דעתכם- פתרון פאראדוקס יחסותי, ע"י קוונטים

יניב ריז

New member
דעתכם- פתרון פאראדוקס יחסותי, ע"י קוונטים


שיחקתי קצת עם הבעיתיות של פאראדוקס הסבא, והפתרון האפשרי של ריבוי יקומים מקבילים, ותהיתי אם אפשר להציע פתרון אחר, כזה שלא משתמש בריבוי עולמות.

אני אשמח לקבל חו"ד מכם, על התובנות שמאפשרות, אולי, פתרון לבעיית החזרה אחורה בזמן.

כדי לפתור את הפאראדוקס, יש להניח 2 הנחות יסוד קריטיות.

1-קו הזמן כיום (טרם בוצע מעבר משמעותי מאקרוסקופי אחורה/קדימה בזמן), מוגדר בתור t-0, והוא היחיד שקיים.
2-תודעה עצמית (ההגדרה של "מי אני") היא תוצאה של סופרפוזיציה של הביולוגיה של הגוף שלי, עם ניסיון ואירועי החיים שלי.

כעת נטפל דווקא בחלק הקל והמוכר, תחת תנאים אלו: נסיעה לעתיד.

בשל הנחה מספר 1, שישנו קו זמן אחד t-0, אני לא יכול להגיע לעתיד, שאליו קו הזמן t-0 טרם הגיע.
מה הכוונה?

בשיטות המוכרות כיום-התהליך לא מהווה בעיה, קרי תנועה לעתיד, ע"י תנועה במהיריות גבוהות או בסמוך לשדות כבידה חזקים, שכן אמנם עבורי עובר זמן מועט, אך בכדור הארץ, הזמן עובר רגיל, משמע כשאגיע לעתיד, יהיה זה בדיוק קו הזמן ממנו יצאתי: t-0.
כלומר, זה לא שקפצתי לזמן עתיד, ש t-0 טרם הגיע לשם.

מה שכן, התנאי פוסל את היכולת באמצעי אחר, שככל שידוע לי לא קיים כזה (אפילו תיאורטית), שיגרום לי לנוע לעתיד, בטרם t-0 הגיע אליו.


עכשיו אפשר לגשת ל"בשר"-נסיעה לעבר.

רובכם מכירים בוודאי את הפראדוקס שבמסע לעבר, שבו אני נוסע לתקופה בה סבי היה ילד, הורג אותו, וכך בעצם אבי לא נולד, ולכן גם אני לא, ומכאן שאף אחד לא רצח את הסבא, ומכאן שאבי נולד, שאני נולד... בקיצור נתקעים בלולאה לוגית פראדוקסלית...
אך מה יקרה אם נשתמש בהנחת היסוד השניה?

הרי שאין בעיה לנוע לעבר, שכן התנאי של t-0 התקיים, ונניח שאני חוזר לתקופה שבה סבי היה ילד, והורג אותו.
להזכירכם, t-0 נמצא בשנת 2012 (כיום), ואני (נניח) ב-1935 שאינה על קו t-0, ומכאן שאכן אבי לא יוולד, אך השאלה היא האם גם אני לא יוולד?

מי זה בעצם "אני"?

לפני ההנחה ה-2, "אני" הוא תוצר של חומר ביולוגי (גנים וחומרים מהסביבה), שעל כל החומר הביולוגי הזה נחרט ניסיון החיים שלי (ידע,ניסיון חיים וכד'), כאשר כל הידע הזה, הוא תוצא של קריסת פונקציות גל שהיו בסופרפוזיציה, ועצם התוודעותי אליהם, גואמת לפונקציית הגל שלהם לקרוס.
כלומר ניתן לקשר בין הסופרפוזיציות שלוו בחיי, לעצם ההגדרה של "מי אני".

