דוקטורט בארה"ב ותושבות בישראל

avshasch

New member
דוקטורט בארה"ב ותושבות בישראל

שלום לכולם/ן!
בספטמבר הקרוב אני ואשתי עוברים לארה"ב, ואני מתחיל את הדוקטורט שלי באוניברסיטת סטנפורד.
אחד הדברים שאני ממש לא מצליח להבין זה את עניין התושבות בישראל והתשלום לביטוח לאומי. אני מקבל מלגת קיום נחמדה מהאוניברסיטה, ולי ולאשתי יהיה ביטוח רפואי מצויין מטעמה. השאלה היא האם יש הצדקה לשמירה של סטטוס התושבות שלנו ולהמשך תשלום ביטוח לאומי בחמש השנים הללו? האם שווה לשלם את התשלום הסמלי של ביטוח לאומי בכדי להיות זכאי לטיפול רפואי בישראל במידת הצורך, או שאין סיבה?
ומעבר לכך, האם יש השלכות מבחינת מיסוי בישראל לשימור התושבות? ואם אני מוותר על התושבות - מה הפרוצדורה של חידוש התושבות אם וכאשר אחזור לישראל?

תודה רבה מראש לעונים!
 

Gidi Shemer

New member
אני ממליץ לבדוק קודם כל בפורום עוברים לארה״ב

עוד לפני שאתה כותב את השאלה, תעשה חיפוש בפורום. יש המון דיונים בנושא ניתוק התושבות, כולל במצבים של דוקטורנטים.
 

avshasch

New member
עשיתי חיפוש רציני בפורם "עוברים לארה"ב"

קראתי היטב הרבה דיונים בנושא שם. אבל, נראה לי שזה הנושא הכי פחות חד-משמעי בפורום, ויש הרבה מאוד הסברים סותרים בנושא. בנוסף, לא הצלחתי למצוא תשובה ברורה לגבי ההתנהלות בנושא הזה עבור דוקטורנטים.
תודה בכל מקרה
 

Philip Jr

New member
לגבי השאלה האם זה שווה

זה מאד תלוי בשני דברים לפחות - בביטוח שיהיה לכם (מצוין אני מבין), ובהחלטה הפרטית שלכם. אנחנו בחרנו *כן* לשלם בשנים בהם הייתי בדוקטורט, והאמת שאני מתחרט על זה בדיעבד. בכל מקרה - לא חושב שיש תשובה *נכונה* לשאלה הזו, זה עניין של דעה.
&nbsp
לגבי משמעויות מיסוי ואיך מחדשים - אני לא מומחה, אבל המידע לגבי חידוש קיים באתר של ביטוח לאומי, והיו פה אינספור שרשורים (ובפורומים המקבילים) על מיסוי וניתוק תושבות.
&nbsp
בהצלחה, אנחנו גם גרים באזור בימינו (ב - SF) ומאושרים מאד. מקווה שיהיה לכם מעבר קל ונעים!
 

3rd CYR

New member
זה ביטוח - השאלה עד כמה תשתמש בו

אני אישית ביטלתי ברגע שיכולתי ומצטערת שלא ביטלתי לפני כן.
לעומת זאת, יש לי זוג חברים ישראלים שבאו לדוקטורט ושמרו על הביטוח הישראלי שלהם. הם מבקרים בארץ כל שנה ואת כל הבדיקות והטיפולים עושים בארץ (למשל, אחד מהם נפצע וקיבל טיפול חרום בארה"ב אבל ניתוח שאפשר היה לדחות ביצע בארץ בביקורם השנתי, ביצעו טיפולי פוריות בישראל שזה בעצם חינם בהשוואה להון תועפות שזה היה עולה להם עם הביטוח בארה"ב). בקיצור, עבורם זה כנראה השתלם כלכלית, כי הם מיצו את הביטוח הישראלי שלהם עד תום אבל בעיקר השתלם להם מבחינת ההרגשה (איכשהו פסיכולוגית הם העדיפו את הרפואה בישראל על פני כאן).
מאידך, אני לא ביקרתי בישראל למעט שבועיים בכל תקופת הדוקטורט+ שלי, אז איך שלא תסתכל על זה - הסיכוי שהביטוח הישראלי היה עוזר לי במשהו הוא אפסי. אילו היתי חוזרת לארץ פשוט הייתי משלמת את הקנס.
 

