דוגמאות לענישה על מעשה ולא על נזק שנגרם בגינו

דוגמאות לענישה על מעשה ולא על נזק שנגרם בגינו

מעניינות אותי דוגמאות שממחישות הבחנה של החוק בין "המעשה" לבין "הנזק" (גם כשאין נזק ואולי אפילו במקום נזק נגרמה דווקא תועלת כתוצאה מהמעשה).

דוגמה אחת שעולה לי לראש היא בתביעות של לשון הרע, שעד 50,000 ש"ח אפשר לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק, אז זו דוגמה טובה לענישה (לפצות את "הקורבן") על המעשה שעשה, במנותק וללא קשר לשאלה האם בכלל נגרם נזק. אז כאמור דוגמה טובה היא תביעת פיצוי על לשון הרע עד 50,000 ללא הוכחת נזק.
רציתי לדעת על עוד דוגמאות נוספות שיש מעולם המשפט (הדין הפלילי, האזרחי, המסחרי . . . ) שממחישות ענישה כלשהי (בפלילי - גזר דין, ובאזרחי סעד כמו פיצוי/קנס/אכיפה/השבה או כל צורה אחרת שאפשר להסתכל עליה כענישה).

כאמור, כמו שאתם יודעים, אני בוודאי לא סטודנטית, והשאלה מאוד מרתקת אותי מבחינת השכלה כללית

תודה מראש
 

מור893

New member
תגובה

ממה שהבנתי ממך את מדברת על פיצוי ללא הוכחת נזק :
אז ככה יש את חוק הגנת הפרטיות אם בולשים אחרייך , מתקשרים אלייך כשאת לא לקוחה של חברה , או מפרסמים תמונה שלך ברבים מדובר על פיצוי ללא הוכחת נזק עד 50 אלף
כמובן שיש את הנזק הממוני הגשת כתב תביעה, טרחה , בזבוז זמן , שכר טרחת עורך דין .

ב) פיצוי ללא הוכחת נזק על פי חוק הטכנאים עד 600 שקל כאשר יש מדרגות לכל איחור .

ג) פיצוי ללא הוכחת נזק על פי חוק הספאם פר הודעה כאשר לא ניתן לכך אישור בכתב או מראש עד 1000 שקל פר הודעה.

ד) פיצוי ללא הוכחת נזק על פי חוק הגנת הצרכן 31א - כאשר מדובר לדוגמה באי מתן תעודת אחריות , או אי עמידה של תעודת אחריות , או מנגד אי ביצוע ניתוק על פי המתחייב בחוק . פה הפיצוי הוא עד 10 אלף שקל

זה מה שאני מכיר כנראה ויש עוד .

כמובן שלשופט יש שיקול אם ההפרה היא גבוהה מאוד ומתמשכת להטיל קנס על אותו אדם/תאגיד מה שנקרא למען "יראו ויראו" ,בדרך כלל מדובר בשיטת מצליח
 
יש לא מעט סעיפי חוק שמדברים על פיצוי

ללא הוכחת נזק. את החלק הארי שלהם כתבה (כתב?) מור.

אגב - הנזקים לפי חוק הגנת הפרטיות, ולפי חוק איסור לשון הרע הם צמודים למדד. כיום הם 60-70 אלף ש"ח. בנוסף, סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע קובע גם כפל פיצוי במקרים מסוימים: "במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה, שבו הוכח כי לשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע, פיצוי שלא יעלה על כפל הסכום כאמור בסעיף קטן (ב), ללא הוכחת נזק".
 
ודוגמאות נוספות מעבר למה שנכתב, ב"שלוף":

חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

חוק למניעת הטרדה מינית

חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה,
 
למעלה