האבולוציה של יהודי אשכנז*

האבולוציה של יהודי אשכנז*

** המאמר הוא תרגום (ברשות ובהסכמתו של פרופסור לארי מוראן, כותב הבלוג המדעי Sandwalk) בספרו החדש, ג'ון אנטין מצביע על העובדה כי יהודי אשכנז (הוא עצמו יהודי אשכנזי) הם בעלי תדירות גבוהה יותר של מחלות גנטיות מסוימות כמו סרטן השד, טאי-זאקס, תסמונת בלום וכדומה. הוא גם מציין את העובדה שיהודי אשכנז הם אוכלוסיה הומוגנית יחסית, למרות העובדה שהם מפוזרים בכל אירופה, ומאז הספיקו להגר לצפון אמריקה ובחזרה לישראל. אין שום דבר מיוחד בנוגע ליהודי אשכנז בכל הנוגע לרגישות למחלות מסוימות – הדבר מאפיין קבוצות מבודדות גנטית אחרות, כמו למשל, קנדים צרפתים – להם גם יש תדירות גבוהה יותר של מחלות גנטיות מסוימות, ותדירות נמוכה יותר של אחרות. ההנחה היא שהשוני בתדירות עבור כל קבוצה נובע מסחף גנטי – ובמקרה הספציפי של יהודי אשכנז,תוצא המייסד (Founder effect) – מאחר והאוכלוסיות הוקמו ע"י מספר מועט של פרטים, אללים מסוימים, מטעמים אקראיים לחלוטין, נפוצו (או נכחדו מ-) באוכלוסית המייסדים של האוכלוסיה. כל הראיות הקיימות כיום מצביעות על כך שיהודי אשכנז הם צאצאיה של קבוצה קטנה של בני-אדם שעזבו את המזרח התיכון לפני פחות מ2000 שנים. ייתכן שרק 4 נקבות בלבד הן התורמות העיקריות לDNA המיטוכונדריאלי הקיים בצאצאיהן האשכנזיים כיום (Behar ושות', 2006 ). רובם של הצאצאים המוקדמים של הקבוצה המקורית שעזבה את המזרח התיכון התיישבו בעמק הריין, ומשם הם התפשטו מערבה. ההתפשטות העיקרית של האוכלוסיה התרחשה ככל הנראה אחרי שנת 1000 לספירה, וכיום צאצאיהם של בני הקבוצה המקורית שעזבה את המזרח התיכון מונים בערך 8 מיליון בני-אדם ברחבי העולם. ישנן גם ראיות לתת-אוכלוסיות מובהקות בקרב האשכנזים עצמם, מה שמחזק את האפשרות למספר צווארי בקבוק בתקופת ימי הביניים. (Feder ושות', 2007) כמו כן, אנטין מאוד התעניין בדעה הרווחת כי ליהודי אשכנז יש איי-קיו גבוה יותר משל הרבה קבוצות אתניות אחרות, והוא מציע את ההשערה הבאה כדי להסביר זאת: "הספר כולל פרק המסביר את הקשר האפשרי בין "מחלות יהודיות" – הפרעות LSD והפרעות נוירולוגיות מסוימות, וכמו כן, גם בעיות בתיקון דנ"א – לבין הערכי הIQ הגבוהים שנמדדו אצל יהודי אשכנז. למרות שתיאוריה זו, שתומכיה העיקרים הם גרגורי קוקרן והנרי הרפנדינג, שני לא-יהודים – ניתנת לתיאור, במקרה הטוב, כספקולציה מיודעת. (ואני מכיר בזאת בספר). לפי שעה, הספר טוען באופן משכנע כי יהודי אשכנז הם אוכלוסיה מובדלת באופן מובהק בה ישנם לחצי ברירה חיוביים, המאוזנים כנגד ההשפעות ההרסניות של מוטציות האחראיות למחלות נוירולוגיות, הובילו לIQ גבוה יותר בקרב האשכנזים. הטיעון לפיו הIQ הגבוה נובע מהשפעות סביבתיות ותרבותיות הוא פחות משכנע. לעומת זאת, אחרים, וגם יהודים "ליברליים" (כמוני) הם אלה שמרגישים הכי לא בנוח לדון בנושא או אפילו להכיר בו." סביר להניח, למרות שאכן יש קשר בין ההומוגניות האשכנזית והמחלות הגנטיות המאפיינות אותה, במקרה של אינטיליגנציה, אנחנו מדברים על תכונה פוליגנטית באוכלוסיה של, בממוצע, 100000 פרטים, לאורך מקסימום של 70 דורות, וייתכן שאפילו פחות מ25 דורות. זה מאוד לא סביר שיתרון אדפטיבי של 10% באייקיו יהיה בעל השפעה בזמן כה קצר. בהנחה שאכן יש שוני גנטי באינטילגנציה, אז סביר להניח שזה נובע מאותם גורמים שגרמו להבדלים בתדירות האללים של אללים אחרים. בעצם, יוצא כך שהאוכלוסיה שעזבה את המזרח התיכון יותר חכמה מהאוכלוסיה שנשארה שם
. מקורות, בנוסח המקורי: Behar, D.M. et al. (2006) The Matrilineal Ancestry of Ashkenazi Jewry: Portrait of a Recent Founder Event. Am. J. Hum. Genet. 78:487-497. [PubMed] Feder, J., Ovadia, O., Glaser, B. and Mishmar, D. (2007) Ashkenazi Jewish mtDNA haplogroup distribution varies among distinct subpopulations: lessons of population substructure in a closed group. European Journal of Human Genetics 15:498–500. [PubMed]

