האולימפידה והנקודה ההונגרית-יהודית

יוליקה

Member
מנהל
האולימפידה והנקודה ההונגרית-יהודית

לרגל פתיחת האולימפיידה חשבתי שיש מקום להזכיר את הישראלים-הונגרים באולימפידה ובספורט בארץ בכלל: אתחיל אם המאמן האגדי - Gyula Mandi. KELETI AGNES - שאומנם זכתה במדליות כהונגריה אבל עלתה לארץ ומאז העמידה דורות של ספורטאים. אפשר גם להזכיר את בעלה Biro Robi או איך שהוא ניקרא היום ראובן שופט שגם הוא מחנך ספורט. יש להזכיר את TELEKI JOZSEF פרשן השחיה האגדי. אנא המשיכו באזכור השמות וכמו כן יש מקום להזכיר את קבוצת הכדורגל MTK שאמנם לא היו יהודים אך בגלל צבעם נחשדו ביהדות.

ברק 188

New member
על ספורטי יהדות הונגריה בזמן השואה

כך למשל, תרמו יהודי הונגריה רבות לתהילה הספורטיבית של ארצם. בכל שנות המשחקים האולימפיים, השיגו יהודי הונגריה יותר מ- 50 מדליות זהב בענפי ספורט שונים – תופעה שאין דומה לה בתולדות הספורט היהודי. בין 1908 ל- 1936, זכו סייפי הונגריה היהודים שנמנו עם חברי המשלחת ההונגרית, ב- 21 מדליות. במשחקים האולימפיים ב- 1924 בפאריס, הגנו על כבוד הכדורגל ההונגרי לא פחות מ- 8 ספורטאים יהודים. נבחרת הפולו המהוללת, שזכתה באליפות באולימפיאדת 1932 בלוס-אנג'לס וב- 1936 בברלין - מרבית חבריה היו יהודים. יהודים בלטו בהונגריה גם בהחלקה אמנותית. וכל זאת, כאשר שיעורם של היהודים באוכלוסיית הונגריה היה ערב מלחמת העולם השנייה פחות מ- 5%. וגם הם לא ניצלו מאש השואה. ב- 1941 נספה חלוץ ויוזם ענף השחייה, מייסד הליגה האירופית לשחייה, מי שכיהן במשך שנים רבות כמזכיר התאחדות השחייה הבינלאומית לחובבים - לאו דואט. ב- 1944 נרצח במחנה ריכוז מאוטהאוזן, אלוף התחרויות האולימפיות משנת 1908 בלונדון וב- 1912 בשטוקהולם – בסיף חרבות בתחרויות קבוצתיות, ד"ר אוסקר גרדה. ב- 1945 נספה באותו מקום סייף החרבות, אלוף האולימפיאדה באמסטרדם ב- 1928 אשר זכה בכסף בתחרויות קבוצתיות וארד בתחרויות ליחידים באולימפיאדת 1924 בפריז, יאנוש גאראי. דרמטי היה גורלו של האלוף השלישי הנערץ בסיף חרבות, אטילה פצאאואר, אלוף האולימפיאדה ב- 1928 באמסטרדם וב- 1932 בלוס-אנג'לס בתחרויות קבוצתיות. כמו כן זכה בכסף בתחרויות ליחידים ב- 1928. איתרע מזלו, והוא נקלע למחנה ריכוז באוקראינה, שם זוהה והוסגר לגסטאפו על-ידי אחד מקציני המשמר שהשתתף בתחרויות פרשים באולימפיאדת 1928. הוא עונה באכזריות רבה, ומת זמן קצר אחרי שמחנה הריכוז שוחרר בידי הצבא הסובייטי. הטרגדיה של אטילה פצאאור מצאה את ביטוייה האמנותי בסרטו של הבמאי ההונגרי בעל המוניטין אישטוואן סאבו, "אור החמה". בהצלחה לספורט הישראלי אתונה 2004

ברק 188

New member
? ..נכון הצד החזק שלי זה יותר...

להשטטות פה (וזה הקום היחדי שנותנים לי) ,אבל אני יכול מדי פעם להרצין.

