דוחלים מזרחיים

nubijar

New member
דוחלים מזרחיים

אתמול לילית ואני (ועוד איזה נדב ישראלי אחד) טיבענו באגמון דוחל מזרחי זכר מתת המין maura. שתי תמונות שלו מצורפות. ראינו את הפרט הזה בשדה לפני כחודש, וזיהינו אותו בקלות כ- maura, אך ביד זה נהיה קצת יותר מסובך. במיוחד הופתענו ממידותיו הקטנות (כנף 67), כאשר אני רגיל לדוחלים מזרחיים מתת המין variegata שלהם מידת כנף של 72 לפחות לזכרים. למי שלא בקיא בנושא, אני ממליץ לעיין בכתבה שמישהו כתב בעזניה לאחרונה, וגם לעיין בשני התנ"כים (לצפר ולמטבע) - Birds of Israel של שיריחי, והמגדיר של Svensson. כל העסק הזה העלה אצלי קצת הרהורים על הדוחלים המזרחיים שעוברים אצלנו. כל מי שמצפר מספיק בתקופות המתאימות ובמקומות המתאימים, יסכים איתי (אני מקווה) שב-99 אחוז מהמקרים, הזכרים הם מתת-המין variegata, והנקבות נראות כמו maura, לפי דגם הזנב. לעתים נדירות רואים זכר עם זנב כהה לגמרי (maura) או נקבה עם בסיס זנב בהיר (variegata). בסתיו האחרון טיבענו באגמון כ- 30 דוחלים מזרחיים. כל הזכרים היו variegata, ולדעתי כל הנקבות היו גם הן variegata (לכולן כנף ארוכה מאד - מעל 70), למרות שזנבן היה כהה לגמרי. אני נאלץ לבצע מעשה של חילול השם, ולטעון שמחברי שני התנכ"ים טעו, והם לא יודעים לזהות נקבות של דומ"זים, או לפחות כיום המצב בשדה שונה מזה שהיה כשכתבו את ספרי הקודש האלו (אני מתפלל שלא יפגע בי ברק עכשיו). אני משער שההתפלגות בין שתי הקבוצות היא באמת כפי שרואים בזכרים (כלומר, הרוב המכריע variegata, ורק מעטים maura). לדעתי, הנקבות שרואים עם בסיס זנב לבן, הן נקבות בוגרות מאד, או זכרים צעירים מאד, של variegata, כמו כל השאר. להבדיל בין נקבות של שתי הקבוצות בשדה - לדעתי בלתי אפשרי, רק ביד לפי מידת כנף (שלפי Svensson הן שונות מאד). בתמונות שצירפתי, שימו לב לעל-שת הלבן הבולט, לגב הכהה שמאפיין זכרים בחורף / אביב, ומקדימה לכתום המצומצמם בחזה, ולצווארון הלבן הבולט.

lashevetolatzet

New member
זה נראה דוחל שחור גרון רגיל

הגב יותר מדי כהה, הכתום בחזה נרחב ומתפשט לבטן ואינו חזק עמוק ומצומצם כמו אצל maura, השת הלבן קטן, וגם אין אפילו טיפה לבן בבסיס הזנב. דוחלים שחורי גרון rubicola רבים מראים בזמן זה לבן בעל שת. לגבי הגב, הייתי מצפה שבלבוש החורף יראו שוליים חוליים הרבה יותר רחבים מה שיצור רושם של גב חולי כמעט, ובלבוש הקיץ אצל maura הגב צריך להיות שחור לגמרי. זה גם מסביר את מידת הכנף הקצרה (אף שחופף עם maura כמובן). אל תיקח את זה אישי, קורה לכולנו בזמן האחרון ומי כמוני יודע.

nubijar

New member
דברים שרואים משם לא רואים מכאן

אז אחרי שהחזקתי את הציפור ביד, זה maura בודאות. אין אף rubicola שיכול להראות כ"כ הרבה לבן, ועוד כ"כ נקי. חוצמזה, סוככות תת הכנף שלו היו שחורות. סליחה, אבל אני עוד לא dude כמוך.

