דבר יפה

Old Cat

New member
כל הכבוד

באמת יוזמה יפה וחשובה. ראיתי באיזה עיתון שעוד בית ספר עשה זאת. אילו כל משלחת היתה מוסיפה יום אחד לניקוי בית קברות, כל בתי הקברות שם היו נראים אחרת.

shunsine

New member
הייתי שם!

הנה עוד כתבה בנושא זו הייתה המשלחת שאני הייתי בה. למעשה, לא כל 320 התלמידים ניקו, אלא רק כ-80 מתוכם שנבחרו... אני הייתי מביניהם. בתמונה יש אחת עם שחור בסוף.. זו חברה שלי... אני עומדת לידה אבל לא ממש רואים אותי. זה היה כל כך מדהים. יוזמה מדהימה.

Old Cat

New member
על בית קברות נשכח אחר (מדריך !)

למדריך סימן הקריאה אמור לבטא הרמת אצבע לשאלה. התמונות מבית קברות יהודי נשכח בפאתי העיר הקטנה BROK הנמצאת על הכביש הראשי מוורשה לטרבלינקה (כוון ביאליסטוק). שם אין איש מבקר או מנקה, השלטונות גידרו וזה. המצבות שוקעות ועוד מעט לא ידע איש מה היה שם, ואפשר יהיה לחרוש ולזרוע ולבנות וילות. יש איזכור בחומר לימודי נפוץ?

מדריך1

New member
בתי קברות

ראשית, לא הכל אני יודע, אתיחס רק לידוע לי. יש בפולין , מאות בתי קברות לא מטופלים, בפולין שלפני המלחמה היו מעל 11000 בתי קברות , מרובם לא נשאר כל זכר. היה נסיון של בנימין יערי לתעד ולטפל בתי קברות קיימים, במשרד החינוך נרתמו לעזור, אישית השתתפתי 3 פעמים בפרויקט זה, הדבר דעך מכמה סיבות- ביניהן- נושא של תקציב-עלות הלוגויסטיקה, כמו- מגרפות , מעדרים,כפפות עבודה,שקים לאיסוף וכו' זה די הרבה כסף. קרה דבר נוסף- לאחר שניקנו הדברים והנוער עבד, גנבים פולנים "כסחו" את הכלים , והכל החל מההתחלה. מעבר לכך, אותו אזרח יקר , יערי , שעשה עבודת קודש לא ידע להסתדר עם הנוער, כמו כן הוא התבסס על תרומות אשר ממנו את שהייתו ושהית עוזרתו בפולין,בשלב מסוים נסתתמו מקורות המימון. כיום העבירו את הרעיון ליוזמה פרטית של בתי ספר, לפני כשנתיים, המשלחת שבה הדרכתי, ניקינו את בית הקברות בבנדין, זה היה בשיתוף עם עירית בנדין ויוצאי בנדין בארץ. היוזמה מבורכת, היא תלוית מודעות של בית ספר ,קשריו עם השלטונות המקומיים הפולנים,ויוצאיהמקום בארץ, אם יש כאלה. כמדומני שמכון יד לזה"בה, בכפר הרוא"ה עוסק גפ בזה. ניתן לפנות אליהם. הערה אחרונה- בל נשכח שהמסע לפולין הוא רק בן 8 ימים, וצריך לקבל החלטות לגבי סדרי עדיפויות.

Old Cat

New member
בהחלט

את יערי פגשתי לא פעם והחוברת שהכין עוזרת לי גם היום בתרגום קיצורים המופיעים על גבי מצבות (VIEW MATE ב JEWISHGEN). שאלתי כוונה למידע על קקהילה יהודית בעיר BROK או/ו על בית קברות שם וכו. בקצרה - לחסוך לבטלן ועצלן כמוני חלק מהחיפוש, אם יש מידע זמין תחת ידך או יש קישור (LINK) שתוכל לתת כדי לקצר דרך. התמונות צולמו ע"י קרוב משפחה שיש לו בקתה בכפר סמוך ומטייל הרבה באיזור ולומד ההיסטוריה שלו, כולל ההיטוריה היהודית (הוא לא יהודי, אבל אמא שלו מעולם לא הצליחה להסביר מקור השם "רוזנפלד").

מדריך1

New member
brok

לצערי לא ידוע לי דבר על עיירה זו. עצתי לך, ראשית לנסות לחפש באתר www.shtetlinks.jewishgen.org באם לא תמצא, כנס לפורום מדריכי פולין, באתר מינהל חברה לנוער, תעלה שם שאילתא, ציין את שמך האמיתי ואת המייל שלך , כמו כן את העובדה שניסית באתר שנתתי לך ולא הצלחת. קרוב לודאי שחברי יעזרו לך.

