דמי לידה לעצמאית שטרם שילמה דמי ביטוח לאומי

stkachov

New member
דמי לידה לעצמאית שטרם שילמה דמי ביטוח לאומי

שלום רב

אני פונה בשם אשתי.

אני ישראלי, אשתי אזרחית זרה. אשתי טרם הוכרה כתושבת ישראל לצרכי ביטוח לאומי, וזכאות לכך תהיה לה רק בעוד כ 4 חודשים(תצבור 183 יום במעמד א/5 - תושב ארעי).

אשתי פתחה תיק עצמאי במעמ ומ"ה לפני כחצי שנה, אך טרם פתחה תיק בביטוח הלאומי. בחודשים הראשונים לא הייתה לה כלל הכנסה, והיא התחילה לראות הכנסה רק לקראת תום שנת 2013.

לאחרונה, אשתי גילתה כי היא בהריון, וצפויה ללדת בחודש 09/2014. אני מבקש לבדוק את ההשלכות של מצבה על סוגיית דמי הלידה שתקבל.

כידוע יש לצבור 10 חודשים לפני היום הקובע. בהנחה שהיום הקובע יהיה בסמוך ליום הלידה, האם מספיק יהיה אם נשלם דמי ביטוח לאומי מהכנסה כעצמאית החל מ 10/2013 ועד 09/2014, על מנת שתהיה לאשתי זכאות לקבלת מלוא דמי הלידה? האם הביטוח הלאומי יקבל היום תשלום רטרואקטיבי עבור התקופה שעברה מאוקטובר 2013?

כמו כן, כרגע אשתי גם עובדת כשכירה ומקבלת כ 1,000 ₪ לחודש. עם התקדמות ההיריון, אשתי מתכננת להפסיק או לצמצם עבודה כשכירה, ולהתרכז בעבודה כעצמאית(היא עובדת מהבית לכן זה נוח יותר). במידה וביטוח לאומי יראה שבמשך חצי שנה היו הכנסה מעסק בגובה 4,000 לחודש, ואילו בחודשים לקראת הלידה ההכנסות מעסק גדלו ל 6,000 לחודש, האם תהיה בכך בעיה? כידוע, דמי הלידה מחושבים הרי על בסיס 3 המשכורות האחרונות.

כמו כן, אני מסיים בעוד מספר חודשיים התמחות בראיית חשבון, ואהיה רואה חשבון. האם תהיה בעיה כלשהי שאני כרואה חשבון וגם בעלה אחתום לה על אישור הכנסות? איזה מסמכים הביטוח הלאומי מבקש לראות מעובדת עצמאית, כעדות לגובה ההכנסות שלה? יש לציין שהיא עוסקת פטורה, ולא משלמת מע"מ או מקדמות מס הכנסה.

אני מקווה שהמצב מובן, במידה ולא אשמח לתת פירוט ומידע נוסף.
 
לדעתי אם היית לה הכנסה בחודשים האלה

ין סיבה שלא תשלם רטרו וגם לדעתי הביטוח לאומי יחייב אותך לשלם רטרו כמו כל אדם.
 

Harrington

Well-known member
מנהל
אם נתעלם לרגע מסוגיית התושבות, המצב כדלקמן:

ראשית השאלה אם יש לרעייתך הכנסה או לא מעיסוקה כעצמאית, לא רלוונטית לחובתה לדווח לבט"ל על היותה עצמאית. היא יכולה להגדיר עצמה שם כעצמאית שלא עונה להגדרה או כעצמאית עם הכנסה נמוכה, אבל היא חייבת לעדכן את הסטטוס כעצמאית מרגע שהפכה לכזו (גם אם במקביל לכך היא עדיין שכירה).

לאחר שהיא תדווח על היותה עצמאית, המוסד יערוך חישוב כמה, אם בכלל, דמי ביטוח היא חייבת. הסיבה שאני כותב "אם בכלל" היא שבמקרה בו אדם רשום גם כעצמאי וגם כשכיר, אם הכנסתו מהעסק העצמאי נמוכה, פעמים רבות הוא לא יחויב כלל בדמי ביטוח.

אגב, דיווח דומה רעייתך תידרש למסור אם תפסיק כליל את עבודתה כשכירה, והסטטוס שלה יהיה של עצמאית בלבד. אם לעומת זאת רק תצמצם את היותה שכירה, ומעמדה יישאר כזה של עצמאית ושכירה, לא יהיה צורך בדיווח מיוחד.

לגבי הכנסותיה כעצמאית, לפי התיאור הכרונולוגי, למוסד לא יהיה מידע אמיתי לגבי הכנסותיה כעצמאית במועד הלידה. לפיכך הוא ככל הנראה יסתמך על הצהרתה בעניין (הצהרה שתחייב אותה לעניין דמי ביטוח). אם אשתך תדווח מספר חודשים לפני הלידה על גידול בהכנסותיה אין בכך מניעה. אם המוסד יחשוד שמשהו לא כשר, הוא יפנה את התיק לחקירה, אולם בהנחה שהדיווח יהיה דיווח אמת, לא יהיה במה שהעלית כדי לעכב את זכאותה.

לגבי חוב רטרואקטיבי ותשלומו, לכשאשתך תדווח על הסטטוס הנכון שלה, המוסד יערוך כאמור חישוב רטרואקטיבי בהתאם למועד שעליו היא תדווח, ויקבע אם יש לה חוב או לא. ככל שהתשובה תהיה חיובית, יהיה עליה לשלם חוב זה לפני המועד הקובע, כדי לשמור על זכאותה לדמי לידה.

חשוב לציין, שאם במועד הקבוע יש על שם אשתך חוב בדמי ביטוח שטרם הוסדר, היא תאבד את זכאותה לדמי לידה גם אם היא תשלם אותו במלואו דקה וחצי לאחר מכן. מבחינה זו, מאוד לא מומלץ להמתין לרגע האחרון, מהטעם הפשוט שאם התינוק יחליט לשים פס על התוכניות שלכם ולצאת מעט מוקדם יותר לאוויר העולם משציפיתם, זה יכול לגרום לשיבוש משמעותי מבחינתכם.

מסיבה זו חשוב לעניות דעתי הן לדווח כבר כעת על השינוי במעמדה מ2013, לבדוק אם השינוי יוצר לה חוב, וככל שכן, להסדיר אותו.
כמו כן אם בחודש עתידי כלשהו הכנסותיה ו/או מעמדה ישתנו, שוב יהיה חשוב לדווח על כך מיידית, לבדוק את שאלת היווצרות החוב הפוטנציאלי, ולהסדירו בהתאם.
 
למעלה