האבסורד של היוגה?

האבסורד של היוגה?

כיצד ייתכן שהיוגה המיסטית אשט-אנגה שמושתתת על היוגה סוטרס של שרי פטנג'לי - מבוססת מחד על הכרה בארעיות עולם החומר ומאידך עיקר תרגולה הוא אסאנות = אקרובטיקה? כיצד ייתכן שהיוגה אשר צמחה מתוך הסנתאנה דהרמה הכוללת בה אינספור מזמורים מאגים שחורים רבי עצמה ומסוכנים מאוד באת'רווה וודה, אותה היוגה שכוללת כוחות על מאגים הרסניים ( סידהים ) כחלק בסילבוס שלה- תסתכם באקרובטיקה? האם אכן נכשלה היוגה במערב כאסכולה מטאפיסית? ובכלל, טוב ויפה שאין בפלפולים אפילו טיפה של רוחניות- אבל מה מבטיח למתרגל הרציני שהמקור ליוגה בהכרח חיובי? היוגה בבסיסה שואפת לשחרור מעול המטריאליזם אליבא דפטנג'לי, אם כן מדוע עיקר התרגול במערב הוא פיסי? דוגל אדוואיטה שמשקיע עיקר מרצו בספורט, משול לנזיר נוצרי שמשחית זמנו במועדון חשפנות מפוקפק. ובכלל - מדוע להיתמם - הרי המונח " אדון הכל"/"יישווארה" מופיע די והותר פעמים בסוטרות, מדוע להתעקש לטמון ראש בחול כמו בת יענה ולטעון שהיוגה איננה עיסוק דתי בבסיסה? תאולוגיה שואפת להגיע לגנוסיס, ואם יוגה בבסיסה דת היא- לא ראוי לברר את מקורה, ומטרותיה האמיתיות? אמיל באתורי.

יוגי בר

New member
קצת סדר בבקשה

היי אמיל אז ככה: והנה הסדר: 1. אשטנגה יוגה- היוגה בת 8 השלבים בסנסקריט זו היא הראג'ה יוגה- אחת מארבעת אסכולות היוגה העיקריות והיא אכן מתוארת ומוסברת ביוגה סוטרה של פאטאנג'לי. 2.השיטה הקרוייה אשטנגה (זאת שאתה מתאר כאקרובטיקה- ולא היא) הינה שיטת האתה'א יוגה דינמית שהובאה למערב על ידי פהטבי גויס. 3. אין בדיוק קשר בין השתיים למעט השם אשטנגה. 4. אתה אכן צודק: בפלפול אין טיפה אחת של רוחניות. בברכה ואהבה יוגי בר

אה?

"1. אשטנגה יוגה- היוגה בת 8 השלבים בסנסקריט זו היא הראג'ה יוגה- אחת מארבעת אסכולות היוגה העיקריות והיא אכן מתוארת ומוסברת ביוגה סוטרה של פאטאנג'לי." בסנסקריט: אשטא-שמונה. אנגה- שלבים/חוליות. "2.השיטה הקרוייה אשטנגה (זאת שאתה מתאר כאקרובטיקה- ולא היא) הינה שיטת האתה'א יוגה דינמית שהובאה למערב על ידי פהטבי גויס. " פטאבי ג'ויס הביא את גישת מייסור של אשטנגה וינאסיה יוגה למערב, שידרוג אותו פיתח בעזרת מורהו ורבהו קרישנהמצ'ריה. אין שום פסול בתכנים אינטלקטואלים ( לצערו של אדון שיווננדה שלא למד מעולם שאין הביישן למד )- המונח היווני גנוסיס ( די בסיסי ) שאוב מן השורש הסנסקריטי "ג'ננה" - שמהווה את אחת מארבע דרכי היוגה הקלאסיות, כדבריך.

האבסורד של האינטלקט.....

