גניבות בעבודה

גניבות בעבודה

יצא לי להיתקל בדיון בפורום שכן, שהתחיל מדיווח של בעל עסק על גניבות שמתרחשות ע"י עובדים שלו, צעירים שחלקם קטינים, כשמדובר לפי הדיווח בגניבות מתוחכמות - העובדים לא גונבים כסף מהקופה, אלא גונבים סחורה, מעבירים סחורה לחברים שלהם בלי שאלו ישלמו, או מעניקים הנחות מוגזמות ולא מאושרות לחברים שלהם. אותו בעל עסק דיווח על נזקים כלכליים איומים, שהוא לא יודע איך לגבות מהעובדים שתפס על חם, במיוחד כשחלקם קטינים ללא אפשרויות לגביית העלות.

היו לנו דיוני עבר בנושאי גניבות, כשרבים מחברי הפורום שיתפו בגניבות שבוצעו במקומות עבודתם ועל הקשיים עימם התמודדו המנהלים ו/או בעלי העסק, כשבין היתר היו ויכוחים האם במידה ותופסים את הגנבים הם נדרשים לפצות את בעל העסק על מה שגנבו (היו מי שהביעו התנגדות לכך). לי דיונים כאלו יוצרים דה ז'ה וו למקומות שעבדתי בהם בעבר, כשאם בנוער עסקינן - בתקופת הפאסט פוד הרחוקה זכיתי לשמוע על מנהגים שקיימים בסניפים שונים של להזמין חברים ולארגן להם ארוחה ללא תשלום בצורה ייחודית: מזמינים את האוכל אבל לא מדפיסים בקופה, או שמדפיסים רק חלק ממה שנותנים. זה הגיע למצב שאנשים שהכרתי ציפו שאני וחברים שעבדו איתי נעשה את זה, והגיבו בצורה הזויה כשלא הסכמנו לזה. בתקופת המלצרות שהתרחשה כשכבר הייתי סטודנטית, נתקלתי בגניבות האלו יותר מקרוב, כולל במקרים שחלק מהעובדים הרגישו בנוח לעשות את זה בפומביות מול העובדים האחרים - בין אם זה להזמין חברים לארוחה ללא עלות ובין אם לאכול בעצמם דברים שלא אמורים או לקחת הבייתה. בין היתר, נוצר מצב שעובדים חדשים קיבלו את הרושם שמותר לאכול חופשי, כי ראו עובדים ותיקים עושים את זה, וזה מה שגרם לחשיפה חלקית, אבל הרבה לא עשו עם זה (גם אחרי ש-3 עובדים חדשים העידו בתום לב ממי למדו שאפשר לאכול חופשי מה שרוצים. בתקופה שעבדתי בקד"מ היו מקרים של גניבות מהסופר ע"י דיילות, כולל מקרה של עובדת שהייתה ממש חמדנית וכל משמרת מילאה את האוטו שלה במגוון מצרכים, וכשנתפסה עוד טענה שרכשה הכל במקום אחר (אבל קבלות לא היו לה).

במקומות עבודה כמו מוקדים ומשרדים, תמיד יש את מי שלוקחים הבייתה ציוד משרדי או שמעלימים כל מיני אינסטרומנטים שוים, ויש גם גניבות מסוגים אחרים, כמו מקרה שדווח בזמנו - שהתגלה שעובד כבלים חייב לקוחות קשישים על מנוי טלויזיה של חברה שלו, ואחרי שהם גילו את זה הם התלוננו והנושא התגלה ו... לבחור כבר אין עבודה ויש לו תיק במשטרה.

מה לכם יש לספר בנושא? היו גניבות במקום העבודה שלכם? יש מודעות לנושא גניבות אפשריות ופעולות מניעה כלשהן? איך לדעתכם כדאי לפעול במקום עבודה כמו שלכם כדי למנוע מעשים כאלו?