ומכאן שמי שלא יוולד הוא אינו אני, אלא רק בבואה ביולוגית שלי (וגם כנראה שלא ממש בבואה,אבל זה כבר הסבר יותר מורכב, שיוסבר בהמשך), ולכן אמנם שיניתי את רצף האירועים, אך לא הרגתי את עצמי.

בנוסף, המידע על הרג סבי, אמנם נע לעתיד, אך אינו נמצא ב t-0, משמע שאבא שלי, שחי ב- t-0 ב-2012 ,לא "יעלם" פתאום.
מה הכוונה?

אני כעת הרגתי את סבי ב-1935, ואבא שלי נולד ב-1960, וכעת הוא בכלל ב-2012.
ולכן עד שיעברו 25 שנים מיום רצח סבי, ועד היום שאבי לא יוולד, יעברו גם 25 שנים ב- t-0, משמע, כל פעולה שנעשית בעבר שאינו על t-0, אינה יכולה להשפיע על ההווה של t-0, אלא רק לשנות את האירועים על קו הזמן בו אני כעת נמצא, כלומר כדי שמישהו שנמצא ב- t-0 יחוש במעשה שנעשה בעבר, יהיה עליו לחזור אחורה בזמן, ולהגיע בדיוק לנק' של ציר הזמן שבה אני נמצא, שכן אם יגיע לנק' שיא מעט יותר בעתיד ממהמקום שאליו אני נסעתי, המידע על הרג סבי לא יצליח להגיע אליו, שכן כל שניה שבה המידע נע קדימה בציר הזמן, כך גם ציר הזמן עצמו נע קדימה בשניה.

וכך אפשר לפתור את המעבר אחורה בזמן, בלי צורך ביקומים נוספים, או יצירת לולאות אינסופיות בזמן.

הפתרון עצמו עובד יפה, אבל חייבת להשאל השאלה, מה גורם לי להניח את ההנחות שמאפשרות פתרון מעין זה? אילו עדויות אמפיריות יש ברשותי, שגורמות לי לשער הנחות אלו?

ההנחה הראשונה היא די אינטואטיבית, ואינה מתנגשת עם הידע שקיים היום בפיזיקה.
אך המקור שממנו הגעתי אליה, היא מתוך השאלה: אם בעתיד יתאפשר חזרה אחורה בזמן, מדוע אין אנו רואים היום אנשים מהעתיד שבאים לבקר?
התשובה הכי פשוטה היא (בהנחה ואכן יתכן מסע לעבר, ומתישהוא תיווצר הטכנולוגיה)- ההנחה שיש ציר זמן "מקורי" והוא זה שאנו רואים כיום, ומשום שטרם הגענו לעתיד שבו שלטנו בידע ובטכנולוגיה למסע בזמן, אנו לא רואים מבקרים מהעתיד, שכן הוא טרם נוצר.

ההנחה השניה מגיעה מעולם הפיזיקה הקוונטית והפסיכולוגיה.
נניח שיקחו מכם תא בגוף, וישבטו אותכם, תסכימו איתי שהאדם המשובט לא יהיה "אתם", שכן אמנם ביולוגית הוא עותק זהה, אך כדי להיות בדיוק "אתם", עליו יהיה לחיות בדיוק, אבל בדיוק של מילארדיות השניה, את אותם חיים שאתם חייתם, ובמשך פרק הזמן שאתם חייתם.
כל עוד הוא לא מקיים את תנאים אלו, הוא אולי יהיה דומה, אבל לא "אתם".

בגלל שהעולם הקוונטי מתואר ע"י סופרפוזיציות, אקראיות וכן כאוטי (אלמנט חשוב), הרי שלא סביר שאותו שיבוט שלכם, יחווה בדיוק את אותו רצף האירועים.

למה הכוונה?

