דיון - מה היא מוזיקה אתנית?

Ragamala

New member
דיון - מה היא מוזיקה אתנית?

טוב, בואו נתפלסף קצת. מה זה מוזיקה אתנית? לי יש שתי תשובות: 1. מוזיקה שבאה מתרבות מסויימת, אתניות מסויימת, ויש בה מאפיינים של אותה אתניות. מוזיקה שלא עברה שינויים עקב גלובליזציה ונשארה נאמנה לתרבות ממנה באה. 2. מוזיקה מזרחית/אפריקאית או צוענית (מיעוטים) שהיא כמעט תמיד אקוסטית ובעלת היסטוריה ארוכה. זה מה שאנחנו חושבים כשאנחנו אומרים מוזיקה אתנית! לגבי תשובה 1. - זה אומר שג'וני קאש, מרסדס סוסה, קיטאנו וולוזו, אום כולתום, חוליו איגלסיאס... הם כולם זמרים אתניים? גם בריטני ספירס? לגבי תשובה 2. - אז מוזיקה מערבית שורשית אינה מוזיקה אתנית? בלוז הוא לא אתני? צ'ה צ'ה צ'ה? מוצארט??? ואם אני מנגן מקאמים על עוד חשמלי, אני פחות אתני? מה דעתכם?

aziz joon

New member
מוזיקה אתנית - פרק א'

תשובה לשאלה 1 - בוא ניקח לדוגמא את אנסמבל מזרח מערב. יש בהם מן המזרח (פרס,טורקיה ועוד רבים) ומן המערב (ארה"ב וכו'). התוצאה היא שילוב , קרי גלובליזציה. סתירה ? תשובה לשאלה 2 - נטשה אטלס, טרנסגלובל אנדרגראונד, אורקסטרה באובב , שושן , מוזיקת דנסהול או דאב (ג'מאיקה) ועוד רבים וטובים. סתירה ? תשובה לתשובה 1 - אכן כן. גם בריטני ספירס. תשובה לתשובה 2 - בודאי שכן אתני (ולא פחות). תשובה ל'מה היא מוזיקה אתנית' - ה כ ל! "מה שאנחנו חושבים כשאנחנו אומרים מוזיקה אתנית! " - מה שיצרני התוויות רוצים שתחשוב. כל מוזיקה היא אתנית. רק למען התוית הוחלט להתיחס למוזיקה שהיא לא רוק-פופ-דנס כאתנית. אז גם הרוק-פופ-דנס זה אתני, רק שאת זה מאכילים אותך תמיד וכשאתה מקבל משהו שונה , אפילו פופ בערבית, פתאום זה 'אתני'. אחרי שנטחן ענין הרוק-פופ-דנס (ואפשר להרחיב לאתנו אנגלו סקסי) ואנשים חיפשו דברים חדשים, לכאורה , התגלה שמתחת לאף, וליד הדלת, ובחצר ובבית של השכן, יש עוד צלילים והם לא הרוק-פופ-דנס (האתנו האמריקאי בריטי). כשהביטלס השתמשו בסיטאר הם שילבו מוזיקה 'אתנית' בריטית עם מוזיקה 'אתנית' הודית. יש מוזיקה (אתנית) מקומית יחודית ויש מוזיקה (אתנית) שהיא פיוז'ן של סוגי מוזיקה שונים. כך שמוזיקה אתנית זה פשוט מוזיקה . וכשאתה אומר שאתה אוהב מוזיקה אתנית, אתה למעשה אומר 'אני שומע חוץ מהמוזיקה האמריקאית בריטית הפופולרית, גם מוזיקה מארצות אחרות' - גם אם הן שואבות מן האמריקאי (למשל היפהופ קובני או סנגלי - בפרס 'מוזיקת עולם' מאפריקה, זכה השנה ראפר מסנגל). דעת יחיד. סוף פרק א'.

