דיאטת אטקינס / דיאטה דלת פחמימות
אני בדרך כלל לא נכנסת לפורום הזה - נהגתי להשתתף בפורום CFS שהיה ב-IOL, אבל הגיע שלב שבו הרגשתי שהמחלה הופכת יותר מדי לזהות שלי, והפסקתי להשתתף. אני חולה ב-CFS כבר יותר משמונה שנים, אם כי לא ידוע בדיוק כמה (לקח די הרבה זמן עד שאבחנו אותי). המצב הלך והחמיר בהדרגה, גם כי הגוף שלי התנוון וגם, כנראה, כי איבדתי את הרזרוות שלי בנסיון להחזיק את הראש מעל המים. הפעם באתי כי אני מרגישה צורך לחלוק אתכם את מה שעזר לי, ושאולי יכול לעזור לחלק מכם, וזה דיאטת אטקינס/דיאטה דלת פחמימות. לא, אני לא מוכרת שום דבר, זו פשוט המלצה בתקווה שיהיו אנשים שזה יעזור להם. המפגש שלי עם הדיאטה הזאת התחיל כשקיבלתי המלצה משני חולי CFS מחו"ל שהכרתי במקרה בעניין אחר, לנסות את זה. שניהם אמרו שהיא עזרה להם. מכיוון שאני לא מנסה דיאטות אופנתיות ככה סתם (מאז שחליתי, אני נזהרת מאד עם כל דיאטה בכלל, כי רובן עושות לי רע. מאד רע. ואני לא מדברת על דיאטות כסאח, אני מדברת על דיאטות בריאות, כולל צמחונות מכמה דגמים שונים שניסיתי כי אמרו לי שזה יעזור, כולל התפריט שהתאימה לי הדיאטנית בסורסקי), התחלתי לבדוק את הנושא. קודם כל, קראתי את ספרו של ד"ר אטקינס (אינפורמטיבי מאד, אם כי כדרכם של ספרים מהסוג הזה, חוזר על עצמו ומוכר את עצמו יותר מדי), וחיפשתי מחקרים באינטרנט. לא מצאתי שום דבר על חולי תסמונת תשישות כרונית, אבל כן מצאתי מחקרים התחלתיים (באותה תקופה היו ממש מעט, כי הממסד הרפואי התנגד לדיאטה הזאת ולא היו תקציבים כדי לחקור אותה) שהראו שבניגוד לטענות המסורתיות מטעם הממסד הרפואי, היא משפרת פרמטרים של בריאות לב (מורידה טריגליצרידים, סוכר וכולסטרול, משפרת מאזן כולסטרול טוב ורע) במקום להפוך אותם גרועים יותר, כצפוי. אני ממשיכה, כמובן, לעקוב אחר הממצאים בתחום, ועם השנים הצטברו יותר ויותר מחקרים שמעידים על זה שהדיאטה הזאת טובה ללב. החלטתי לנסות. בספר מומלץ על שבועיים לדיאטה ההתחלתית (השלב המחמיר יותר) אז החלטתי שאני אנסה שבועיים. בהתחלה היה קצת קשה - קשה להתרגל להמנע מהמאכלים הפחמימתיים שאנחנו רגילים אליהם, כמו לחם, פאסטה, תפוחי אדמה, אורז וכולי. בהתחלה מרגישים רעב מציק, לא כמו בדיאטות רגילות (כי תמיד אפשר לאכול עוד משהו), אבל מטריד. הדיאטה ההתחלתית מורכבת ממאכלי חלבונים (בשר, עוף, דגים, ביצים, גבינות) בתוספת סלטים/ירקות מבושלים, במינון של עד עשרים גרם פחמימות ליום (זה ממש לא הרבה), ותוספת ויטמינים (ד"ר אטקינס הדגיש מאד את עניין תוספת הוויטמינים). גם מערכת העיכול קצת מתחרפנת בהתחלה, אבל נו, לזה כבר הייתי רגילה. אחרי שבועיים הסתגלתי, והפכתי את זה לאורח חיים רגיל. הדבר הראשון שהבחנתי בו