דמיינו שאתם נוסעים אחורה לתקופה בה הייתם ילדים בני 10, ופוגשים את עצמכם.
מייד יקרו 2 דברים חשובים:

1-הילד מולכם לא יהיה אתם, שכן אתם כבר אדם אחר ממנו, שעברתם את כל החיים והניסיון שהוא טרם הספיק לעבור.
2-עצם כניסתכם לעבר, תוביל לשרשרת של אירועים שלא הייתה בילדותכם האמיתית ( ב- t-0), ובשל עקרון הכאוטיות- ככל שיעבור הזמן, כך יהיו יותר אירועים שנובעים מהשינוי שעשיתם (גם אם "כל השינוי" היה בלהכנס למאיית השניה לעבר, שבמהלכו הסטתם מולקולקת אוויר בודדת, ממסוללה שהיה אמור לקרות אילולא הגעתם).
בדיוק כמו האמרה שמשק כנפיו של פרפר בסין, יכול להוביל כעבור שבוע להבדל בין יום שמש לגשם במיאמי.

ומכאן, שגם אם לא פגשתם את עצמכם, וכל שעשיתם זה רק להופיע בעבר בשטח מדברי ריק, וחזרתם לעתיד מייד, עדיין העולם שעל קו זמן זה, כבר לעולם לא יהיה זהה לזה ששמור לכם בזכרון שאיתו הגעתם מ t-0, ולכן כל השינויים שעשיתם לא "יופיעו" לפתע בזכרון שלכם, שכן הזכרונות שלכם נוצרו בקו t-0, שלעולם לא יפגש עם קו העבר.

ומכאן, שהפיזיקה הקוונטית, עקרון אי הוודאות והכאוטיות של מערכות אלו, תמיד ימנעו פארדוקסים במסע בזמן.


דוגמא אחרונה, שהיא יותר שימושית לפיזיקאים שרוצים לבחון את הרעיון הזה, הוא הניסוי המחשבתי הבא:

אני לוקח אלקטרון במעבדה, ומדד את הספין שלו, ומקבל תוצאה.
כעת אני מנסה להתחכם עם עקרון אי הוודאות, נוסע אחורה בזמן (נניח שעה אחת אחורה), פוגש את "עצמי" ומספר "לעצמי" מה תוצאת הניסוי.
עצם כניסתי לעבר, תגרור את כל השינויים שציינתי, ולכן סיכוי טוב שתוצאת הניסוי לא תחזור על עצמה שוב, וכך עקרון אי הוודאות ישמר, גם תחת מעבר בזמן.

כמובן שככל שאחזור מעט יותר בזמן, כך ששהותי תקוצר עד לניסוי, יגדלו הסיכויים לכך שלא ישתנה מספיק כדי לשנות תוצאת הניסוי.
ובעצם קיבלנו משוואה שמצומדת לאי הוודאות, ככל שננסה להעביר מידע קוונטי מההווה ב- t-0 לעבר רחוק יותר, כך יקטנו הסיכויים להצלחת העברת המידע.

כלומר אל תצפו לזכות בלוטו, ע"י רישום המספרים, וחזרה בזמן....
אולי אם תצליחו למלא טופס 5 דק' לפני מועד ההגרלה, אז השפעתכם על אותו קו זמן בו נחתתם, אולי יאפשרו לזה לקרות...

כלומר מקבלים כאן הרחבה של עקרון אי הוודאות, שכעת הוא
Dx*Dp*Dt=h

כך שלא רק בין תנע למיקום יש אי וודאות, אלא גם בין הזמן עצמו.
 

יניב ריז

New member
מיטב הפיזיקאים לא מבין את זה עד היום


עקרון אי הוודאות מנוסח כך, שככל שתדע טוב יותר את המהירות של חלקיק כלשהו, תדע פחות טוב את מיקומו, ולהפך.
יש יחס מוגדר, שהוא 0.5 מקבוע פלנק "המוקטן" (h bar), שמתאר את היחס בין ידיעת המהירות למיקום.

חוסר הידיעה הזה, מורגש בעיקר בקנ"מ המולקולרי ומטה, ובחיי היום יום, אינו מדיד.

