דליפה וזליגה

Borisyo

Member
מה מבדיל אותם?

"וכך, למרות שהתקלה אינה נראית לעין, היא יכולה לגרום לדליפת קרינה מדפנות המיקרו הפנימיים אל מחוץ למכשיר."

"במשך הזמן הצבע מתקלף והמתכת מחלידה, מה שגורם לזליגת קרינה אלקטרו מגנטית."

תודה

מה מבדיל אותם?

"וכך, למרות שהתקלה אינה נראית לעין, היא יכולה לגרום לדליפת קרינה מדפנות המיקרו הפנימיים אל מחוץ למכשיר."

"במשך הזמן הצבע מתקלף והמתכת מחלידה, מה שגורם לזליגת קרינה אלקטרו מגנטית."

תודה
דליפה עניינה, בדרך כלל, יציאה של נוזל או גז מתוך חלל שבו הוא אמור להיות נתון, אל מחוץ לחלל זה. למשל דליפת מים בנקודת החיבור של ברז לצינור עקב חיבור לא תקין ביניהם, דליפת גז ממיכל עקב ברז לא תקין שאינו סוגר את המיכל הרמטית וכד'. במקרים אלה המילה זליגה אינה מעבירה את המסר במלואו, את השלילה הגלומה בו, לכן במקרים כאלה לא הייתי משתמש בזליגה אלא אך ורק בדליפה. זליגה - כשמדובר בדברים מוחשיים-חומריים - היא בעיקרה טפטוף, זרימה דקה, והיא נייטרלית מבחינת המסר שהיא מעבירה, היא איננה מביעה "עמדה" שלילית לגבי התופעה (המוחשית, כאמור) שאותה היא מתארת: דמעות זולגות, זיעה זולגת וכד', זאת בניגוד לדליפה - שמתארת מצבים שליליים.
אשר לעניינים מופשטים, כאן הזליגה יכולה להקנות משמעות שלילית למתואר על ידיה, בדיק כמו הדליפה. והחשמל, מכיוון שאינו נראה ואינו מוחש ישירות, הריהו מופשט לענייננו, וזרם זליגה הינו בעל משמעות שלילית בדין.

hada12

Member
נראה הפירוש הבא הוא הנכון. דליפה היא כאשר יש מקור: ברז דולף. המקור - הברז - דולף.
זליגה כשאין בדיוק מקור. הקרינה זולגת מהמכשיר. הקרינה יכולה לבוא מכל כיוון, ולמרות שיש מקור אנחנו לא יכולים להצביע עליו. תראה ברור שיש מקור. אבל לא כזה שניתן להצביע עליו.
הקרינה קוסמית זולגת (ולא דולפת) לכדור הארץ.

נערך לאחרונה ב:

נוף-צלול

Active member
ייתכן מאד שהצדק אתך. מכל מקום הברז דולף, אך גם צינור באדמה דולף באיזשהו מקום לאורכו, והדמעות זולגות (מזווית העין)

Borisyo

Member
צינור באדמה דולף באיזשהו מקום לאורכ
אנחנו לא יודעים מאיזה מקום.

גם כשיש קרינה מטלפון נייד אנחנו לא יודעים מאיפה.

אז למה לא אומרים "זולג"?

והדמעות זולגות (מזווית העין)

פה אנחנו יודעים על מקור. למה לא אומרים "דולף"?

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל

אז למה לא אומרים "זולג"?

קשישה הגיעה לרופא ובקשה לעצתו:
"זולגים לי פלוצים... כל כמה דקות... אז נכון. לא שומעים אותם ואין להם ריח. אבל זה מטריד אותי כי אני מרגישה את זה. הנה. בזמן השיחה שלנו כבר דלפו לי 4.
הרופא רשם לה תרופה והזמין אותה לביקורת לאחר 10 ימים.
הקשישה הגיעה רותחת מכעס: "שמע דוקטור יקר! מאז שהתחלתי ליטול את התרופה הארורה שלך, הפלוצים שלי נהיו מה זה מסריחים... מה נהיה"?
השיב הרופא בחיוך: "יופי. לאחר שטיפלנו בהצלחה בחוש הריח, הבה ונתחיל לטפל לך גם בשמיעה".

hada12

Member

אז למה לא אומרים "זולג"?

אני לא מבין גדול. אבל הדוגמאות שנתתי. כן שמעתי את הביטוי קרינה דולפת מהטלפון וכן שמעתי את הביטוי השני

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
כנראה שיש איזשהן מוסכמות לגבי מקורות שונים, כמו ברז (שדולף) ודמעות (שזולגות), קרינה שזולגת אבל הנה הוכחה מוזרה, שבמקרים אחרים, שתי ההגדרות זהות. קבל: https://he.wikipedia.org/wiki/זרם_זליגה

נערך לאחרונה ב:

