דברו איתי קצת על מדיטציות

tlingit

New member
דברו איתי קצת על מדיטציות ../images/Emo140.gif

התחלתי שיחה מעניינת מאד עם אבי בכר בעניין מדיטציה, מה היא, למה היא נועדה, מה המשמעות וכן הלאה. סיפרתי לו שהנסיון שלי עם מדיטציה היה של שיעמום שלא נראה לי מצדיק את ההשקעה. אבי חייך ואמר שפה הקץ' מאחר שהשעה היתה קצרה, החלטנו להמשיך את הדיון כאן בפורום. ואני אומרת, אם כבר אז כבר, בואו ספרו לי גם אתם
אז אבי, אני סקרנית מאד להסבר שלך
ואשמח גם לתוספות וזויות מבט של כל מי שעוסק במדיטציה

מדיטציה

נראה לי שהרבה מחוסר ההבנה לגבי מדיטציה נובעת מהמחשבה ש"עושים" מדיטציה. מבחינתי מדיטציה זה לא משהו שעושים.. אין בזה עשייה. מדיטציה היא מצב של הוויה... כמעט כולנו חווינו מדיטציה כבר.. האם קרה שנהגתם.. ופתאום כאילו התעוררתם ואין לכם מושג איך הגעתם כבר ואין זיכרון של הדרך? אם כן זה מדיטציה.. רוכבי אופנים .. רצי מרתון.. שחיינים... יש הרבה פעילות ספורטיבית שהיא מדיטטיבית ברגע שהאדם נכנס אליה.. כלומר אדם לא חייב להיות פסיבי בזמן מדיטציה.. מבחינתי החוויה של מדיטציה מאופיינת בכמה רמות העיניים רואות את מה שהן רואות.. האוזניים שומעות את מה שהן שומעות השכל חושב את המחשבות שלו... הגוף ממשיך בפעולות שלו. ומתחת להכל ישנו אני.. אני שחווה את השקט שלי איתי... בלי תלות בשאר... בזמן מדיטציה אני מחובר לאינטואיציות שלי ומידע מגיע .. מידע שאני זקוק לו ברגע זה להמשך הצמיחה שלי וכך אני משתמש במדיטציה למיקוד עצמי לתוך היעדים שלי ויצירת שלווה בתוך העשייה אור ואהבה

לזה הייתי קורא מצב של טראנס

שהוא סוג של מצב מדיטטיבי אך לא בהכרח.. כי הוא גם סוג של מצב היפנוטי. בעוד שבמדיטציה, האדם מכניס את עצמו לטראנס מדיטטיבי (כלומר הוא אקטיבי) בתופעת טראנס שקוראת באופן טבעי ( Natural occuring trance states) כגון דוגמת הנהיגה.. זה מעט שונה.. מיקי

מדיטציה

לא פעם אנשים לומדים או מתרגלים מדיטציה ומכירים את הטכניקה על בוריה אך לא את המטרה שלה כמו בכל אימון אם המטרה לא ידועה לא ניתן לזהות תוצאות. אני יכול להניח ששיעמום ממדיטציה נובע בדיוק מסיבה זו, עושים את זה מצויין רק לא יודעים למה עושים זאת ולמה עלינו לצפות. מדיטציה היא לא מטרה, מדיטציה היא כלי לאימון התודעה ולאימון הזה יש מטרה. ישנם שיטות שונות ומסורות שונות המגיעות מתרבויות שונות שכולם התפתחו על מנת לשרת את אותה מטרה בטווח הארוך (לא כל המדיטציות מכוונות אל המטרה הסופית, חלקם מכשירות את התודעה לתירגול מתקדם יותר) הדהרמה (דרך החיים הבודהיסטית) מבוססת על 4 אמיתות בסיסיות שלימד הבודהה 1. החיים הם סבל 2. יש מקור לסבל והוא בורות בנוגע לטיבעה של המציאות 3. אפשר להשתחרר מהסבל ע"י הכרה ישירה של טבע המציאות 4. יש דרך להגיע להכרה הזו והיא הדהרמה. כמאמנים המשפט "כל מה שאנחנו חושבים זו רק פרשנות ולא המציאות" שגורה בפינו כמעט באופן טיבעי. אך עד כמה רחוק אתם הולכים עם המשפט הזה בחיי היום יום. אם הכל פרשנות אז מה היא המציאות באמת, באופן מוחלט? האם יש דרך לתפוס את המציאות המוחלטת נטולת הפרשנויות? לא כמטאפורה, אלא ממש? כולם יכולים להבין שהצלחה או כישלון הם רק מושג, פרשנות אישית לארועים האם אתם יכולים להבין שגם שולחן הוא רק מושג ופרשנות אישית לתופעה (שולחן הוא שם שנתנו לאוסף רכיבי עץ, ברזל ופלסטיק ואנחנו עושים בו שימוש מסויים) ואם הבנתם שיכלית ששולחן הוא רק פרשנות האם תוכלו לתפוס אותו ככזה? ריק ממשמעות עצמית? רק דרך נוחה לתיפקוד בעולם? רק מילה שנועדה לתייג באופן שרירותי וזמני תופעה חולפת? הבנה ישירה כזו של המציאות פורקת מעלינו באופן מיידי את כל החששות והפחדים לקיומינו לשאיפות שלנו לקביעות. לא מספיקה הבנה שיכלית אינטלקטואלית שכך הם הדברים, עלינו להחיות בהכרה מלאה וטיבעית, בידעה פנימית שכך הם פני הדברים. מדיטציה היא כלי אחד בתוך מכלול של דרך חיים שנועדה להביא אותנו להכרה זו. יום מבורך.

