דקדוק...

הילה@

New member
דקדוק...

יש לי שאלה בענייני דיקדוק... הבת שלי בכתה א' והיא לומדת עכשיו על העיצורים והתנועות. אני מנסה לעזור לה אך בעצמי לא ממש יודעת מתי משתמשים בפתח ומתי בקמץ...האם יש חומר בנושא או שמא מישהו כאן יכול לעזור לי ??? תודה מראש

א י ל ה

New member
המממ...

אני קולטת פתאום שביקשת בעצם חוקי ניקוד, ולא פיסוק. מחיפוש באתר ראיתי רק כללים של כתיב חסר ניקוד. אולי אלדד או עידן או מישהו אחר יידעו למצוא גם את כללי הניקוד. ובכל מקרה, תמיד אפשר להתקשר אליהם ולשאול...

Eldad S

New member
מדובר בכל הכללים האלה של

הברה פתוחה מוטעמת תנוקד בתנועה גדולה... הברה פתוחה בלתי מוטעמת תנוקד בתנועה ... הברה סגורה מוטעמת ... וכו'. ידעתי אותם פעם בע"פ, כשלימדתי לנקד - אבל שוכחים, את יודעת, כשכבר לא עוסקים בניקוד. אני מניח שיש איפשהו במרחב הקיברנטי העברי אוסף כללים בנושא. לא בטוח שאהיה פנוי לחפש דווקא היום - אבל מקווה שגם שאר החברים ינסו לעזור.

Boojie

New member
אתר מצוין שהמליץ עליו דורון בפורום

תרגום בנענע. לשונט. במאגר מרכזי>תורת ההגה תמצאי את כל הפרקים שעוסקים בניקוד.

Eldad S

New member
תודה, בוג'י - האתר מעניין מאוד,

אבל חיפשתי בו היום כללים שיסייעו לניקוד נכון, ונדמה לי שאין שם. מצד שני, הוא מכיל סקירות די מקיפות בכל מיני תחומים.

Boojie

New member
אבל יש שם! כל הפרק של תורת ההגה

מגיע לכיוון של "איך מנקדים", כולל סעיף אחד שקרוי במפורש "חוק ניקוד ההברות"!

Eldad S

New member
אופס :) I stand corrected...

עברתי אתמול בצהריים על האתר, ודווקא על הסעיף הזה דילגתי :) תודה!

arifell

New member
הברת A ארוכה, בקמץ

קצרה- בפתח. הברה סגורה לא מוטעמת, היא קצרה. אם יש הברה סגורה לא מוטעמת, ויש לך קמץ, סימן שההברה, תנועתה O... ומילה קצרה לאלדד S- הבטחתי, ולכן קיימתי
יש לי שוב מחשב... ומזל טוב!!!

Eldad S

New member
ברוך הבא! ../images/Emo140.gif

ומזל טוב על המחשב, ארי! תודה רבה, הן על הברכות, והן על ההנחיות באשר לניקוד (אם כי הן די חלקיות - לא אמרת לנו מה קורה במקרה של הברה סגורה מוטעמת, הברה פתוחה מוטעמת וכו'

arifell

New member
הברה מוטעמת, היא ארוכה

זה מה שעושה אותה למוטעמת (או להיפך...) הברה פתוחה לא מוטעמת, אני חושב שאם זה במרחק של שתי הברות ומעלה מההברה המוטעמת, היא קצרה, אחרת ארוכה. אני חושב שהברה פתורה מוטעמת היא ארוכה "יותר", למשל קמץ עם א' או ה' באות הבאה...

Eldad S

New member
ועוד קישורים מעניינים:

החלטות האקדמיה (החלטות בדקדוק - מעניין ושווה לקרוא את כל המסמך בעיון רב!) קובץ PDF בעניין הניקוד (את הקובץ הזה לא הצלחתי לקרוא או לבדוק, עקב בעיה שיש לי כרגע עם האקרובט רידר; מצפה לביקורתכם ולהערותיכם).

נֵץ

New member
קובץ ה-pdf

הוא, פחות או יותר, הדף שהובא בקישור שלפניו. לא נורא - יש כאלו שיותר נוח להם pdf.

Eldad S

New member
אה, הוא באמת נראה לי דומה

כשהצצתי בו דרך ה-cache של גוגל, אבל חשבתי שיש הבדלים ותוספות. נו, מילא. תודה!

charlila

New member
אוקצור: הברה פתוחה - תנועה גדולה

הברה סגורה - תנועה קטנה. זה הכלל להברות לא מוטעמות. במוטעמות הכלל הפוך - אבל מלא מלא יוצאים מן הכלל. הברה סגורה=הברה המכילה עיצור בתנועה+עיצור בשוא נח. (זה הקושי העיקרי - להבחין בין שוא נע לנח.) דוגמאות: טל, קל, הולכים (שתי ההברות) הברה סגורה = הברה בת עיצור בתנועה בלבד: עו-גה, ג-לי-דה... קמץ היא תנועה גדולה, וכן צירה, חיריק גדול(+י) שורוק (וּ) חולם מלא (ו). פתח היא תנועה קטנה, וכן סגול, חיריק קטן (בלי י) קובוץ (ֻ) חולם חסר (ֹ). אני הייתי מאמנת את בתי כשהיתה בכיתה ב' בדרך לספרייה (מסעות רגלים ארוכים) בהבחנה בין הברות פתוחות לסגורות, מוטעמות לבלתי - זה ידע יותר חשוב מכפי שנראה לעין.

arifell

New member
גם קמץ קטן, הוא דוגמה לתנועה קצרה

וזו דוגמה שדי נפוצה בעבודה שלי...

Eldad S

New member
ברוכה הבאה ../images/Emo140.gif

האם ההבחנה בין הברות פתוחות לסגורות, מוטעמות לבלתי מוטעמות - זהו באמת ידע יותר חשוב מכפי שנראה לעין? אולי רק אם צריך לדעת כיצד לנקד את המילים.

charlila

New member
סודות ופלאי פלאים מסתתרים בעברית -

הקבלה, למשל, טוענת שהיא דגם של היקום, שאפשר להסיק ממנו(מן הדגם) על תכונותיו (של היקום) וכן לפעול עליו - כלומר, לכשף. הברות מוטעמות ובלתי, תנועות גדולות וקטנות, הן חלק חשוב בפזל הפלאי הזה.

למעלה