מסע לעבר לכאורה עשוי להפר עקרון זה, שכן אתה יכול למדוד מיקום של חלקיק בדיוק בהווה, לנסוע לעבר, ולספר לעצמך מה המיקום יהיה בעוד שעה, ואז למדוד את המהירות שלו, ובכך יש בידך אינפורמציה גם על מיקומו, וגם על מהירותו, וכך הפרת את עקרון אי הוודאות.

ב"פועל" (לפי התיאוריה שהעלתי), כאשר תחזור לעבר, תחכה שעה, ואז תגש למיקום שציפת שבו יהיה החלקיק, כדי שתוכל לקבל קריאת מהירות טובה, תגלה שהוא בכלל לא יהיה שם.

הסיבה, עצם נוכחותך בעבר, יוצרת שינויים מינוריים שלא היו קיימים בהווה שבו מדדת את המיקום, והשינויים הללו עשויים להשפיע על מיקום החלקיק, כך שכשתגש למדוד אותו בציר העבר, סיכוי טוב שהוא לא יהיה היכן שציפת שיהיה, כי תנאי הסביבה שונים מאלו שבהם מדדת את המיקום.


תחת תובנה זאת, ששינויים שנוכחותך יוצרים בעבר, עשויים למנוע ממך לקבל תוצאה זהה לזאת שמדדת בהווה, אפשר להסיק שככל ששהותך בעבר גדולה יותר, כך יקטנו סיכוייך למצוא את החלקיק, שכן ככל שהזמן עובר בהיותך בעבר, לנוכחותיך יש יותר זמן להשפיע, וליצור תמונה שונה יותר ויותר מזאת שהייתה לך בהווה.

כלומר, אם תרצה להשפיע כמה שפחות, אתה לבטח תסע רק 5 שניות לעבר, כשברשותך הידע על מיקום החלקיק, ובכך לקוות שב-5 שניות הללו, הנוכחות שלך לא תספיק להשפיע על הניסוי.

למעשה תגלה קשר מתמטי ישיר, שבו אי הוודאות במציאת החלקיק בעבר באותו המיקום כמו ההווה, תלויה בדיוק באורך הזמן שבו נסעת לעבר.

כלומר עקרון אי הוודאות לאדם שנוסע בזמן, יצטרך להיות מנוסח עם תוספת, שבה יהיה איבר נוסף, כך שבמקום שהתלות באי הוודאות תהיה רק פונקצייה של מהירות ומיקום, כעת תהיה גם תלות נוספת של גודל הזמן שבו נסעת לעבר, שיקח בחשבון גם את זה.

כלומר, כשאתה נוסע לעבר, אתה אמנם יכול לדייק יותר בידיעת המיקום והמהירות, אך עצם נוכחותך, אם הפיזיקה סימטרית במשוואותיה, יקטינו את השנים האחרים, כך שבפועל עקרון אי הוודאות ישמר במסגרת המורחבת.
כלומר שעקרון אי הוודאות המוכר כיום, הוא רק מקרה פרטי של אי וודאות רחבה יותר, שנצפית במערכות שנעות חופשי לאורך ציר הזמן עצמו.
 

יניב ריז

New member
שבהנתן הטכנולוגיה לכך- כן.

וכל זאת מבלי להפר את הנסיבתיות ואי הוודאות, שהם עיקר הטיעונים נגד האפשרות כן לעשות זאת.
 

uzi2

Active member
תיקון לחוק אי הוודאות

אחד מחוקי אי הוודאות של הייזנברג, אומר שמכפלת אי הוודאות שלנו בתנע של החלקיק באי הוודאות שלנו לגבי מיקומו לא יכולה להיות קטנה ממחצית קבוע פלאנק המצומצם. לא כפי שרשמת בנוסחה, וגם לא כפי שתארת במילים (שסותר את מה שרשמת בנוסחה).
יש חוק נוסף דומה עבור מכפלת אי הוודאות בזמן ואי הוודאות באנרגיה, ויש עוד כמה.

