גם למתחילים?

ExLibris499

New member
גם למתחילים?

שלום לחברי הפורום הנהדר הזה.

מה הייתם ממליצים למתחילה בתחום?

קראתי את סדרת המגדל האפל של סטיבן קינג
ואת אמבר של רוג'ר זליאזני.
פה ושם דברים של היינלין (נתיב התהילה, לשוט מעבר לשקיעה)

בקיצור, נהנית מאוד מהז'אנר. מה מומלץ???

agamkedem

New member
אני אוהב מאוד את אסימוב.

יש לו סיפורים קצרים מעולים (יצאו בעברית באנתולוגיות "מחר כפול תשע", "אנוכי הרובוט" ובשלושת כרכי "כתבי אייזק אסימוב"), ואת סדרות "המוסד" ("המוסד השמימי", "מוסד וקיסרות", "המוסד האחר". יש המשכים נוספים אבל רמתם הרבה פחות טובה) ו"הרובוטים" ("מערות הפלדה", "השמש העירומה", "רובוטים של שחר"). לא כולם אוהבים את הסגנון שלו, אבל הוא נחשב לאחד מסופרי המד''ב הטובים ביותר.

גם "המשחק של אנדר" מומלץ.

ובתחום הפנטזיה, סדרת "שיר של אש וקרח" של ג'ורג' ר. ר. מרטין ("משחקי הכס", "עימות המלכים", "סופת החרבות", "משתה לעורבים" ו"ריקוד עם דרקונים") היא אחד הדברים הכי אדירים שהועלו על הכתב אי פעם. פנטזיה ריאליסטית עם פוליטיקה, בגידות, מלחמות, מסתורין והתייחסות בוגרת ומעניינת לקסם.

גם את סדרת "הרואים למרחק" של רובין הוב ("שוליית הרוצח", "רוצח מלכותי", "שליחותו של רוצח") אהבתי מאוד.

ExLibris499

New member
המשחק של אנדר

קראתי לפני המון שנים.
לאחרונה יצא גם הסרט, אבל הוא ממש נופל ברמתו מהספר.

הבנתי שיש ספרי המשך, שעומדים גם בפני עצמם. נראה.

"הרואים למרחק" נשמע לי. זה בעברית?

agamkedem

New member
לא אהבתי כל כך את ספרי ההמשך של אנדר.

"הרואים למרחק" תורגם בהוצאה בשם "אסטרולוג", אבל התרגום מחריד. ממש ממש גרוע.

הייזל

New member
מלחמת האדם הזקן

מיטב הספורת הבדיונית
חולית

אבל במיוחד מיטב הספורת הבדיונית כי זו אספוה של סיפורים קצרים מגדולי המד"ב מהדור הראשון [אסימוב, סילברברג, היינלין, קלארק וכו'] זה אידאלי למי שרק מתחילה מפני שזה מאפשר לך לזהות את הסגנון שאת מעדיפה ואפשר להשיג את זה בעברית.

ExLibris499

New member
חולית

התחלתי אותו והתחלתי והתחלתי ....ולא הצלחתי להתחבר.

תודה!

אני מחלקת את ההמלצה שלי לפנטזיה ולמדע בדיוני

בנפרד.
כיוון שהספרים שציינת שייכים לשני הז'אנרים - מגדל אפל ואמבר הם פנטזיה והיינליין הוא מד"ב בעיקר.

מדע בדיוני, הייתי מתחילה בקלאסיקות:
אסימוב - מערות הפלדה, אני רובוט, שמש עירומה, סדרת המוסד.
ארתור קלארק - מפגש עם ראמה, קץ הילדות, קיסרות האדמה, העיר והכוכבים
היינליין - עריצה היא הלבנה (המופתי), מנהרה בשחקים, מלחמה בחלל, המפלצת מהכוכבים, גבעות הארץ הירוקות ו-ובכן, כמעט כל מה שהייליין כתב בעצם, מבחינתי...
ריי בראדבורי - רשימות מהמאדים ומה שתמצאי שלו.

