דבלין באירלנד - מה היה שם בזמן השואה ?

דבלין באירלנד - מה היה שם בזמן השואה ?

מתגלגל אצלנו במשפחה סיפור על דוד שלי, ששלח בידי שליח מכתב בו נאמר כי הוא בשדה התעופה בדבלין אירלנד [ כמובן באידיש].

הסיפור אינו מניח לי. מכיוון שאני לא יודע כי הגיעו פליטים או בורחים מהתופת הגרמנית / הונגרית אל אירלנד בשדה התעופה בדבלין.

אבל, אם מאן דהוא יודע על הגעת פליטים לשם , אנא, תערב לי תשובתו.

masorti

New member
מצאתי לינק ברשת...

בו נאמר שאירלנד התנגדה בעקביות לקלוט פליטים יהודים, ושבכל משך תקופת השלטון הנאצי רק 60-70 יהודים קיבלו מעמד של פליט באירלנד.

יתכן שהדוד שלך היה אחד מאותם יחידי סגולה, ויתכן גם (... מה שיותר סביר) שהוא רק עבר בדבלין כתחנת מעבר למדינה אחרת.
נחיתת ביניים בדבלין (הרי המכתב היה משדה התעופה) לפני טיסת המשך לארה"ב או למדינה אחרת ביבשת אמריקה היא דבר הגיוני.

לסבי שהיה בפולין בזמן השואה

היו לו 2 אחים ואחות בדבלין שהיגרו לשם הרבה קודם. ידוע לי שהם כולם חיו רגיל בדבלין ולא סבלו כמו בפולין
חלק מהנכדים עלו לארץ ובנו משפחות גדולות ואני בקשר איתם עד היום.

אבהיר פרטים - המכתב שהגיע מדבלין באירלנד

בהמשך לנכתב

ברצוני להבהיר פרטים נוספים

המכתב שהגיע מדבלין באירלנד הכיל כיתוב כדלקמן - כמובן בשפת האידיש

" דרישת שלום לכם, אני בסדר, פלוג פלאץ, דבלין אירנה"

אגב, בירור שערכתי לפני שנים במדור לחיפוש של הצלב האדום, נמסר לי מסלול, עם תאריכים אותו עבר הדוד שלי.[ מבוסס על כרטסת של הגרמנים או כיו"ב] בשלב מסוים, נאמר בהודעתם כי אבדו עקבותיו.

הנחתי היא, כי הואיל והגירוש מהונגריה היה קודם לגירוש מצ'כוסלובקיה. ולכן, סביר כי הדוד היה תחת מרות גרמנית, ובשלב מסוים, בדרכו שלו, ברח ממרות זאת.

השאלות שעומדות, לאור הבהרותיכם:

באפשרות ראשונה, כי הוא הגיע לשם על מנת להגר למדינה שלישית, היכן אפשר למצוא את כרטיסי ההגירה בשנים אלו.

באפשרות האחרת, האם היו כאלו שברחו לדבלין, ניסו את מזלם בצורה אחרת - בהעדר תעודות מסע ופנו לדרכם במסלול בריחה אחרת לאי שם...

ובאפשרות נוספת - שהשתקע באירלנד - כבר בעבר פניתי לשגרירות שלנו באירלנד ולא זכיתי לתשובה. היכן ניתן לקבל מידע על הקהילה היהודית באירלנד, במצב של לפני ששים שנים?

masorti

New member
מהודעתך לא ברור על איזה גירושים אתה מדבר...

במילים "הואיל והגירוש מהונגריה היה קודם לגירוש מצ'כוסלובקיה".
להזכירך שצ'כוסלובקיה היתה תחת שלטון גרמני ישיר החל ממרץ 1939, ואילו הונגריה עברה לשלטון גרמני ישיר רק במרץ 1944.
באינטואיציה נראה לי שדודך היה תחת מרות הונגרית ולא גרמנית. קצת קשה לי להאמין שהוא הצליח לצאת בטיסה מסחרית מהונגריה באמצע 1944.

אני מציע שתוסיף כמה תאריכים להבהרת הדברים:
ממתי המכתב משדה התעופה בדבלין?
מהם התאריכים שצוינו במידע שקיבלת מהצלב האדום?

דרך אגב, הרב אייזיק הלוי הרצוג היה הרב הראשי של יהודי אירלנד עד 1936. חבר הכנסת בוז'י הרצוג הוא נכדו.
גם אם בוז'י הרצוג לא יודע בעצמו, מן הסתם הוא מכיר מישהו שמכיר מישהו שיודע היכן אפשר להשיג את רשימת חברי הקהילה היהודית באירלנד בתקופה הרלוונטית.

Y. Welis

New member
גם מרבית היהודים בהונגריה היו תחת פיקוח

ולא סביר שהיה ניתן להימלט ממנה (אולי לרומניה).

הגירת היהודים מאירופה הכבושה נאסרה רשמית בנוב' 41'.

למעלה