חשוב להדגיש כי חוקי אי הוודאות האלו אינם רק מגבלה נסיונית, אלא ממש מובנים לתוך הפורמליזם של תורת הקוונטים. למעשה לא ניתן לייצג חלקיק שהתנע שלו והמיקום שלו מוגדרים שניהם לרמת דיוק גבוהה יותר.

חשוב להדגיש, כי כיום אין "פרדוקס הסבא", כיוון שעל פי חוקי הפיסיקה הנוכחיים, מסע אחורה בזמן, במובן הרגיל, אינו אפשרי, וגם חורי תולעת לא ממש מאפשרים מסע אחורה בזמן.

בינתיים הפתרון שאתה מציע לפרדוקס, מבוסס הנחות לגבי האופן שבו פונקצית הגל מושפעת מהתודעה שלנו, כמו גם הנחות לגבי כך שאפשרי מסע אחורה בזמן. יש לא מעט אפשרויות אחרות.

מבחינתי זה יותר שייך לעולם המדע הבדיוני מאשר לעולם המדע - ואני לא אומר את זה בזלזול - יש כאן יצירתיות, אבל הרבה מאוד פתרונות יצירתיים דומים תוכל למצוא בסרטי מד"ב.

גם המונח סופרפוזיציה שאתה משתמש בו הוא בעייתי. למונח יש משמעות מוגדרת היטב בפיסיקה, והיא לא מתאימה לשימוש שלך במונח, שאותו ניתן להבין בהרבה צורות שונות (בפיסיקה הכל חייב להיות מוגדר חד ערכית, אחרת לא מבינים כלום גם אם חושבים שמבינים).

יש גם כמה הצהרות שאתה נותן שאני
למשל לא ברור לי איך הגעת למסקנה שגודל הזמן שנסעתי לעבר ישנה את אי הוודאות של משהו שהרי שיניתי את המציאות, ולכן אוסף החוויות שלי ביקום ששונה יהיה שונה מזה שלי, כלומר זה כאילו יקום מקביל.
 

יניב ריז

New member
החוק שרשמתי הוא זה שאני מציע, לכן השוני.

כמובן שיש 2 נוסחים לאי וודאות ה"רגילה", לפיה מחצית קבוע פלאנק מוקטן שווה למכפלת התנע במיקום, או למכפלת האנרגיה בזמן.

מה שהצעתי זה איחוד של 2 המשוואות הללו, לכדי משוואת "על" אחת, כאשר האיחוד יהווה את האי וודאות הכללית, עבור צופה שנע על ציר הזמן לעבר.
כלומר, הפרדת 2 המשוואות שקיימות כיום, הן תוצאה לכך שאנו לא חושבים על אי וודאות במסגרת חזרה לעבר, וזאת בגלל שהרעיון של חזרה לעבר מלא בפאראדוקסים, ולא ברור אם בכלל אפשרי טכנולוגית, ומכאן שאף אחד לא טרח לבדוק ככל הידוע לי, כיצד עקרון זה ישמר תחת שימוש במכונת זמן.

לכן, ראשית הצעתי מסגרת הנחות שבה כן מתאפשרת חזרה לעבר ללא יצירת פאראדוקסים, והדבר הראשון שהנחות אלו מנבאות, הוא שעקרון אי הוודאות שמקובל כיום, הוא רק מקרה פרטי של עקרון אי וודאות רחב יותר.
למעשה, עקרון אי הוודאות הוא זה שפותר את הפאראדוקסים בחזרה לעבר, ובאורח פלא, בנוסף לפתרון הפרדוקס, הוא נעשה פשוט יותר.

בדיוק כפי שאיינשטיין לקח את תופעת המגנטיות, והראה שתחת טרנספורמציית לורנץ היחסותית, המגנטיות אינה כוח "אמיתי", אלא היא למעשה כוח חשמלי שחשים מטענים שנעים במהירות גבוהה.

