גנטיקה של קביעת זוויג בזוחלים

galvin

New member
גנטיקה של קביעת זוויג בזוחלים

דיברתי קצת עם דוד שלי, שהוא וטרינר סוסים אגב, שטייל בגלפאגוס לאחרונה, ויצא לנו לדבר על קביעת זוויג בזוחלים. שנינו יודעים שהטמפרטורה בסביבת הביצים משפיעה, ולעתים גם תנועת הביצה- אבל- א\ האם הזוויג אחוז לX או לY בזוחלים? ב\ מהו המבנה הכרומוזומלי שמאפשר שינוי זוויג אחרי התמינות? ---- אלו שאלות מגנטיקה אמנם, אבל אם למישהו יש תשובה, או יודע איפה לחפש מאמר מתאים- אני אשמח.
 
חיפשתי וחיפשתי אבל בינתיים לא מצאתי

מידע בנושא. אני מציע לך גם לנסות לחפש בעזרת מנועי החיפוש השונים.
 

galvin

New member
אהה

חיפשתי גם, ומצאתי מאמר שמסביר, למי שמתמצא קצת, שבניגוד למערכות קביעת זוויג אחוזות לXY ודומותיהן, לחלק מהזוחלים יש מערכת כרומוזומלית נטולת כרומוזומי מין, וההתפתחות המינית היא נקבית כברירת מחדל. אז, תו"כ ההתפתחות לאחר ההתמינות- ובזמן בנית מערכות המין האנזימים האחראיים על בנית מערכת המין (הנקבית כפי שנאמר) תלוים (כמו כל אנזים) במשרע טמפרטורה מסויים לתפקודם התקין. ליקוי בתפקודם יוצר מערכת מין זכרית. איך בדיוק עוד לא מצאתי. צוין עוד שלעתים בטמפרטורות ביניים נוצרים מוטנטים דו זוויגיים (הרמהפרודיטים) או עקרים. :0)
 

o r i 6 6 6

New member
שאלה

אתה רוצה להגיד שהטמפ' היא הגורם שקובע את מין הצאצא? ואם כן, איזה טמפ' גורמת לביצה להפוך לזכר/נקבה? זה גם לא נראה לי הגיוני כי אם זה היה ככה אז אצל כל מגדל ששם ביצים במתקן תוצרת בית כל הצאצאים יהיו ממין זהה
 
ברוב אם לא בכל מני הזוחלים יש קשר

בין טמ"פ ההדגרה למין של הצאצאים. למשל בשממיות מנומרות ביצים שהודגרו ב26 מעלות יוציאו בעיקר נקבות בעוד ביצים שהודגרו ב30 מעלות יוציאו בעיקר זכרים. טמ"פ ביניים תוציא אחוז שווה משני המינים. בדרך כלל כשמדגירים משתדלים לכוון את האינקובטור לטמ"פ שתתן גם זכרים וגם נקבות ולא תהיה קיצונית לכאן או לכאן. לפי מה ששמעתי קביעת המין נעשת בשלב מאוד מסוים בהתפתחות העובר ושינויים שיקרו לאחר השלב הזה לא ישנו את מינו, אבל כן עלולים לפגוע בהתפתחות של העובר.
 

galvin

New member
זה נכון לגבי

חלק מהמינים, לא בכולם- ובכל מין שזה קורה בו יש טמפ שונות שקובעות מין שונה. אפשר לקרוא על התופעה בעיקר בצבים ולטאות. לגבי רוב הנחשים זה לא נכון, ככל הידוע לי.
 
למעלה