אם הייתה פה כוונה להפגין ידע, אכן הרבה ספרים נקראו....אבל הבלבול חוגג...הרבה עירוב של מין שאינו במינו... את כל ההשפרצה הזו אפשר היה לסכם (עם מה שכולם מסכימים) שיוגה אינה אקרוביטה לגוף בדיוק כפי שאינה אקרובטיקה למוח....

כמה טוב שתמיד אפשר להשתמש בטיעון זה

כמה טוב שתמיד אפשר להשתמש בטיעון זה בתור תירוץ לבורות, ידיעות חלקיות וחוסר למדנות. ובכלל, לאינטליגנציה אין חשיבות כלל ועיקר- משום כך תת היבשת שהצמיחה את היוגה ( "אמא הודו" ) היא בעלת 50 אחוז של אנלפבתים, בורים ועמי הארץ. אינטליגנציה היא אחד מהסממנים המבדילים בני אדם מבהמות מעולם החי- לשלול את חשיבות השימוש בה היא זילות ערך אדם והתבהמות גסה לחלוטין. ( הכל נכתב באופן כללי ולא כלפי אדם כלשהו כאן או בכלל).

אינטליגנציה ולמדנות.

האם אניטלגינציה קשורה ללמדנות ולבורות ? מיהו אינטליגנט ? האדם המלומד ? ומי יותר מההודים מדבר על איזון....בהודו אולי יש 50% אנלפבתיים אך היא גם מעצמה גרעינית....ועוד בדרך הספיקה ליצר כמה מגדולי האבות הרוחניים, שדרך אגב, כמה מהם לא היו בדיוק למדנים בלשון המעטה... אז האם יש קשר בין אינטלגינציה ובורות ? מהי בורות ? האינטלקט כמו הגוף יכול לשמש מכשול באותה מידה, לכן כנראה לא מקרה ששמונת אברי היוגה בנויים בצורה מאזנת, וכנראה לא סתם משפט המפתח הוא: "יוגה צ'יטה ווריטי נירודהה"..... ולא צריך להתנצל אם אין כוונה נסתרת....

יוגי בר

New member
כמה מילים על היוגה ובכלל

היי אמיל אז ככה: 1. דת דת דורשת ממך להאמין (באלוהים) יוגה לא דורשת ממך ולא מחייבת אותך להאמין בכלום. 2. יוגה אז מי יכול לתרגל יוגה? כל אחד. הוא יכול להיות דתי. הוא יכול להיות אתיאיסט גמור. הוא יכול חילוני זרוק או להיות סתם כופר מתפרפר. והכי חשוב הוא לא חייב לשנות את אמונתו כהוא זה. ככה זה. אז מה זה נותן לנו? אוניברסליות. היוגה היא אוניברסלית. היא לא שייכת לאף אחד. היא יכולה להיות של כולם. ולאף אחד אין למעשה בעלות עליה. 3. הסוד אל תאמין בכולם ועדיין- התרגול היוגי יוליך אותך שיקרה לך. מה יקרה לך? את זה תרגיש לבד. נו.. אף אחד לא יכול להרגיש את חוץ ממך. וזכור! אינך חייב להאמין בכלום. 4. האם יש פה סתירה? אין פה סתירה. ואפרופו דת- ממתי דת כלשהי מתנגדת לנשימה נכונה, או הרפייה נכונה, או תרגול נכון של הגוף, או תזונה נכונה וכו' . אלו עקרונות לחיים בריאים של כל האנושות. 5. אינטלגנציה היא דבר חשוב. ואף אחד לא שולל אותה. אבל היא לא המתכון האידאלי לאנושיות וסובלנות. ההיפך מזה. בברכה ואהבה יוגי בר

אמיל באתורי, חביב!!!!

אכן העלית כאן נקודות חשובות הראויות למחשבה, לעיון ולתשובה! כמוך, אני סבורה שיוגה איננה חפה מדתיות ומתוך העיסוק שלי ביוגה אינני חוששת לומר זאת למרות שאני מעלה עלי את קצפם של סוגדי קרישנה למינהם. יסגדו לאיזה אל כאוות נפשם. אדם באמונתו יחיה. ההיתממות היא-היא המקוממת!