tlingit

New member
../images/Emo51.gif ושאלת המשך, אם אפשר

השאלה המיידית שעולה אצלי היא איך המדיטציה עושה את זה ? כי אני יכולה לראות איך אימון (למשל) גורם לשינוי של דרך המחשבה, האם רק מי שעושה את זה, כלומר, מתרגל מדיטציה, יכול לראות איך זה עובד?

מנפלאות השפה

במדיטציה שאני מדבר עליה לא עושים דבר משמע המדיטציה לא יכולה "לעשות את זה" (למה שהתכוונת) ובכל זאת אי אפשר שלא להבין איך עולה אצלך שאלה כזו ולכן על מנת שניתן יהיה להסביר איך "מדיטציה עושה זאת" עלינו תחילה להבין מה את אומרת. "אני יכולה לראות איך אימון (למשל) גורם לשינוי של דרך המחשבה" ובכן כמה שאלות בעיניין זה 1. מהו החלק באימון שגורם לשינוי? 2. מחשבה היא דבר ריגעי, חד פעמי וחולף, כיצד ניתן לגרום שינויו? 3. כאשר את אומרת שינוי, משמע ישנה נקודת יחוס, מצב/ארוע א' ומצב/ארוע ב', שונים האחד מהשני ובכל זאת יש קשר בינהם, מהו הקשר בינהם? עצה תקראי את השאלות מילה מילה ותחזרי לשאלות הללו לפחות פעמיים בזמנים שונים לפני שאת בוחרת להמשיך.

מהי מדיטציה

ישנן הגדרות שונות למדיטציה. גישה אחת מגדירה מדיטציה כהתבוננות בנשימה ללא תזוזה. גישה אחרת מגדירה מדיטציה כהתבוננות בנשימה. גישה שונה מציגה מדיטציה כהגעה למצב תודעה שונה. ישנן הגדרות נוספות למדיטציה. הגישה שאיתה אני עובדת היא ראיית מדיטציה כעבודה פנימית שנועדה למטרה מסוימת. זאת אומרת, איזו שהיא עבודה שנעשית בתוכנו (בשונה מפעילות פיסית שניתן לראותה) למען התקדמות אל עבר מציאות מסוימת, או מצב מסויים. למשל, אם מטרתנו היא לשפר את הריכוז אנו יכולים לעשות את המדיטציה הזאת: להתבונן בנשימה ולהחזיר את תשומת הלב אליה בכל פעם שתשומת הלב בורחת לדברים אחרים. הריכוז מתפתח בעזרת הנסיון האמיתי לשים לב לאובייקט אחד ברציפות, ובעזרת ההבחנה כאשר תשומת הלב נדדה אל אובייקט אחר. אם חשקה נפשנו בשיפור הבריאות דוגמא למדיטציה העשויה לתרום לכך, היא: לשבת, להרפות את הגוף אפילו רק לדקה, לעצום עיניים ולדמיין שהגוף שלנו מתמלא באור זהוב או אור לבן (לבחירתנו). נניח שאנו מעונינים להגביר את מידת האמון שאנו נותנים בעצמנו. זמינה לנו, למשל, המדיטציה הזאת: להרגיש את הנשימה שלנו. לאחר מכן בכל פעם שאנו לוקחים אוויר אנו שואפים אמון ובעת הוצאת האוויר נושפים חוסר אמון שאנו מוצאים בתוכנו. אנו יושבים בבית קפה וחשים קור? אפשר לנסות את המדיטציה הבאה: עוצמים את העיניים, מרגישים את החום הרב שבתוך הגוף וקולטים שכל תחושת הקור מגיעה רק מהחלק החיצוני ביותר של העור, המוסר לנו, בפשטות, נתונים על סביבתנו. בתוך הגוף חם ונעים ואי אפשר שיהיה אחרת – לגוף טמפרטורה קבועה כל הזמן. העתקת תשומת הלב אל החום הפנימי של הגוף, עשויה לא רק להפחית את תחושת הקור, אלא אפילו להביא בנוסף לכך להגברת חימום הגוף ועמידותו בפני קור. אלו היו כמובן רק דוגמאות אקראיות שאינן יכולות להיות מייצגות. יש עוד המון מדיטציות אחרות אפשריות. לא מומלץ לתרגל אף אחת מבין המדיטציות שהזכרתי באובססיביות. תרגול של כל דבר במידה מוגזמת או בצורה לא נכונה, עשוי להוביל לתוצאות שאיננו מעונינים בהן. על מנת להגיע לרמה טובה במדיטציה יש לתרגל זאת בעזרת הדרכה מתאימה.
בהצלחה תרגישו חופשי לשאול שאלות נוספות.

