דגון

Dia Leoghann

New member
דגון

האלוהות הראשית של הפלישתים בתקופת המקרא (למעשה האלוהות היחידה שלהם הידועה לנו בשמה). מקדשו המרכזי היה בעזה, ויתכן שהוא זוהה עם האל המצרי אמון, שכן מקדשו נבנה על גבי שרידי המקדש הראשי לאמון. מקדש נוסף שלו היה באשדוד. דמותו היתה דמות אדם (ולא דמות דג!) מקור שמו הוא מן הדגן (ולא מדג!) שכן היוונים זיהו אותו עם "זיאוס של הדגן".

באתר הראשון שקשרתי אליו:

It is known, however, that the Canaanites imported Dagon from Babylonia (see: Dagon). The image of Dagon is a debated issue. The notion that Dagon was a god whose upper body was that of a man and the lower body that of a fish has been prevalent for decades. This idea may stem from a linguistic error in translating a derivative of the Semitic dag. The word dagan actually means "corn" or "cereal." The name 'Dagon' itself dates back to at least 2500 BCE, and is most probably a derivative of a word from a dialect of the Semitic tongue. This notion that Dagon was represented in iconography and statuary as part fish in Philistia proper is not supported entirely by coins found in Phoenician and Philistine cities. In fact, there is no evidence in the archaeological record to support the theory that Dagon was thusly represented. Whatever the image, a varying perception of Dagon developed around the Mediterranean.​
זה אולי יענה על השאלה שלך.

Dia Leoghann

New member
תשובה

לפי מיטב ידיעתי אין אל בבלי שנקרא דגון. ישנו אל סורי שנקרא דגן, ודי סביר שישנו קשר בין דגן הסורי ודגון הפלישתי. התמונה שהבאת איננה תמונה של דגון. אם תקרא את תיאור הבאת ארון הברית למקדשו של דגון, תראה שלפי הכתוב במקרא אין בכלל ספק שדמותו היא דמות אדם ולא דמות חצי דג-חצי אדם. המקור לתפיסה שדמותו היא דמות חצי דג היא במקדש לאלה אחרת שנמצא ליד עזה, שהיא אכן בעלת דמות של חצי אישה-חצי דג. אינני זוכר את שמה של האלה הזו, וגם לא את שמו של המקדש. התמונה שהבאת, יש לי בסיס סביר להניח, שצוירה על ידי צייר מודרני, ואיננה העתק של ציור קדום. ראשית כל, כל האלים הבבליים יוצגו תמיד, תמיד, תמיד, תמיד בדמות אדם מלאה. אצל הבבלים אין דבר כזה להציג אל בדמות שאינה דמות אדם. כך שאם הציור שהבאת הוא אכן העתק של ציור קדום, הוא איננו מציג אל, אלא יצור כלאיים אלוהי - אולי אחד ממשרתיו של אאה אל המים. אולי זה היצור שנקרא אפקאלו, אך האפקלו מופיע בדרך כלל עם ראש של דג וגוף של בן אדם. הלינק השני שאילן הביא הרבה יותר טוב מהלינק הראשון, וחוץ משני אלו ישנו ברשת מאמר שנקרא "זהותו של האל דגון" שנכתב על ידי איתמר זינגר, ארכיאולוג מאונ' תל-אביב. אני פרסמתי לינק למאמר זה לפני הרבה זמן, נדמה לי שזה היה במאמר שכתבתי על הפלישתים. תעשה חיפוש במאמרי הפורום או בפורום עצמו - לי פשוט אין זמן לחפש בשבילך. (אתה יכול לחפש גם בגוגל, אני בטוח שתמצא).

Dia Leoghann

New member
תיקון -

הלינק הראשון שאילן הביא יותר טוב מהלינק השני.... למרות שבשני אין טעויות, ובראשון דווקא יש מעט.

למעלה