הוא השיפור המדהים במצב מערכת העיכול שלי - קודם היו לי המון כאבי בטן, שלשולים וכל הג'אז הזה. אגב, בבדיקה לא אבחנו אצלי קנדידה. המצב השתפר בצורה מדהימה מהבחינה הזאת. מעבר לכך, רמת האנרגיה שלי עלתה באופן משמעותי. אם קודם יכולתי לעשות לכל היותר עבודה גופנית אחת ליום, גם מהקלות יותר (שטיפת כלים, נקיון, כביסה, עבודה בגינה וכד'), היום אני יכולה לעשות הרבה יותר. כמובן, עדיין יש לי את הגלים המסורתיים (תקופות טובות ותקופות רעות), אבל התקופות הטובות טובות בהרבה, והתקופות הרעות קצת פחות רעות. התחזקתי מאד פיזית, והרבה מהסימפטומים (חולשה, עייפות, כאבי ראש וכדומה) מופיעים אצלי הרבה פחות. אני גם ישנה טוב יותר. אין לי שמץ של ספק שהשיפור הוא בגלל הדיאטה - כל הסימנים מעידים על כך, ובכלל זה מה שקורה לי כשאני שוברת אותה לכמה זמן (אם כי כמעט לא קרה לי, וכשזה קרה זה היה לזמן קצר ביותר - יום, יומיים גג). בדיקות הדם שלי נראות טוב. הכולסטרול לא השתנה אבל יחס הכולסטרול הטוב והרע השתפר. הטריגליצרידים ירדו. הסוכר יציב. ספירת דם נראית טוב. אין מחסור בוויטמינים, הברזל בגובה הרגיל שלו (קצת נמוך, ככה זה תמיד אצלי). בלי להתכוון, גם ירדתי במשקל (כ-15 ק"ג עד היום), דבר שלא קרה מאז שחליתי (כי כל פעם שהייתי יורדת במשקל הייתי מרגישה נורא). התחושה שלי היום הרבה יותר טובה, וממשיכה להשתפר. אני בשום אופן לא מנסה להציג את זה כדיאטת פלא, כפתרון לכל הבעיות וכמשהו שיעבוד אצל כל אחד. אין לי ספק שיש אנשים שזה יעזור להם ויש אנשים שלא. ומי שמנסה את הדיאטה הזאת, שיעשה את זה בפיקוח רפואי (רצוי עם רופא שמתעדכן במחקרים האחרונים, ולא כזה שיגיד לכם בפרצוף מזועזע "אבל זה יעשה לכם התקף לב!"), עם בדיקות דם קבועות, ועם תוספת ויטמינים. ואגב, בניגוד לשם שיצא לדיאטה הזאת בציבור, זאת לא דיאטת הבשר השמן והחמאה - ובהחלט אפשר לאכול כמוני, תפריט שמתבסס לרוב על עוף, ביצים, גבינות, ירקות ושמן זית. הדבר היחיד ששונה בה מהותית מדיאטה "רגילה" זו ההגבלה החמורה על פחמימות (ואגב, למי שכמוני, רוצה לשפר את הרגשתו אבל לא מחפש לרדת במשקל, ההגבלה הזאת הרבה פחות חמורה מאשר לצורך ירידה במשקל), ובפרט על פחמימות ריקות (קמח לבן, סוכר מעובד, דגנים מקולפים וכדומה). זו לא דיאטה ידידותית לצמחונים (אפשר לעשות אותה בגירסה צמחונית, אבל זה חדגוני וקשה), אבל לכל אדם אחר היא די נוחה אחרי שמתרגלים, ואחרי שמצב הבריאות מתחיל להשתפר, אתם מגלים שאתם כבר לא רוצים "לשבור" אותה בכלל. אם יש מישהו שמעוניין לדעת עוד פרטים, אתם מוזמנים לפנות אלי באימייל או בתגובה כאן. שוב, אני לא מוכרת שום דבר, אין לי שום אינטרס כלכלי בעניין הזה, ואני אשמח לחלוק מנסיוני בנושא עם כל מי שמעוניין.
