חבל על הרבה דברים
על הניקון F601 שלי עם שתי העדשות, למשל, אבל רשימות "חבל" נעשה פעם אחרת. כמה שאלות לי אליך: כשהיית בבוליביה לא סיפרו לך על צ´ולות שמשפריצות עליך חרדל, או גרוע מזה יורקות עליך ובזמן שאת עסוקה בלנקות ולהיגעל מישהו מוריד ממך את הארנק ? לא סיפרו לך איך בלה-פז יבוא איש נחמד, יספר לך שיש לך לכלוך על התיק, וגם יציע לך חתיכת בד לנקות את הליכלוך, וכשתורידי את התיק הקטן כדי להוריד את הגדול זו העצם תהיה הפרידה שלך ממנו ? לא סיפרו לך על בדיקות הסמים "השגרתיות" שעורכים אזרחים המתחזים לשוטרים, ותוך כדי הבדיקה (שעלתה לחברים שלנו 3,500$) יקחו מכל הבא ליד ? לא סיפרו לך שחובה לנעול את התיק באוטובוסים ומוניות (!!!) שלא ייעלמו (כמה ישראלים ששכחו את זה אני פגשתי...) ? אמרו לך לא ליסוע מלימה ישירות לקוסקו כי שודדים אוטובוסים בכביש הזה ושצריך לסוע דרך ארקיפה (תוספת של איזה 20 ל-36 שמקוריות) ? אמרו לך שבדרך לגאלאפאגוס אל תחסכי 15 שעות נסיעה ע"י ירידה בגוואיאקיל כי בטוח ישדדו אותך שם ? אמרו לך לא לרדת לחופים בריו אחרי רדת החשיכה, ואם שודדים אותך שם לא להתנגד כי ירצחו אותך ? בגלל זה אני אומר "חארות". על מה את מדברת ??? מי מקסימים ? כן, הנופים ממש יפים. השפה לא קשה, אבל אם את מתכננת טיול של 3-4 חודשים לא תספיקי לקלוט מספיק מהשפה. אולי תוכלי, כמו שכתבת, "להסתדר", אבל זה הבדל תהומי בין זה לבין שיחה עם בחור הודי על האל שהוא סוגד לו, הטוב והרע שבדת ההודית... אם לא שוחחת עם מקומיים הפסדת, לדעתי, כל כך הרבה מהתרבות. ולמה ההשוואה ליפן ? נכון, ביפן יותר קשה עם השפה. התרבות שם שונה לגמרי מתרבות המערב. כולם מופנמים שם, גם דוברי האנגלית מצטנעים בביישנות. על האוכל לא אמרתי שהוא הגייני, רק שבמזרח הוא הרבה יותר טעים ומגוון. ולגבי מרבות האינקה המדהימה, ידעת שכשבנו את יצירת הפאר - המאצ´ו פיצ´ו סיים מיכאלאנג´לו את הקפלה הסיסטנית בואתיקן ואת ציור יום הדין שלו ? 100 שנה אח"כ בנו את הטאג´ מאהל, שעדין עומד, ובני האינקה בנו בתים מאבן על צלע הר... האמת שאני סתם מלכלך עכשיו, כי המקום יפה ושווה ביקור, אבל עדין, בהשוואה לשאר העולם הם לא היו כאלה מדהימים. היו להם הברקות, כמו העברת הודעות בקשרים (שמעת על זה?), אבל הסיכום הוא שעדין זה מרדף אחרי היסטוריה שנשתמרה בספרים יותר מאשר שם. חוץ מזה, לא אמרתי שלא נהנתי בטיול. עברתי חוויות מדהימות, ראיתי מקומות מזעזעים ביופיים ופגשנו הרבה אנשים טובים. אני בכלל לא שולל את רעיון הטיול בדרום אמריקה, רק שלדעתי המזרח הרבה יותר קסום, חברותי, עשיר בתרבויות, מראות, טעמים וריחות. חברה שפגשתי בהודו, מספרת היום שאחרי הטיול במזרח כל הזכרונות מדרום אמריקה מתגמדים אצלה ונעלמים. אין ספק שכל אחד חווה אחרת את הטיול שלו, שיש הבדל בין אהבה ראשונה לשניה וששותפים משפיעים על החוויה הכללית. אני ניסיתי להביא רשימה של תנאים אויקטיביים (שפה, טמפרטורה, מרחקים, תרבות, הסטוריה וכו´) כדי לתת למי שלא מכיר לא את זה ולא את זה כלים לשקול מה קולע לטעמו. אולי הייתי מגמתי קצת, אני לא חף מדעה. נעמה, אני שמח לפחות שהיה לך כיף. יורם