דרגה ראשונה מוגבהת (?)

HippyRonN

New member
דרגה ראשונה מוגבהת (?)

שלום, פורום יקר! :) שאלתי הפעם: האם קיימת דרך להתייחס לאקורד כאקורד עם דרגה ראשונה מוגבהת, בהקשרים הרמוניים מסויימים? לדוגמה: דו+מי+סול -> דו#+מי+סול ->רה+פה+לה האם אין לי ברירה אלא לקרוא לאקורד השני דו דיאז מוקטן? הרי מבחינת הקשרו ההרמוני, נראה שיש צורך בשם אחר... ואגב, אם כבר זה עולה: כאשר מדובר באקורדים של ארבעה תווים, ברור לי ההבדל בין מוקטן לחצי מוקטן: הדרגה השביעית... אך כאשר מדברים על אקורד כמו דו#+מי+סול (ולא בהקשר ההרמוני הקודם), האם הוא נקרא אקורד דו דיאז מוקטן, או מה? תודה!

SHEX

New member
בגלל השעה../images/Emo95.gif

אני לא סגור לגמרי אם זה נכון או לא אבל אני די בטוח שזו סטייה מהסולם. בניתוחים הרמוניים ניתן לבצע סטייה נקודתית - כמו מודולציה, אבל רק לאקורד אחד. לכן יכול להיות שהאקורד הזה בסולם דו מז'ור יכול להיות דרגה שביעית של השניה או שלישית של השישית, שאלו לא סטיות כאלו נפוצות, אבל לך תדע... יש לך דוגמא מאיפה האקורד הזה? אולי ההקשר יוכל לעזור...

dombi7

New member
זה תלוי בכמה זמן הוא נמשך

אם המהלך של הדו# הוא באורך של שמינית נגיד לעומת האחרים שיהיו באורך של חצי, אפשר גם להבין שרצונך לעשות איזשהוא מהלך קונטרפונקטי, שבו הבאס עולה בכרומטיות לדרגה השנייה. פיגורציות (קישוטים) כאלה או אחרות מאוד נפוצות והאקורדים לא חייבים תמיד לזוז בבלוקים... לעומת זאת אם הוא נמשך באותו אורך של שני האקורדים האחרים ואולי יותר, אז זה באמת אוקרד שהייתי מתייחס אליו כדומיננטה של השנייה. אולי אם תוסיף לה לאקורד זה יהיה יותר ברור. אבל מעבר כזה יכול להיות מאוד פתאומי ומעלה גבה, במיוחד אם נשארים עליו הרבה.

ofirshw

New member
מה שכתבת שקול למהלך

C=>A7=>Dm כאשר אתה משמיט את ה- לה מהאקורד השני. ה- A7 הוא דומיננטה של Dm, ולכן נפתר אליו. ככה פשוט

Molchansky

New member
זה גם יכול להיות

I-VII\II-II יצא לי לראות את זה בתקופה הרומנטית, מהלך כרומטי למרות שבדר"כ במהלך כזה משתמשים בדרגה שבע מוקטן מוקטן אני חושב ש-SHEX ציין את זה בהודעה למעלה לא?

SHEX

New member
משהו כזה../images/Emo95.gif

רק שהמוח שלי לא לגמרי תפקד כשכתבתי אז לא חשבתי לעומק ולא ממש השתמשתי בשמות

Molchansky

New member
../images/Emo6.gif

מבין אותך לגמרי, זה שעות ששום יצור חי לא אמור להיות ער בהן

SHEX

New member
גם עכשיו לא../images/Emo95.gif

אז אולי אני אתחיל לדבר קצת על סטיות הרמונית אל מול מודולציות ואיך שניהם שונים מצליל זר על הפעמה? :X

Molchansky

New member
../images/Emo6.gif

נראה לי שזה המשפט הכי שפוי שמישהו כתב אי פעם בשעה כזאת, לא?

דומיננטות שניוניות

במהלכים הרמונים ניתן לשלב צלילים כרומטיים שאינם מוציאים את הסולם מהקשרו אלא מוסיפים "תיבול". הצלילים הכרומטיים הללו משולבים בצורת "דומיננטות שניוניות". דומיננטה שניונית כשמה כן היא - דומיננטה לדרגה שאינה הטוניקה. לדוגמא, בדו מאז'ור, הדוגמא שהבאת אתה היא דומיננטה שניונית לדרגה השניה (רה). כפי שכתב אופיר, דומיננטה לרה יכולה להיות גם בעזרת אקורד לה מאז'ור. זה לא משנה איזה אקורד דומיננטי תשים, כל עוד יש בו צלילים זרים לדו, והוא נפתר. דוגמא נוספת יכול להוות פה# המוביל לסול. הוא יכול לבוא בצורת פה# מוקטן או רה מאז'ור. סול דיאז גם כן (מוביל ללה). לדרגה הרביעית אם זאת, יש בעיה כי הדומיננטה שלה היא בעצם הדרגה הראשונה, כך שאין בזה חריפות. במקרה כזה מוסיפים סיb שהוא צליל זר לדו מאז'ור, אך שייך לפה מאז'ור. לדרגה השביעית אי אפשר לעשות דומיננטה שניונית במאז'ור מכיוון שהפתרון יהיה לאקורד מוקטן. בכדי לא לפתור דומיננטה שניונית, ניתן לעשות אחד מהבאים: 1) לפתור לסיום מדומה, לדוגמא - דומיננטה לדרגה שישית שנפתרת לדרגה רביעית. 2) ליצור רצף של דומיננטות שניוניות שלא נפתרות, לדוגמא - דומיננטה לרביעית שהולכת לדומיננטה לחמישית, שהולכת לדומיננטה לשישית שנפתרת לשישית. לכן, הדו# שציינת הוא לא קישוט, ולא יציאה מהסולם, אלא Spice.

אבי טבח

New member
מענה לשאלותייך .

שלום רון . למיטב הבנתי ניסחת 2 שאלות שונות . לשאלתך הראשונה באופן עקרוני אין שימוש כזה של דרגה ראשונה מוגבהת . עצם קיום הצליל דו דיאז כבר הרחיק אותך מסולם דו מז'ור . כמובן שהדבר משתמע כאקורד שניוני . לכן על מנת להקל על עצמך תשובתי היא שלילית לגבי זה . השימוש באלטרציה של אקורד הראשונה הוא דווקא נפוץ על ידי הנמכת הצליל מי ל-- מי במול . לגבי שאלתך השנייה שבעניי מאד לגיטימית אך תהיה מרוכז לתשובתי כי על מנת שאדייק היא מורכבת במקצת : בשורה התחתונה אכן לשאלתך האקורד עדיין נקרא אקורד מוקטן לכל דבר רק שאינו מכיל את צליל הספטימה שהוא הצליל ה-7 של האקורד . אך ספקולטיבית ניתן לדעת כמעט בוודאות את הצליל ה7 למרות שטכנית אינו מופיע באקורד הדבר תלוי בפיתרון שלו לאקורד הבא . לדוגמא מהלך הרמוני של : דו דיאז - מי - סול - סי במול נפתר למינור -======= רה מינור דו דיאז - מי - סול - סי בקר - ------- נפתר לרה מז'ור . הכל בבחינת ההקשר . יום טוב .

למעלה