אני בדרך כלל לא נכנסת לפורום הזה - נהגתי להשתתף בפורום CFS שהיה ב-IOL, אבל הגיע שלב שבו הרגשתי שהמחלה הופכת יותר מדי לזהות שלי, והפסקתי להשתתף. אני חולה ב-CFS כבר יותר משמונה שנים, אם כי לא ידוע בדיוק כמה (לקח די הרבה זמן עד שאבחנו אותי). המצב הלך והחמיר בהדרגה, גם כי הגוף שלי התנוון וגם, כנראה, כי איבדתי את הרזרוות שלי בנסיון להחזיק את הראש מעל המים. הפעם באתי כי אני מרגישה צורך לחלוק אתכם את מה שעזר לי, ושאולי יכול לעזור לחלק מכם, וזה דיאטת אטקינס/דיאטה דלת פחמימות. לא, אני לא מוכרת שום דבר, זו פשוט המלצה בתקווה שיהיו אנשים שזה יעזור להם. המפגש שלי עם הדיאטה הזאת התחיל כשקיבלתי המלצה משני חולי CFS מחו"ל שהכרתי במקרה בעניין אחר, לנסות את זה. שניהם אמרו שהיא עזרה להם. מכיוון שאני לא מנסה דיאטות אופנתיות ככה סתם (מאז שחליתי, אני נזהרת מאד עם כל דיאטה בכלל, כי רובן עושות לי רע. מאד רע. ואני לא מדברת על דיאטות כסאח, אני מדברת על דיאטות בריאות, כולל צמחונות מכמה דגמים שונים שניסיתי כי אמרו לי שזה יעזור, כולל התפריט שהתאימה לי הדיאטנית בסורסקי), התחלתי לבדוק את הנושא. קודם כל, קראתי את ספרו של ד"ר אטקינס (אינפורמטיבי מאד, אם כי כדרכם של ספרים מהסוג הזה, חוזר על עצמו ומוכר את עצמו יותר מדי), וחיפשתי מחקרים באינטרנט. לא מצאתי שום דבר על חולי תסמונת תשישות כרונית, אבל כן מצאתי מחקרים התחלתיים (באותה תקופה היו ממש מעט, כי הממסד הרפואי התנגד לדיאטה הזאת ולא היו תקציבים כדי לחקור אותה) שהראו שבניגוד לטענות המסורתיות מטעם הממסד הרפואי, היא משפרת פרמטרים של בריאות לב (מורידה טריגליצרידים, סוכר וכולסטרול, משפרת מאזן כולסטרול טוב ורע) במקום להפוך אותם גרועים יותר, כצפוי. אני ממשיכה, כמובן, לעקוב אחר הממצאים בתחום, ועם השנים הצטברו יותר ויותר מחקרים שמעידים על זה שהדיאטה הזאת טובה ללב. החלטתי לנסות. בספר מומלץ על שבועיים לדיאטה ההתחלתית (השלב המחמיר יותר) אז החלטתי שאני אנסה שבועיים. בהתחלה היה קצת קשה - קשה להתרגל להמנע מהמאכלים הפחמימתיים שאנחנו רגילים אליהם, כמו לחם, פאסטה, תפוחי אדמה, אורז וכולי. בהתחלה מרגישים רעב מציק, לא כמו בדיאטות רגילות (כי תמיד אפשר לאכול עוד משהו), אבל מטריד. הדיאטה ההתחלתית מורכבת ממאכלי חלבונים (בשר, עוף, דגים, ביצים, גבינות) בתוספת סלטים/ירקות מבושלים, במינון של עד עשרים גרם פחמימות ליום (זה ממש לא הרבה), ותוספת ויטמינים (ד"ר אטקינס הדגיש מאד את עניין תוספת הוויטמינים). גם מערכת העיכול קצת מתחרפנת בהתחלה, אבל נו, לזה כבר הייתי רגילה. אחרי שבועיים הסתגלתי, והפכתי את זה לאורח חיים רגיל. הדבר הראשון שהבחנתי בו הוא השיפור המדהים