דילן והבלוז?

i married Isis

New member
דילן והבלוז?

זכיתי לראות היום ב'יסדוקו' תכנית על התפתחותה של מוזיקה הנשמה- הבלוז. במהלך התכנית דילן הוזכר, כאשר דיברו על סאם לי, שניגן עם דילן בסיבוב הופעות שלו. בתכנית נאמר שדילן שאב אחרי סיבוב ההופעות הזה את מוזיקת הבלוז ואימץ אותה בשירים כמו "maggie's farm", "stuk inside of mobile with rhe memphis blues again" ועוד ועוד... האם מישהו יכול להרחיב לי בנושא?

Chocoholic

New member
...The Memphis Blues Again...

בלוז הוא חלק חשוב ביצירה של דילן, ברוב התקופות, אם כי זה התבטא בעיקר בשנים הראשונות (כאשר ביצע שירי בלוז של אחרים או שילב השפעות של בלוז, כמו מבנה, רעיון ומוסיקה בשירים) וגם לאחרונה, כמו באלבום Time Out Of Mind. סאם ליי היה המתופף הראשון שהופיע עם דילן בהופעה חיה, בפעם הראשונה שדילן הופיע עם להקה, ב 25.7.65; האירוע היה ב"מקביל" להקלטות האלבום 'Highway 61 Revisited' ,ז"א היו שתי הקלטות לפני ההופעה הזו אבל עוד מספר הקלטות גם לאחר מכן, כך שבהחלט ייתכן שדילן פנה לכיוון יותר בלוזי בהקלטות בעיקבות האירוע הזה. מה שבטוח זה שלדילן היה את הבלוז עוד לפני כן, הדוגמה הטובה היא כנראה האלבום הראשון שלו.

afon

New member
בלוז הוא אולי

הבסיס הכי חשוב ברוק, מה שבטוח שהוא אבן מאוד מרכזית במוזיקה. דילן הוא חלק מזרם הרוקנ'רול ועקב כך כמו כל אומן באותה תקופה הוא הושפע מהבלוז בצורה ישירה.

תרשה לי להוסיף שפרט לזה

אם ייצא לך תסתכל על הבוטלגים של דילן ותראה ברשימת השירים שהוא ביצע בתחילת דרכו, עוד לפני שהוא התחיל לכתוב שירים, הרוב אם לא הכל היה בלוז. לצערי הרב הביצועים הללו, פרט למה שהגיע לתקליט הראשון שלו עוד לא יצאו באופן רשמי. נכון שיש את זוג הדיסקים מאמצע שנות ה-90', אבל אני לא מחשיב אותם. אני לא יודע אם תסכימו אותי, לא נורא אם לא. נראה לי שעם כל הכבוד לדילן רמת הביצועים שלו לפחות מהבחינה הזו ירדה מזו שהיתה לו בתחילת דרכו, ודווקא מוזר עכשיו כשהוא בגיל הנכון (בגיל של כמה מאותם יוצרי בלוז) זה היה צריך להוסיף לו משהו.

afon

New member
בהחלט

ואם זכור לי נכון, בתחילה, עוד לפני הפולק, הוא ניגן בלוז וקאנטרי. באמת שכל אומן בשנות השישים (ואף חלק מהחמישים) התחילו את דרכם בתור מבצעי "קאוורים" לשירי בלוז.

אתה צריך להבין

שבשנים ההם זה היה פשוט מקובל יותר לשיר שירים מהמסורת, וכל אחד מהיוצרים הביא את אותו שיר בעיבוד משלו. אחד השירים שאפשר להביא כדוגמא לכך את השיר "בית השמש העולה" (The House of risin' sun). יש לא מעט ביצועים שלו, אפילו וודי גאטרי והודי לד-בטר (לדבלי) ששניהם חיו ופעלו באותה תקופה פחות או יותר ביצעו אותו באופן שונה זה מזה.

למעלה