דגל אדום בירקון

weinman

New member
דגל אדום בירקון

זה היה רק עניין של זמן והיום יש גם הוכחה חד משמעית. היום נצפו וצולמו בירקון 5 צבגונים אדומי אוזן. איפה בדיוק לא אומר כרגע בשל הרצון למנוע מעשים פזיזים מההתלהבות יתר. נא לא לשאול גם במסרים. אני לא אענה עד לעדכון גורמי ש"ט/רשות המתאימים. כרגע אופצית הלכידה מסובכת ומסכנת חיים. באתר נצפו בו זמנית 3 פרטים בוגרים ושניים צעירים. ובנוסף, עוד שני צבי ביצה בגודל בינוני. התצפית נערכה לאורך שעה במרחק של פחות מ-10 מטרים וצולמו מספר תמונות של כל הפרטים. הפרטים נמנעו מעליה לגדה, כנראה בשל קרבת יתר שלי. בסריקה על הגדות באזור לא נראו צבים נוספים משום סוג. יש לציין שהזרימה בירקון חזרה מאוד לאחר פרק הגשם האחרון והמים עכורים לגמרי. במקומות רבים הגדה מלאה סחופת של צמחייה ואשפה, מה שעשוי למנוע מרבצים נוחים בשבועות הקרובים עד לירידת מפלס המים. בתמונה המצורפת ניתן לראות פרט בוגר באורך של כ 20-25 ס"מ בהמשך אני אעלה עוד מספר תמונות.

weinman

New member
שוחים השניים מין האחד

בתמונה הזו ניתן לראות את הבדלי הגודל היחסיים בין פרט בוגר לצעיר. גודל הצעירים כ-10 ס"מ. בערך פי-2 או יותר מגודל הצעירים הנמכרים בשוק בד"כ

weinman

New member
אדום עולה

בתמונה הזו רואים פרט בוגר ליד צב ביצה מצוי. כאמור היו גם 2 צבי ביצה. קטנים מהצבגונים הבוגרים אבל גדולים מהצבגונים הצעירים. פרט מעניין. הפרט הזה לא העז לעלות לגדה. ברגע שצב הביצה עלה על הגדה, החל גם הצבגון לעלות אבל משום מה לאחר כמה שניות חזר למים. הפרט החמישי (בוגר) נצפה רובץ על הגדה במרחק של כ 20 מטרים מנקודת התצפית שלי. נראה שהוא לא הוטרד ממני יתר על המידה והוא נשאר שם עד לכתי. ד"א לצורך התצפית נעזרתי גם במשקפת.

weinman

New member
תמונה אחרונה. לשם השוואה

צב ביצה מצוי שהספקתי לצלם לפני שנסוג למים. אפשר לראות בברור את ההבדל בינו לבין הצבגון.

Torgos

New member
היום נמצאה צבגונה א"א מטיילת

כנראה לשם הטלה (זו העונה בישראל לפי מיטב ידיעתי ונסיוני) ב...חולות ליד שפך הנעמן, שם צפיתי בעבר בפרט בודד. פרט נוסף נצפה שם ע"י קולגה ועוד שנים הוחרמו לחברה שבאו לשחררם שם! Weinman, הלכידה הינה קלה ביותר! ולא פוגעת באף בע"ח. זו שיטה המקובלת בעולם ללכידת בצי מים שונים לשם מחקר ושימור ובדר"כ משמשת לסימונם או מדידתם ושיחרורם. אם תמסור היכן ניצפו, ננסה להציב מלכודות במהלך הקיץ. אגב, עד היוםהתצפית המקסימלית שלי בצבגונים בירקון הייתה בשני פרטים בלבד יחדיו. הצבגונה מהנעמן נמצאה בסקר זוחלים שערך עבור הרט"ג בועז שחם וזו הראשונה שלו בטבע, עפ"י שיחתנו השבוע בעת סקר אחר בו השתתפנו במרכז הארץ: הוא בזוחלים ואני במי שמקורו המונופילטי מהם.

OREAL1111

New member
רציתי לישאול..

מה קורה לאחר לכידת (אם וילכדו.) הצבגונים אדומי אוזן?

