ג'ל וסודה לשתיה

tashian

New member
ג'ל וסודה לשתיה

שלום רב, מזמן לא הצקתי בשאלות, אז לרגל עונת הטרולים חזרתי :) אני מכינה ג'ל קרבופול, או קרבומר (קצת גוגלינג לא מדי יסודי לימד אותי שזה פולימר של חומצה אצטית). כשאני מוסיפה לו סודה לשתיה (בין כאבקה ובין כתמיסה) הג'ל נשבר (מתנזל). והשאלה- למה? ל-מה? האם הפלמור משאיר את הקרבוקסיל חופשי ומתרחשת שם סתירה? ואיך זה קשור לשבירת המבנה? וגם- יש משהו שאפשר לעשות? לשכנע אותו בדברי חלקות, אולי? אשמח להארותיכם המחכימות, ותודה :)

tashian

New member
טוב, תודה

אם תהגה הסבר אני אשמח לשמוע... תודה על התשובה.

DIKZ

New member
CARBOPOL

שלום טשיאן ישנם עשרות סוגים של קרבופול. השימושים הם לקוסמטיקה, דבקים, הסמכה, רפואה , ודומני שגם למזון. אני מניח שאת מתכוונת לשימוש במזון (?!). ----------------------- קרבופול ג'ל , נמכר בין השאר , כמוצר המכיל תוספים (חומרים ) שונים חלקם מומס במים, חלקם אפילו בממס אורגני. ------------------------ PH ( דרגת \ סקלת חומציות) :- מרבית הקרבופולים האבקיים במקורם ,נותנים בהמסה במים, pH של ~ 3, דהיינו חומצי. מרבית הקרבופולים , יציבים בתחום של pH בין 5 עד 8 . ----------------------- במידה ואכן היישום שלך הוא מתכון למזון, קשה להאמין שתבדקי חומציות המוצר(ים). תנסי לקרוא ולרשום את מה שהאריזה מציגה, כולל אחוזים אם יש. --------------------- התאוריה נהדרת, אך לפרקטיקה זה לא מועיל. בתאבון, dikz.

tashian

New member
ידעתי שיש על מי לסמוך :)

לשם שינוי, אני מודה, השימוש שלי הוא דווקא קוסמטי. אין מידע על גבי התוית. מה שכן יש, אלו הוראות הכנה מפוקפקות (מהקורס שעשיתי), שטוענות שיש להוסיף מעט TEA כדי לשפר את יציבות התוצר הסופי (נדמה לי שראיתי הוראות דומות גם אי-שם באינטרנט). TEA, בהיותו אמין, הוא בסיסי, לא? אז איך זה שהוא דווקא משפר את היציבות, בעוד שסודיום קרבונט, בסיס אף הוא, פועל פעולה הפוכה? מתנצלת מראש על מטר הקושיות. יהיה יופי אם תהיינה תשובות, ולא נורא בכלל אם סתם תמשכו בכתפיים ותגידו "וואלה, לו'ידעים".

DIKZ

New member
המשך קרבופול

שלום לשואלת בשאלתך הראשונה רשמת סודה לשתיה ( NaHCO3 ) = סודיום בי-קרבונאט בשאלה השניה כתבת סודיום קרבונאט ( Na2CO3 ) . ובכן , הראשון אלקליני "חלש" , השני בעל pH גבוה למדי ( = אלקליני למדי ). ------------------- מאחר ויציבות הקרבופול היא סביב pH 5 -8 , אזי משתמשים במוצר "עדין" לווסות ה pH . אמינים ובראשם טרי אתנול אמין = TEA , הוא אכן אחד הנפוצים לשימוש ובצורה מושכלת ומדודה ניתן לייצב את החומר המסמיך בפורמולה שלך. בהצלחה בעיסוקך, dikz.

אם כן, שאלה מה"קהל"-

מה קורה בPH חומצי או בסיסי מדי, שאינו בטווח, לאותו חומר? ברמה המולקולרית, הכימית, הכוונה.. תודה מראש.

DIKZ

New member
RHEOLOGY

שלום לסטיב ( ולאחרים ) צמיגות - סמיכות של פולימרים וחומרים אחרים כמובן, שייכת בעיקרה למדע הריאולוגיה. יש מס' גישות אופיניות במדע זה, שהמקובלת ביותר ( כנראה ) דוגלת במערכות מפוזרות שבהן 2 או יותר פאזות. --------------------- pH כמו גורמים אחרים ( טמפ. .... ) יוצרים שינויים פיסיקליים בעיקר ולאו דווקא כימיים. ההשפעות הכלליות יכולות להיות מסוגים שונים, או קומבינציות שלהן: שינוי המאזן \ שווי משקל , של ההידרופוביות וההידרופיליות במוצר, יוניזציה, אקטיבציה של תכונות קטיוניות, צילובים משניים, שינוי תכונות איזו-אלקטריות, שינוי בצורת הפולימר התלת מימדי ,שינוי בנפח הפולימר שספח מים וקוטר השרשרות ועוד. --------------------- בקרבופול למשל , כנתון ממוצע ,קוטר שרשרת בודדת הוא עד ~ 6 מיקרון בערך, לאחר ספיגת מים, הוא גדל ( מתעבה ) פי~ 10 בערך. נפח קרבופול גדל פי ~ ~ 1000, עם ספיגת \ ספיחת מים ביחס לנפחו המקורי. -------------- לפחות בעבודה אחת שראיתי ,בנו סכמה של שרשרות קרבופול , בתלות ב pH: ב pH נמוך השרשרות הן דמוי תלתלים , בעוד שב pH קרוב לניוטרלי, הן ישרות "ומתוחות" , שלכך יש כמובן השלכות על צמיגות החומר. שבת שלום ,dikz

המסקנה שלי מדבריך, אם כן היא ש-

(אתה רשאי לתקן אותי כמובן) ה-PH גורם לאלקטרוסטטיקה שונה לחלוטין (היינו, אחוז שונה של פרוטנייטד/דה פרוטנייטד מהח' הקרבוקסילית בקב' הצדדית), מה שמוביל להתארגנות שונה לחלוטין של השרשראות בכל פעם - ולכן גם תכונות פיזיקליות שונות. תודה שוב אניווי.. (אני סתם מתעניין לעצמי, זה לא כזה דחוף לי לדעת מה העניין הזה)

tashian

New member
אוקיי, כבר יותר טוב

אכן, התכוונתי לביקרבונט. ייתכן שהאבקה פוגעת במסיסות, או אולי העליה ב PH היא מעבר לטווח יציבות החומר. בכל מקרה, צריך למצוא פתרון אחר איך ואם בכלל ניתן לערבב אבקת סודה לשתיה בג'ל. אולי כדאי לנסות ג'ל על בסיס שונה. בכל אופן, הרבה תודה, ושבוע טוב :)

למעלה