היוגה סוטרה ולא הגיטה....

נבחרה לכתב המיצג ליוגה במחשבה ההודית (ועל הטעמים אפשר לפתוח דיון נוסף). היוגה סוטרה בהחלט לא מרמזת לדתיות, וגם אם מתעקשים על האיזכור "אישוורה" ביוגה סוטרה מובהר בבירור שמדובר ב"אדון הכל" ולא באלוהים, וטיעון נוסף המחזק את זה הוא: הבסיס ליוגה סוטרה ה"סאנקי דארשן" (סאמקיה) שעל חפותה מכל ריח דתי אי אפשר להתווכח.... והנה משהו קטן על אישוורה - תרגום מתוך "ראג'ה יוגה של סוואמי וויקאננדה (והוא עוד ודנטי...). 23 "אישוורה "(השליט העליון ) הוא "פורושה" מיוחדת ,שאינו מושפע מ, סבל, תשוקות, פעולות ותוצעותייהן. אלינו לזכור שוב שפילוסופית היוגה של פטאנגלי מבוססת על הפילוסופיה של הסאמקיה ההבדל מתחיל בזה שבאחרונה אין מקום לאלוהי , בזמן שאצל היוגים ישנו מקום לאלוהות. היוגים מכל מקום לא מקשרים את רעיון הבריאה והשימור של היקום עם אלוהים. אלוהים כיוצר היקום הוא לא האשיוורה שאליו מתכוונים היוגים. לפי הוודות, אישוורה הוא יוצר העולם: בגלל היותו הרמוני הוא חייב להיות התגלמויות של רצון אחד. היוגים גם רוצים לבסס אלוהות, אבל הם מגיעים אליו באופן משונה משלהם. 25 בתוכו הופכת ידיעת הכל לאין סופית, בזמן שבאחרים היא (רק) זרע. ההכרה מטיילת כל הזמן בין שני קצוות, אתה יכול לחשוב על חלל מוגבל, אבל הרעיון הזה עצמו נותן לך גם חלל בלתי מוגבל. עצום את עיניך וחשוב על מעגל קטן, באותו זמן שאתה תופס את המעגל הקטן, אתה קולט מעגל סביבו בעל ממדים בלתי מוגבלים. ודבר דומה עם הזמן, נסה לחשוב על שניה: ותצטרך באותה פעולה של הבחנה לחשוב על זמן שאינו מוגבל. כך גם עם ידע, ידע הוא רק זרע באדם: אבל תצטרך לחשוב על ידע בלתי מוגבל סביבו. אז, המרכיבים של הכרתנו מראים לנו שישנו ידע בלתי מוגבל, והיוגים אומרים שהידע הבלתי מוגבל הזה שייך לאדון הכל. 26 הוא המורה (אפילו) של המורים הקדומים ביותר, ואינו מוגבל ע"י הזמן. נכון שכל הידע נמצא בתוכנו: אך את זה יש להעלות ע"י ידע אחר, למרות שהיכולת לדעת נמצאת בתוכנו עדיין נחוץ להעירה. את הידע הפנימי אפשר להעלות. חומר מת וחסר תחושה לעולם לא יוכל להוליד ידע, כוחו של הידע הוא זה המוציא את הידע אל הפועל. ישויות יודעות חייבות לעזור לנו לעורר את זה בתוכנו, ולכן מורים אלה נחוצים תמיד. העולם מעולם לא התקיים בלעדיהם, ואי אפשר להוסיף ידע נוסף ללא עזרתם, אישוורה הוא המורה של כל המורים, כי המורים האלה גדולים ככל שיהיו –אפילו אלים ומלאכים, כולם כבולים ומוגבלים ע"י הזמן, דבר שאינו תקף לגבי אישוורה. ישנן שתי הדגשות מאפיינות של היוגים, הראשונה היא :שבמחשבה על המוגבל, ההכרה חייבת לחשוב גם על הבלתי מוגבל, ואם חלק אחד של ההבחנה נכוון כך גם האחר, מהסיבה שערכם כתפיסות של ההכרה, שווה. העובדה עצמה שלאדם יש ידע מצומצם מוכיחה שלאדון הכל יש ידע בלתי מוגבל. אם אני מקבל אחד מדוע לא גם את השני ?. היגיון כופה עלי לקבל או לדחות את שניהם, אם אני מאמין שישנו אדם בעל ידע מצומצם, אני חייב להאמין שישנו דבר מעבר לו בעל ידע בלתי מוגבל. ההדגשה הנוספת היא: שאין ידע שיכול להגיע ללא מורה, זה נכון, כמו שנאמר בפילוסופיה המודרנית: שישנו באדם משהו המתפתח ויוצא ממנו עצמו, כל הידע נמצא באדם: אך נחוצה סביבה מסוימת כדי לקרוא לו החוצה, איננו יכולים לגלות שום ידע ללא מורים, ועדיין למרות שישנם אנשים מורים, אלים מורים, ומלאכים מורים, הם כולם מוגבלים. מי היה המורה לפניהם? אנו מחויבים לעודות לבסוף, מורה אחד שאינו מוגבל ע"י הזמן: ומורה זה של ידע אין סופי ללא התחלה וללא סוף, אותו מורה נקרא אישוורה. ככה שהחיבור של מאפיינים וסממנים דתיים הוא לא ברוח היוגה אלא בנסיונות ל"הרחיב" את ההגדרה יוגה מכל מיני טעמים שאינם קשורים לענין (רובם ממניעים כלכליים או ממניעים שיווקים, ובהשאלה, כמו השימוש של רשת פלאפון בלוגו הדומה בצורה מפתיע ללוגו של פליבוי...), והיום רואים את זה יותר מבעבר: יוגה צחוק, יוגה לפנים, יוגה נשית.... לסיכום, תהלה אין על מה להתקומם, וגם לא לא לחשוש מחסידי קרישנה...לפי ההגדרה הם לא יוגים...טוב לפחות באותה מידה שישוע מנצרת היה כזה...(בהודו נוטים להתיחס אליו כאידיאל יוגי: בזה שניחן ב"סידהיים", הליכה על מים וכו' ובמעלות יוגיות שונות) בשמחות אבי.