Torgos

New member
מפשים להם בית. עד היום, פרט למקרה

יחיד, לא מצאנו להם בית כמועדף - בחו"ל. רבים מוחזקים אצל יניב לוי. יש הצעות? נשמח לבתים מתאימיםף ללא בריחה! ללא אפשרות גניבה! ללא רבייה!!! לא אשקר ובמקרים מסויימים הם שימשו מזון לעיטמים לבני-זנב צעירים בשלב איקלומם לטבע וכהחתמתם על מזון טבעי. עיטמים לבני-זנב שהוחזקו בכלובי איקלום התגלו כמשוגעים על צבי ביצה בשמורת החולה. כמובן לא שיחררנו פרטים חיים על מנת להאכילם. אני מניח שחלקכם לא יכולים לתפוס או קשה להם עם המעשה, אבל טורף הוא טורף וכמו שמאכילים חיות בר בשבי בבע"ח שונים כמו חיות מעבדה, אז עדיף לעיטמים מזון הקרוב לטבעי, שכבר "ניצל" את משאבי כדה"א על-פני גידול במיוחד של בע"ח.

לי אישית אין התנגדות שהם ישמשו

מזון לחיות ארץ ישראליות, במיוחד כאלו שצריכות את זה במיוחד כמו העיטמים. אני חושב שלהחזיק אותם בבריכה הרבה שנים סתם בלי שיש להם ערך תצגותי או חינוכי זה מיותר ועדיף להשתמש בהם לדברים חיוביים יותר. אני כבר הצעתי לקבל צבגונים לגן שבו אני עובד, יש להם כמה גזעים במים שעליהם הם יכולים להשתזף אבל אין שום מקום עם חול או אדמה שבו הם יוכלו להטיל.

Torgos

New member
מה יקרה אם אתה תעזוב את הגן?

האם מחליפך ומנהלי המקום יבינו מדוןע אסור להעביר למען דבעי כל שהוא? יגידו, יש כל כך הרבה, אז מה אם נמסור אחד לבן של חבר שלי. מי ידע! ומה עם גניבות? לא אפרט, אבל סוחבים אותם מגני החיות מהבריכות הפתוחות! כל השאלות הם מתוך "ידע צדיק (צדיק, הכוונה בטח לא אלי) נפש בהמתו" ובתוך עמנו אנו חיים. אם כל התנאים מתקיימים, אני בעד, אבל אז צריך שיוויוניות ולפרסם מכרז למסירת צבגונים. כך זה במדינה נורמלית - שלא יאמרו שיש העדפה כלפי יונתן ורונסקי או נהריה. הכל לא פשוט!

naja

New member
אני בעד אופציית העיטמים.

לא רואה בזה שום דבר פסול. האמת היא שעד לאחרונה הייתי מאוד סקפטי לגבי האפשרות שהם הפכו למין פולש, אבל העדויות שנשמעות לאחרונה ובמיוחד הצילומים מהיום ממש מבשרים רעות מבחנתי-גם צילום של פרטים קטנים יחסית שמצביע על ריבוי אפשרי(ומצביע בודאות על היכולת של פרטים קטנים לשרוד ללא חימום) וגם העובדה שהמספרים באותו קטע נוטים לכיוון הצבגונים ויתכן שישנה כאן דחיקה של צבי הביצה. בקיצור, שיהנו העיטמים......

gaichuk

New member
../images/Emo45.gif

כשדיברנו בזמנו וסיפרתי לך על הפרטים שראיתי היית סקפטי. אותו הדבר יקרה גם עם הצבים הרכים של מנדלסון שכבר מטיילים להם חופשי... מעניין אם גם אותם צריך ללכוד? עיטמים או לא...

uncle litchi

New member
במקרה הזה הכל לטובה

אם תבקר בגן אצל יונתן תגלה שקשה מאוד להגיע למים בבריכה, אדם שיעשה זאת יסתכן בטבילה בריאה ביחד עם צבים וצפרדעים, והוא יצטרך לשחות בעיקר אחרי שהצבים יבינו שהוא לא סתם תמים...

weinman

New member
בעניין הלכידה

הסכנה כרגע היא הצורך להיכנס למים בראות 0. מנסיון אישי בעבר. קל להיכנס קשה מאוד לצאת, ובמיוחד אם בבוץ יש ענפים, ברזלים ועוד הפתעות. אפשר להשתמש ברשת במקום אבל קודם כל צריך להכיר את המקום ואת המגבלות. נראה לי שעם שוך הזרימה העזה חלק מהפרטים יחפשו אתרים אחרים. כרגע הם מרוכזים במקום מוגן יחסית מהזרם, מה שמקל על הלכידה. אם תרצה פרטים נוספים פנה במסר במקום נצפו גם מספר אמנונים גדולים שעלו לקרבת פני המים לנשום עקב הטין הסמיך במים.

