גם תרנגול עיוור - לבסוף מוצא גרגר !

גם תרנגול עיוור - לבסוף מוצא גרגר !

犬も歩けば 棒にあたる Inu mo arukeba bou ni ataru. תרגום מילולי חופשי: גם כלב שסתם הולך לבסוף מוצא מקל. מקביל בעברית ל:"גם תרנגול עיוור - לבסוף מוצא גרגר". ושאלה: מי יוכל להסביר לי בפשטות את הצורה התחבירית של arukeba ? והאם התרגום שלי מדויק ? חן חן.

נכון וגם ואבל

לא מכירה את הפתגם שהבאת בעברית על התרנגול (אבל הוא מאד מצא חן בעיני). הפתגם ביפנית הוא למעשה כפול משמעות. המשמעות הראשונה היא זו שמשתמעת גם מהפתגם בעברית, כלומר: מי שיוזם ומנסה לעשות משהו לטובת עצמו - יצליח ויזכה באיזושהי תמורה. זו המשמעות המודרנית של הפתגם. המשמעות הקדומה יותר קצת יותר פסימית, ואם הולכים על הכיוון הזה תרגום הפתגם יהיה: "אפילו כלב שסתם הולך - יחטוף מכות". כלומר: אפילו מישהו שיוצא לטיול תמים יפגוש במזל רע. לכן תרגום הפתגם שתבחרי ישקף את המשמעות שאת מעונינת להבליט, והצורה התחבירית של arukeba, שביפנית שומרת על הרב-משמעות שלה, לא יכולה להתרגם לעברית כפי שהיא. בעברית צריך לבחור בין "גם" לבין "אפילו". לצערי המקבילה העברית לא משקפת את שני הרבדים של המקור היפני. בעברית ה"גרגר" הוא ללא ספק פרס, ואילו ה"מקל" במקור היפני הוא לפעמים "פרס" ולפעמים "עונש" - תלוי בהקשר. בעיה. בכלל, תרגום פתגמים זו בעיה מסובכת. אבל אולי לא זה המקום. ושאלה: הלכת בסוף לשמוע את ההרצאה של פרופ' יעקב רז?

ה"תרגום" שלי הוא מתוכנית טלויזה

באיזושהי תוכנית טלויזיה שעשתה פרודיה על מכת החידונים הטלויזיונים שהופיעו בסביבות שנת 1986, אולי זהו זה, המשתתף נדרש להשלים פתגמים, שאחד מהם היה "גם תרנגול עיור, לבסוף מוצא"... והוא כמובן לא ידע למרות רמזים רבים של המנחה, בסוף ציוו עליו "השליכוהו אל הבור". אז, מכאן לקחתי את הביטוי, אני לא יודעת אם הוא היה קים קודם או הומצא לתוכנית. מישהו זוכר איזו תוכנית זו היתה, בדיוק ? הפירוש המילולי נראה לי מתאים במשמעותו לפתגם היפני. תודה על ההערה על המשמעות השניה. לגבי התרגום שרשום באתר שהפניתי אליו, זה לא אתר רשמי של שפה, זה שלא רשום שם פירוש נוסף לא פוסל את קיומו. להרצאה על הבודהיזם המשוגע לא הלכתי לצערי הגדול כי אני חולה בבית כבר כמה ימים ומקוה להתאושש בקרוב וללכת בשבוע הבא. היזהרו מחידקים.

טוב אני חדש

אז אני לא יודע... באתר שהבאת תירגמו את זה לביטוי באנגלית "כל כלב בא יומו"..

למעלה