אתה הרי יודע שזה אינו מדויק....

אבי'לה! אתה הרי יודע שליוגה דרכים שונות. דרך היוגה של חסידי קרישנה, למשל, הינה ה"בהאקטי יוגה", דרך הדבקות וההתמסרות לאל שהיא בהחלט דתית. ההתקוממות באה נגד התמימות ומוטב לומר ההיתממות שלהם שזו איננה דרך דתית או למצער אינה נוגדת את היהדות, למשל. הצגת היוגה אצלם כדרך להשגת הארה החפה כאילו מכל סממן דתי. טוב נו, רק קצת שירי הלל לקרישנה או לסוואמי פרבהופאדה (מתרגם הבהגווד-גיתא(!!!! לא הסוטרות של פטאנג'אלי), תליית תמונות שלהם, הקרבת הפראסאדאם בשבילם, מלמול שמו של קרישנה בעת בישול האוכל וכו' וכו' וכו'..... ממש מתאים ליהדות! (לא תעשה לך פסל, תמונה, לא יהיה לך אלוהים אחרים על פני....) ההיתממות הזו של הכל אחד! וכו' וכו' וכו'. ואין פה שום שאלה של חשש. איזה חשש?! למרבה הפרדוקס אני מאד מאד אוהבת אותם. הם אנשים חיוביים מאד בעיני. הלוואי והיו עוד אנשים כמותם העושים למען הקהילה, המשתדלים לחיות בסאטווה. כמו שאמרתי קודם. מבחינתי אדם באמונתו יחיה. רק אל יתכחש ואל יכחיש!!!

