דופלקס כהשקעה

OrenShoval1

New member
דופלקס כהשקעה

מדובר בדירה בגבעתיים.
בניין של 12 שנים, קומה תחתונה 55 מ"ר בנוי בחלוקה של סלון\מטבח + חדר ממ"ד (בסה"כ 2 חדרים) + מ. שמש כ7 מ"ר.
קומה עליונה גם 55 מ"ר, רק כחצי מזה בנוי בהיתר, השאר נבנה בכל הקומות ללא היתר. חדר שינה + סלון + מ. שמש כ7 מ"ר.
כניסות נפרדות ל2 הקומות, גם מחדר מדרגות וגם מעלית, ככל הנראה לא בהיתר אבל כך נבנה ע"י הקבלן לכל הדיירים בקומה.
נוף פתוח ויפה מ2 הקומות. חניה מקורה ומחסן 6 מ"ר בטאבו. המחיר המבוקש כ2 מליון.

הרצון הוא לשים קיר גבס בין 2 הקומות, לגור בקומה אחת ולהשכיר את השניה (ללא פיצול שעונים)
כשבעצם אני גם גר בה וגם השכירות מכסה לי חלק ניכר מהמשכנתא.

האם לדעתכם ישים ומקובל? האם חוקי? האם משתלם? (על זה התשובה כנראה חיובית)

תודה

OrenShoval1

New member
אקצר ואתמקד בהיבט החוקי בלבד:

האם מבחינה חוקית מותר לי לשים קיר גבס בדירה שלי ולהשכיר את החלק השני לאדם אחר.
ללא שינוי חיצוני, ללא פיצולי שעונים, רק הפרדה בצורת קיר גבס.

תודה.

אני לא בטוח.

אסור לבצע פיצול של דירה ובחלק מהעיריות דירה מפוצלת היא דירה שיש בה שני מטבחים ןשתי מערכות שירותים. אבל צריך להסתכל בתוכנית המקורית של הבניין ולראות האן בתוכנית שאושרה יש כבר 2 מטבחים+ שירותים בכל קומה ואז נראה לי שזה יהיה חוקי להשכיר יחידה אחת.
ליתר ביטחון אני לא הייתי סוגר בקיר גבס אלא בדלת

פרל דוד

New member
aeonf - התייחסות להערתך.

לשדוד ו/או לגנוב זה חוקי ? זה לא.
עושים את זה ? בהחלט כן ! [צריך רק להקשיב לחדשות]

אתה בוודאי תטען שדבריך הוצאו מהקשרן , ודין בניה לא חוקית ופיצול בהמשך לא דומה לעבירות מסוג פשע , נכון...
אבל אי אפשר להתעלם מהתחושה שניתן להתעלם מהחוק ולו בלבד שאחרים לא ידעו.

aeonf

New member
זו לא הייתה כוונתי

אני לא אומר שזה בסדר או שאני מעודד את זה, רק אומר שזה נפוץ למדי ולא ממש נאכף לעיתים קרובות.
&nbsp

Dark 3ide

New member
למה לא חוקי. איפה בדיוק עובר הגבול בין שותף לפיצול?

נניח ואכן מדובר בדופלקס כשב 2 הקומות יש שירותים ומקלחת בהיתר.
איפה בדיוק עובר הגבול בין "השכרה" ל"שותף"? האם הדלת או קיר הגבס
שהוא ישים במדרגות הם אלו שהופכים את הדירה ל"מחולקת"? אני בספק..

איך בדיוק העיריה תחליט שה"דירה פוצלה"? הוא יטען שהוא הביא שותף לקומה
התחתונה והוא גר בקומה העליונה. להבנתי, העיריה יכולה רק לקפוץ לו בנושא ולא מעבר.

3718

Member
מוני חשמל ומים נפרדים?

בסופו של דבר בית המשפט יכול להחליט מה שבא לו, אבל בפסקי דין שראיתי נדרשו מספר קריטריונים, ביניהם מטבח נפרד, שרותים נפרדים, כניסה נפרדת ומונים נפרדים.
&nbsp
אכן ישנם בתים (בעיקר בתים פרטיים) בהם ממילא קיים פיצול זה במקור, בלי קשר למספר הדיירים, ולכן הקריטריון היחיד שנשאר לבחינה הוא מוני חשמל ומים.
&nbsp
עם זאת, לא ראיתי פסקי דין כלל בנושאי בתים פרטיים (או דופלקס כמתואר), כל פסקי הדין היו על דירות רגילות, אולי כי שם קל יותר לבחון פיצול. וגם שם הפיצול נבחן לעיתים לפי זהות הדיירים (אם בנך או בתך גרים ביחידה המפוצלת, למה שיהיה אסור לך לעשות מונים נפרדים אם הם בזבזנים במים\חשמל?), לכן זה ממש לא נושא פשוט.
&nbsp
&nbsp

פרל דוד

New member
פיצול יח"ד בבניין משותף, מה אומר החוק והפסיקה בנדון.