Ragamala

New member
לגבי פרק א'

תשובתך נכונה אבל אינה קיימת במציאות. אתה מדבר על תוויות כשבעצם אני ואתה משתייכים לאותה תווית - הפורום של המוזיקה האתנית - ופה אין חברות הפקה וחברות תקליטים ועדיין אף אחד פה לא מדבר על מוצארט, בריטני ספירס או דאב. אז מה? אז אפשר להגיד שהמונח מוזיקה אתנית הוא מונח שמתאר את כל סוגי המוזיקה אבל אם זה היה נכון אתה לא הייתה נכנס לפורום הזה לדבר על עוד, מקאמים ופסטיבלים של מוזיקה תורכית מסורתית במזרח ירושלים, אוני לא הייתי נכנס לפורום בחיפוש אחר אוהבי מוזיקה הודית (שכנראה אין כאן יותר מדי). אז אנחנו יכולים להגיד מה אנחנו חושבים שזה מוזיקה אתנית - אבל מה היא באמת!!! להגיד הכל זה לא לענות על השאלה כי המציאות היא שונה לחלוטין. אז מה?

aziz joon

New member
פרק ב'

המציאות שאתה מדבר עליה היא המציאות שלך. כמו שאמרתי : "כשאתה אומר שאתה אוהב מוזיקה אתנית, אתה למעשה אומר 'אני שומע חוץ מהמוזיקה האמריקאית בריטית הפופולרית, גם מוזיקה מארצות אחרות'. רוב האנשים שיכנסו לפורום כאן, זו תהיה הנחת הבסיס שלהם. רב האנשים כאן עד עכשיו דיברו על מוזיקה אתנית קלאסית, אם להצמד להגדרות צרות. אז מה שזה באמת, זה מה שאתה יוצר. כשאתה אומר שאתה אוהב מוזיקה הודית, האם זה הינדית ? קלאסית ? בוליווד ? בנגרה ? פנג'בי ? אין לזה סוף. כך שמבחינתי אם מישהו יבוא לו לדבר על ג'אז כאן, אין בעיה עם זה. בעולם, חווה אלברשטין נתפסת כמוזיקת עולם. תהיה לך בעיה אם אני אפתח כאן דיון על שירי האידיש שלה או על כליזמר? אם תרצה דוגמא אישית. אני מגיש שעתיים בשבוע תכנית שהודבקה עליה התוית של 'מוזיקת עולם'. את התוכן אני יוצר. לכן תוכל למצוא אצלי גם בלוז, גם דנס ועוד יציאות, כשהמוטו העיקרי הוא לתת למאזין דברים מהעולם שלרב כנראה שלא יצא לו לשמוע בשעות ובתחנות ה'סטנדרטיות'. רב הסיכוים שלא אשמיע אמינם, כי זה נטחן בשעות ותחנות אחרות. אבל כן אשמיע היפהופ יווני, ערבי, סנגלי, קובני. כי זה נותן למאזין זוית אחרת על אותו סגנון מוזיקלי שמקבל תבלינים מקומיים, אם זה בוזוקי, קאנון וכו'. עוד דוגמא קטנה. ניגנתי, DJ , כמה פעמים בכמה מקומות כאן (אני גר במלבורן) ובין כל המוזיקה של ריקודי בטן, שהשמעתי בערב אחד, שמתי את אהובה עוזרי. המקומיים נפלו. הגיעו אלי ושאלו איפה משיגים את זה ומי זו וכו'. אותו סיפור היה כשהשמעתי את זהבה, עם עומר פארוק או אפילו בגרסאות לרוז. אני יכול לנחש את התגובות בפורום אם אני אפתח שרשור על אהובה עוזרי. לסיכום, נכון, יש תוית אבל זה תלוי בכל אחד מאיתנו איך אנחנו מעצבים את החלל הזה. האם זה ללכת כמו עדר אחרי מוסכמות כי 'ככה זה' או להוציא את הראש מהקופסא ולתת מקום לדעות וטעמים שונים. סוף פרק ב' ימשיך כבודו.