blueshark09

New member
זה מאוד מעניין

לצערי הנושא הזה נחשב טאבו בעולם המערבי, מקווה שיום יבוא וניתן יהיה לחקור זאת לעומק נתקלתי בחדשות בכך שהאשימו את ווטסון (כן - אותו ווטסון שיחד עם קריק גילה את הDNA בשנות ה60!) בגזענות (!?), בגלל שאמר "לאפריקנים אייקיו נמוך יותר מאשר האירופאים - וזו הסיבה לנחשלות תרבותית שלהם".

Wolverchenus

New member
אני חושב שבאמת אין את הנתונים שהוא הזכיר

הוא אמר משהו בסגנון "כל המחקרים מראים שיש הפרש באינטליגנציה" אבל עד כמה שאני יודע זה לא מדויק והדבר הכי קרוב שאני מכיר זה הפרש של 3 נקודות בg factor.

22ק ו ס ם

New member
שים לב שלא מדובר בנקודות

אלא ב"טעינות". כשמדברים על g factor מדברים למעשה על מבחנים שונים שקשורים אחד בשני (כלומר מתאמים) שמהם עולם הפקטור.

22ק ו ס ם

New member
על מה שהוא אמר היום?

לדעתי הוא עושה יותר נזק מתועלת באמירות שלו. הוא טען שהוא בעד השבחה גנטית וזה קצת בעייתי, בלשון המעטה. עד שסוף סוף מדען בכיר מתבטא בזכות הבדלים בין גזעים באינטליגנציה הוא מזיק יותר ממה שהוא מועיל (זה גם לא ממש התחום שלו).

אפרופו וואטסון -

מסתבר שעל התבטאותו לפני שבוע ,*פיטרו אותו* ממשרת מנהל המעבדה שהוא עבד בה. אני לא מת על זה, כי זכותו להגיד את דעתו (אם אני אהדהד את דבריו של PZ MYERS שהביא לתשומת ליבי לחדשה הזו) - אבל אני בהחלט חושב שזה היה דבר מטומטם ביותר להגיד.