ללא התייחסות נקודתית למקרה הנדון שרב בו הנסתר,אתן לך תשובה כללית לגבי הגדרות החוק לעניין פיצול חוקי ולא חוקי, ומהו בכלל פיצול.
1. בדצמבר 2011 שר הפנים אלי ישי התקין "הוראת שעה" לתקופה של 5 שנים, שמאפשרת פיצול בדירות גדולות מאוד, התקנה דורשת תנאי יסוד מחמירים בבניין כדי לפצל את הדירה, והיא סתמה את הגולל על ענף פיצול הדירות החוקי בישראל.
להלן התנאים שהוגדרו בתקנה כמתן היתר לפיצול הדירה:
• שטח הדירות המחולקות לא יהיה קטן מ – 30 מ"ר
• מספר הדירות שיתווספו לא יעלה על 30% ממספר הדירות הקיים בבניין, או המותר לבנייה על המגרש על פי התכנית - הקטן מבין השניים
• בבניין בו קיימות פחות מ-3 דירות, תתאפשר הוספת דירה אחת באמצעות פיצול
• בשנתיים הראשונות לאחר כניסתן לתוקף של התקנות החדשות, תידרש הסכמה של 75% מבעלי הדירות (או בעלי הזכויות במגרש) לפיצול
• לאחר שנתיים תידרש הסכמת כל בעלי הדירות (או בעלי הזכויות במגרש)

2. חוק התכנון והבנייה אוסר על שיפוץ או שימוש שלא על פי היתר הבניה הקיים , מתוך דאגה לאינטרס הציבורי : אכלוס יתר של הבניין משפיע על איכות החיים ויוצר עומס על התשתיות השונות, המבקשים לפצל את דירותיהם כחוק [או עפ"י ההיתר מ-2011] נדרשים לקבל היתר לשימוש חורג,[ראה התקנה בנדון] שבדר"כ אם יאושר, יהיה מוגבל לשנים ספורות בלבד.
3. מכיוון שחוק התכנון והבניה אינו דורש היתר לשינוי המוגדר כ"פנימי", יש המנצלים זאת כדי לפצל את הדירות שרכשו לצרכי השקעה וזאת במגמה למקסם את רוויחהם, כשמגיע מעשה הפיצול לביהמ"ש נקבעו "אמות מידה" המגדירות מהו פיצול, המבחן כרוך בבדיקה פיזית של הדירה ויבדקו המרכיבים הבאים :
א. כניסה נפרדת לכל יחידה. [כלומר גם מופרדות פיזית,ולא אגף אירוח בתוך הדירה]
ב.מקלחת ,שירותים ומטבח בכל יחידה.
ג. אם היחידות זהות זו לזו ?
ד.מהו השימוש הנוכחי של כל אחת מהיחידות ? [כלומר...מי גר בהם,קרובי משפחה,זרים]
ה. האם קיימת הפרדת שעוני חשמל,מים,גז, בנקודה זו ביהמ"ש מכיר בפיצול גם אם אין הפרדת שעונים מתוך הבנה שיש פתרון חלוקתי לנקודה זו.
4. המבחן המרכזי לפיצול דירה הוא קיומו של מטבח נפרד ביחידה המפוצלת, גם אם מדובר על חדרון.

בהתאם לפסיקה המצטברת בנדון, המצאות מטבח אחד בלבד בדירה אך בכל חדר יש מיקרוגל/תנור/קומקום חשמלי,וכיור – אזי מדובר ביחידות עצמאיות.

