גנים והולדה

אפרסק1123

New member
גנים והולדה

שאלה: אנחנו נולדים הרי מאמא ואבא- זאת אומרת שאמא נותנת 50% גנים וגם אבא. אני מבין שכל תא זרע או ביצית מכיל גנים אחרים (הגנים מתחלקים אקראית)- נכון? אז זה לא נכון שאחים חולקים בינהם 50% מידע גנטי- זה יכול להגיע מכסימום ל-50%- תקנו אותי עם אני טועה. אפרסק!!!
 

nכמ

New member
גנים והולדה

בין כל בני אדם שתבחר רנדומלית, הזהות הגנטית תהיה 99.9%. והשוני הגנטי יהיה 0.01%. לא ידוע לי מה אחוזי הזהות הגנטית בין אחים, ומה השוני הגנטי בינהם. אני משער שהזהות בינהם תהיה קרובה יותר מאשר שני אנשים רנדומלים. מציע גם שתשאל בפורום ביולוגיה ומדעי החיים.
 

22ק ו ס ם

New member
הכוונה היא לאללים ולא לגנים למעשה

המופעים של הגנים (למשל, עיניים ירוקות או חומות) ולכן נוצר הבילבול. אם יש לך גישה למאמרים מדעיים, דוקינס כתב מאמר ממצה בשנות ה70 שנקרא 12 misunderstanding of kin selection שבוא הוא מסביר בין השאר את זה.
 

אפרסק1123

New member
מכיר...תגיע לנקודה.

אללים הם הביטויים של הגנים- מה שנקרא הגנוטיפ והפנוטיפ זה העיניים הירוקות- זה לא פותר את העניין של זה שלכל תא זרע יש אללים אחרים לגמרי מהשני.
 

22ק ו ס ם

New member
צודק, סליחה

50% זה בממוצע. יכול להיות 60% או 30%. אחד הדברים שהרבה אנשים שוכחים לפעמים בקשר לאבולוציה שהיא עובדת על ממוצעים. כלומר, יכול להיות שגן מסוים יתן יתרון עצום לפרט מסוים אבל על מנת שהוא יברר הוא צריך לתת יתרון ממוצע על פני גנים אחרים.
 

meteorite

New member
לא מדיוק

אמנם זה לא קורה, אבל תאורטית יש אפשרות שתקבל מאבא שלך את אותם 50% אללים שאח שלך קיבל, וכנ"ל גם לגבי האללים שעברו אליך מאמא שלך, אבל שוב, זה רק תאורטית ובד"כ לא קורה.
 

Levos

New member
לא מדוייק

למעשה בין אחים ייתכן תאורתית (לא מתרחש במציאות) שכל האללים יהיו שונים 0% קרבה, או שיהיו זהים 100% קרבה. בממוצע, כ50% מהגנים משותפים בין אחים, ולפי התפלגות סטטיסטית רוב הגדול של האחים נופל בסביבת המספר הזה. למעשה מכל הורה נמסרים 23 כרומוזומים לכל צאצא. מלבד זאת, הכרומוזומים עוברים רקומבינציה כך שגם הכרומוזומים האלו לא עוברים בשלמותם אלא בחלקים. אילו לא הייתה מתרחשת רקומבינציה(והיא כן תמיד מתרחשת) ושני ההורים היו תורמים בדיוק את אותם 23 כרומוזומים לשני הצאצאים אז האחים היו זהים ב- 100%. אפשר לחשב שהסיכוי לכך הוא אפסי (46^0.5). אילו היו תורמים בדיוק את הכרומוזומים האחרים מאלו שתרמו לאח הראשון אז הקרבה הייתה 0%. אולם מאחר והסיכוי לכך אפסי+ תמיד מתרחשת רקומבינציה שמערבת בין זוגות הכרומוזומים, לרוב הקרבה היא בסביבות ה 50%.
 

אפרסק1123

New member
בקשר לכרומוזומים...

כן- אבל השאלה אם נניח יש ארבעה כרומוזמים(1,2,3,4) לזכר ולנקבה- האם בתא זרע של הזכר יהיו 2 כרומוזומים תמיד זהים (נניח 1,2 ובתאי זרע אחרים תמיד יהיו 3,4)- זאת אומרת האם הכרומוזומים מתחלקים תמיד אותו הדבר כך שתאי הזרע - חצי מהם זהים לגמרי? אפרסק!!!
 