C H 4

New member
זו לא היתה היציאה הראשונה שלו

ועניין האינטיליגנציה זו רק הערה אחת, שמדגישה שהדברים שלו מגיעים ממקום של גזען ששכח שאפילו בארה"ב כבר לא מותר לירות בכושים. למיקרה שעדיין לא ראית http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/914396.html ראיתי גם את הכתבה המקורית שהתחילה את הכל (לא מוצאת קישור) לא קראתי אותה עד הסוף כי זה ארוך נורא ואין לי זמן, אבל כבר בהתחלה נרמז לגבי הנטיות השוביניסטיות סקסיסטיות שלו. כניראה שהוא איש מאוד דוחה שלא מבין שזה שהוא זכה בנובל לפני מיליון שנה לא יהיה המגן שלו לנצח.

נכון מאוד

קבלי את הכתבה ההתחלתית מהארץ. רציתי לשים אותה כאן מזמן (נו, התלבטתי מביישנות ובורות גרידא ...) . בעזרתו החביבה של מישהו מפורום אחר שבזכותו הכתבה ברשותי . אותי כמובן מעניין הצד האתי שבעיניין .

זה כנראה היה הקש האחרון

הוא בטח עשה שם מאוד רע לארגון שהוא עבד בו.. עד כמה שזה "לא פייר" למנוע ממנו להתבטא - אני חושב שhe had it coming, במובן כלשהו. זה קצת מוזר שאני הולך עכשיו להתחיל ללמוד ויראו תמונה שלו עם פרנסיס קריק כששניהם היו בני עשרים ומשהו עם המודל של הDNA - ואז אני אחשוב על זה שהוא גזען עם פה גדול.

C H 4

New member
אהמ..

1. אתה לא מתחיל ללמוד
בינתיים שביתה 2. אם ידברו איתכם על מודל הDNA בשיעורים הראשונים, וזה יהיה בתקופה הקרובה, בטח המרצה יזרוק על זה כבר איזו בדיחה.

היית חייבת, נכון? ../images/Emo67.gif

לא רק זה, אני גם עובד בקמפוס (בשביל סטודנטיות חרשות, בתור מתמלל\מתורגמן) - אז כל יום של שביתה עולה לי כמה מאות שקלים :-|

angela8

New member
זה רק מוכיח שמדענות

לא "מגינה" על אדם מדיעות פסולות.

וואטסון בבירור דיבר מהבטן

ולא מהמדע. הוא השתמש במוניטין שלו כמדען כדי לקדם אג'נדה גזענית ומטופשת. אני חושב שזה היה ממש מטומטם מצידו. הוא לא ביסס את דבריו על שום דבר מלבד נפנופי הידיים ב"המחקרים מראים שאין זה כך". חבל שכך זוכה פרס נובל מתנהג. בכתבה המקורית שבה וואטסון התבטא בדברים אלה אפילו הקולגות שלו התאוננו על כך שיש לו פה גדול. חבל, פשוט חבל.

בנשיונל ג'יאוגרפיק רשום

באתר של נשיונל ג'יאוגרפיק כתוב:
M168 first appeared in the "Eurasian Adam", the common ancestor of everyone living today outside of Africa. This simple change in a single man's DNA sequence appeared between 31,000 and 79,000 years ago - most likely in today's Ethiopia or Sudan. The migrations of the Original M168's descendents took them out of Africa, where they became the first to survive, to the present day, away from humanity's Birthplace. The upper paleolithic era was one of massive population growth, which may have led these people to seek new hunting grounds. Archeological evidence, such as improved tools and the birth of art also suggests an importent behavioral changes during this time. These developments may have had their roots in a genetic mutation that boosted cognitive function and could have enabled M168 to better survive an arduous migration which was likely aided by a period of moist, relatively favorable climate."​

כן, אני מודע להתבטאות

של וואטסון. הוא סתם התנהג כמו אידיוט, ולא ביסס את טענותיו על מדע.. אני ממש סולד מן העובדה שדוקא דמות כה ידועה בעולם המדע התבטאה באופן כל כך מביש. אני חושב שזה חבל שאפיקי מחקר נחסמים רק בגלל שאנשים עלולים לא להרגיש טוב עם התוצאות... לאנשים כאלה רק נותר לי לומר: GROW UP.

למעלה