להלן פס"ד שניתן בביהמ"ש המחוזי בת"א בתביעה של דיירי בניין ברח' המעגל 14 בר"ג נגד בנימין ירושלמי שרכש דירה בשטח של 84 מ"ר ופיצל אותה
ל- 4 יח"ד נפרדות !!! מומלץ לקרוא.
כשהשכנים הבינו שהועדה המקומית בעירית ר"ג פועלת לא ממהרת לפעול, הגישו דיירי הבנין תביעה אזרחית שמפורטת להלן -
http://breader.court.gov.il/BookRea...2AD1918E330070C26BE609B7F1F5421&OnePageMode=1

תקציר -
1. התובעים הם בעלים של דירות בבית משותף ברחוב המעגל 14 רמת גן הידוע כגוש 6127 חלקה 527 ( להלן : " הבית המשותף " או " הבניין " ) .בבניין 3 קומות . בקומת הקרקע - שתי דירות, בקומה ראשונה- שלוש דירות ובקומה השנייה - שלוש דירות. מרבית הדיירים בבנין הינם קשישים וחלקם גרים בבנין עוד ממועד הקמתו ב- 1959.
בשנת 2007 רכש הנתבע בבית המשותף דירה ששטחה 84 מ"ר לצורכי השקעה. לאחר הרכישה ביצע הנתבע בדירה פעולות בנייה ללא קבלת היתר על פי חוק התכנון והבניה תשכ"ה- 1965 ( להלן : " חוק התכנון והבנייה ") במטרה לפצל את הדירה ל- 4 יחידות דיור ולהפיק רווחים מכל יחידה.
פעולות הבנייה גם פגעו בחזית ובמראה של הבניין - הרכוש המשותף. הנתבע הוסיף צנרת ביוב לאורך חזית הבניין - פועל יוצא מהתקנת שירותים, מקלחון ותשתית למטבחון ( הכנה לברז + ניקוז ) בכל אחד מ- 4 יחידות הדיור בדירה. כמו כן הוסף חלון בחזית החיצונית של הבניין - ראו צילומים שצורפו לחוות הדעת של השמאי מטעם בית המשפט.
2. התובעים עתרו בתביעה לקבוע שבוצעו פעולות ללא היתר בנייה , בניגוד לחוק התכנון הבנייה, ולהורות על רישום הערת אזהרה על זכויות הנתבע במקרקעין במרשם המקרקעין . כן עתרו ליתן צו מניעה, צו הריסה לעניין הבנייה שלא כדין בדירת הנתבע וברכוש המשותף של הבניין, וצו עשה (החזרת המצב לקדמותו] ולתיקון הרכוש המשותף בדגש על סגירת החלון בקיר החיצוני....

aeonf

New member
יש פסיקה עניפה בנושא

ולא, זה שיש מד מים/חשמל אחד זה לא אומר שזה חלוקה חוקית.
באופן כללי אם יש את כל הדברים הנ"ל אז זה כמעט בוודאות לא חוקי:
1. פיצול הכניסה (גם 2 דלתות מאחורי דלת אחת זה פיצול) עם מפתח.
2. יח"ד אוטונומיות לכל דבר ועניין, כמו שירותים+מטבח+מקלחות נפרדות, כלומר חוסר תלות של "שותף" אחד בשני.

3718

Member
האם ראית פסיקה בנושא בית פרטי או דופלקס כמתואר?

האם ראית פסיקה בנושא בית פרטי או דופלקס כמתואר , שמראש יש לו היתר לשתי כניסות, ושני מטבחים+שרותים?
&nbsp
כל הפסיקות שראיתי הן על דירות משותפות סטנדרטיות
&nbsp

OrenShoval1

New member
היתר חלוקה שהתקבל

אני פתאום רואה בין כל השרטוטים והמסמכים שקיבלתי על הדירה, שישנו גם היתר חלוקה
שהתקבל בזמנו מהעיריה לקבלן לחלוקת דירה ל2 יחידות דיור. בקומה למעלה אין אכן מטבחון, רק
שירותים ומקלחת. אולי הם פעלו על פי ההיתר הזה ובעצם הדירה כבר מחולקת חוקית ל2 יחידות?
כי את כל הבניה הזו, כולל הכניסה הנפרדת לקומה והשירותים למעלה, בנה להם הקבלן כבר בשלב
בניית הבנין, וזו לא תוספת פארטצ'ית ששכנים עשו.

מה אומרים?

בעל הדירה לא ממש זוכר את העניין, ואני לא רוצה לחפור יותר מידי. אבל תחושתכם?