weinman

New member
השלמת מידע

העייפות עושה את שלה אז השלמה. כפי שהזכרתי כבר בפורום מספר פעמים, צבגון אדום אוזן בירקון זה לא חדש. צפיתי בו לראשונה כבר בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת. ע"פ גודל הצבים ומצבם הנראה לעין נראה שהם שם הרבה זמן. במאמר שפורסם ב 1986 בעלון חרדון מס' 3 מופיע מאמר של דר' עמוס בוסקילה "על סכנת ההתפשטות של הצבגון התוואי בבתי גידול טבעיים בישראל" במאמר מוזכר שכבר במאי 1981 נלכד בירקון פרט אחד של צבגון ובאוקטובר 1984 נצפי 2 פרטים ולא נלכדו. במאמר מוזכרות תצפיות נוספות בישראל. חלק מהצבים שוחררו במתכוון כדי "להעשיר" את מגוון החי בישראל. אם מנהלי הפורום יאשרו, אני אוכל להעלות את המאמר סרוק בהמשך. בהזדמנות זו הנה הפנייה למאמר העוסק במינים פולשים בכלל http://bioteach.snunit.k12.il/upload/.2005/17220.doc אזכור העניין בקמפוס טבע ברשת של אונ' ת"א. מקור טוב למאמרים בנושא http://www.campusteva.tau.ac.il/index.php?activities=386 מאמר על הביולוגיה של הצבגון מתוך פורום דגים בתפוז http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles/article.asp?forum=732&a=56089&c=4672&sc=0&ssc=0 ועוד מאמר מנענע http://forums.nana.co.il/Article/?ArticleID=109399 מגצת על מינים פולשים ע"י אוהד הצופה http://www.parks.org.il/files/minim-polshim%5B2%5D.ppt

dreaming h

New member
תודה רבה על העדכון החשוב! ../images/Emo45.gif

זה בהחלט היה רק עניין של זמן, הא? אוהד - למה לחכות עד הקיץ? למה לא לפעול מיידית? והאם זה בסדר מבחינת הרשות, שאנשים פשוט יאספו צבגונים ממקומות מן הסוג הזה? למש שלא תהיה התארגנות מסודרת של הרשות, עם חבר'ה מהפורום שרוצים לעזור?

preversia

New member
תגובה...

אני לא חושבת שאפשר להגיד שאי אפשר לגדל בבריכות בגני חיות מחשש שיגנבו (גם רחם הצליחו לגנוב בקלילות מגן חיות ולא תגיד את זה על רחם נכון?) אין לי בעיה אם לתת אותם לעיטמים כל עוד כל הצדדים המעורבים בעניין יודעים במה בדיוק מדובר....(ודי לחכימא ברמיזה) מה בעצם מתכוונים לעשות ?.............היה שמועה על פרוייקט השבה מוטס וכו?.......היא בטלה?

אילון פ

New member
בהנחה שכן...

אתם באמת חושבים שיהיה מי שישקיע בזה כסף? קשה לי להאמין...

Torgos

New member
אני יכול למנות רשימה ענקית של גנבות

אבל, ברובן נמצאו וקל היה להוכיח: מעיטמה לבנת-זנב אצל עבריין בנצרת (אח"כ שוחררה ונורתה ליד יריחו...), 2 בזי צוקים בליל מתקפת הטילים במלחמת המפרץ הראשונה, נשר ורחם מתחנת האכלה ..... אבל - הם לא מינים פולשים או עם סכנת פלישה!!! ואם הם יברחו אז אולי צער בעלי חיים אבל לא "שואה אקולוגית". לגבי משלוח לחו"ל: היה קשר עם אירגון בארה"ב שנתן הצהרת כוונות שיסכים לקלוט. אבל זה גוע בקול ענות חלושה. לגבי השאלה על המימון - זו לא הבעיה! במיוחד שזה מלווה בקמפיין תקשורתי מתאים (ועל כך היתה החלטה באירגוננו).

למעלה