nכמ

New member
מבנה ה-DNA

ה-DNA מורכב מנולקלוטאידים כאשר יש ארבעה סוגים של נוקלוטאידים: Thymine, Adenine , Cytosine, Guanine. כך ש-Thymine תמיד יבוא ביחד עם Adenine, ו-Cytosine יבוא ביחד עם Guanine. או בקיצור T יבוא עם A, ו-C יבוא עם G. (ולהלן A, T, C, G) כך שבכל מקום ב-DNA , האות T תמיד תהא מחוברת ל-A, ו-C תמיד תהיה מחוברת ל-G. למעשה בכל אחד מהתאים בגופך ישנם כ-23 זוגות של כרומוזומים, וכ-46 כרומוזומים בסך הכל. כאשר המידע בכרומוזום 1א יהיה תואם למידע שיש ב-1ב, והכרומוזום 2א יהיה תואם ל-2ב... וכו' מכיוון שאם ב-1א תהיה האות T במקביל אליה תהיה האות A, ובאם תהיה האות C ב-1א תמיד תהיה מחוברת אליה G, וכך גם בשאר הכרומוזומים... כמו ש-Levos רשם בתהליך בניית הגנום של העובר מהגנום של אביו לגנום של אמו מתרחשת רקומבינציה, תהליך של בנייה מחדש. כך שלמעשה ולצורך ההסבר, מהאב העובר יקבל את 1א, 2א, 3א, 4א, 5א... 21א, 22א, 23א ומהאם הוא יקבל את: 1ב, 2ב, 3ב, 4ב, 5ב... 21ב, 22ב, 23ב ובין הרצף שהעובר קיבל מאביו לבין הרצף שהוא קיבל מאמו מתרחש תהליך של רקומבינציה.
 

Levos

New member
הרקומבינציה מתרחשת בתהליך המיוזה

של ההורים ולא כפי שכתבת, בין כרומוזומים שהעובר קיבלו מאביו ואימו. רק כשהעובר הפך בוגר ומייצר תאי מין בעצמו הכרומוזומים שקיבל מהוריו עוברים רקומבינציה.
 
נכון

מה שאומר שהרקומבינציה היא למעשה בין הגנים של הסבא והסבתא. אגב, יש לשים כאן לב לגדולת ראייתה לרחוק של האבולוציה. הרי, אי שם לאחור בזמן, לא היה קיים מנגנון הרקומבינציה כלל. והרי מנגנון זה, על כל חלקיו והאנזימים המיוחדים המשתתפים בו, אף הוא פיתוח עיוור של האבולוציה. הא למדנו מכאן, האבולוציה מחדשת, לא רק מוטציות שבמקרה מקנות איזושהי תועלת מיידית ששורדת יותר. היא אף מחדשת מנגנונים שלמים, כדוגמת מנגנון הרקומבינציה, שתועלתן היא לאו דוקא מיידית אלא שמאפשרים הגדלת השוני והגיוון בין פרטי המין - דבר שללא ספק יתרום לאבולוציה ברבות הימים.
 

Charles Darwin

New member
ליתר דיוק זו תמונה של מודל של

הסליל הכפול, לא?
 

nכמ

New member
אכן זה double helix

ואפשר גם להגיד, זוג כרומוזומים אשר מחוברים בינהם בקשרי מימן, בשונה מכרומוזם של חיטה למשל.
 

Charles Darwin

New member
אם הם לא מחוברים בקשרי מימן

אז מה בדיוק מחזיק אותם? ;) וד"א, יש הבדל בין זוג כרומוזומים לבין זוג הליקסים (אבל לא נכנס לזה ;)).
 

Levos

New member
למעשה, קשרי מימן אינם הקשרים

העיקריים שמחזיקים את הסליל הכפול של הDNA שכן המים יוצרים קישרי מימן יותר חזקים מבסיסי החנקן, ולכן בתמיסה מימית הסליל הכפול היה נפרם לטובת קשרי מימן עם מים. קשרים הידרופוביים, למשל בין טבעות מקבילות לאורך הסליל, הם אלו שמונעים זאת, ולכן הם אלו שמחזיקים את שני הגדילים מחוברים.
 
נכון. איפה זה ואיפה כרומוזום

התמונה שהוצגה היא אבסטרקציה של הסליל הכפול שהוא חומצת הגרעין שבכרומוזום. כרומוזום שלם, כידוע כולל גם חלבוני היסטונים ואחרים, המקנים לכרומוזום את אריזתו הצפופה ומבקרים את פעילותו. כדי לקבל מושג על תושייתה של האבולוציה בעצבה (באופן עיוור כמובן) את הכרומוזומים נושאי דיגלה, מומלץ לעיין כאן ולבחור: Tour >> cromosome close up >> cromosome coiling ובכלל מומלץ לטייל שם באותו אתר. ולחשוב מה טוב חלקנו, שבדורנו כבר "מייצרים חיים מלאכותיים במעבדה". אשרינו שזכינו לכך.
 
למעלה