lashevetolatzet

New member
מובן שזה נלקח באופן אישי - כצפוי

ובכן - לגבי הערתך על rubicola זה פשוט לא נכון - הרבה מהם מראים הרבה לבן ממש כמו בצילום, עדין זה הרבה פחות ממה שמראה דוחל מזרחי, אגב שם היית מצפה שהצבע יהיה הרבה יותר בגוון קרם, דווקא העובדה שהלבן נקי מסגירה אותו כרוביקולה. ושוב, אם הפרט כבר בלבוש קיץ אז הלבן היה צריך להיות ענקי. לגבי מה שקרה אחרי שהחזקת את הציפור ביד - אני לא מבין מה זה קשור - האם אתה טוען שלפני שהחזקת אותו ביד, הוא היה רוביקולה, אבל אחרי שהחזקת אותו ביד, לא היתה לו ברירה אלא להפוך להיות מאורה, ועוד בוודאות חסרת פשרות שכזו?

lashevetolatzet

New member
דוחל שחור גרון - דעות נוספות

טוב, שני חברי וועדת הנדירים של ישראל השוהים מעבר לים, הגיעו באופן בלתי תלוי למסקנה דומה : דוחל שחור גרון עם על שת לבן. להלן תגובתו של אחד מהם, שראוי לציין שכשכתב זאת, לא ידע מי צילם והיכן צולם, ומי כתב את ההודעה: Had a look at the pics by nubijar (who is he?). Without knowing anything about the history or location of the bird in photo, I would say that my overwhelming impression is of a Common Stonechat with a white rump. I've seen quite a few of these, including places where Siberians aren't really supposed to occur such as Southern France. Birds closely resembling maura have also been recorded in Britain but proved through ringing to be the nominate. If I had to stick my neck out I would say it was a male rubicola with a white rump. The rest of the plumage looks fairly normal for that form. Hope this helps.... What's it all about? Cheers, James

RedBishop

New member
בהמשך לדיון על ה "ס. אשלים"

גם השרשור הזה על הדוחל הוא שרשור מאלף ! שרשור שמדגיש את הקושי בזיהוי של מינים מסויימים ואת המיומנות הנדרשת. בדיוק מה שהפורום צריך כדי שיהיה בעל ערך כלשהו לעולם ולנו.

Deerhoof

New member
מסכים בהחלט עם הבישופ ואף מוסיף...

בתור צפר חובב עם מעט ניסיון, השרשור הזה מניח איזה שהוא ידע מוקדם בנושא הדוחלים המזרחיים. אם אני מבין נכון (מאוד לא בטוח ולכן תקנו אותי אם אני טועה), סימני הזיהוי העיקריים נוגעים ל: גודל וכמות הלבן בעל-שת/סוככות העל זנב, צבע הגב, הצווארון הלבן ,סוככות התת-כנף וכמות הכתום בחזה. אם מישהו יכול בכמה משפטים (אני יודע שזה קשה אבל בכל זאת), לנסות לתמצת את ההבדלים בין שני סוגי המינים בנקודות אלה, ואם יש עוד נקודות חשובות שלא הזכרתי אז גם בהם. זה מאוד יעזור וגם נלמד משהו. ואגב, מה זה לעזאזל bwp?

osprey

New member
bwp זה קיצור של

Birds of the Western Palearctic. המדובר בעוד אחד מספרי התנ"ך של הצפרים: כולל מידע מפורט על כל ציפורי אירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה. הייחוד של ה- bwp הנו בעיקר המלל. כל ציפור זוכה לתאור מפורט של הזיהוי בשדה, מפות תפוצה, התנהגות, תנועה, הרגלי תזונה, התנהגות, קולות, מידע על קינון ודגירה ועוד. ניתן להשגה במהדורה מודפסת (כעשרה כרכים, כל אחד בגודל של האנציקלופדיה העברית), או על גבי cd-rom. היתרונות של גירסת ה- cd-rom רבים: גירסה מעודכנת יותר, חסכון במקום, כוללת קטעי וידיאו, קריאות, קטעי שירה וכד'.

osprey

New member
מצטרף למצדדים בתת מין

rubicola מאותן סיבות שלשבת או לצאת פירט (לשבתאולצאת, לא הגיע הזמן למצוא איזה ניק קצר יותר ופחות מעצבן?). אשר לסוככות תת כנף השחורות, לא רק שה- bwp איננו תומך בסימן הזה כי אם בדיוק להיפך. לפי ה- bwp, לפחות אצל זכרים בחורף ראשון, סוככות תת הכנף של rubicola מעט יותר כהות בהשוואה לסוככות של maura.