עב

New member
ואפשר להפליג הלאה

קרוב משפחה חובב בולים טען בפני שהיו לא מעט זוכי פרס נובל יהודים מהונגריה וגם מדענים. אבל אני לא בקיאה בזה. למה היהודים בארץ ספורטאים כל כך גרועים???

ברק 188

New member
כמו בכל התחומים ענין של תקציב

מוח יהודי יש, אבל פה הבטחון נותן את הטון.

sabajakov

New member
יוסף טלקי לא רק פרשן, אלא בעיקר

מאמן שחיה. הנושא של הסייפים היהודים ההונגרים, זכה גם לסרט מצליח מאוד בשם: ,סנשיין".

vera2

New member
לא עוד, זה לא יקרה שוב יהי זכרם לעד

ברקינו בזה שהעליתה את זכרם על במה זאת חיזקתה את זיכרם בתודעת העם.

ברק 188

New member
לפי בקשתו של טומי אני מציין שהמאמר

נלקח מאינטרנט ממאמרי "יד ושם" ככל הנראה שיך המאמר של ד"ר אורי מילר תודה לטומי שהעיר לי לציין זאת.

orlu

New member
אבי,לא חשבתי שישבת להכין עבודת

סמנריון גם לצתת זה מבורך חשוב והשכיל את ככוווווווווווולנו

ברק 188

New member
גם אני לא חשבתי שתחשבו- אין לי ...

דיסק בראש, חלק ידעתי וגם פנתי למקום שממנו השכלתי את הידע מלפני כמה ימיים, לא שמתי לב מי הכותב, וצודק טומי על הערה והארה של זכות היוצרים יש צורך להשכיל ולהסתכל מי ערך את המחקר ,עבודה, ולציין זאת, בכל אופן כוונתי היתה חד וחלק וברורה להביא את ספורם המופלא של ספורטים הנפלאים "יהודים בני תרבות הוגריה" לפורום. המשך יום נפלא והשתמע בשמחות.

עב

New member
נחמד

ברק 188 נחמד שהפכת את היוצרות. במקום "הונגרים בני דת משה" - זאת הייתה אשלייתם - כתבת יהודים בני תרבות הונגריה, וזאת הייתה האמת! בהצלחה באולימפיאדה, בינתיים היא די משעממת.

ברק 188

New member
עב, כדי שלא תשעממי הנה המתקנים

לאולפ"ידע", הבאה שתערך בבגיין שבסין פה

BERLIN1936

יש לציין את הנאיביות של הספורטאים היהודים מהונגריה מכל העולם סירבו היהודים להשתתף באולימפיאדת BERLIN כבר אז היכרו ברשאות של היטלר י"ש אבל יהודי הונגריה הכריזו על פטריוטיות שלהם והשתתפו בתחרויות כידוע היטלר היה צריך לבלוע את נצחונו של OVENS רצן כושי אמריקאי כאן המקום לשאול את היהודים בהונגריה מתי תלמדו את לקח הציונות?!

vera2

New member
לאליעזר שלום

העליתה נושא מאוד מענין זה נושא למחקר לסוציולגים -אנטרופלוג או איזה לוג אחר. בהונגריה נשארו הכי הרבה יהודים גם כאלה שחזרו מהטופת.להונגריה חזרו הכי הרבה יהודים גם מהארץ.... בהונגריה חיים הכי הרבה ישראלים דוברי הונגרית גימלאים מהארץ. ושם גם קנו הרבה ישראלים דירות. ואי אפשר להגיד ש"סיר הבשר" מחזיק אותם שם כי הם נשארו גם בתקופת המשטר הקומוניסטי. לי יש שני בני-דודים בדרגה רחוקה שב56- הגיעו לארה"ב וחזרו להונגריה ועוד מכירה שהגיע לוינה וחזרה להונגריה. אני לא מבינה את התופעה.

B T1

New member
vera-לחונגרים שפה שונה, מנטליות

חריגה, כושר הסתגלות של דינוזאור שנכחד, כל אלה גורמים להם לחזור לחור היחיד ששם מכירים אותם והם מכירים ומבינים את הסובבים. האמיני שאת ה-HONVAGY אולי לא ההונגים המציאו אבל הם היו בין מפתחיו והעצימו אותו למימדיו העצומים.

למעלה