במצב מערכת העיכול שלי - קודם היו לי המון כאבי בטן, שלשולים וכל הג'אז הזה. אגב, בבדיקה לא אבחנו אצלי קנדידה. המצב השתפר בצורה מדהימה מהבחינה הזאת. מעבר לכך, רמת האנרגיה שלי עלתה באופן משמעותי. אם קודם יכולתי לעשות לכל היותר עבודה גופנית אחת ליום, גם מהקלות יותר (שטיפת כלים, נקיון, כביסה, עבודה בגינה וכד'), היום אני יכולה לעשות הרבה יותר. כמובן, עדיין יש לי את הגלים המסורתיים (תקופות טובות ותקופות רעות), אבל התקופות הטובות טובות בהרבה, והתקופות הרעות קצת פחות רעות. התחזקתי מאד פיזית, והרבה מהסימפטומים (חולשה, עייפות, כאבי ראש וכדומה) מופיעים אצלי הרבה פחות. אני גם ישנה טוב יותר. אין לי שמץ של ספק שהשיפור הוא בגלל הדיאטה - כל הסימנים מעידים על כך, ובכלל זה מה שקורה לי כשאני שוברת אותה לכמה זמן (אם כי כמעט לא קרה לי, וכשזה קרה זה היה לזמן קצר ביותר - יום, יומיים גג). בדיקות הדם שלי נראות טוב. הכולסטרול לא השתנה אבל יחס הכולסטרול הטוב והרע השתפר. הטריגליצרידים ירדו. הסוכר יציב. ספירת דם נראית טוב. אין מחסור בוויטמינים, הברזל בגובה הרגיל שלו (קצת נמוך, ככה זה תמיד אצלי). בלי להתכוון, גם ירדתי במשקל (כ-15 ק"ג עד היום), דבר שלא קרה מאז שחליתי (כי כל פעם שהייתי יורדת במשקל הייתי מרגישה נורא). התחושה שלי היום הרבה יותר טובה, וממשיכה להשתפר. אני בשום אופן לא מנסה להציג את זה כדיאטת פלא, כפתרון לכל הבעיות וכמשהו שיעבוד אצל כל אחד. אין לי ספק שיש אנשים שזה יעזור להם ויש אנשים שלא. ומי שמנסה את הדיאטה הזאת, שיעשה את זה בפיקוח רפואי (רצוי עם רופא שמתעדכן במחקרים האחרונים, ולא כזה שיגיד לכם בפרצוף מזועזע "אבל זה יעשה לכם התקף לב!"), עם בדיקות דם קבועות, ועם תוספת ויטמינים. ואגב, בניגוד לשם שיצא לדיאטה הזאת בציבור, זאת לא דיאטת הבשר השמן והחמאה - ובהחלט אפשר לאכול כמוני, תפריט שמתבסס לרוב על עוף, ביצים, גבינות, ירקות ושמן זית. הדבר היחיד ששונה בה מהותית מדיאטה "רגילה" זו ההגבלה החמורה על פחמימות (ואגב, למי שכמוני, רוצה לשפר את הרגשתו אבל לא מחפש לרדת במשקל, ההגבלה הזאת הרבה פחות חמורה מאשר לצורך ירידה במשקל), ובפרט על פחמימות ריקות (קמח לבן, סוכר מעובד, דגנים מקולפים וכדומה). זו לא דיאטה ידידותית לצמחונים (אפשר לעשות אותה בגירסה צמחונית, אבל זה חדגוני וקשה), אבל לכל אדם אחר היא די נוחה אחרי שמתרגלים, ואחרי שמצב הבריאות מתחיל להשתפר, אתם מגלים שאתם כבר לא רוצים "לשבור" אותה בכלל. אם יש מישהו שמעוניין לדעת עוד פרטים, אתם מוזמנים לפנות אלי באימייל או בתגובה כאן. שוב, אני לא מוכרת שום דבר, אין לי שום אינטרס כלכלי בעניין הזה, ואני אשמח לחלוק מנסיוני בנושא עם כל מי שמעוניין.