דיווח: הבנק המרכזי האירופי מפסיק את הסיוע לבנקים ביוון

דיווח: הבנק המרכזי האירופי מפסיק את הסיוע לבנקים ביוון


בחודשים האחרונים ה-ECB העניק סיוע חירום למערכת הבנקאות היוונית ולמעשה מנע את קריסתה ■ BBC: הבנקים ביוון יישארו סגורים ביום שני והממשלה היוונית תציג צעדים חדשים לפיקוח על תנועות ההון

הדרמה היוונית עולה לשיאים חדשים: הבנק המרכזי האירופי מתכנן להפסיק את סיוע החירום לבנקים ביוון, כך דווח היום (א') ב-BBC. צעד שכזה עלול להוביל לקריסה מיידית של הבנקים ביוון, שהיו תלויים כמעט באופן מוחלט בסיוע החירום שהעביר להם הבנק המרכזי האירופי בחודשים האחרונים.
ע"פ הדיווח, יוון תודיע כי הבנקים במדינה יהיו סגורים ביום שני וכך גם הבורסה המקומית. היא אף תציג צעדים חדשים לפיקוח על תנועות ההון. זאת ברקע לבהלה הציבורית שהובילה אנשים לנהור לבנקים ולהצטייד במזומנים בעקבות כישלון המו"מ עם הנושים אתמול.
לפי דיווחים שונים הציבור היווני משך יותר מ-600 מיליון אירו אתמול והכסף ביותר משליש מהבנקים אזל. בשוק מעריכים כי הבנקים, שסובלים ממצוקת מזומנים חריפה, לא יוכלו לפעול ללא סיוע החירום של ה-ECB.
המשבר היווני טיפס לשיאים חדשים אתמול כאשר נציגי המדינה מוכת החובות ונושיה סיימו פגישה גורלית נוספת ללא תוצאות. יוון אמורה להעביר לקרן המטבע תשלום חוב של כ-1.6 מיליארד אירו עד סוף החודש, ויו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד כבר הודיעה כי אם יוון לא תעביר את התשלום היא לא תקבל סיוע פיננסי נוסף.
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס הודיע אתמול כי בכוונתו לקיים משאל עם ב-5 ביולי בנוגע לרפורמות שהצעיו נושיה של יוון. הפרלמנט היווני אישר היום את קיום המשאל אך לא ברור כעת האם יוון תיכנס ביום שלישי לחדלות פירעון או שמא אחד הצדדים ימצמץ בדקה ה-90.
גם אם יוון תצלח את המשבר הנוכחי, ב-20 ביולי מחכה לה משוכה נוספת בדמות תשלום ריביות בהיקף של יותר מ-4 מיליארד אירו לבנק המרכזי האירופי. לכן, ללא קבלת הנתח הבא של חבילת החילוץ, בהיקף של כ-7.2 מיליארד אירו, יוון לא תוכל לשרת את חובותיה ותיכנס לחדלות פירעון.
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, טוען כי הסאגה היוונית לא תסתיים כ"כ מהר. משאל העם אמנם ייערך בעוד שבוע ובינתיים ישנו סיכוי סביר שיוון לא תשלם בסוף החודש לקרן המטבע הבינלאומית ותיכנס לחדלות פירעון באופן רשמי, אך כאן לא ייחרץ גורלה.
"על אף שמדובר בדיפולט של יוון, אין לתרחיש כזה השלכות ישירות הרות גורל", אומר גרינפלד. "ראשית מכיוון שקרן המטבע עשויה לקחת את הזמן עם הצעדים שהיא מתכוונת לנקוט (רשמית יש לקרן חודש שלם להגיש ליוון את ההודעה על אי העמידה בתשלום) ושנית מכיוון שדיפולט על הלוואה ל-IMF לא מפעיל דיפולט על חובות נוספים של יוון (למשל ל-ECB) ולא מפעיל את חוזי ה-CDS. המקום היחיד שבו יש משמעות לדיפולט הזה הוא בקרנות הסיוע האירופאיות (EFSF) שיכולות (אבל לא מחויבות) במצב כזה לדרוש ממשלות האיחוד להזרים כסף לקרן על מנת לכסות את ההפסד. מכיוון שמדובר בסכום זניח ומכיוון שיש בקרנות עוד סכומים גדולים ששוכבים ללא שימוש, לא סביר שזה יקרה".
גרינפלד מפרט את התרחישים ביום שאחרי משאל העם: "אם העם היווני מצביע בעד התוכנית אז ציפראס מקבל את הסולם שהוא צריך כדי לרדת מהעץ. אמנם, ישנם גורמים קיצוניים בסיריזה שיעשו אולי בעיות בתרחיש כזה אבל במקרה הקיצוני, יוון תלך לבחירות בזק ומפלגה מתונה יותר תתפוס את השלטון ותגיע להסכמות עם האירופאים.
"אם העם היווני מצביע נגד התוכנית אז כל הלחץ עובר לאירופאים. מצד אחד אם הם יתקפלו בפני היוונים הם גם יעודדו את הפורטוגלים, הספרדים, האיטלקים והצרפתים להפסיק עם תהליכי הצנע הכואבים ולחזור לנהל מדיניות פיסקאלית לא אחראית. מצד שני הם ממש לא רוצים לקחת את הסיכון שיוון תצא מהגוש ותתחיל תהליך דומינו של התפוררות הגוש כולו".