avshasch

New member
תודה רבה על התשובות

תודה רבה לשניכם על התשובה!
ותודה על האיחול פיליפ - שמח לשמוע שאתם נהנים באזור, ובהחלט מקווה למעבר קל ופשוט
 

d a p h n a

New member
כדי לשמור על סטטוס התשובות בביטוח לאומי

אתם צריכים לשלם 15% מההכנסות שלכם בארה"ב לביטוח לאומי. כך קובע החוק. לא מדובר רק על התשלום המינימאלי שמשלמים סטודנטים בארץ, אלא 15% מכלל ההכנסות שלכם, שבמיוחד אם אשתך תעבוד בעבודה "אמיתית" יכול להיות סכום משמעותי.
&nbsp
בנוסף, אם אתם נמצאים מחוץ לישראל במשך כמה שנים, יש סיכוי שבט"ל יבטלו לכם את התושבות באופן עצמאי (מכירה כמה אנשים שזה קרה להם אחרי שלוש שנים, וכמה שזה קרה להם אחרי חמש שנים), ולא יחזירו לכם את הכסף.
&nbsp
לגבי המיסוי, כן, לכאורה יש סיכוי שאם תחזרו לארץ, מס הכנסה יגידו שמאחר והמשכתם לשלם בט"ל כל השנים, בעצם הייתם תושבי ישראל למטרות מס כל התקופה שחייתם בארה"ב וכעת אתם חייבים במס הכנסה על כל אותן השנים. סביר להניח שתוכלו להאבק בדרישה הזו על ידי הוכחה שלא הייתם בארץ 181 יום מכל שנה, אבל זה עשוי להיות תהליך די ממושך.
&nbsp
לגבי חידוש תושבות - בעקרון יש תקופת המתנה של חצי שנה, שבמהלכה צריך לשלם לביטוח לאומי בצורה מסודרת, ואז מקבלים את הזכויות. אפשר להתחיל את התשלום עוד כשנמצאים בחו"ל, או לחכות עד שחוזרים לארץ (רק שאז צריך לקחת בחשבון שאין ביטוח רפואי עד סיום התקופה). לחילופין, אפשר לשלם סכום כסף (בזמנו כ-10,000 ש"ח לאדם) כדי "לפדות" את תקופת ההמתנה, ואז זכאים לזכויות רפואיות מרגע החזרה לארץ.
&nbsp
כשאני נסעתי לדוקטורט בארה"ב, וידענו שבן זוגי יעבוד בעבודה סדירה שם וירוויח יפה, בחרנו לנתק תושבות באופן מיידי. כשחזרנו לארץ שש וחצי שנים אחר כך לא נתקלנו בבעיות כלשהן מבחינת מס הכנסה. כמו כן, בחרנו לפדות את תקופת ההמתנה ולא להסתכן בשהות בלי ביטוח רפואי.
 

avshasch

New member
תודה רבה על התשובה המפורטת!

שאלה קטנה נוספת לגבי המס - אשתי לא תעבוד בשנה הראשונה, והחל מהשנה השנייה אנחנו מקווים שהיא תתחיל גם דוקטורט בסביבה.
האם גם על "משכורת" דוקטורנטים (כ-40,000 דולר בשנה ומטה לכל אחד מאיתנו) אנו נידרש לשלם מס? או שהמס מתחיל מרמות שכר גבוהות יותר?
 

d a p h n a

New member
אתה מתכוון בישראל?