ובדיוק כפי שהראו שהכוח החשמלי והכוח החלש, הוא אותו הכוח בדיוק, רק שבאנרגיות נמוכות הכוחות נראים שונים, כאשר בפועל מדובר במשהו אחד, שהמקרה הפרטי בעולמינו כיום, מוצג לכאורה כ-2 כוחות עצמאיים ונפרדים.

כך גם מה שהצעתי, ש-2 משוואות אי הוודאות שאנו מכירים כיום, הן למעשה משוואה אחת גדולה, שמתפצלות ל-2 עבור אדם שלא נע בזמן כרצונו (מכונת זמן).
אך אם נניח אפשרות לנוע בזמן, נראה כי 2 המשוואות מתאחדות, ואיחודם גם מאפשר את התנועה בזמן, וגם אינו מפר את עקרון אי הוודאות.
 

uzi2

Active member
ההבדל הוא

שאיינשטיין פיתח את הנוסחאות שלו על סמך נוסחאות אחרות שהוכחו. אתה שולף נוסחה מבלי לבסס אותה. מה גם שיש בעיה שם עם היחידות, אלא עם קבוע פלאנק שם הוא אחר, מה גם שלא ברור כיצד משם מקבלים את יחסי אי הוודאות של הייזנברג, ובוודאי את כל הנוסחאות המתמטיות שמהן גזרו את יחסי אי הוודאות של הייזנברג במקור.

אתה יכול להגיד לי מהו אותו המקרה הפרטי שבו אנחנו נמצאים כיום (נא להציגו כמקרה פרטי, כלומר מה האילוץ על המשוואה שלך שנותן את אי הוודאויות של הייזנברג, וכיצד הוא נובע מההנחות?

רק עוד תיקון אחד: הכוח החלש והכוח האלקטרומגנטי אוחדו רק באופן חלקי. עוד אין הוכחה לכך שהם "אותו הכוח", למרות שמאמינים שכל הכוחות בטבע הם התגלויות של כוח אחד יסודי, שעבר שבירה ספונטנית של סימטריה.

קצת קשה לבדוק דברים כשהכל מבוסס על ספקולציות על גבי ספקולציות. נמתין קודם כל לראות שיש דרך תאורטית שמאפשרת חזרה לעבר. אח"כ נבדוק את נכונות התאוריה. אח"כ נפתח דברים נוספים בהתאם למה שנדע עד אז. בינתיים יצירתיות יפה, אבל די דומה למה שאני רואה בסרטי מד"ב.
 

יניב ריז

New member
אתה צודק- לכן מה שנותר זה רק להסביר את הדרך

כל מה שתיארתי זה ניסוי מחשבתי בלבד, שמתקיים תחת 2 הנחנות יסוד.
עצם ההנחות פותרות את פאראדוקס הסבא, ובכלל כל פארדוקסי הנסיבתיות, וכעת עולה השאלה לגבי הוריאנטיות של חוקי פיזיקה נוספים כמו אי וודאות.

בגלל שאין לי ידע כיצד טכנולגויה כזאת תפעל, אם בכלל, אז כל מה שנותר להניח הוא מה שיקרה בהנחה וכבר הגעתי לעבר.
גרסה נוספת שאני עובד עליה אומרת- שאין משמעות לזמן בו נסעתי טרם הניסוי שתוצאותיו הוסקו בעתיד, שכן האי וודאות בניסוי החוזר בעבר, יתנו בכל מקרה תוצאות אקראיות, כאלו שישמרו על האי וודאות, ולכן בשל כך שגל האלקטרון המעבדה, יעשה אוטומטית סופרפוזיציה עם האלקטרונים שלי, שהם כבר לא באותו מצב שהיו, בעת הניסוי ב-t-0.
 

hoshe

New member
החוליה החלשה: ערבוב קוואנטים עם תודעה

הנחה מס' 2 אצלך מחייבת לקשור בין התודעה של אדם לבין תורת הקוואנטים.
אם קיים קשר כזה הוא צריך "להיתמך" בנוירולוגיה - עצב צריך להיות מסוגל לסופרפוזיציה.