nofi1456

New member
בוודאי שהיו

בתחנת דלק:
סגנית המנהל (עושה אותה עבודה כמו שאר העובדים אבל מסונג'רת קצת יותר ומרוויחה קצת יותר) הייתה עושה הרבה דברים שלדעתי הם גניבה לכל דבר, ומבחינת ההנהלה אין להם שום דרך להוכיח את זה.
-היא הייתה מכינה קפה חינם (קפה עולה 10 שקל) ללקוחות שהם חברים שלה (הכירה אותם במקום עצמו), וכשהיא לא הייתה הם היו מגיעים ומבקשים ממני או מהעובדות האחרות להכין להם בחינם..כמובן שסירבנו והם היו מתעצבנים כאילו אנחנו חייבות להם משהו!
-יש איזה מישהו שהיה עובד אצלנו ועזב, אבל כל הזמן בא לבקר. הוא חבר טוב של הסגנית (ואף אחד מהעובדים לא היה בתקופה שהוא עבד..כולם התחלפו מאז), וגם - תמיד הייתה מפנקת אותו. קפה חינם, עיתון (שעולה כסף) חינם... יום אחד היא לא הייתה, הוא ביקש ממני עיתון חינם, לא נתתי לו...והוא התעצבן והלך...
זה פשוט מעצבן שאני צריכה לספוג את כל הפרצופים הזועמים ולשמור כל הזמן "אבל היא עשתה לי חינם! אבל היא הרשתה לי! אבל היא אמרה לי! אבל היא תמיד עושה לי ככה! נו אז תתקשרי אליה לשאול!"...זה גם לא חוקי, גם גורם לוויכוחים מיותרים, וגם מוציא את העובדים האחרים ממש לא טוב..
עוד משהו שהיא הייתה עושה-
נגיד היה בא לה לשתות/לנשנש/לדפוק סנדוויץ'...חס וחלילה שהיא תשלם. אוכל יותר מחצי, ואת השאר שמה במדף "החזרות" ואז אם הספקים שואלים למה זה בהחזרות וחצי אכול...היא הייתה אומרת שלקוח מצא בזה זבוב מת או משהו כזה..והחזיר..
וכמובן אף אחד לא שאל ולא אמר כלום...והיא עברה להיות מנהלת במקום אחר בחברה אז...עכשיו יש לה יותר כוח.
במלצרות:
סגן המנהל (שוב, עובד כמו כולם רק מסונג'ר קצת יותר ומרוויח קצת יותר חח) היה חופשי מוציא מנות בחינם לחברים ומשפחה, היה לוקח שתיה שאסור לקחת בחינם, והכי גרוע - נגיד יש מנה שמישהו שילם עליה במזומן, הוא היה "מבטל" את המנה במחשב ולוקח את הכסף לכיס! והמנהל התפלא שבסוף היום תמיד היו מלא ביטולים (כמובן שלא היה מבטל את כל המזומן כי אז זה היה נראה חשוד למנהל, אלא היה עושה את זה בטאקט).

קיצור...ג-נ-ב-י-ם!!!

a wild rose

New member
גניבות זה דבר נפוץ יותר ממה שחושבים

את בטח מכירה את כל מבחני האמינות שבודקים אם לא גנבת שום דבר אף פעם מהמעסיק, אפילו לא עט או הדפסה של משהו שלא בענייני עבודה - מבחינה יבשה זה דבר שנחשב כגניבה, ותמיד יש את אלו שמגזימים ולא מסתפקים בהדפסה של דף אחד פה ושם אלא מצלמים חוברת שלמה לילד לגן ולוקחים דפדפות וחוצצים כדי לחסוך קנייה לבית ספר, ויש אנשים כמו מזכירה שהייתה בעסק פרטי שעבדתי בו שקנתה את כל הציוד לביה"ס לילד שלה על חשבון העסק, ולא התביישה להציג קבלות על צבעי פנדה ובלוק ציור וקלמר.
&nbsp
שאלת איך אפשר למנוע, והתשובה שלי היא שזה יותר קשה מאשר מניעת גניבות ע"י לקוחות, כי עובדים בדרך לוקחים את הסיכון שיתפסו אותם ולכן הם גונבים בצורה יותר מתוחכמת. המזכירה הזאת שתיארתי הייתה לא מתוחכמת ולכן עלו עליה, מישהי אחרת הייתה מבקשת חשבונית מס שכתוב עליה "ציוד משרדי" בלי פירוט, ובמידת הצורך הייתה מוצאת הסבר לסכום הגבוה, נדרשת כאן רק יצירתיות, ויש אנשים שבשביל לחסוך את הכמה שקלים האלו ישקיעו ביצירתיות.
&nbsp
אצלי בעבודה העטים והדפדפות ורוב הציוד המשרדי כולל הדפס של שם בית העסק, ככה שיש כאן סוג של פרסומת ויש אינטרס שאנשים ייקחו את הציוד ויעבירו אותו הלאה. זו גם דרך להתמודד עם התופעה.

למעלה