Ragamala

New member
אני ממשיך

צודק במאה אחוז! המציאות היא המציאות שלי. ועדין לא נדבר על מוצארט כמוזיקאי אתני עם יצירות אתניות. אז אני מסכים ש"אתנית" הוא כל מה שבא ממדינות לא עשירות ולא "מערביות" - אבל אז אתה צריך להגדיר את אביב גפן כמוזיקאי אתני, ואם כל הכבוד, הוא לא. אז בכל זאת יש משהו שמאפיין את המוזיקה האתנית - אני לא הייתי קורא לראפ תורכי מוזיקה אתנית כי זה פופ תורכי - גם שירי בוליווד הם לא מוזיקה אתנית. זה פופ מזרחי או פופ אחר. מתי מוזיקה תורכית הופכת ל"אתנית"? כשהיא לא פופ? העובדה שהיא תורכית מספיקה כדי שתהיה "אתנית"? לא בהכרך! אז נכון שתוויות זה לטיפשים אבל אני באמת מעוניין לנסות להסביר לעצמי בעיקר למה אנחנו צריכים את המונח הזה "מוזיקה אתנית"? האם יוסו נ'דור הןא מוזקאי אתני? לערכתי הוא די גבולי כי יש לו נגיעות של פופ סנגלי אבל מצד שני הוא סנגלי אז הוא מאוד "אתני". קצת קשה לי לצייר את הקו המבדיל וקשה לי לקבל את האמירה שכל מוזיקה שהיא לא אמריקאית-מערב אירופאית היא אתנית. מה עם מסורת מוזיקלית? אני חושב שיש לזה השפעה מאוד גדולה על אם המוזיקה תחשב אתנית או לא. מוזיקה הודית קלאסית (צפון ודרום) מלאת מסורת, לעומתה המוזיקה הפופלרית של בוליווד היא יחסית חדשה (50 שנה+-). מה אתה אומר? המסורת משפיעה על ההגדרה?

aziz joon

New member
פרק ג'