יחסית עכשוי -
אורסון סקוט קארד - תצפית עבר, ילדי המחשבה, קסנוסייד. סיפורים שעוסקים באינטראקציה בין המין האנושי וחייזרים בעולם שאחרי אנדר.
מרי ראסל - דרור.
קוני ויליס - הסיפורים שלה עוסקים במסעות בזמן. מעניינים.
לויס מקמסטר בוז׳ולד - סדרת סיטגנדה. עוסקת במלחמות בחלל, דיפלומטיה בין כוכבית והכל בהומור ובצורה מעניינת.
משחקי הרעב - טריגר לאלימות רצינית, אבל מרתקים.
מצטרפת להמלצה על ג'ו סקאלזי - מלחמת האיש הזקן ובריגדת רוחות הרפאים.
ג'ו וילסון - סחרור
ג'ורג' מרטין - *לא* משחקי הכס, אלא מסעות טאף.

פנטזיה -
הספרים של טרי פראצ'ט. כולם. מצחיקים להפליא ועמוקים באופן מפתיע. בייחוד הספרים על סטפני, מכשפה בהכשרה. אבל גם מהומה רבה על לא דוור, אומה.
רובין הוב - הטרילוגיה של רוצח מלכותי, הטרילוגיה של ספינות הקסם, הטרילוגיה של הליצן.
קרול ברג - השתנות, התחדשות ושכחתי את השם של השלישי.
צ'רלס דה לינט - ממבשרי ז'אנר הפנטזיה האורבנית. מקום לעוף בו ונער דרקון.
החור ברעש - פטריק נס. עולם דיסטופי מפחיד וסוחף.
ברנדון סנדרסון - אלנטריס, הערפילאים, דרך המלכים, לב פלדה. פנטסיה אפית נהדרת.
שם הרוח - פטריק רותפוס. פנטסיה אפית מעולה.
טרילוגיית חומריו האפלים - פיליפ פולמן
גאי גבריאל קיי - הייתי מתחילה בטרילוגיית עץ הקיץ וממשיכה, ובכן, עם כל השאר.
צד שמאל של החושך - אורסולה לה גווין.
דייויד אדינגס - פנטסיה קלאסית ומהנה עם אבירים ואלפים וקוסמים.
אסף אשרי (ישראלי!) - סימנטוב. שוטרת עם כוחות על נלחמת במלאכים.
דברים קלילים יותר שלכאורה מיועדים לנוער אבל כיף לקרוא אותם - ריק ריירדון (הגיבור האבוד, פרסי ג'אקסון), קארן מונינג (יצורים קסומים בדאבלין המודרנית), ג'אנין פרוסט (מחסלת ערפדים נועזת ובן זוגה הערפד הסקסי), סבריאל של גארת ניקס.

זו רשימה חלקית בלבד ולפי טעמי בלבד, אבל אני קוראת את הז'אנר כבר יותר מעשרים שנה, אז נדמה לי שקראתי את רוב מה שיש בעברית.

ExLibris499

New member
תודה!

בהחלט נתת לי רשימה לשנה הקרובה.
נדבר בעוד שנה

תהני!

אה ושכחתי להוסיף, בתת הז'אנר של פנטסיה שנכתבה ע"י נשים ועל נשים (או לייתר דיוק נערות):
אל תשכחי את סדרת בת העשן והעצם של לייני טיילור.
הספרים של מגי סטייווטר - רעד, שהות, נצח ומרוצי העקרב.
סרפינה - עם בוא הדרקונים של רייצ'ל הרטמן.
צל ועצם המוצלח של לי ברדוגו
צל לילה וזאבי הלילה של אנדראה קרמר
מחוננת ואש של קריסטין קאשור
ליל כל המכשפות - דבורה הרקנס
&nbsp
אישית אני מאוד אוהבת הרבה יצירות בתחום הזה.

Y. Welis

New member
יש שאלה אם זו פנטסיה אמיתית, או ספרי נוער/בנות

עם טעם של פנטסיה (בהשפעת 'דימדומים' בעיקר).

יש מד"ב/פנטסיה פמיניסטי אותנטי יותר שקיים כבר עשור ויותר, כמו של קושניר, זימר, ועוד אחת שכתבה כרך עבה על חייל בתקופה ימי ביניימית.

שאלה? לא בעיני.