קלייטון.ש

Well-known member
ההבדל הוא שדליפה היא לא בכוונה ולא רצויה, ואילו זליגה היא זרימה חלשה יחסית, שקיימת בכוונת המתכנן.
למשל אם יש מיכל מים ויש ממנו זרימה חלשה יחסית של מים דרך איזה נקב.
אם הזרימה היא בשל תקלה, איזה נקב שנוצר ואינו רצוי, זו דליפה.
אם הזרימה היא מנקב שנוצר בכוונה כדי שיזרמו ממנו המים בזרם חלש, זו זליגה.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
ההבדל הוא שדליפה היא לא בכוונה ולא רצויה, ואילו זליגה היא זרימה חלשה יחסית, שקיימת בכוונת המתכנן.
למשל אם יש מיכל מים ויש ממנו זרימה חלשה יחסית של מים דרך איזה נקב.
אם הזרימה היא בשל תקלה, איזה נקב שנוצר ואינו רצוי, זו דליפה.
אם הזרימה היא מנקב שנוצר בכוונה כדי שיזרמו ממנו המים בזרם חלש, זו זליגה.
גם בזה איני בטוח... זרם דלף בחשמל הוא זרם מסוכן ובהחלט לא רצוי. ויש שקוראים לתופעה זליגה. הבאתי לכך קישור מויקיפדיה. ולגבי הנקב שתוכנן מראש, בד"כ מדובר בשיחרור לחצים וגם אז יש להיפטר ממה שזולג.

קלייטון.ש

Well-known member
גם בזה איני בטוח... זרם דלף בחשמל הוא זרם מסוכן ובהחלט לא רצוי. ויש שקוראים לתופעה זליגה. הבאתי לכך קישור מויקיפדיה. ולגבי הנקב שתוכנן מראש, בד"כ מדובר בשיחרור לחצים וגם אז יש להיפטר ממה שזולג.
מי שמשתמש בשתי המילים האלה באותו משפט ובאותו מובן, מביע את עמדתו שאין הבדל במשמעות המילים, כלומר הן מבחינתו מילים נרדפות.
זה בסדר להגיד על שתי מילים שיש להן בדיוק אותו מובן, אבל אז התשובה לשאלה "מה ההבדל בין דליפה וזליגה" היא "אין הבדל".
תשובה לגיטימית אבל משעממת.
פותח השרשור מביא לפה מפעם לפעם זוגות מילים שנראות נרדפות ומקשה "מה ההבדל?"
על כולן אפשר להגיד לו שאין הבדל.
מצד שני אפשר להתאמץ וכן למצוא הבדל.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
מי שמשתמש בשתי המילים האלה באותו משפט ובאותו מובן, מביע את עמדתו שאין הבדל במשמעות המילים, כלומר הן מבחינתו מילים נרדפות.
זה בסדר להגיד על שתי מילים שיש להן בדיוק אותו מובן, אבל אז התשובה לשאלה "מה ההבדל בין דליפה וזליגה" היא "אין הבדל".
תשובה לגיטימית אבל משעממת.
פותח השרשור מביא לפה מפעם לפעם זוגות מילים שנראות נרדפות ומקשה "מה ההבדל?"
על כולן אפשר להגיד לו שאין הבדל.
מצד שני אפשר להתאמץ וכן למצוא הבדל.
אודה שאיני מכיר את בעל השרשור ומאד יתכן שהוא באמת עושה מאמצים תמידיים לחפש הבדלים בין מלים ומשתדל שלא להשוות בקביעה שאלו רק מלים נרדפות.
אז נכון שבהגדרה הצבאית מדברים על זליגת פגזים ולא על דליפתם, כאילו שזליגה זו החריגה הלא רצויה ודליפה כלל לא נמצאת בלכסיקון.
אבל מה אגיד לך? כתבתי בכוונה בדיחה בה השתמשתי בשתי המלים ב"מצבים" מעט שונים. אשמח אם תצליח לשכנע בצורה ברורה, שקיים הבדל מהותי בין השתיים.

קלייטון.ש

Well-known member
אשמח אם תצליח לשכנע בצורה ברורה
מה פתאום, למה לי להתאמץ? אין לי שום צורך או מטרה לשכנע איזה מישהו באיזה משהו.
מדובר פה בשפה, כל אחד יכול להשתמש בה כרצונו וכל עוד הוא מובן על ידי זולתו, הכל בסדר.

נוף-צלול

Active member
ייתכן - אבל אולי אני טועה - שדליפה היא תקלה שניתן וצריך לתקן. דליפה בברז, דליפה בצינור.
לעומת זאת זליגה היא תהליך אולי לא רצוי אך לא ניתן לתיקון. מכל מקום זרם זליגה בחשמל ואלקטרוניקה זה זרם שצריך להתחשב בו, אך בלתי ניתן לתיקון (אלא בשינוי טכנולוגיה)

נוף-צלול

Active member
הדוגמה הצבאית של משה מסביבות 10:30, מחזקת לדעתי את הטענה שזליגה אף שאינה רצויה היא בבחינת "כוח עליון" ("כשחוטבים עצים ניתזים שבבים"), בעוד שדליפה ניתנת ודורשת תיקון.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
אז אתה אומר שכשיש "זרם", מה שחורק מחוצה לו, זו זליגה שאולי לא ניתנת לשליטה. לעומת זאת, דליפה היא תקלה שיש לתקנה.
אבל כשבויקיפדיה הוא מסביר על זליגת חשמל ובאותה נשימה טוען גם שזליגה זו מכונה גם דליפה? אז?
וחוצמזה, זליגת חשמל כתוצאה מבידוד לקוי לעבר קיר רטוב מהווה סכנת נפשות.

נוף-צלול

Active member
בכל הכנות, אינני יודע.
בכל מקרה ארכיאולגים הוכיחו שוויקיפדיה לא חרותה בלוחות הברית....
אבל בכל הכנות, אינני יודע.
אם יש דליפת מידע, למשל, ברור שיש מדליף שצריך לחסום אותו. לא שמעתי על מזליג מידע...

למעלה