בעקרון, אם מס הכנסה לא יגדיר אתכם כתושבי ישראל למטרת מס, לא תצטרכו לשלם כלום.
אם מס הכנסה כן יחליט שהייתם תושבי ישראל למטרת מס, תצטרכו לשלם מס בהתאם לחוקים בישראל, תוך לקיחה בחשבון של האמנות בין ישראל לארה"ב.
&nbsp
בעקרון בישראל מלגה שאינה כרוכה בעבודה (כלומר שלא דורשת הוראה או תרגול, למשל), לא חייבת במס, ואילו מלגה שכן כרוכה בעבודה (נגיד TA או RA) נחשבת עבודה וכן חייבת במס (זה בניגוד למצב בארה"ב, שבה כל מלגה למעט כספים שניתנים כהחזר על שכר לימוד, חייבת במס).
&nbsp
בקיצור, אין לי תשובה ברורה בשבילך. זה תלוי באיך בדיוק רשויות המס בישראל יתייחסו למלגה שלכם, במה מדרגת המס המינימאלית בישראל (40K דולר לשנה זה קרוב ל-12 אלף שקל לחודש, שזה בעקרון משכורת שבודאי חייבת במס אם מרוויחים אותה בישראל), בסטטוס שלכם מבחינת אמנת המס הישראלית-אמריקאית ועוד.
&nbsp
&nbsp
 

avshasch

New member
תודה רבה על הפירוט

נראה לי שהדבר הנכון ביותר ככל הנראה הוא לנסות לוותר על התשובות בשנים הללו.
תודה רבה!
 

3rd CYR

New member
דפנה, להבנתי זה נכון לגבי מס הכנסה, לא בט"ל

מס הכנסה כנראה יהיו פטורים בגללה האמנה (אלא שבט"ל הם בעיקרון חייבים לשלם על כלל השכר שכן אין אמנה על בט"ל).
לגבי ביטול תושבות אוטומטית - אם הם יגיעו לישראל מדי שנה וישתמשו בשירותי בריאות בישראל, לא נראה לי שיבטלו את התושבות שלהם. בט"ל אינם עקביים באופן כללי ובענייני ניתוק תושבות בפרט, אבל בעיקרון מבחניתם כל עוד הם על ויזה שאינה ויזת הגירה והם עושים שימוש ברפואה בארץ הוא סימן לכך שהם שומרים על תושבותם ומרכז חייהם בישראל גם אם מבחינות אחרות הם אינם עומדים במבחן התושבות. כאמור, יתכן ופקיד אחר יפעל על פי שיקול דעת אחר, אבל גם זה סצנריו קיים מיד ראשונה.
 

d a p h n a

New member
זו בדיוק הבעיה

להבנתי החלק הזה של הדיון היה סביב הנושא של מס הכנסה, ומה מס הכנסה יחליטו לחייב אותם, מבחינה רטרואקטיבית, אם וכאשר יחזרו לארץ.
&nbsp
הנושא של בט"ל קשור לנושא של מס הכנסה רק במובן זה שהיו מקרים שבהם מס הכנסה החליטו להיות קרציות בנוגע לנושא של "מרכז חיים", ולהכריז שכל הזמן שחיו בארה"ב בעצם מרכז החיים שלהם היה בישראל והם חייבים במסים בישראל. אחד מהדברים שהם מסתכלים עליו למטרות האלו הוא ביטוח לאומי, מתוך ההנחה שמי שהמשיך לשלם ביטוח לאומי ולהשתמש בשירותים רפואיים בישראל לאורך השנים, לכאורה מרכז החיים שלו היה בישראל (כמו שכתבת), ולכן הם גם חייבים במס הכנסה על התקופה הזו.
&nbsp
 

3rd CYR

New member
צודקת

אחנו מסכימות לגמרי לגבי המשמעות של שמירת זכויות בט"ל לגבי מס הכנסה. אלא שאני פשוט רגילה לחשוב על הכנסה שמוסתה בישראל ואז היא בפועל פטורה ממס בארה"ב (ברוב המקרים) כי המיסוי בארץ גבוה יותר. אבל אם המצב הוא הפוך (הכנסה בארה"ב שעדיין חייבת במס על ההפרש ממדרגת המס בישראל) אז כן, את בהחלט צודקת, זה יכול להצטבר למשהו די לא נעים.
 
למעלה