תשובה מוסמכת ממשרד האוצר
פניתי במייל למשרד האוצר וכתבתי:
ב-
http://mof.gov.il/IsraelSanctions/law/Pages/EnemyTrade1939.aspx בנושא "פקודת המסחר עם האויב, 1939", מוזכר ש"איראן הינה מדינת אויב לעניין הפקודה".
האם זו המדינה היחידה שמוגדרת כמדינת אויב לעניין הפקודה?
חזר אלי טלפונית נציג ממשרד האוצר, וזו תשובתו (תמללתי):
פנית לפניות הציבור בעניין "פקודת המסחר עם האויב", ופשוט העבירו את הפנייה אלי, אני הגורם המקצועי שמטפל בנושא.
מבחינת מדינות אויב שבעצם כל פעילות כלכלית מולם אסורה (שזה כמובן מסחר, פעילות מסחרית, עסקית, פיננסית, הכול) בין עם באופן ישיר ובין עם באופן עקיף – המדינות שנמנות הן אירן, סוריה, לבנון ועירק.
כאשר לגבי עירק אני שם כוכבית, כי למעשה שר האוצר נותן כבר משנת 2003 מכוח הסמכות שיש לו בפקודה הוא נותן הרשאה מיוחדת – מעניק הרשאה מיוחדת למסחר עם עירק. זו הרשאה שהיא כל פעם היא ניתנת באופן זמני ונבחנת ולאחר מכן מחודשת. כרגע ההרשאה הנוכחית ביחס לעירק היא בתוקף עד סוף השנה, עד סוף שנת 2018 ולאחריה אנו נבחן שוב את חידוש ההיתר הזה.
כמובן אני שם עוד כוכבית ליד עירק ואני אומר למרות שמותרת מול עירק פעילות מסחרית, יתר האיסורים והחוקים שנוגעים לעירק עדיין בתוקף, זאת אומרת גם אם מותרת עשיית עסקים עדיין למשל אסור לאזרחים ישראליים לפקוד את המדינה.
לשאלתי לגבי פעילות באמצעות איביי למשל – ענה:
זה כולל גם עסקאות קטנות שנעשות דרך איביי.
(השיחה נותקה לפתע, מקווה שהכול בסדר אתו, לא הספקתי להודות לו על תשובתו המפורטת).