אז זהו, שאני לא מסכים עם ההסכמה שלך. אם זה הרושם שיצרתי אז אני מצטער, אולי לא הסברתי את עצמי נכון. אין שום קשר למדינות 'עשירות ומערביות'. האקורדיון הצרפתי לא מספיק אתני? טרנטלה? פלמנקו? בקיצור לפחות חצי אירופה יכולה להכנס לקטגוריה של מערבית ועשירה ובכל זאת יש שם מוזיקה 'אתנית' (לפי הגדרתך) שהיא לא הפופ-רוק האמריקאי-בריטי. פופ,רוק,בלוז,קאנטרי וכו' , הכל מוזיקה 'אתנית' אמריקאית (מבחינתי לפחות). כש Ghazal מנגנים שילוב של מוזיקה קלאסית הודית ופרסית אז זה 'אתני', אני מניח שתסכים איתי עם זה. מה שאני אומר , שגם ראפ הודי זה 'אתני'. Punjabi MC עושה ראפ בהודית, Talvin Sign עושה ברייקביטס בניחוח הודי. שניהם מבחינתי משלבים מוזיקה 'אתנית' הודית ו'אתנית' אמריקאית. Heeyam עושה שילוב של 'אתני' הודי ומזרח תיכוני. ולשאלתך , מבחינתי אביב גפן עושה מוזיקה 'אתנית' אמריקאית. כרגע אני יוצא מתוך הנחה שעוד לא גובשה ועוצבה מוזיקה שיכולה להקרא ולהיות מזוה כ'אתנית' ישראלית. יוסו נ'דור משלב 'אתנו' סנגלי עם 'אתנו' אמריקאי/בריטי ובאלבום האחרון - Egypt השילוב הוא סנגלי מצרי. תרצה או לא , בהכללה מאוד גסה החלוקה שהעולם המערבי עשה היא שאם זה לא בריטי-אמריקאי אז זה אתני. כמו גם השליטה של הוליווד בשוק הסרטים העולמי, כולל חלוקת פרסי האוסקר. גם כאן, מה שלא הוליוודי נכנס תחת המטריה הקטנה של 'סרט זר'. גם המסורת לדעתי לא פקטור. אם הבאת את הודו כדוגמא, מוזיקת הבנגרה תמיד היתה קיימת רק שהיא היתה על תקן ה'פופ' ההודי שמיועד לשמחות וארועים וחגיגות שונות. זה לא מוריד מ'אתניות' הבנגרה. כנ"ל בעירק למשל , יש את המוזיקה הקלאסית ויש את העממית, הפסטה, שהיא ,שוב, ה'פופ' המקומי. תסכים איתי, אני מקווה, ש'פוג אל נאחל' לא פחות 'אתני' מכל תקסים וסמעי והכל אף שולב. ישנם פורומים של מוזיקה לטינית ופלמנקו ומזרחית ורוק וג'אז ובלוז, לכן להגדרתך מה שלא 'כוסה' יכנס תחת 'אתני'. ואם מחר אני אפתח פורום מוזיקה עיראקית או טורקית ? זה לא אומר שיפסקו פה הדיונים וההודעות על ינון או עומר פארוק או כל אחד אחר, פשוט 'נוח' להכניס את כל השאריות (יוונית,טורקי, הודית וכו') תחת המטריה הזו. אני בדעה שהכל יכול להכנס פה לפורום, שלמעשה מבחינתי יכול להקרא רק פורום מוזיקה, רק שלמעונינים יש פורומים יחודיים לז'אנרים ספציפיים ואף לאומנים ספציפיים. כי קבוצות של אנשים חשבו שמן הראוי להקדיש לז'אנר הנ"ל פינה משלו. ולסיום , אפשר להסתכל על ההגדרה היבשה , המילונית , של Ethnic , ציטוט : racial , cultural , national , tribal וגם כאן זה תואם, מבחינתי לפחות, את הראיה שלי. מבחינתי בכל מקום שמופיע הצרוף 'מוזיקה אתנית' אפשר להסתפק ב'מוזיקה' ואם ממש תרצה אז אפשר לציין שאתה אוהב מוזיקה קולומביאנית או הודית או כל דבר אחר. יום טוב.

Ragamala

New member
בסדר

אסכם בדבר אחד - ההבחנה שלי בין מסורת ללא מסורת היא לא במובן ה"פופ" נגד קלאסי, אלא במובן מבחן הזמן. מסורת מבחינתי זה מוזיקה שמנוגנת שנים וכל מוזיקת פופ שמנוגנת מספר שנים רב ובעלת היסטוריה ארוכה היא מוזיקה אתנית וכל מה שנוצר בשנים האחרונות הוא מיקס - טאלבין סינג' נופל אצלי תחת הקטגוריה מוזיקה אלקטרונית! שהיא לא שייכת כרגע לשום אתנוס. אבל אני מסכים איתך שהתווית בעצם חסרת משמעות ויכולה להצביע על כל סגנון מוזיקלי - ואז באה השאלה למה נוצרה תווית כזאת אם היא חסרת משמעות - אבל זה דיון אחר לגמרי. ולסיכום דבר אחד אחרון - התווית מוזיקה אתנית היא לא תווית אמריקאית אלא תווית אירופאית יותר ואולי אפילו ישראלית יותר. אני אף פעם לא שמעתי בשום מדיה אמריקאית את המונח. אז הוליווד אכן לא מכירה בשום דבר שאינו אמריקאי אבל היא לא יצרה את ההגדרה הזאת. בכל מקרה - מיציתי את הדיון ונשארתי עם שאלות שכנראה יקבלו מענה בהמשך חיי בברכה ותודה לך עזיז על השיתוף והחשיבה שלך - היא מאוד מעניינת

