דמות פיקטיבית

michaly2003

New member
דמות פיקטיבית

מה לעשות עם אתר הכרויות ששולח פנייה פיקטיבית עם תמונה של בחור/ה פיקטיבי, רק בשביל שתרצה לעשות מנוי בשבילו כביכול, האם יש מקום לתביעה ?
במידה ואני יכולה להוכיח שהתמונה היא לא דמות קיימת.

John the Savage

New member
הבעיה העיקרית היא לא להוכיח שזו דמות לא קיימת

אלא להוכיח שאתר ההיכרויות הוא זה שיוצר את המשתמשים הפיקטיביים האלו על מנת להונות את הגולשים ולגרום להם לשלם לאתר.

אתה יכול כמובן להגיש תביעה נגד האתר בבית משפט לתביעות קטנות. או שהתביעה תצליח או שלא. אבל כשמדובר במקרה בודד יהיה קשה יותר להוכיח את מעורבות האתר בעניין (ללא מידע פנימי). מה שהיה יכול להיות יותר יעיל זה להראות דפוס: בכל פעם שמשתמש חדש נרשם, מיד צצות דמויות פקטיביות כאלו ושולחות לו מסרים. אם אכן האתר משתמש באותה השיטה באופן קבוע בכדי למשוך מתמשים לקנות מנוי, ואתה יכול להביא עדויות של עשרות אם לא מאות אנשים שנתקלו באותה התופעה, יש לך קייס הרבה יותר חזק.

בגלל זה ניראה לי שהיה יכול להיות מקום לתביעה ייצוגית כנגד אתרים שנוקטים בשיטה הזו.

תביעה ייצוגית

למיטב סזכרוני הוגשה תביעה ייצוגית דומה נגד אתרי מכירות פומביות שהפעילו מציעים פיקטיביים. למיטב זכרוני (ואני לא זוכר) התביעה דעכה מסיבה כזו או אחרת. עוד למיטב זכרוני, היא נוהלה על ידי ש. הורוביץ נדמה לי.
שווה לחפש.

John the Savage

New member
הינה מה שמצאתי

אחת הכתבות שמסכמת את החלטת בית המשפט:
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3519847,00.html
ופסק הדין במלואו:
http://www.law.co.il/media/computer-law/arthur_frank1.pdf

בזמנו, גם לי היה חשד שאתרי המכירות הפומביות מריצים מכרזים על ידי משתתפים פיקטיביים, אבל זו היתה תחושה בלבד ולא משהו מבוסס. כשהתפרסם שהוגשה תביעה פומבית בעניין, תמהתי איך התובעים ביססו את תביעתם והוכיחו שהאתרים אכן מריצים מכירות, ומראש היה לי ספק לגבי הצלחת התביעה. יכול להיות שאילו התובעים היו מנהלים תביעה יותר מוצלחת, מביאים חוות דעת של מומחים וכו', הסיכויים של התביעה היו טובים יותר, אבל אפילו במקרה כזה לא בטוח שהתביעה היתה מצליחה.

קודם כל, גם אם יש משתתפים פיקטיביים, קשה מאד להבחין בין משתתפים פיקטיביים לאמיתיים. שנית, לא היו להם ראיות ברורות לגבי היקף התופעה. ולבסוף, קשה לכמת את ההפסדים של המשתתפים ולקבוע מה סכום הכסף שהפסידו כתוצאה מכך.

במקרה של אתרי ההיכרויות, זה עשוי להיות שונה. לא יודע מה היקף התופעה ואיזה אתרים עושים זאת ואיזה לא, אבל ממה ששמעתי מאנשים שונים, אני מקבל את הרושם שהתופעה קיימת באופן שיטתי בכמה מהם. במידה ויש אתרים שעושים זאת באופן שיטתי, בייחוד אם הם משתמשים בבוטים לצורך העניין, אני מאמין שניתן יהיה להוכיח זאת הרבה יותר בקלות מאשר בנוגע לאתרי המכרזים.

הרעיון הבסיסי הוא כזה: אתרי היכרויות מאפשרים לאנשים לפתוח כרטיס אישי בחינם, לערוך חיפוש באתר ולצפות בכרטיסים האישיים של משתתפים, אבל יש צורך במנוי בתשלום בכדי ליצור קשר עם מנויים אחרים או לקרוא הודעות. אדם פותח כרטיס חינמי כזה על מנת לבדוק את האתר, ללא כוונה מראש לשלם. ואז פתאום כמה שעות לאחר שפתח שם פרופיל הוא מקבל הודעה שמישהי רוצה ליצור איתו קשר ושלחה לו מסר אישי, אבל בלי לשלם הוא לא יכול לראות מי זו או לקרוא את המסר. הוא מתפתה ומשלם, ואז הוא מגלה שזה מסר ג'נרי ממישהי שהפרופיל שלה ניראה ג'נרי באופן חשוד, ומאז הוא לא שומע ממנה יותר. בדרך כלל גם הפרופיל הזה יעלם תוך יום-יומיים.

אז איך ניתן להוכיח משהו? קודם כל, ניתן להראות שיש כאן דפוס קבוע: מישהו פותח פרופיל חדש בחינם, ותוך X זמן (בדרך כלל זמן מאד קצר) מקבל הודעה ממישהי. אפשר גם לתעד את סוג ההודעות והתוכן של הפרופילים הפיקטיביים ולהראות את הדימיון ביניהם. מעבר לכך, דפוס התקשורת הנורמלי של משתתפים באתרי ההיכרויות יכול לעזור גם: בדרך כלל נשים פונות הרבה פחות אל גברים באתרי היכרויות, וכשמישהו פותח פרופיל ומיד מקבל הודעה ממישהי, ואחרי שהוא משלם הוא כבר לא מקבל פניות, זה חשוד. גם האינטרס כאן ברור: לגרום לאנשים שפותחים פרופיל חינמי לשלם. היחידים שיש להם אינטרס כזה אלו בעלי האתר. סכום הנזק גם הוא ברור: מחיר דמי המנוי. ולבסוף, אפשר גם לערוך ניסויים, לפתוח פרופילים חדשים ולתעד מה קורה, וכך לאסוף ראיות נוספות.

כך שאני לא חושב שכישלון התביעה ההיא בהכרח מעידה על סיכויי ההצלחה במקרה הזה.

מה לעשות זה יעוץ משפטי

וזה לא ניתן לתת בפורום.
בפורום ניתן להתייחס לשאלה האם יש עילת תביעה או לא, והתשובה היא כדלקמן:
אם את יכולה להוכיח (מבחינת איכות וכמות הראיות) שעובדי האתר שולחים לך הודעות כדמות פיקטיבית, ואם בעקבות המעשה נגרם לך נזק שאת יכולה להוכיח, יש לך עילה.
תימד יש והיו חשדות כאלה, נגד אתר הכרויות בתשלום, כמו שיש והיו חשדות נגד אתרי מכירות פומביות על הרצת מחירים, אבל לא הוגשו תביעות (לפחות אני לא מודע לפסקי דין בנושא). הנזק עלול להיות קטן, כמה עשרות עד מאות שקלים, והמשאבים לבניית התיק וניהולו, עלולים להיות גדולים,
אבל תמיד יש את הדון קישוט שלוקח על עצמו את המשימה, רק צריך להמתין שהוא יבוא.
לגבי תביעה ייצוגית, חייבים לוכיח נזק.

למעלה