דוגמאות לענישה על מעשה ולא על נזק שנגרם בגינו

דוגמאות לענישה על מעשה ולא על נזק שנגרם בגינו

מעניינות אותי דוגמאות שממחישות הבחנה של החוק בין "המעשה" לבין "הנזק" (גם כשאין נזק ואולי אפילו במקום נזק נגרמה דווקא תועלת כתוצאה מהמעשה).

דוגמה אחת שעולה לי לראש היא בתביעות של לשון הרע, שעד 50,000 ש"ח אפשר לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק, אז זו דוגמה טובה לענישה (לפצות את "הקורבן") על המעשה שעשה, במנותק וללא קשר לשאלה האם בכלל נגרם נזק. אז כאמור דוגמה טובה היא תביעת פיצוי על לשון הרע עד 50,000 ללא הוכחת נזק.
רציתי לדעת על עוד דוגמאות נוספות שיש מעולם המשפט (הדין הפלילי, האזרחי, המסחרי . . . ) שממחישות ענישה כלשהי (בפלילי - גזר דין, ובאזרחי סעד כמו פיצוי/קנס/אכיפה/השבה או כל צורה אחרת שאפשר להסתכל עליה כענישה).

כאמור, כמו שאתם יודעים, אני בוודאי לא סטודנטית, והשאלה מאוד מרתקת אותי מבחינת השכלה כללית

תודה מראש

ענישה מול פיצוי

קודם כל אני רוצה להפנות את תשומת לבך לנושאי הפורום. זהו פורום העוסק בדיני אינטרנט, קניין רוחני ודיני הייטק. השאלה שלך היא שאלה כללית בתורת המשפט.
בכל זאת אני אענה בקצרה, מפני שבתחום שלנו, יש הרבה דוגמאות לפיצוי ללא הוכחת נזק, ואנשים טועים לחשוב שמדובר על ענישה.

1. מעשה או מחדל שבציודו קבע המחוקק עונש, נקרא עבירה. מהותו של המשפט הפלילי הוא בשניים: הכרעה בסכסוך בין המדינה או רשות שהוסמכה בחוק לבין פרט (אדם או תאגיד) כשלהכרעה עומדת עבירה. בסיום ההליך הפלילי, אם הנאשם הורשע, מוטל עונש. הליך פלילי יכול להצמיח גם חיוב בפיצוי הקרבן, אך זה לא עונש.

2. משפט אזרחי הוא משפט בין פרטים או בין הפרט והרשות, על סכסוך בדבר זכויות וחובות. בסוף ההליך המשפטי האזרחי, בית המשפט פוסק את הסעדים, כלומר את התרופות המשפטיות שבעל הדין שחוייב, צריך לתת לבעל הדין שזכה. בין הסעדים, קיים סעד של פיצוי כספי ובין המשפט צריך לקבוע את שעורו. ישנן פגיעות או עוולות שקשה לקבוע את הנזק שנגרם לצד הנפגע, ולכן, המחוקק קבע בחוק שבית המשפט יכול לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בגבולות מסויימים. זה נקרא בסלנג של משפטנים פיצוי סטטוטורי. זה לא עונש למרות שלפעמים מופעל שיקול של הרתעת הכלל.

3. דוגמאות בולטות של חוקים שקובעים פיצוי ללא הוכחת נזק הם, חוק איסור לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות, חוק העוולות המסחריות, חוק זכויות יוצרים, ולהבדיל, חוק התקשורת (בגין דואר זבל).

למעלה