ג'לטין .

Xdaniel10

New member
ג'לטין .

שלום, אני צמחונית כמעט 4 שנים, בת 17. קראתי היום את הטור בוואלה של הצמחונית, והעובדה על הג'לטין הכתה בי.. חשבתי שזה סתם שטויות שאמרו לי "סוכריות גומי עושים מעצמות של דגים." אני מכירה לסוכריות גומי! No More
תראו, תקראו לי בורה, תקראו לי מעלימת עין.. אבל אני בהתחלה כן אכלתי דגים, עד לפני שנה וחצי, שהחלטתי שאני באמת מטומטמת - כי אין הבדל הרי בין סבל הפרה לסבל הדג. אחרי כל ההקדמה הזו וארי שחרב עליי עולמי בערך, רציתי לדעת הם אפשר לראות רשימה מפורטת של מזונות המכילים ג'לטין, מה עושים כדי להמנע מטעויות.. תנהגו איתי ברכות

Xdaniel10

New member
קראתי את הנאמר בטאגליינס,

אבל אשמח לשמוע עוד.. לא כתוב שם הרבה. תודה רבה מראש.

זה לא רק ג'לטין...

גם כשאני נהייתי צמחונית לא ידעתי שג'לטין זה מדגים. והאמת - זה נהיה אפילו יותר גרוע. ג'לטין לא נמצא רק על סוכריות גומי ובמרשמלו, כמו שגילית לאחרונה, אלא מסתבר שהוא נמצא גם בפילמים של תמונות צילום וקסטות וידיאו. מזל שעכשיו אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, אבל לפני כמה שנים זו הייתה דילמה אמיתית.
חוץ מג'לטין יש עוד כמה חומרים מהחי שלא חושבים עליהם אינטואיטיבית, למשל צבעי מאכל שמקורם בבעלי חיים - יכול להיות חזירים ואפילו חרקים. הדוגמא הנפוצה ביותר שאני מכירה היא צבע מאכל אדום בסוכריות וממתקים שהרבה פעמים מופק ממעטפת גופם של חרקים.
עוד שימושים של בעלי חיים זה למשל בתעשיית היינות - מסתבר שכחלק מתהליך הזיקוק והסינון של היין מעבירים את הנוזל במסננות שעשויות מג'לטין (שוב...) או מביצים. כתבת שאת צמחונית ולא טבעונית, אז אני מניחה שאת אוכלת ביצים, אבל עדיין - טוב לדעת. בפורום צמחונות וטבעונות של תפוז עשו בדיקה ואת יכולה לחפש שם אילו יינות הצהירו על עצמם שלא משתמשים בחומרים מהחי.
יש גם כלמיני משקאות קלים שהחליטו להכניס פנימה חומרים מהחי (בדרך כלל מדגים) - למשל פנטה וכמה בירות מובילות (איריות בעיקר - גינס, מרפי וכו').
לצערי אלו רק דוגמאות בודדות והשימוש בבעלי חיים לא נגמר. מה עושים? דבר ראשון - מצמצמים את זה איפה שאפשר (למשל צמחונות - סחתיין
), וגם בודקים ברשימות. על מוצרים יש רשימות רכיבים ועם הזמן לומדים פחות לפחד ממילים ארוכות ומפחידות בלועזית ומזהים בקלות את הרכיבים שמקורם בבעלי חיים. רשימות כאלה אפשר למצוא באתרים כמו peta. הלינק הישיר לרשימת מרכיבים מהחי: http://www.caringconsumer.com/resources_ingredients_list.asp
עוד רכיבים נפוצים שלומדים להזהר מהם - beeswax - שעוות דבורים שנפוצה במסקרה. lanoline - יכול להיות במוצרי קוסמטיקה ורחצה (שמפו וכו'). ומשהו קשור - יש גם חברות מזון שעושות ניסויים בבעלי חיים. כן, גם על מזון. אז למשל חברת המסטיקים wrigley's שבבעלותם מסטיק אורביט ואייר-פרש או אייר-וויבז (אם אני לא מעוותת קצת את השם) - עושות ניסויים בבעלי חיים. דברים שנבדקים על בעלי חיים הם כימיקלים המוכנסים למסטיקים, הרי זה לא רכיבים טבעיים אלא מיוצרים במעבדה. עוד חברה שעושה ניסויים ברמות סוכר ושומן במוצרים שלה זו נסטלה. וכמובן יש את פרוקטר & גמבל, התאגיד הענק שעושה ניסויים בכל מה שזז-לא-מספיק-מהר-כדי-לברוח. חוץ משמפו פנטן והד-אנד-שולדרס בבעלותם גם פרינגלס, שאני אישית מחרימה. אם לסיים בנימה אופטימית - יש גם המון מוצרים שלא נוסו על בעלי חיים, ושאין בהם רכיבים מהחי ושהם אפילו תורמים לנזקקים ולשיפוץ יערות הגשם
. וכשהעולם נראה עגום, בעיקר מבחינה קולינרית-מוסרית, אין כמו בישול צמחוטבעוני או ביקור בבודהה בורגר (מסעדה טבעונית בת"א) כדי להרים את המורל

d a p h n a

New member
רשימות מזון

הן תמיד דבר פחות מדוייק מאשר המידע שמופיע ברשימות המרכיבים של מוצרים. חברות משנות לעיתים את הרכב המוצרים שלהם. אם את רוצה לדעת אם במוצר יש ג'לטין, תסתכלי על רשימת הרכיבים שלו.

gs1234

New member
מזונות שמכילים ג'לטין

יש ג'לטין בסוכריות גומי מכל הסוגים, בסוכריות מרשמלו, ובמעדני חלב מסויימים (כמו "מילקי"). מזונות שבדרך כלל לא מכילים ג'לטין אבל צריך לוודא במרכיבים שבאמת אין בהם: גלידה, ריבה, עוגיות, רוטב לסלט. כמוסות של תרופות: הכמוסות עשויות בדרך כלל מג'לטין (נדיר למצוא כמוסות שאינן מג'לטין). אם את חולה וצריכה לקחת תרופה בכמוסות, תשאלי את הרופא/ה אם יש נוזל בבקבוק, או טבליות. יין ובירה: בשביל לקבל יין ובירה צלולים, משתמשים בדרך כלל בג'לטין. הג'לטין לא נשאר בנוזל, והעובדה שהשתמשו בג'לטין בייצור לא מצויינת על הבקבוק.

motior

Member
במילקי כבר מזמן אין ג'לטין

אבל במעדני חלב אחרים יש (למשל רוב המועדנים המכילים "מוס" או שהם "מוקצפים") ברוב הבירות אין ג'לטין - יש שרשר על זה בפורום צמחונות וטבעונות.

Xdaniel10

New member
מה לגבי E414?

זה גם ג'לטין? אני לא אוכל ללעוס מסטיקים לעולם ):

למעלה