bee eater

New member
rubicola

הדוחל הנ"ל הינו מתת המין rubicola - אין כאן אפילו סימן אחד אשר מחשיד את הדוחל כשייך לאחד מתתי המינים האחרים. לא יעלה על הדעת של-maura יהיו שולי נוצות כה כהים בגב - וזאת בנוסף לשאר הסימנים שהוזכרו ע"י אחרים. על-שת לבן נרחב איננו סימן זיהוי מהימן ל-maura - כאמור לא חסרים פרטים של rubicola עם על-שת כזה בדיוק. ניר ספיר

lashevetolatzet

New member
אחרית דבר

לסיכומו של דבר: שישה חברי ועדת הנדירים של ישראל (מתוך שבעה חברים) החליטו פה אחד באופן בלתי תלוי שהדוחל המצולם בשירשור הראשון (והשני) -"דוחלים מזרחיים" הנו דוחל שחור-גרון רגיל שלא מראה שום סימן יוצא דופן שמחשיד אותו כדוחל מזרחי. מידע נוסף על דוחלים מזרחיים יגיע בהמשך...

netbird

New member
אל מסתרי וועדת הנדירים

מספר שאלות על וועדת הנדירים: מתי הוקמה? מי הקים אותה? האם היא קמה עם שישה חברים? איך מחליטים מי מצטרף לוועדה? מי עוזב אותה? מהו תהליך אימות תצפית? האם היא מתכנסת ואם כן מתי (אחת לכמה)? למי היא כפופה? מה מעמדה כלפי הרשויות (רט"ג, מרכז הצפרות הישראלי)?

Dowitcher

New member
../images/Emo129.gifחשיפה - סודות ועדת הנדירים

האגדה מספרת כי הועדה קיימת משחר הימים. כל חבר חתם בדמו כי יישאר נאמן לה עד יום מותו. ביום יום, נמצאים חברי הועדה תחת מסווה של אנשים 'רגילים' – סטודנטים, דוקטורנטים, עובדי מע"מ, או סתם בטלנים... אחת לחודש, הם מתכנסים בטקס פולחני במהלכו מוקרבת צפרית אחת לאלוהים, הלא הוא הדורם שיריחי (זוהי גם הסיבה שאין צפריות בארץ). אלוהים אזי נגלה אליהם ופוסק בענייני זיהוי ציפורים. ולשאלתך האחרונה, רט"ג, מרכז הצפרות ולמעשה כל הגופים הממשלתיים כפופים לועדה, המכונה גם ה-G7. יש האומרים כי יום אחד היא תשלוט על העולם כולו. יש האומרים כי תמיד שלטה... אני מקווה שזה מספק את סקרנותך. עוד על מסתרי הועדה בעזנייה האחרונה, אך ראו הוזהרתם, הכתבה מכילה קטעים קשים לקריאה. ותודה ללילית ולמתלבט על עזרתכם. נ.ב.: אינני חבר בועדה.

netbird

New member
בעקבות הסקופ

האם יש יתרון לחברי וועדה שהם גם עובדי מע"מ? האם אלה צפריות חיל האויר שמוקרבות (אתה לא חייב לענות על זה)? האם בעקבות הקרבתן לא יהיה מי שימרח וזלין על ביצי עופות המקננות לצידי מסלולי המראה (גם על זו אתה לא חייב לענות)? האם ההתכנסות אחת לחודש היא רק לאור ירח מלא (אתה לא חייב לספר על היללות)?

lashevetolatzet

New member
תיקון כמה פרטים שהתפרסמו בעזנייה

בעוזנייה האחרונה כתובים כמה דברים שאינם נכונים. למשל, הוועדה המקורית מנתה את אהוד דברת, ירון בזר והדורם שירחי בלבד. בחצי השני של שנות ה 90 הוועדה מנתה את הדורם שיריחי בלבד ולמעשה לא תפקדה. בעזנייה כתוב שהוועדה הוקמה שוב ביוזמתו של ג´ימס סמית´. גם זה אינו נכון. הוועדה הוקמה שוב ע"י הדורם שיריחי שצירף את ברק גרניט (מי זה לעזעזל האדיוט הזה?) ולג´ימס סמית. אהוד דברת היה חבר זמן קצר ופרש לאחר זמן קצרצר עוד יותר. זמן קצר לאחר מכן צורף יואב פרלמן. לאחר מכן צורפו אייל שוחט, ניר ספיר ועדו צורים, ולא מזמן צורף גם רמי מזרחי. כשהתבססה הוועדה הדורם שיריחי פרש מתפקיד חבר קבוע ומאז משמש כיועץ חיצוני שכבר מזמן לא יעץ שום דבר מיוחד. לגבי שאר השאלות שהועלו אני צריך ללבוש את החליפה של האיומים

למעלה