אין שום דבר לא אותנטי בספרים האלו, הם פנטסיה לגמרי.
או שאולי הארי פוטר הוא לא פנטסיה כי הוא מיועד לילדים?
זה שספר פנטסיה נכתב לקהל של בני ובנות נוער, לא מוריד במאומה את הפנטסטיות שבו.
אלו פשוט ספרים מז'אנר ה-YA - young adult.
אולי "דמדומים" תרם לעליית קרנה של הפנטסיה לנערות, אבל היצירות שציינתי הן ראויות הרבה יותר ולו רק בגלל שהן הרבה יותר מקוריות ומעניינות ומציגות דמויות ה-רבה יותר מרשימות של נשים. אה, וגם בגלל שהסופרות שכתבו אותן אשכרה יודעות לכתוב...
&nbsp
לא התייחסתי אליהם מההיבט הפמיניסטי, אלא מההיבט הפנטסטי ולייתר דיוק, מההיבט הכיפי.
פשוט ספרי פנטסיה כיפיים עם מסרים יותר ופחות פמיניסטיים.
בעיני גם הספרים של רובין הוב ולויס מק'מסטר הם פמיניסטים, אפילו שהדמויות הראשיות הן גברים.
&nbsp
ולא הייתי מערבבת בין מדע בדיוני לפנטסיה.
שני ז'אנרים שונים.
&nbsp
לא מכירה את הסופרים/ות שציינת. הם תורגמו לעברית?
&nbsp

Y. Welis

New member
השאלה עד כמה הפנטסיה אכן היא האלמנט המרכזי

ולא 'תיבול', שקיים בלא מעט דברים עכשוויים. הקו די מיטשטש.
&nbsp
קו פמיניסטי נועד לחזק נשים נטו - לעמת אותן מול תפקידים מסורתיים וכאלה שלא מוכרים כתפקידי נשים; השאר יותר משני.
&nbsp
הקירבה בין הז'אנרים קיימת גם בגישה המתקדמת שלהם, כמו גם בפנומנה שייחודית לז'אנר הבדיוני (מד"ב-פנטסיה-אימה), שנשים מסוגלות לכתוב בכישרון זהה לגברים, עד שזה לא משנה לקורא.
&nbsp
האבחנה לעיתים לא קיימת (למשל סי ג'' צ'רי ב'זמן כבד' - שיכול היה להיכתב ע"י כל סופר הארדקור כמעט), וזה דבר שבקושי קיים במיינסטרים.
&nbsp
חלק תורגמו -
'ערפילי אבלון' ו'בית היער' של זימר-בראדלי
האחרות - Ellen Kushner (התחלתי משהו שלה על thomas the rhymer ולא השלמתי), וכן Mary Gentle וספרה ASH: A Secret History (על חיילת בתקופה ביניימית - לא חייל, כמובן).
&nbsp
כמובן יש את בוז'לד-מקמאסטר ועוד (מרגרט אטווד; 'שפת אם' של היידן).
&nbsp

בכל הספרים שהמלצתי עליהם הקסם שהוא

המרכיב המרכזי של פנטסיה - גם מניע את העלילה ואת העולם שבו הסיפור מתקיים.
לכן, הם ספרי פנטסיה. למה בכלל צריך להפריד? מה זה משנה אם הם "מתובלים" יותר או פחות?
אם יש קסם ויש יצורים קסומים, זו פנטסיה.
&nbsp
לי לא משנה אם זה כן *נקרא* פמיניסטי או לא - העיקר שמוצגות שם נשים חזקות ואם אפשר, בתור הגיבורות הראשיות. אבל מעל הכל, מה שחשוב בספר זה שקודם כל הוא יהיה מעניין וכתוב היטב, איפשהו הרבה מאחורה משתרכת האג'נדה שלו. כמובן שאם הוא כתוב בצורה מיזוגנית, זה סתם דוחה אותי.
&nbsp
נשים מסוגלות לכתוב בכשרון זה לגברים בכל ז'אנר מפנטסיה ועד ראליזם, ככה שלא הבנתי את ההערה הזו בכלל.
כמו כן, לא שמתי לב שחובבי המד"ב או הפנטסיה מתאפיינים באיזו גישה פמיניסטית מתקדמת במיוחד. אם לשפוט לאור הייצוגים של דמויות הנשים ברוב הספרים, בקומיקס וגיימינג (שאני מניחה שמדובר במעגלים משיקים של חובבים) הייתי אומרת שלא ממש.
גם לא ברור לי מה זה משנה לקורא בכל ז'אנר שהוא מי כתב את הספר.
&nbsp
ערפילי אבלון זכור לי בתור ספר הרבה יותר הסטורי מאשר ספר פנטסיה ומעל לכל זכור לי בתור ספר די משעמם.
גם בית היער. אבל קראתי אותם לפני תועפות זמן.
את מקמסטר בוז'ולד באמת ציינתי בעצמי בהודעה המקורית והיא אכן כותבת מד"ב מעולה. שמעתי שיצא ממש עכשיו תרגום חדש של ספר שלה. מחכה בכליון עיניים.
&nbsp
אבל הדוגמאות שהבאת הן ממש עתיקות, כמעט פרה הסטוריות. אני חושבת שאם תקרא את הספרים שציינתי תראה בעצמך כמה אין מקום לתהות מאיזה ז'אנר הם.
&nbsp
בת שטן (שהיא בעצם מהטובים) מובילה מלחמת גוג ומגוג בין בני עמה (שילובים מטורפים של אנשים וחיות) למלאכים (שהם בעצם הרעים)?
נערה שיודעת לשיר לדרקונים והיא בעצמה דרקון בחלקה, כך מסתבר? והיא חיה בעולם שבו אנשים ודרקונים חיים בשיתוף פעולה מסוייג ויש כל מיני בני כלאיים שמסתתרים?
חוקרת שהיא מכשפה עם יכולת לאתר יצורים קסומים וכל סיפור העלילה מתרחש על רקע המרדף אחרי (שכחתי מה) ובין אנשים עם כל מיני כוחות?
לא רואה פה מקום לתהיה.

