גרש, גרשיים, מרכאות

themuse

New member
גרש, גרשיים, מרכאות

היי :) אמרו לי בבקשה - איך מבדילים בין כל אלה הנ"ל? ומה הכללים בנוגע לשימוש בהם? מתי משתמשים במרכאות ומתי בגרשיים? תודה -המוזה.

אוֹחַ

New member
גרש שמים בסוף מילה מקוצרת:

מס' (מספר), עמ' (עמוד) דר' (דוקטור) וכו'. יש לשים לב: עמ' ולא ע"מ. דר' ולא ד"ר. גרשיים מסמנים ראשי-תיבות: ר"ת (ראשי תיבות), ע"מ (על מנת), אח"לה בע"מ.
למעט המילה אח"לה, גרשיים תמיד יבואו לפני האות האחרונה. גם בנטיה. מרכאות (כפולות ויחידות) באות לסמן: ציטוט, דיבור ישיר, שם יצירה/סרט/מוסד. בקשר למרכאות כפולות, יש הסבר מקיף ב"לשוננו לעם" של "האקדמיה ללשון עברית". אני יכול לסרוק ולהעלות כאן. אולי מחר.

כנף

New member
אבל ריבוי של ר"ת

לא משנה את מקום הגרשיים. דוגמה: עב"מים, אח"מים. זה בכלל תקני, לרבות ר"תים(
)?

אוֹחַ

New member
צודקת. לגבי ר"ת - לא הייתי די ברור.

המרכאות לא משנות את מקומן בהטיה. ר"ל, אם במקור - ח"כ, ברבים - ח"כים. המרכאות נשארות באותו מיקום - בין החי"ת לכ"ף. כך גם בדוגמות שהבאת את.

themuse

New member
אז למה מבדילים...

בין מרכאות לבין גרשיים, אם כותבים אותם אותו דבר? במקלדת יש תו יחיד ' ותו כפול ", ששניהם יכולים לסמל הן מרכאה והן גרש.

ההבדל הוא בשם ובתפקיד

המרכאות מסמנות דיבור ישיר או ציטוט הגרש/גרשיים משמשים לקיצור (גרש לקיצור מילה אחת, גרשיים לראשי תיבות = קיצור של יותר ממילה אחת) המקש במקלדת הוא אותו המקש. ויש גופנים שבהם יש הבדל ב"כיוון" של המרכאות הפותחות והסוגרות

themuse

New member
נִּיטְפּוּק

הלכתי לאתר האקדמיה, ועל פיהם (ראה "דרכי הכתיבה המקוצרת", סעיף 31, תת-סעיף ג') ד"ר הוא יוצר דופן, ודווקא כן כותבים אותו במרכאות. למה? לאקדמאים פתרונים.

גנגי

New member
למה?

מפני שד"ר הוא קיצור שנוצר מצירוף של אות ראשונה ואחרונה במילה, ולא מגזירה של שתי אותיות ראשונות במילה, כמו במקרה של רח', מש', עמ' וכו'.

מתי את באה לי"ם?

אני מגיע חזרה מאמסטרדם ביום שישי לפנות בוקר. כבר תהיי?

גנגי

New member
כן.

בעוד חמישה שבועות ביום שישי לפנות בוקר כבר אהיה. אני נוחתת איפשהו בחמישי בערב, השעה עוד לא ברורה לי.

סֵג

New member
היה פעם אומן רחוב בי"ם

שצייר ציורים ילדותיים של ים וכתב עליהם 'יש ים בירושלים'

גנגי

New member
וואללתיים?

היה פעם אומן רחוב בי"ם? היום יש שם רחוב האומן!

../images/Emo13.gifציירו: חיריק חיריק וו פתוח

מרכאות וסיר נפוח סמך, סמך וו כפוף והרי לכם פרצוף (אנונימי)

themuse

New member
אני מכירה "עין, עין, וו כפוף!"

כי ע' השוכבת פרקדן דומה קצת לאוזן.

themuse

New member
ואצלי, החיריק הוא עין וה-ע היא אוזן

ואגב, לא צריך לכתוב ע'? או ס' - עם גרש?

למעלה