דיאטה ים תיכונית בריאה ללב

דיאטה ים תיכונית בריאה ללב

מחקר חדש וחשוב מראה כי לתזונה הים תיכונית יש השפעה חיובית במניעת מחלות לב. תזונה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בקרב אוכלוסיות סיכון בכ-30%. http://www.fitlife.co.il/archives/3570
 
שני דברים הפריעו לי

1- שאחרי כל כך הרבה שנים ומחקרים על דיאטה ים תיכונית, טוענים שגילו דבר חדש.
2- שהם ממליצים למרוך שמן זית, אבל שוכחים לומר שלטגן עם שמן זית זה פשוט לא בריא.
3- המחקר בדק אנשים שמנים. אם אנשים במשקל תקין מינוס יתחילו לצרוך 4 כפות שמן זית ביום הם בטח לא ירדו במשקל.
4- הפירמידה של הדיאטה הים תיכונית תמיד כללה שתיה מרובה ופעילות גופנית, מאחר ורבים עסקו בחקלאות. היום יש ביוון המוווון שמנים, באופן די מפתיע בניגוד למה שידענו. חלק מזה זה אורח החיים שהפך ליושבני.

אבל מעבר לזה- אין ספק שזו תזונה בריאה ומאוזנת אם משלבים אותה עם אורח חיים פעיל אפילו במעט.
 
מה שחדש

1- זה מחקר קליני מבוקר אקראית. אין עוד מחקר כזה בהיקף כזה. יש מחקרים אקולוגיים או מחקרים קליניים בהיקף קטן. זה מה שחשוב במחקר.
2 - לא ראיתי שהם ממליצים למרוח שמן זית. איפה?
3- המחקר בדק אנשים בסיכון למחלות לב, לאוו דווקא אנשים שמנים.
4 - שוב, מדובר במחקר קליני ולא תצפיתי ולכן המחקר בדק פרמטרים בתזונה ולא באורח החיים.
 
תגובה

אם זה המחקר הקליני הראשון, אז אין ספק שזה יותר ממחקרים תצפיתיים. הייתי בטוחה שכבר היו מחקרים קליניים בעבר, כי נתקלנו בכל מיני מאמרים, כולל ניסויי התערבות מבוקרים.

ובטלוויזיה הציגו את המחקר ואמרו שמומלץ עפ״י המחקר לצרוך 4 כפות שמן זית ביום.
אני חושבת שכתבים מריכים לחקור מעט לעומק את מה שהם מסקרים, ואולי היו אומרים שהכוונה לשמן זית שלא חומם ולא שימש לטיגון. ומי כמונו (בעלע מקצוע) אמור לדעת
 
לא המחקר הקליני הראשון

אבל המקיף ביותר מבין המעט מחקרים קליניים.
עד כמה שאני זוכר מהמאמר של המחקר, הרי שדובר גם על שמן זית לטיגון.
 
בקשר לשמן זית

1. כן כדאי לצרוך שמן זית (לאו דווקא זית, אבל הטענה הזאת מספקת אותי גם כפי שהיא)

2. אפשר לצרוך אותו כפי שהוא (כתיבול לסלט / מעל חומוס.. וכדומה)

3. אפשר לצרוך אותו גם בבישול (טמפרטורה סבירה)

4. לא מומלץ לצרוך אותו בטיגון (טמפטורה גבוהה מדי)

5. ה50 גרם שמן זית שהם מדברים עליהם זה לא כ"כ הרבה כמו שזה נשמע. אנחנו צורכים הרבה שומן ביום, והוא לא מגיע משמן זית ואגוזים. ודאי שאם כל שאר הדברים שהם אוכלים זה "דגן וירקות", אז הם זקוקים לתוספת שומן, ואז שמן זית ואגוזים (חומצות שומן חיוניות) זה רעיון מאוד מוצלח. (הלוואי על כולנו לאכול דגנים מלאים וחסה כל היום, שה"בעיה" שלנו תהיה מאיפה להשיג את השומנים שהגוף זקוק להם לקיומו)

6. גם אני לא מצאתי שם איפה דיברו על השימושים הנוספים שיש לשמן זית מעבר לתזונה...
 
בקשר לסעיף 5

זה תלוי את מי את שואלת. אני באמת לא צורכת הרבה שומן, ולא בכוונה. פשוט אני לא אוכלת הרבה. נקודה. ואם אני פתאום אתחיל לדחוף שמן בכמות שאינ לא רגילה אליה- אני אשמין.

הבעיה העיקרית היא שאנחנו צורכים יותר מדי אומגה 6 (שמנים צמחיים שהם לא שמן זית/אבוקדו/פשתן), ומעט מדי אמוגה 3 (פשתן ודגי מים קרים, כמו סלמון), והיחס הנורמלי שאמור להיות בין שני סוגי חומצות השומן בתזונה, ואמור למנוע התפתחות של טרשת עורקים- לא נצרך ע"י אנשים.
ואני לא נמנעת משומן, אבל אני באמת לא אוכלת כמות שעליה אני עוד יכולה להוסיף 4 כפות שמן זית.
 
לא מומלץ להוסיף שמן זית לצריכה הקיימת

חשוב להבין שהמחקר נערך על אנשים בסיכון למחלות לב.
זה שבמחקר הוספת שמן הזית הביאה להפחתת הסיכון זה עדיין לא אומר שזה טוב ונכון עבורך.
קבוצת הביקורת הייתה קבוצה עם תפריט תזונה דל שומן. אם את כבר צורכת יותר שומן ממה שאת צריכה את בטח שלא צריכה להוסיף.

המחקר רק מסייע להבין איך באופן כללי התזונה שלנו אמורה להראות.
 
למעלה