[URL]http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001048267#fromelement=hp_firstarticle[/URL]
 
10 נתונים מסמרי שיער על יוון - כמה פעמים היא פשטה רגל?

ה-CNNMoney ממפה את תחלואי הכלכלה היוונית -המדינה הגיעה לחדלות פירעון כבר במאה הרביעית לפנה"ס.

ביום א' הבא, ה-5 ביולי, יתבקשו 10 מיליון מאזרחי יוון להחליט במשאל עם אם להסכים לקבל את טיוטת ההסכם שהוגש על ידי הנציבות האירופית לרפורמות בכלכלת המדינה – משאל אשר צפוי לקבוע האם המדינה תישאר באיחוד האירופי.



אבל מתברר שמי שהיה בוחן את ההיסטוריה הכלכלית של המדינה היה מגלה שהכתובת הייתה על הקיר הרבה לפני המשבר הנוכחי. אתר ה-CNNMoney סיפק מספר נתונים מעניינים, שרבים אינם יודעים, על כלכלת יוון ומגרעותיה:
ליוון היסטוריה ארוכה של אי תשלום בחובות – המדינה הגיעה לראשונה לחדלות פירעון עוד במאה הרביעית לפני הספירה.
בעת המודרנית הכלכלה היוונית הגיעה לחדלות פירעון 5 פעמים:ב-1826 בזמן מלחמת העצמאות של המדינה מהאימפריה העות'מנית, ב-1843, ב-1860 (המדינה "נבעטה החוצה" משווקים בינלאומיים בעקבות חדלות פירעון זו עד שנת 1878), ב-1894 (לאחר שהמדינה נפתחה לעולם ב-1878, גבר קצב ההלוואות במדינה בקצב מסחרר והמדינה הפסיקה לשלם ב-1893) וב-1932 – בעקבות המשבר הגדול בארצות הברית.
מתוך 196 שנות עצמאות יוון הייתה 90 שנה בסך הכול במצב של משבר כלכלי.
היקף השחיתות במדינה מוערך ב-8%-10% מתוצר המדינה, למרבית השחיתות אחראי האזרח הקטן בביצוע עסקאות ב'שחור' ביום יום. "אם יוון הייתה עומדת ברמת השחיתות של ספרד לדוגמה הגירעון שלה היה קטן ב-4%", כך לפי מחקר של Brooking Institute. לפי מחקר של מועצת אירופה מ-2014 יוון נחשבה למדינה המושחתת ביותר באיחוד האירופי והיא מדורגת באותה רמה כמו סין.
שיעור האבטלה במדינה עומד על 25.6% (נתוני מארס 2015). שיעור אבטלת הצעירים (גילאי 15-24) עומד על 49.7%.
63.5% מהיוונים בגילאים 18-34 גרים עם ההורים.
יוון מזדקנת – כ-24% מאוכלוסיית המדינה מתחת לגיל 24 (בהשוואה ל-47% בסעודיה). רק 9.8% מהאוכלוסייה בגילאי 15-24 ו-32.9% מבוגרים מגיל 55. היווניה מולידה בממוצע 1.3 ילדים. נתונים אלו מצביעים על משבר פנסיה משמעותי שמתפתח במדינה.
יוון גדולה פי 2 ממדינת מסצ'וסטס בארצות הברית אך תוצר מסצ'וסטס גדול פי 2 מזו של יוון – כ-420 מיליארד דולר מול כ-242 מיליארד דולר בלבד.
מבחינת אובדן תוצר המשבר ביוון נחשב לקשה יותר בהשוואה למשבר הגדול בארצות הברית ב-1929.
היוונים ממוקמים במקום השלישי בעולם בתצרוכת הסיגריות – 2,795 סיגריות. סרביה במקום הראשון עם 2,861 סיגריות לבן אדם.