Y. Welis

New member
נשמע מעניין

רק ששמות המחברות שהזכרת עדיין לא מוכרים בז'אנר, ככל שאני מעודכן (ואני לא תמיד).
&nbsp
במיינסטרים קשה למצוא מקרים של כותבות שלא ניתן להבחין בסיגנונן המיגדרי, או ההיפך. יש מקרים בודדים שלא מייצגים את הכלל.
למשל בספרי פעולה, כמעט ואין. לא קשור *כלל* לכישרון, אלא לקיבוע מחשבתי.
&nbsp
במד"ב-פנטסיה-אימה הפער הזה כמעט ולא קיים. אחת הדוגמאות הטובות היא בחלוקה בין זוכים לזוכות בפרסי ההוגו והנביולה: מתחילת התשעים נשים נעשו לרוב בקרב הזוכים. לא מכיר עוד ז'אנר שראה שינוי כזה.
&nbsp

לא מוכרים?

כל הספרים שהזכרתי הם רבי מכר מטורפים וחלקם זכו בפרסים.
&nbsp
אני לא יודעת למה כותבות צריכות לכתוב ככה שלא יבחינו בסגנונן המגדרי. גם גברים כותבים ככה שמבחינים בסגנונם המגדרי ובכלל, זה נראה לי בסדר שלכותב תהיה אישיות ומאפיינים שמגדר הוא אחד מהם.
&nbsp
פעולה - לא יודעת. מתח, נשים כותבות לדעתי לא פחות מגברים.
&nbsp
חלוקת הפרסים היא לחלוטין ענין שוביניסטי, בקשר לזה אני מסכימה.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

Y. Welis

New member
סיפורים קצרים. הם המהות המקורית של הז'אנר

והייצוג הטוב ביותר כמו שנאמר לעיל - 'מבחר סיפורת המד"ב' בעריכת סילברברג, וגם 6 כרכי 'הטוב שבטוב' (קצת נדירים היום; יש בספריות).

אחריהם הייתי בודק עוד מהגל החדש של שנות הששים - סילברברג, לה-גווין, זילאזני, דילייני (גם קצת נדיר), ובכלל את כל ספרי הסידרה הלבנה של 'עם עובד' עד סוף השמונים.

אפרופו סיפורים קצרים...

הצלחתי סוף סוף לאתר את אסופת הסיפורים הקצרים של רוג'ר זיזלאזני שעוסקים באמבר של הסדרה השניה....יש 6 סיפורים כאלה בהמשכים וכל אחד מזוית ראיה של גיבור אחר.

Y. Welis

New member
שווים. בעיקר 'אולם המראות', שמרמז על

דברים מעל ומעבר למה שהיה ידוע עד אז. אולי נועדו להתגלות בחמישיה השלישית, שלא נכתבה (יצאה חמישיית פריקוול של מחבר לא מוכר, ודי מיותר).
&nbsp
אין ספק שכמה דמויות משנה נועדו להיות בולטות יותר בהמשך, כמו סוהוי ומאנדר.

אכן כך...

הבעייה היא שכל חמשת הקצרצרים נתנו יותר שאלות מתשובות...ולעולם לא נדע מה למה התכוון זילאזני......חבל.

למעלה