חמוד, רוביק רובנטל...
לגבי החשיבה הסקטוריאלית / שבטית, אני קושרת את זה איכשהו גם לגל שהגיע למיטב ידיעתי מארה"ב עם פרוץ הפוליטיקלי-קורקט לחיינו לפני שני עשורים או מתי שזה היה. זאת לא הייתה הכוונה המקורית בגישת הפוליטיקלי-קורקט, כמובן, ואני יכולה להבין את הכוונה הטובה שבה, אבל לקיחת החשיבה הזאת לקיצונות גדולה יותר ויותר הביאה לאיזה שיח שבו כל אחד נחרד מזה שיפגעו חלילה בציפור נפשו ובקבוצת היחס שלו, נחפז להיעלב מדברים שבעבר היו נתפסים כחלק מדיון או כבדיחה לא מזיקה או כהתייחסות לאדם ספציפי ולא לקבוצת יחס, ובהמשך, דבק יותר ויותר בקבוצת היחס שלו ועומד על זה שעיקר השיח צריך להיות "פשוט לפרגן". זה לא חייב להיות על בסיס של סקטור לאומי או דתי דווקא, ולכן זה יכול לעבוד בכל מקום. הכל הולך. אם לא תפרגן, תירגם בעגבניות ותבקש סליחה, וזה לא מצחיק!!!!! (ועכשיו מחכה לעגבניות...)
לגבי הלספק את הסחורה לבוחרים, התכוונתי לדברים שהם באמת בגדר מדיניות והכנסת חוקים, לא התכוונתי לטובות אישיות שדרעי, או מישהו אחר, עושה לאנשים שפונים אליו (אולי גם זה קורה, כמובן, אני לא יודעת, אבל לא התכוונתי לאספקט הזה). אני רואה חוקים כאלה שמועברים בשנים האחרונות, וגם מיושמים. לא רק אישית מכיוונו של דרעי, כמובן. בכל אופן, לא כדאי לזלזל בשיקול כזה שמפעילים אנשים לבחור במי שהם רואים שמקדם את הדברים האלה.
דוגמאות:
טיפולי שיניים חינם לילדים - הצעת חוק שהתקבלה לפני מספר שנים (לפני הקדנציה הנוכחית) ומקורה בח"כים חרדים. ליצמן, ולפניו העלו את הרעיון אלי ישי או דרעי (אחד מהם, אני לא זוכרת מי). מכיוון שטיפולי שיניםהם דבר לא זול וזו הוצאה שוטפת שמתמודדות איתה הרבה משפחות, זה משמעותי ומקל מאוד. וכמובן שהחוק הזה הותקף בזמנו כ"פופוליסטי". הרי ידוע שמהלך שמיטיב באמת עם הצורך של מעמדות נמוכים יותר (שלא לומר, יותר מכולם הצורך של משפחות מרובות ילדים... אתם יודעים באיזה מגזר יש הרבה כאלה... ישר מופעל שריר הסלידה) יוגדר, על ידי מי שזה לא האינטרס האישי שלו, לא כ"חברתיות" אלא כ"פופוליזם".
בקדנציה הנוכחית, מחירי התחבורה הציבורית ירדו (!!!) אני שמה הרבה סימני קריאה כי אני לא זוכרת שדבר כזה קרה אי פעם בישראל. ולא זו בלבד, אלא שקווי אוטובוס חדשים נוספו בשנים האחרונות, ורשת האוטובוסים התעבתה. נכון שהדבר האחרון קורה גם מתוך הרמה המקומית. אבל זה מתאפשר בפירוש כי זה לא נחסם ברמה הארצית. אני לא זוכרת אי פעם מגמה כזאת. תמיד היה ידוע שהמגמה היא שרק מבטלים לאט לאט עוד ועוד אוטובוסים, כי זה פאסה, או שזה "לא רווחי", ושאנשים יקנו כבר רכב וגמרנו. ולהוריד מחירים? זה בכלל היה מדע בדיוני, לכל היותרהיה אפשר להאט את עלייתם. עכשיו זה קרה. זה לא הפריע לאי-אלו אנשים בשנה האחרונה להעלות מניפסטים בפייסבוק שבהם הם מאשימים את הממשלה בין שאר הדברים גם ב"הרס התחבורה הציבורית", ככה על הדרך, וזה מצחיק אותי. בטח שמי שמתנהל כל יום מהאוטו הפרטי שלו משער - בלי לדעת - שהממשלה בטח גם הרסה את התחבורה הציבורית, למה לא.
- קייטנות מסובסדות לילדים ביסודי, בעיקר בפריפריה - נכון, זה התחיל בקדנציה הקודמת, ולאו דווקא בא מדרעי או ממפלגות חרדיות בכלל. אני מביאה את זה כדוגמא למשהו חדש שנכנס ומאוד מקל ומאוד משמעותי עבור משפחות רבות, בעוד שאנשים שמרוויחים מעל לממוצע הרבה פחות מרגישים את המשמעות של זה ולכן פחות מחשיבים את זה. כשזה נכנס, בקדנציה הקודמת, בהתחלה כהצעת חוק לכל היסודי ואז הוגבל לכיתות א'-ב' כפיילוט, אני - ישראלית צינית שכמוני - הייתי בטוחה שתוך כמה שנים ימצאו כבר דרך לנגוס בזה, שזה יבוטל לגמרי או שבמקרה הטוב יישאר רק לכיתות א'-ב'. והנה, זה נשאר, והקיץ זה דווקא מתרחב גם לכיתות ג'. וואללה.
- דרעי העביר בקיץ שעבר חוק שהכניסה לחופי הים חייבת להיות חינם והכריז שאסור לגבות על הים כסף, גם אם החופים מוכרזים ויש שירותי הצלה, כי זה משאב ציבורי שזכאים ליהנות ממנו כל הציבור. נכון שבחופים מסוימים מנסים להתחכם וגובים על החניה במקום על החוף. אבל פעם היו גובים גם על החניה ובחלק מהחופים גם על החוף עצמו, ויש כיום יותר חופים שבאמת לא גובים בכלל - חלקם חופים יפים ומסודרים מאוד, כמו חוף דור. (ועד כה, לא נראה שזה גורם לפחות חופים להיות מוסדרים. להיפך, רשויות מקבלות תקציבים מיוחדים לתת שירותים מלאים בחוף).
במקרה של דרעי מדובר גם בחוקים דתיים שהוא מנסה להעביר, שאין לומר שהם באינטרס של כל מי שמרוויח סביב החציון או מתחתיו, אבל הם כן באינטרס של הבוחרים החרדים שהם חלק מבוחריו והם מן הסתם ציפו לזה ממנו והגיוני שיהיו מרוצים ממנו.