tlingit

New member
אכן יש לי שאלה נוספת ../images/Emo6.gif

האם אני יכולה להבין אם כך, שכל מדיטציה שונה מחברתה? או, האם כל פעם שיושבים למדוט (נו, פועל מוזר אבל מתישהו צריך להשתמש בו) זה למטרה אחרת ויכול להיות שנחליט במשך כמה פעמים להתרכז בנושא מסויים (חום, בריאות, ריכוז) אבל זו בעצם בחירה נקודתית? זה מבט שונה על המדיטציה מכפי שהכרתי עד עכשיו. מעניין.

תשובה ../images/Emo13.gif

במקום המילה "מדיטציה" אשתמש במילה "תרגול פנימי". זה יהפוך את השיחה יותר בהירה. לגבי שאלתך, זה תלוי היכן את מתרגלת. אני משערת שיש מקומות שמלמדים אותך לתרגל את אותו תרגול פנימי, בכל פעם כשאת באה לשם. ויש מקומות שמלמדים אותך סוגים שונים של תרגולים פנימיים. ויש מקומות שמלמדים אותך שמדיטציה זה סוג של מצב מודעות בכלל. אני למשל מידי יום מתרגלת כמה תרגולים פנימיים שונים. (אחד שקשור להכרת תודה, אחד שקשור להתבוננות, אחד שקשור לאמון וכו' וכו'). לגבי איזה תרגול פנימי בוחרים לתרגל? אז זאת בחירה נקודתית. כן.

Yin

New member
עוד מבט

אחד הדברים שמניעים אותנו הוא - חוסר. אנחנו שואפים למלא את החוסרים, בדרך כלל באמצעים חיצוניים. זה מה שיוצר דפוסים, הרגלים ואפילו התמכרויות. אחת הדרכים המעניינות למלא את החוסרים היא מילוי מבפנים, כאילו ניפוח וסגירת החללים. מדיטציה היא כלי טוב לניפוח שכזה, ניפוח אנרגטי, הכלי הזה עובד בגלל שזרימת האנרגיה "שואפת" להתנפח אם לא מפריעים לה. במדיטציה אנחנו מצמצמים ולפעמים מורידים לזמן מה את הגורמים המפריעים לאנרגיה - את ההגנות שלנו. עוד תאור טוב של מדיטציה הוא: "כשאתה חותך לחם, תחתוך לחם, אל תסתכל בטלויזיה". עדי

tlingit

New member
זה נשמע טוב ../images/Emo13.gif

ומושך. אבל מה עושים עם השעמום? כלומר זה שאני יודעת שבעקרון זה עושה טוב, ואפילו נראה לי שאני רואה שינויים לא עזר לי להתמיד במדיטציה, כי בסופו של דבר זו פעילות שיש לה מטרה טובה אבל היא עצמה לא נראית או מרגישה מתגמלת תוך כדי שעושים אותה ואני, מה לעשות, הדרך חשובה לי בדיוק כמו המטרה.

Yin

New member
כמה דברים

קודם כל יש מתכנים נהדרים ששעמום הוא מוצר יסוד בהם. לא חייבים (ממש לא חייבים) לשבת במדיטציה, גם אם כן יושבים - משך הזמן יכול להיות קצר מאוד (לפחות בהתחלה). יש גם סוגים שונים של מדיטציות דינמיות, אפילו מאוד. מעבר לך יש כאן עניין של שימוש מעצים בגבולות, ואם תשתמשי בעיצה שבחתימתי גם תביני את זה באופן חוויתי (אם לא ברור מה כתבתי - תמדטי על זה) עדי נ.ב., לעצות מעשיות דברי איתי לא וירטואלית.

Y A R A

New member
מדיטציה

היא חוויה אישית. חוויה של כאן ועכשיו, מהות, אנרגיה, ביטול אגו, ממשות ואי-ממשות כאחד, חיבור למקור קוסמי ואלוהי. מדיטציה היא תפילה של הנפש ללא מילים, ללא הגדרות. מדיטציה היא העולם שלי.

על זה נאמר.....

תודעה מזמנת מציאות. הזמנת וקיבלת מאמר בקואצ'לטר מפרופ מיענקל'ה רז - איש וותיק בתחום הדהרמה

למעלה