אל תשימי לי מילים בפה, בבקשה.
אמרתי שזה לא מוסרי לקרוא דברים אישיים של מישהו אחר, ובפרט ובמיוחד אם נכתבה בקשה על החפץ שלא לעשות כן. כתבתי עוד, שהאשמה בכך שחדרו לפרטיותה מוטלת עליה בלבד - כי זה לא דבר חדש, שיש אנשים שלא מכבדים את צנעתם של חבריהם, ולא מתחשבים בפרטיותם של אחרים. עכשיו אשאל אותך שאלה: מה בדיוק הופך חפץ להיות "שלה" (של השואלת), ובפרט כזה שאסור לנגוע בו? הבחורה בת 23, נכון, אך אולי היומן נקנה בכסף של אמה? ואם כך - מה זה אומר לגבי זכות האם לקרוא ביומן? כתבת: "לאף אדם אין זכות לגעת בחפץ שהוא לא שלו בלי רשות. וזה גם היה בחדר שלה!" אני בטוח שגם המיטה (שליד הכרית שעליה הונח היומן), לפי דברייך, שייכת לשואלת. האם לאם אסור להציע את המיטה של בתה היקרה בלי רשות, רק מפני שזה "לא שלה" ושהמיטה נמצאת בחדר שלה, של הבת? נקודה ברורה אחת עולה מפה, מוסר-לא-מוסר: מי שחשובה לו פרטיותו, שומר עליה. את, כמובן, לא טועה. אני אדם מאמין. ביהדות יש דבר שנקרא "חרם דרבנו גרשום", שנקבע ע"י רבנו גרשום מאור הגולה. כאשר אדם חותם על חפץ כלשהו - תיבה, יומן, מכתב וכדומה - את המילים "בחרם דרבנו גרשום" (או בקצרה: בחדר"ג), אסור לאף אחד לפתוח את החפץ. (אגב, אותו רבנו גרשום גם תיקן את האיסור על פוליגמיה - ריבוי נשים - ועל איסור גירושין מאשה בע"כ).