אז יש תיאוריה כזאת, שאחד מהוגיה הוא פיסיקאי מוערך - רוג'ר פנרוז.
לתיאוריה קוראים Orch-OR אבל כיום היא רחוקה מאוד מהקונצנזוס המדעי, וסביר להניח שהיא קרובה מאוד לשלב של להיזרק לפח האשפה של ההיסטוריה, ועוד מבלי שהיכתה הרבה גלים.

העליתי את הנושא בפורום הזה לפני כחודשיים
 

יניב ריז

New member
העירבוב נעשה בצורה שונה מזאת.

הרעיון במקרה הפשוט, מדבר על צימוד קוונטי, שבו התודעה מורכבת, בנוסף לביולוגיה שלה, מזכרונות וידע נכש, כאשר אלו תהליכים הסתברותיים, אשר בבסיסם מוגרלים על הבסיס הקוונטי- שהוא הסביבה בה אנו חיים.

אין צורך לחפש עצב בסופרפוזיציה.
העצב מהווה יחידה ביולוגית נטו, אך קומפלקס הקשרים העצביים, התובנות שמורכבות מאופן החיווט שלהם, שהוא תוצא של מהלך החיים האישי, שבהגדרתו מושתת בסיביבה רנדומלית, הוא אשר מעניק את יחודיות התודעה.

במקרה המורכב, ניתן אולי אפילו למצוא סופרפוזיציה, שנצאת בשילוב של כל הניורונים כיחידה אחת, וכך אפשר אולי להסביר דברים כמו יצירתיות וחדשנות.
אבל זה כבר ממש להסתבך.
 

ranisharoni

New member
השגה

נניח שאפשר לחזור בזמן. אחת ההשלכות היא שאם שיגרנו קרן אור וחזרנו בזמן אז אנו יכולים להקדים את מופע קרן האור (נניח מטר אחד מנקודת השיגור). זה שקול למסע במהירות שגדולה ממהירות האור (נניח לצורך הפשטה שיש שקילות כזאת, חזרה בזמן - מהיר מאור).

כאן מתחילות הבעיות שלי היות והמשמעות של "יותר מהיר מאור" היא שורש של מספר שלילי בטרספורמציית לורנץ ואני לא רואה משמעות פיזיקלית למספר מדומה שכזה.
 

יניב ריז

New member
השגה טובה.

אם תנסה לחזור לעבר עפי יחסות פרטית, אכן תצטרך לנוע מעל למהירות האור, מה שיוביל לשורש שלילי בטרנספורמציה.
לכאורה יש כאן 2 בעיות:

1-האם יש משמעות פיזיקלית לשורש שלילי?
2-תורת היחסות אוסרת העברת אינפורמציה מעל מהירות האור.

לבעיה הראשונה, התשובה היא שכן יש משוואות פיזיקליות, ששורש שלילי מהווה פתרון מציאותי, אילולא זה היה נכון, מקסוול לא היה מצליח לקשר בין חשמל למגנטיות במשוואותיו, שאחת מהן נשענת על ביטוי כזה לזרם J.
כמובן שניתן גם לפרק מספרים דימיוניים ע"י ביטויים טריגונומטריים, ולחלץ רק את הרכיב הממשי מתוכן.
כך שלא רק שאין כאן סתירה, אלא יש אף התכנות לקיום.

הבעיה השניה- העקרון כעקרונית אינו מופר, שכן המידע על קיומך נע אחורה בזמן, ולכן אין כאן העברת אינפורמציה מעל מהירות האור אל העתיד.

אם כל זאת, יחסות פרטית בהחלט לא ידידותית כ"כ לחזרה לעבר, כמו שהיא ידידותית להאטת הזמן, ובכך קיום תנועה יחסותית לעתיד.

