ד"ר קרני, האם קיימים שינויים

m י כ ל

New member
ד"ר קרני, האם קיימים שינויים

אישיותיים (לא קוגניטיביים) כתוצאה מנזקי המחלה? על מנת להבהיר את השאלה, אין הכוונה לשינויים פסיכולוגיים שנובעים באופן ישיר מהתמודדות עם מחלה כרונית, ומההסתגלות לשינויים בחיים כתוצאה מנכויות שונות. הכוונה היא לשינויים משמעותיים במאפיינים בולטים באישיות.
 

P 0 0 h

New member
מצטרף לשאלה ומוטרד ממנה...

ומכיר גם את השואלת ושנינו היינו עדים לאותן הנסיבות, ביחידה בתל השומר, שגרמו לנו לדאגה. אם השאלה לא נענתה מחוסר זמן או במקרה, נשמח לשמוע את דעתך המקצועית ומניסיונך בנושא. אם השאלה לא נענתה מאותן הסיבות שלא נענתה על ידי הרופאים בתל-השומר (על מנת לא לגרום חרדות נוספות על אלה שכבר קיימות, ולא להניח לשום דבר לפגוע במעטה האופטימיות) הרי שחבל. קיווינו, ואנחנו ממשיכים לקוות, שממך נשמע תמיד רק את האמת. אני ותיק בטרשת (מסתבר שגם ל
יש) אם כי חדש בפורומים. השאלה הזו הוציאה אותי מהמאורה שלי, כי אין דבר שמטריד אותי יותר מאשר לאבד את הזהות שלי. תפקודים כבר איבדתי ובוודאי עוד אאבד, אבל אלה רק דברים חיצוניים, והבן אדם הוא מה שבפנים. ד"ר קרני, בבקשה התייחס לשאלה. אני יודע שהיא קשה. אני כותב בשם עוד רבים מחבריי. נודה לך מאוד מאוד על התיחסותך לנושא, למרות שהוא כאוב וקשה.
 
תגובה

תתכן פגיעה קוגניטיבית בט"נ. כאשר זו קורית היא בד"כ קלה שביטוייה הינם בקשב וריכוז. למשל הדעת יכולה להיות מוסחת בקלות או שלעיתים לא זוכרים דבר מה שהתכוונו להגיד או לעשות ונזכרים בכך מאוחר יותר. לעיתים רחוקות עוצמת הפגיעה רבה יותר , ואז יתכן שינוי באישיות ו/או שינויים במצב הרוח.
 

m י כ ל

New member
ראשית, תודה! וגם שאלה נוספת להבהרה

האם הבנתי נכון ואתה מתאר את הפגיעה האישיותית כהחרפה של הפגיעה הקוגניטיבית, שעלולה להופיע לעיתים נדירות במהלך מחלה מתקדם מאוד? כלומר, לא סביר להניח שאפיזודה פסיכוטית תתרחש בשלב התחלתי של המחלה כתוצאה ישירה מפגיעת המחלה (אולי יש להניח שלחולה יש מאפיינים פסיכוטיים ללא קשר לטרשת??). האירוע היה, בקצרה, כך: אני ופו הדוב ידידי (זה ששאל אחרי) המתנו בתור במרפאה בשעה די מאוחרת, כשמטופל, בחור צעיר יחסית, שהספקנו להכירו כבחור חביב ונעים ושופע חוש הומור, החל לדבר לא כל כך לעניין,בתום לב שאלנו: מה קורה איתך? והוא נהיה מאוד עוין. רצתי (טוב, בסדר, הלכתי הכי מהר שאני יכולה) לקרוא לאחות או רופא, כי היתה לי הרגשה לא טובה. הוא היה מאוד תוקפני, וגם לא הגיוני. האמת, שנבהלנו, לא כל כך מההתנהגות שלו, אלא מהחשש שזו תוצאה של תהליך הטרשת. חוסר ריכוז? מילא. שכחה קלה? אפשר עוד להתמודד עם זה. אבל ככה?? sorry. לזה אני לא מוכנה.
 
תגובה

קודם כל לא דיברתי על אפיזודות פסיכוטיות שמאד מאד נדירות כתוצאה מטרשת. שנית אין לדעת מה היתה אבחנתו של אותו בחור . אתם משוכנעים שזה ט"נ. שנית , אין לדעת לגבי אישיותו ומצפו הנפשי הבסיסית לפני המחלה. אולי סבל מבעיות "אישיות" גם לפני הופעת המחלה?
 

m י כ ל

New member
זו גם היתה ההשערה והתקווה שלנו

שלבחור היו/יש בעיות שאינן קשורות לטרשת. זה שהוא חולה ט"נ אנחנו יודעים כעובדה. שנינו מכירים אותו מן המחלקה מפגישות מקריות קודמות, והוא אכן חולה בט"נ. מעולם לא ראינו במחלקה (אני עברתי שם תקופת שיקום של שלושה שבועות, והייתי יום יום בחברת חולים שונים, ופו הדוב מבקר במחלקה כמה פעמים בשבוע ושותף שם לכל מיני פעילויות) אף אדם שמתנהג באופן הזה. בהחלט ראינו אנשים שהפגיעה הקוגניטיבית ניכרת אפילו בשיחה פשוטה, אבל תופעה של תוקפנות פתאומית כזו, כשהבחור אומר דברים מחוסרי הגיון, פאראנואידיים, לא ראינו מעולם. נבהלנו מהאפשרות שגם לנו יכול לקרות דבר כזה, וקיווינו שאולי באמת אין קשר. פסיכוזה כלשהי באמת מיותרת לי בחיי כרגע. בכל מקרה, זו היתה חוויה לא קלה. אני מקווה שאתה וגם אנחנו צודקים ובמקרה הזה לטרשת לא היה יד בענין. המון תודות על התשובה - ישירה וכנה כמו שציפיתי. תודה ד"ר קרני.
 

P 0 0 h

New member
תודה ד"ר קרני. מיכל הבטיחה לי שאתה

רופא שלא "מורח" את המטופלים, ועונה גם על שאלות קשות בצורה לא מתחמקת, היא לא טעתה ואני לא התאכזבתי. אני מעריך מאוד את תשובתך.
 
למעלה