מדריך1

New member
brok

באתר שנתתי לך, יש מנוע חיפוש לעיירות, נכנסתי ומתברר כי ישנן 2 עיירות בשם זה. שתיהן מצפ' מז' לורשא. האחת במרחק של 131.1 ק"מ והשניה במרחק של 76.2 ק"מ מורשא. כנס לאתר מינהל חברה ונוער ,אולי תקבל פרטים, אך ציין לאילו מהן אתה מתכוון. אתר המינהל הוא noar.education.gov.il , שם תלחץ על קבוצות דיון,שם תלחץ על מדריכי פולין. בהצלחה ושבת שלום.

Old Cat

New member
תודה

כוונתי ל BROK בחבל MAZOWIECKI, על נהר ה BOG, הקרובה יותר לוורשה. ( ליד צומת כבישים 50 ו-694 במפת פולין). ב SHTETLINK אין היא מוזכרת. היתכן בגלל חוסר חשיבותה בהיסטוריה שלנו בפולין? לדברי קרוב משפחתי גם שם וגם בעיריה POREBA (מבוטא: POREMBA) הסמוכה גרו יהודים. מצא והראה לי את המיקום שלפי ספרי העיירה שכן שם בית הכנסת. אחפש גם במקומות אחרים. הקטע המצורף לקוח מתוך האטלס המקוון של פולין. אם תרצה עותק של ה CD שלח לי מסר עם כתובת למשלוח.

מדריך1

New member
brok

שלחתי לך את כתובתי. ב-shtetlink יש גם shtet seeker ןהוא נותן מיקום בלבד של עירות יהודיות בספולין, אך ללא פרטים נוספים. נסה לחפש באתרים אשר יש בהם ספרי קהילות מקוונים.

שרוך

New member
מדריך יקר... |חשוב|

בס"ד מדריך יקר כדור 3 לניצולי בנדין רציתי בבקשה מה אתה יכול לספר לי בבקשה על הבית עלמין במקום? האם יש לך תמונות? האם יש שם קבר אחים? ד"א איפה העיירה ממוקמת? סבתי ז"ל היתה בת המקום מה אתה יכול לספר לי מתי היו השילוחים שם? כל המידע שיש בידך שאתה יכול לעביר לי על העיירה אני נורא ישמח ויודע לך שרוך

מדריך1

New member
בנדין

בית העלמין די מוזנח, מעט מציבות עומדוצ על תילן, הרוב מחולל. אין קבר אחים. אין לי תמונות, אך אם תכנס לאתר של ביה"ס אורט קרית ביאליק תוכל למצוא תמונות ממסע 2003. האתר הוא bialik.ort.org.il תלחץ על חינוך חברתי, שם, על מסעות לפולין. היריעה כאן קצרה בכדי לספר את סיפורה של בנדין, אך אם תכנסל- א. אנציקלופדיה של השואה בערך בנדין, תמצא פרטים. ב. באתר www.shtetlinks.jewishgen.org יופיעו רשימות של ערים ועירות bendin או bezin בהצלחה

lihi r

New member
כל הכבוד להם

זוהי באמת יוזמה חשובה כי אני זוכרת שהייתי שם והתפלאתי מרמת החוסר ניקיון שיש בבית הקברות

נשל"ש - בית הקברות בטיקוצ'ין

בביקור השנה נכנסתי השנה לראשונה לבית הקברות היהודי בטיקוצ'ין, בעקבות בקשה של תלמידה שמשפחתה חיה בעיירה. בית הקברות ממוקם ביציאה המערבית של טיקוצ'ין, על דרך העפר המובילה ליער לופוחובה. כמו שניתן לראות מהצילום, המצבות במצב לא טוב, קשה להבחין שמדובר בבית קברות. אולי פעם נצליח לארגן משלחת לשיקום המקום.

Juramento

New member
גם אנחנו ניקינו כמה קברים,

ואחד מהם התברר כקברו של אבא של יאנוש קורצ'אק... מן הסתם זה היה מתוכנן, אבל עדיין זה ריגש...בהחלט יוזמה ברוכה!

מדריך1

New member
אבא של..

הקבר נמצא בבית הקברות העתיק בורשא, ברח' אוקופובה. בשדרה הראשית לכוון אתר הבונדס וי.ל.פרץ.

אנחנו דנים על העניין בפורום:

"שואה - הנצחה ותיעוד", דעתכם חשובה לנו. תודה.

Juramento

New member
נכון מאוד!

ניסיתי להעלות את התמונה שלי מנקה את הקבר אבל כנראה "תפוז" לא מת עלי כל כך...

למעלה