתח לפי הצווים הללו (בעיקר כאשר הבניה היא הדרגתית, בבלות פרטית, ואין שיווק בו-זמית, כמו בשיווקים של ממ"י). זה מה שקורה ברוב הישובים הערביים, ובעיקר במתחמים בהם הקרקעות הן פרטיות - יכולות הפיתוח לפי צווים הן מועטות, וזה במקרה הטוב - שיש בכלל צווים, ו/או שהם מעודכנים. בעיית הוצאת הצווים ועידכונם היא למעשה הבעיה העיקרית של הרשויות הללו (שים לב: רשויות, ולא פרטיים!) - אם בשל לחצים פוליטיים פנימיים, ואם בשל חוסר מקצועיות/אי-הכרת התחום. רק לסבר את האוזן, יש לא מעט ישובים יהודיים, שגם בהם לא תמצא דרכים לא סלולות, או היעדר מערכות ביוב וניקוז. בד"כ מאותה הסיבה של הישובים הערביים.
2. אתה צודק בנוגע לשצ"פים ושב"צים. פה הבעיה היא זו עליה הצבעתי בפוסט הפותח: הנטייה של הרשויות המקומיות להמנע מעימותים עם בעלי קרקעות פרטיים בנושא הפקעות לשטחי ציבור, לצד פלישות רבות לשטחים אלו, עד כדי אי-היכולת לממשם. מי שרוצה לראות דוגמא בולטת - אני מציע לו להעלות באתר ממ"י את התצ"א של ג'סר זרקא על רקע התב"עות החלות על השטח המזרחי והצפוף של הכפר. המצב - אי אכיפת החוק, ע"י הרשות המקומית והוועדה המקומית שומרון - ממש מטריף את הדעת! (בעיקר מטריף את הדעת לשמוע את הטענה ש-"המדינה אשמה" במצב זה... :p ).
3. אני די מסכים איתך בנוגע למודעות סביבתית נמוכה, המאפיינת את המגזר, אבל אי-אפשר להתעלם מהיעדר אס"פים וצירי תנועה (ע"ע: פלישה לשטחי ציבור/דרכים ובניה על קרקעות חקלאיות, ללא תכנון) שיאפשרו מעבר משאיות פינוי פסולת.
4. קיימת במגזר בעיה קשה של - כמו שאני קראתי לזה לא מזמן: "אהבה מול כלכלה". כמו בחיים: אהבה תפשיט אותך מהבגדים, כלכלה תמלא לך את הכיסים. ולכן המגזר צריך להחליט - האם הוא "דבק בקרקע", או מוכן לתפיסות תכנון מודרניות, שמחייבות בעיקר נושאים כמו איחוד וחלוקה וטבלאות איזון, שגם יאפשרו לו מיקסום הערך הכלכלי של הקרקע (כמובן שלצד רמת ואיכות חיים גבוהות הרבה יותר מהקיימת היום, ברוב הישובים).

ש מים

New member
סליחה על טעויות הקלדה

"בבלות פרטית" = בבעלות פרטית.
"בו-זמית" = בו-זמנית.
"יש לא מעט ישובים יהודיים, שגם בהם לא תמצא דרכים..." = יש לא מעט ישובים יהודיים, שגם בהם תמצא דרכים לא סלולות...

למעלה