[URL]http://www.bizportal.co.il/globalmarkets/news/article/410533[/URL]
 
בצל הדרמה ביוון: האירו יורד 0.7%, הדולר מתחזק 0.5%

הדולר נסחר סביב 3.81 שקלים; האירו ב-4.22 שקלים ■
FXCM ישראל: "התערערות היציבות באירופה עשויה להניס את המשקיעים מנכסים אירופיים לנכסים דולריים" ■
"היוונים צריכים להתכונן להתכווצות מאוד משמעותית בכלכלה"■

מגמה מעורבת נרשמת היום (ב') בשוק המט"ח המקומי, כאשר הדולר עולה ב-0.5% ל-3.81 שקלים, בעוד האירו יורד 0.7% ל-4.22 שקלים בצל הנעשה ביוון.
הבנקים ביוון לא ייפתחו היום וגם בהמשך השבוע. כך החליטה ממשלת יוון אתמול. גם הבורסה באתונה לא תפעל ועל האזרחים תוטל הגבלת משיכת מזומנים מכספומטים. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס קרא אמש לאזרחי יוון "להישאר רגועים" והבטיח כי הפקדונות שלהם בבנקים "בטוחים".
מוחמד אל אריאן, מנכ"ל פימקו לשעבר, אומר בראיון ל"בלומברג" כי "היוונים צריכים להתכונן להתכווצות מאוד משמעותית בכלכלה ולאי שקט חברתי. יש כאן עצירה פתאומית של הפעילות הכלכלית". "להערכתי יש סיכוי של 85% שיוון תאולץ לעזוב את גוש האירו בשבועות הקרובים", הוא מוסיף.
במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר כי "שבוע המסחר נפתח על רקע הפיצוץ הגדול במו"מ בין יוון לנושיה. אם בשבועות האחרונים היו נקודות ציון שבהם נראה היה כי הצדדים עשויים להגיע חרף המחלוקות להסכמה על הסדר חוב חדש, נראה שכעת העניין כבר על סף פיצוץ שאין ממנו חזרה. החלטתו של ראש הממשלה היווני להעביר את ההסדר למשאל עם הוא בבחינת שבירת כלים, מה גם שהוא הציג בפני העם את ההצעה האירופית כמשפילה ומשולה לאובדן הריבונות היוונית.
"התערערות היציבות באירופה עשויה להניס את המשקיעים מנכסים אירופיים לנכסים דולריים, מה שיביא להתחזקותו של הדולר, גם למול השקל. ברמה הטכנית, לאחר הקריסה בתחילת השבוע שעבר של הדולר-שקל לשפל ב-3.74 שקלים על רקע החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי, ביומיים האחרונים ראינו תיקון חד כלפי מעלה עד לרף 3.8 שקלים. טיפוס מעל 3.8 שקלים עשוי לדרבן את הספקולנטים לדחוף את הצמד מעלה לעבר 3.83 ו-3.85 שקלים".
[URL]http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001048564#fromelement=hp_morearticles[/URL]
 
ירידות חדות בעולם: גרמניה צוללת ב-4.4%, סין איבדה 3.3%

קאק בצרפת מאבד 4.1% ופוטסי בלונדון משיל 2.1%. באסיה: מדד ניקיי היפני ירד ב-2.9%, בורסת שנגחאי איבדה 22% מהשיא ונכנסה רשמית לשוק דובי. החוזה על הנפט יורד ב-1.4% ומחירו מגיע ל-58.7 דולר.
[URL]http://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3663033,00.html[/URL]
 

יונתנסקי

Well-known member
תודה על המידע. בקשר לזה שאלה:

נוסעת עוד שבועיים לטיול באירופה לאזור הבלטי(ליטא, לטוויה).
האם כדאי לרכוש היום-מחר יורו, או להמתין.
האם צופים ירידה נוספת, או שהוא יחזור להתחזק ?
ושאלה נוספת עם מעט חיוך: האם כדאי לרכוש גם רובל לאור רמיזותיו של פוטין ש"יעזור" למדינות הבלטיות אם ייקלעו לצרה ?
 
עדיף לחכות לאחרי משאל העם ביוון ביום ראשון 5/7

ולראות מה יקרה עם מטבע היורו.
בכל מקרה אין כאן נביאים..
 
למעלה