אבל בשביל זה קיימת יחסות כללית, שם ניתן לדמיין מבניים גיאומטריים כבידתיים, שכן מאפשרים חזרה לעבר, קרי חור תולעת וכו'...
 

ranisharoni

New member
שים לב שבמקרה הזה הפיתרון יוצא מדומה טהור...

אין שילוב של מרכיב ממשי ומדומה ולכן לא ברור לי איך ניתן למפות חזרה לעולם הפיזיקלי (המרכיב הממשי הוא אפס אבל זה לא ממש עוזר).

חשבתי שאחת מהנחות היסוד של יחסות כללית, בדומה ליחסות הפרטית, היא שחוקי הטבע נכונים בכל מערכת יחוס ללא תלות במהירות (יחסות פרטית) או בתאוצה (יחסות כללית). במקרה זה מופר בבירור חוק טבע ולכן לא ברור לי איך יחסות כללית מאפשרת זאת.
 

יניב ריז

New member
זה דווקא פשוט- היא לא מאפשרת


כל גוף בעל מסה אינו יכול לנוע במהירות האור, שכן מסתו תגדל ככל שמהירותו תגדל, כך שכדי להביאו למהירות האור עצמה, יהיה צורך באינסוף אנרגיה, שכן מסתו תשאף לאינסוף.
לכן אין כאן הפרה של תורת היחסות עצמה.

השאלה היא תיאורטית בלבד, ותחת ההנחה שכיוון דלטציית הזמן רציף, ומכוון שהוא מואט ככל ששואפים למהירות האור, ותיאורטית בתנועה במהירות האור הזמן 0, אז מניחים מטעמי סימטריה, שאם עוברים מהירות זאת, אז כיוון תנועת הזמן משתנה לאחור.

בכל מקרה רוב הפיזיקאים התיאורטים מעדיפים לחשוב על דרכים אחרות לנוע אחורה בזמן, מאשר להשיג זאת ע"י מהירויות גבוהות, לדוגמא בשימוש בתכונות של חורים שחורים, או חורי תולעת.
 

ranisharoni

New member
לא רק מטעמי סימטריה

אם עוברים את מהירות האור אז יוצא שמגיעים לפני קרן אור כלומר בעבר היות והשעון האוניברסלי נגזר מאור T=X\C (שקילות חזרה-בזמן ומהיר-מאור). אבל כמו שהזכרנו כרגע המתמטיקה אומרת שאין כלל משמעות פיזיקלית למהיר מאור וכמו שאמר לי מרצה שלי - "האלגברה יודעת".

אגב גדילת מסה. היות ולמשל E=MC^2 הוא חוק טבע הרי שבמערכת היחוס עצמה מסת המנוחה לא משתנה. המתבונן רואה עליה במסה אבל זאת למעשה עליה באנרגיה שאכן שואפת לאינסוף כששואפים למהירות האור (לדעתי זה גם קשור להאטת הזמן עפ"י מודד חיצוני היות ומרכיב האנרגיה של אותה מסה-מדומה לא מתפרק כלל ולכן המודד החיצוני חושב שיש האטה של זמן במערכת שנעה).
 

יניב ריז

New member
קו הזמן של היקום הראשוני.

אם נדמה את הזמן לחוט שגדל, אז t-0 יהיה קצה החוט, שכל הזמן נע קדימה, כל נקודה על החוט מאחורה, נוצרה ע"י t-0, ומייצגת את העבר.
העתיד לא קיים למי שחי ב t-0.
ובגלל ש t-0 מייצג את הזמן ה"אמיתי" או ה"ראשוני", לעולם לא יהיה ניתן לראות בו, מטיילים בזמן מהעתיד, שכן העתיד לא קיים עבור אדם שנע על קצה חוט הזמן.

מצד שני, אדם שנמצא בקצה חוט הזמן שכל הזמן מתארך, כן יכול לנוע לחלק ישן יותר של החוט, כלומר לחזור לעבר, ואז להתקדם על החוט ואיתו, שהוא אינו על הקצה ב t-0.
 
למעלה