דיאוגנס...

MetalSinagouge

New member
דיאוגנס...

אני מרחרח בזמן האחרון סביב הפילוסופיה היוונית, וכמעט כל פעם מחדש אני מאוכזב לגלות שאלו שהתחילו את המסורת הפילוסופית היוונית אמרו לפעמים דברים כל כך מטופשים, והקרדיט ניתן להם רק כי הם לא שילבו אלים במעשיות שלהם (תלס טען שהעולם ביסודו עשוי ממים, אחר טען שהעולם כביסודו עשוי מאש וכו'), אבל לא הכל שחור. היום נתקלתי בדיאוגנס שנחשב לדמות מאסכולת הציניקנים. איך זה קשור מעבר לנסיון עלוב להעיר את הפורום העוד יותר עלוב הזה? דיאוגנס דיבר על שחרור. שחרור מחומרנות (הוא היה עני מרוד שגר בחוץ), שחרור ממוסכמות החברה ועוד. הנה עוד עליו. האיש מטורף, בצורה טובה. Acts to live by: http://millionsofmouths.com/diogenes.html

0Pandemonium0

New member
האיש גאון, ולפיכך גם מוכר לי.

כשנתפס על-ידי שודדי ים שרצו למוכרו לעבדות, נשאל מה הוא יודע לעשות והשיב שהוא יודע רק לשלוט. לכן נמכר כמורה לילדיו של איש כלשהו: עבודה די טובה בשביל עבד, לא? סיפור אחר אומר שכאשר בא אלכסנדר מוקדון לפוגשו, התרשם ממנו מאוד והבטיח לו כל דבר שירצה. דיוגנס ביקש שאלכסנדר יזוז קצת הצידה, כי הוא מסתיר לו את השמש. אלכסנדר אמר אז: "אם לא הייתי אלכסנדר מוקדון, הייתי רוצה להיות דיוגנס." דיוגנס היה כאילו-בודהיסט שהקדים את זמנו והוא אהוב עליי מאוד. אני חושב שהוא הגזים קצת, ובהחלט אפשר ללבוש בגדים פשוטים אך נעימים ולישון בבקתת עץ קטנה במקום בחבית, אבל חוץ מזה הבן-אדם ממש בסדר.
מה דעתכם עליו? צודק או לא? חכם או טיפש? אני מצפה למגילות, באמת הגיע הזמן להעיר את הפורום.

MetalSinagouge

New member
יש סיפור זן כזה:

איש אחד הולך ביער ורואה מאסטר זן מסתלבט לו על העץ. האיש אומר למאסטר "זה נראה כל כך לא נוח מלמטה, להיות על העץ למעלה". והמאסטר אומר לו "ולי זה נראה כל כך לא נוח מלמעלה, להיות שם למטה". זה במובן מסויים דיאוגנס, והוא כל כך צדק. החברה שנלו, כמו שאני אומר, נהפכה למצעד עלוב של שלטי נאון ופלאפונים מדור חמישי. כמה דאגות אפשר לדאוג כדי שהחפצים האלה לא ישברו\יגנבו\יאבדו? יש עוד סיפור על דיאוגנס שפעם הלך ליד הנחל וראה ילד שותה מים מכף ידו. הוא מיד זרק את כלי השתייה שלו וסטר לעצמו, ואמר "אפילו ילד ניצח אותי בפשטות". נראה לי שיש לי דרך למצוא פנינות חוכמה אנושיות: אם האיש היה קונטרוברסלי בחברה של זמנו, רוב הסיכויים שהוא אמר משהו נבון.

סליידר

New member
הרוויח את כבודו מחוכמתו

הייתי מוכן לחיות כמוהו בתוך חבית, אם הייתי יודע שאלפי שנים אחרי ידברו עליי ככה בכבוד. כל אחד מוצא את הנישה שלו לחיים טובים, וזה מה שהוא מצא. הוא הרוויח את הכבוד שאני רוחש לו, וגם את שלכם.

MetalSinagouge

New member
זה היה בצחוק. אני חושב שכבוד לאחר המוות

הוא מאוד שימושי בהתחשב בכמות הזמן שיש להנות ממנו. אי אפשר להשיג זיונים, כי יש מגבלות פיזיות, כימיות וביולוגיות כמו התפרקות הגופה אבל... הבנת. יש עוד סיפור על הפילוסוף הזה שעל פיו פעם בשיחה מישהו החמיא לדברים שהוא אמר ואז הוא (שוב) סטר לעצמו ואמר "זה אומר שנכשלתי".

סליידר

New member
אם כך, כל מחמאה שאנחנו מחמיאים לו כאן

אולי גורמת לו להתהפך בקברו.

0Pandemonium0

New member
אתה אומר שהיית מוכן לחיות בחבית רק אם היית

יודע שתזכה לכבוד למשך אלפי שנים, אבל זה לא מה שדיוגנס אמר. הוא חי בחבית כי הוא באמת האמין בזה. אתה באמת מאמין בלחיות בחבית לא מתוך רצון לכבוד, אלא מתוך רצון לפשטות ודחיית החברה? כי לא בדיוק נשמעת ככה. סיפור אחד מספר על דיוגנס שהלך בצהרי היום בשוק עם נר, וכשנשאל מה הוא מחפש, אמר: "בן-אדם". סיפור נוסף הוא על דיוגנס שזימן את כל אנשי העיר לבוא אליו ולשמוע את דבריו, וכאשר הגיעו התחיל להכות בהם במקל ולצעוק "אנשים הזמנתי, ולא נבלות!" אכן אדם מקסים, נוח ונעים הליכות.

סליידר

New member
זה נחמד להאמין שהוא היה בחבית כל חייו

כי הוא האמין בזה. אבל אם ניקח תפיסה רחבה יותר, של איך דיאוגנס נולד והתפתח ואז הבין שהוא צריך לעשות משהו עם חייו, הוא הבין שזאת דרך נחמדה לחיות. למה? כי יש פילוסופיה מאחורי זה, והוא האמין בזה. אני מניח שלכל אדם בעולם יש סוג של "אגו" והוא אולי חשב על כך שמאוד יכבדו אותו על אחיזתו, למרות שזה נוגד לגמרי את התפיסה הכללית של האמונה שלו. אבל אני מניח שהבנת את הנקודה שלי.

0Pandemonium0

New member
כן. ובכל-זאת, מעטים האנשים שהיו מרחיקים לכת

עד כדי כך רק בשביל כבוד. אז ברור שהיה שם גם מרכיב של אגו, אבל אני חושב שהוא היה שולי.

למעלה