דרכים שונות

הי תהלה. על זה כמובן אין ויכוח. אבל יש סיבה שהיוגה סוטרה המייצגת גישה מאוד מוגדרת, נבחרה ככתב הרשמי המייצג את היוגה במחשבה ההודית, ולא כתב אחר ממכול הכתבים השונים המציגים השקפות אחרות. ואל זה כמו שאמרתי אפשר לפתוח דיון שאולי יבהיר את הנקודה: למה מתכוונים שאומרים יוגה. בהקטי, קרמה וכו' מייצגות בעייני יותר "מצבי רוח"...וויקאננדה הציג את זה יפה, הוא אמר: ארבעת הגישות מייצגות מאפיינים באישיותו של האדם. כשאומרים כל אדם שהוא קרמה יוגי, הכוונה היא שהיסוד של הפעולה דומיננטי באישויותו, אבל גם האחרים קיימים. כל הארבעה משלימים אחד את השני וכולם נחוצים כדי לעבור לצידו השני של הנהר... אפשר לומר שליוגה דרכים שונות, כמו שאפשר לומר שלירושלים אפשר להגיע בדרכים שונות, אבל בסוף צריך להגיע למטרה. השאלה היא: מה מאפיין ומייצג ביותר את רוח היוגה ? והאם הגישות האחרות (פרט לדרך המוצגת ביוגה סוטרה) מביאות לשם. בעייני, הדרך בהחלט משפיעה על המטרה. וככה בצד, יצא ספרון נחמד מאוד של יוחנן גירנשפון "הינדואיזם", יש בו פרק על היוגה. שווה קריאה, כי הוא מציג את הנקודה בצורה בהירה וברורה. בשמחות. אבי.

אין ספק שהצבת למורי היוגה אתגר

על חלק מהבעיות של היוגה במערב שהעלת אני בהחלט נוטה להסכים איתך, אך אל תשכח שהיוגה היא מסורת בת אלפי שנים, היא אוקיאנוס של ידע, וכלים, לחיים של איכות ומשמעות. בכל אוקיאנוס יש זרמים ,הזרמים באים והולכים האוקיאנוס ניצחי. אם תירצה למצוא רק את הזרמים והמערבולות לא תצא נישכר ,ואולי גם תיטבע... חפש את המורה והדרך ביוגה למה שנותן משמעות לחייך,וכבד את אלה ששליטה בגוף ובנשימה, נותנת טעם לחייהם. מזמין אותך ואת קוראי הפורום להתבשם בדרך היוגה שיצרתי ואותה אני מלמד,יוגה המשלבת עבודת גוף נפש ורוח יוגה יאם.פרטים באתר יוגה יאם: www.yogaoryam.com אום סו'האם שיו'האם

האם לא נכתב כאן:

יותר מאשר פעם אחת, שלא מוסיפים "על הדרך" קישורים לאתרים פרטיים? יוגי בר, בעבר הורדת למישהי חביבה את תגובותיה בדיוק מהסיבות הנ"ל (חייבת לציין שהסכמתי איתך!) מדוע לנהוג, אם כך, איפה ואיפה? לטיפולך!

יוגי בר

New member
הדיוק חייב להיות מדוייק

תהילה יקרה כשציינתי והבהרתי נאת מדיניות הפורום כתבתי במפורש בלי חתימת פרסומת (חפשי את ההודעה המקורית שלי) ועוד הוספתי כי ניתן תמיד לבצע הפנייה/קישור לאתר. ללמדך עד כמה הפורום משתדל להיות ליברלי בנושא. ואכן, למישהי החביבה שתגובותיה הורדו הוצע בדיוק אתו הדבר ככתבו וכלשונו והיא סרבה בטענה המקורית ואני מצטט: אני לא משנה את החתימה שלי בשביל אף אחד". נו... כיון שאני משתנה עם כל נשימה ..... בברכה ואהבה יוגי בר

למעלה