פיצול דירה בהיתר

ראשית תבדוק בהיתר מה יש לעומת מה בוצע בפועל.
מה שלא קיים בהיתר אסור לו להיות קיים במציאות.
קח בחשבון שטכנית את יכול בכל רגע נתון לקבל ביקור של מפקח בניה ויפתחו נגדך הליכים משפטיים.
במקרה של חריגות בניה אין לך ממש סיכוי גם בטענה של "התישנות".

בנוגע למסמך שהעלת - אם אני קורא נכון רשום שם 2 דירות.
אם זה אכן כך לא ברור מה דיוק הפיצול מלבד חלוקה בקירות פנימיים.
בכל מקרה אם יש היתר לפיצול תבדוק היטב את ההגשה של ההיתר ותראה
שאכן יש התאמה מלאה בין תוכן ההיתר למסמך.
זה עדין לא מסדיר חריגות בניה אם יש.

OrenShoval1

New member
תודה, בנוגע למסמך

מה הכוונה רשום 2 דירות? אכן כך, אבל למה שמת דגש על זה?
אני מבין מזה כאילו המשפט מתייחס לחלוקת כל דירה דופלקס שכזו("2 דירות") ל2 יחידות.
המסמך אכן רשום על ארבעת בעלי הדופלקסים בקומה.

OrenShoval1

New member
ובהמשך

מה כוונתך "אם יש היתר לפיצול תבדוק היטב את ההגשה של ההיתר ותראה
שאכן יש התאמה מלאה בין תוכן ההיתר למסמך."?

בהנחה והוא לא מזויף, זהו ההיתר לפיצול, והוא קיים. אז איפה אני בודק
"אם יש התאמה בין ההיתר למסמך"? לא הבנתי.

שאלה נוספת; בהנחה וההיתר אמיית ומשקף, האם ההליך לפיצול
בפועל(בטאבו) ל2 דירות נפרדות על בסיס היתר החלוקה הזה, הוא אפשרי וישים?
אם כך זה ממש מעלה את ערך הדירה בעיני, שכן היא פוטנציאלית לקבלת 2 דירות
נפרדות ממש.

תודה.

תשובה.

תעשה בדיקה כפולה -
תבדוק את ההיתר שמופיע בארכיב במנהל ההנדסה ותראה באמת שיש היתר לפיצול הדירה.
במקביל תעשה בדיקה בטאבו לראות שאכן נעשה רישום של פיצול דירה ל-2 יחידות דיור נפרדות.
ככה תוכל להבטיח לעצמך שהפיצול כחוק ואכן אתה בעצם רוכש 2 יחידות עצמאיות.
אחרת אתה לכאורה רוכש דירה שפוצלה שלא בהיתר ועל כן אתה מסתכן באפשרות של הליכים משפטיים מול רשות התכנון.

OrenShoval1

New member
הבנתי בעצם

אתה אומר שמתוך ה4 יש רשיון לפיצול רק של 2 דירות מהן.
מעניין, לדעתי כולם פתחו שם כניסה. וההיתר כביכול רשום לכל ה4.
נו נו

אתה צריך להבין לאן אתה נכנס...

שאלת על השקעה ולכך אני גם אתייחס.

אתה מציין שיש שם בניה שאינה חוקית.....זה הסיכון שאתה לוקח.
בניה שאינה נעשתה בהיתר אינה חוקית מן הסתם!!! אולם זה אינו פוכע בחוקיות העיסקה..משמע אתה יכול לרכוש את המבנה, אבל עם הרכישה אתה "קונה" גם את כל הצרות ואת אי החוקיות שבעניין, משמע אם מחר יוציאו צו הריסה או קנסות וכו'..זה יהיה עליך.

אבל הסיכון האמיתי איך שאני רואה זאת זה ההשקעה..ייתכן שכהשקעה זה נכס המניב תשואה מדהימה בגלל הסיכון שלו, אבל אתה צריך להבין מה עומד מאחורי הסיכון. הבעיות של צוי הריסה או קנסות הן בעיותך הקטנות.

היה וחס וחלילה מישהו מהשוכרים שלך ייפגע או ימות כתוצאה מליקוי שיש או מכל סיבה אחרת שקשורה למבנה, אי החוקיות של המבנה טיפול עליך לא רק בכסף ותביעות פליליות... אלא גם לא תראה שקל מהביטוח וכו'..וכו'...

כל הכתוב אינו המלצה או יעוץ אלא רק הבנתי את הדברים.

משקיע בב"ש

למעלה