sabih

New member
התוית

אכן 'נוצרה' באירופה, משיקולים מסחריים גרידא, בשנות השמונים באנגליה. ההגדרה אולי לא נוצרה ישירות ע"י הוליווד אבל בצורה עקיפה כשהפופ רוק או הסרטים הוליודיים נוגסים בנתח גדול מהשוק הרי שהשאר הופך להיות 'משני'. בטקסי אמי ניתן פרס שולי לאומנים שעושים 'מוזיקת עולם'. רק בשנים האחרונות הרים ה BBC האנגלי טקס חלוקת פרסים לאומנים מהעולם לפי חלוקה גאוגרפית (לטינו, מזרח תיכון, אסיאתי ואפילו פיוז'ן). ברור שטאלבין זה קודם כל אלקטרוניקה, אבל המעט התיבול ההודי מביא אותו גם למחוזות אחרים. בסט שלו מצאתי המון חברה ממוצא הודי (בניגוד למשל לסט של DJ Shadow) כי בכל זאת יש שם משהו מה'אתני' והגבולות האלה מיטשטשים ומתערבבים וזה מביא אותנו למחוזות חדשים (כמו גם סמדג' שמחבר את העוד לחשמל ). מעבר לראיה שלי את הענין, אני מודע שלאנשים יותר נוח עם תויות שנותנות כביכול כיוון כלשהו. לרב כשמישהו יגיד 'מוזיקה אתנית' או 'מוזיקת עולם' הוא ידבר על מוזיקה מתרבויות אחרות, מהפן היותר 'מסורתי' ואופייני של התרבות. כי הדברים החדשים נגישים לרב, ואנחנו בענין הרי בשביל 'לגלות' עולמות חדשים מעבר לפליי ליסט המדכא של גלגלצ (כמשל). לכן יש גבולות אפורים וצבעוניים, ודברים שיש להם 'חיתוך' עם כמה תויות בעת ובעונה אחת. חשוב לזכור שהתוית באה רק לסייע קלות ולעזור לנו למצוא בסיס לשפה משותפת, כך שאם תגיד לי שאתה אוהב מוזיקה אתנית מהודו, יהיה לי מושג כלשהו על הכיוון. התוית זה רק התמרור, השלט,המצפן, שמכוון אותך ליעד, אבל את הדרך בסופו של דבר אתה בוחר עצמאית. ומה שבאמת חשוב, שנפתח את האוזניים לכל ושמוזיקה תמשיך לזרום. ולא משנה איזה תוית נשים עליה או איך נקרא לה. שרק יהיה לנו טוב. תודה.

aziz joon

New member
אפרופו תויות....

ה'סביח' זו ה'תוית' שלי מפורום ה'בית' באוסטרליה. אך עדיין זה אותו אדם שיש עליו תוית של 'ישראלי' , תוית של 'אוסטרלי' ותוית של 'עיראקי' ותוית של 'גרוזיני' וכו'. התוית כמשל.

Ragamala

New member
אמן

אז בא עכשיו ננסה להבין מה התווית הזאת אומרת אצלנו בראש - ולא מה המשמעות המילולית או המוזיקלית של המילה. כשאומרים לך מוזיקה אתנית מה עובר לך בראש? לי עובר - כלים אקוסטיים, מוזיקה מהמזרח או ממדינות עניות יחסית במערב, צוענים. לי עובר גם מוזיקה שהיא בבסיסה מלודית (הבנתי את זה עכשיו) ושאם יש בה הרמוניה היא משנית ובדרך כלל פשוטה. זה מה שלי אישית עובר בראש כשאני שומע את המילים - מוזיקה אתנית

aziz joon

New member
כן יהי רצון

מה שלי עובר בראש כבר הבהרתי. מה שעובר לי בראש כשאני מדבר עם מישהו שטוען שהוא אוהב מוזיקה אתנית או מוזיקת עולם (ואני מנסה ליישר איתו קו...) זה מוזיקה מתרבויות אחרות, מחוץ לפופ-רוק הסטנדרטי. התחום רחב מאוד. ממוזיקה 'מסורתית' עם כלים 'מסורתיים' ועד מוזיקה יותר 'עדכנית' עם משיכות מכחול וגוונים 'אתניים'. אני מותח את הגבול הכי רחוק שאני יכול. זה באמת כל העולם מסתובב לי בראש. בכל מקום תוכל למצוא את אותה מוזיקה 'אתנית' (לפי ההגדרה שלך). אני מתכוון גם במדינות 'עשירות'. מלודיות זה מאוד סובייקטיבי. אני יכול להגיד לך שאני אוהב מוזיקה מפפואה ניו גינאה או מאיזה שבט מאורי בניו זילנד ואתה תגיד לי שלך זה צורם באוזן ולא מלודי. כמו שלהרבה קשה להקשיב למוזיקה מזרחית וכו'. נכון, הרבה מזה זה פשוט ללמוד להקשיב ולהתרגל וללמוד את הצלילים, אבל בשביל זה אתה צריך לבוא עם ראש פתוח ורצון ללמוד, להפתח לצלילים חדשים. מקוה שהבהרתי את הצד שלי.

Ragamala

New member
הכוונה במוזיקה מלודית

היא למוזיקה במתנהלת בקו אופקי אחד (מלודיה) ולא בכמה קווים אופקיים (הרמוניה) - כלומר שהבסיס שלה הוא מנגינות בלבד ולא אקורדים (ובמידה ויש אקורדים הם באים אחרי המלודיה להעשיר אותה ולא לפני המלודיה). רוב המוזיקה האפריקאית היא מלודית קצבית - יש בה אלמנטים חזקים של קצב אבל היא מתנהלת בדרך כלל על מנגינה ולא באה מתוך הרמוניה (כמו באך או ג'אז)

The Orange One

New member
אווו תפוז תפוז

כל הודעה ארוכה ויפה שלי צריך איכשהו להרוס, לא?
טוב, אז קודם כל אני שמח שביומיים שאני נאלץ בעל כורחי להיעדר בהם מהפורום (מבחנים
) נפתחים פה דיונים פורים ומעניינים. רציתי להוסיף את הזווית שלי על מוזיקה אתנית
. אמנם טיפה צרה, אבל זו הסיבה שכולנו פה כותבים את מה שאנחנו כותבים
. בזכות האינטרנט הכרתי מוזיקה מרחבי אירופה ומעט מאפריקה, ואהבתי את הייחוד, את השונות, את הצלילים הייחודיים של הבלקן ושל מדינות אגן הים הבלטי. אני לא מחשיב את המוזיקה של בריטני ספירס או להקות בריטיות כאלה ואחרות כאתנית. אבל אני מאמין שזה מתוך העובדה שהחברה שלנו היום שבויה בקונספציות של מערב ומזרח. מה שאמריקאי זה מיינסטרים ויכול להתחלק לאלף ואחת קטגוריות ומה שלא זה "זר", "אתני", "מוזיקת עולם" וכן הלאה. יש מעין קטלוג משותף לכל אותם סוגי המוזיקה ששונים מהמיינסטרים המוכר והמושמע באירופה בעיקר. אני מאמין, דווקא מתוך היכרות עם כמה וכמה אמריקאים, שכל הלהקות והזמרות/ילדות שצצות פה, שם דווקא יש המון להקות פחות מיינסטרימיות וכמובן גם פחות מוכרות. בכל מקרה מה שאני מנסה להגיד שמוזיקה אתנית, לדעתי הוא מושג שנוצר באשמת ובאחריות תקשורת ההמונים לסוגיה, שמכתיבה לנו נורמות ואידיאלים מסוימים ומקטלגת את השאר כשונה, מאוחר יותר התחיל גם הסיווג לפי מדינות, אבל עדיין המיתוג "מוזיקת עולם" שריר וקיים.

למעלה