האם אהבת הקריאה עוברת בירושה?

perhay

New member
האם אהבת הקריאה עוברת בירושה?../images/Emo63.gif

מכיון שאני יחסית חדשה בפורום אינני יודעת אם הנושא שאני רוצה להעלות עכשיו כבר נידון בו. בכל מקרה זה נושא שמעסיק אותי לאחרונה ואשמח לשמוע את דעתכם. והשאלה היא: האם מהורים קוראים בהכרח מתפתחים ילדים קוראים? בגלישותי באינטרנט באתרים של עידוד קריאה מארצות שונות (בעיקר מספרד) אני מוצאת שוב ושוב את הטענה שילד שרואה בביתו הורים קוראים בכמה שיותר הזדמנויות יגדל להיות אדם קורא. מכיוון שזה היה המקרה בבית שבו גדלתי שגם אבי ז"ל וגם אמי תבדל לשנים ארוכות אהבו לקרוא ואמי עד היום בגיל 89 ממשיכה לקרוא וגם אני אדם אוהבת ספר, חשבתי שהטענה היא נכונה. אבל בזמן האחרון יותר ויותר אני שומעת על משפחות בהם ההורים קוראים והבנים והבנות מסרבות לקרוא ובמקרה הטוב מתחילים לעשות זאת רק לאחר גיל צבא. אשמח מאד לשמוע מה אתם חושבים על סוגיה זו.
 
תורשה או סביבה? יותר סביבה מתורשה

אבל אין ספק שזה מאוד משפיע - ילד שגדל בסביבה שבה קוראים, שמשפחתו הקרובה מעריכה ואוהבת קריאה וספרים, יגדל בבית עם ספרים, ישמע סיפורים וילמד את הקסם שבספר. מבחינה אקדמית - זה מה שנקרא אוריינות. ילד שגדל בבית אורייני, כלומר - חשוף לספרים, לספרות, לקריאה בכלל - ירכוש יותר בקלות את הקריאה ואולי יהיו לזה השפעות נוספות עליו. כריכה, כמה דפים, בחלק רק כתובות מילים, בחלק יש ציורים ו"הכלום הזה" אוצר בתוכו עולם ומלואו. יש לי שני בנים - בן 3 וקצת ובן שנה וקצת. שניהם אוהבים ספרים וסיפורים מגיל כלום וחצי. הקטן מביניהם יכול להתיישב ליד מדף הספרים, להוריד ספר אחרי ספר ולעיין בהם בעניין. הגדול מדבר בשפה שרכש מהספרים שהוא שומע. בגיל שנתיים היינו אצל חברה. הוא מצא ספר באנגלית וביקש שהיא תקריא לו אותו. כשהיא התחילה להקריא הוא אמר לה: "התבלבלת! התחלת להקריא מהסוף של הספר!".
 

sagiberg

New member
השפעתה החזקה של הסביבה../images/Emo63.gif

כמו בתחומים אחרים, יש לסביבה כוח השפעה מהותי. כשהילד צעיר הוא מחקה את הוריו במודע או שלא במודע וכך אם הוריו מרבים לקרוא ( במקרים רבים הורים קוראים גם מעודדים קריאה על ידי הקראת סיפורים ועידוד אקטיבי) קיימת סבירות גדולה שגם הילד ינסה לקרוא. כשהילד גדל פוחתת השפעת הבית ועולה השפעת החברים - על פי מחקרים, מסתבר שבשלב זה חלה ירידה במספר הילדים הקוראים. מנסיוני - למרות היותי "תולעת ספרים" ולמרות שהשתדלתי לטעת בילדי מקטנות את אהבת הקריאה, עם הגיל אכן חלה ירידה בהתלהבות. בעוד הילדים הצעירים קוראים בשימחה, הרי בני שלומד בתיכון כבר "עבר" את השלב ונדיר לראותו קורא.
 

חוטהשני

New member
אני גם בדעה שבנושא הזה יש השפעה על הסביבה בה גדל הילד. הרי מה זאת בעצם קריאה? כל ילד (בלי בעיות של לקוי קריאה) יכול לקרא.. ילד שגדל בבית שיש בו ספרים- ובבית כל הזמן מדברים על ספרים- קונים או לוקחים מהספריה ספרים - בסופו של דבר יקרא ויאהב לקרא.. ואילו ילד שגדל בבית בו אין אהבת הספר - פשוט הספרים לא יהיו נגישים אליו והוא לא יאהב לקרא סתם כך (כלומר אם לא תהיה לו מטלת קריאה מהמורה הוא לא ייגש לספר ויקרא אותו..) (רגע.. עכשיו אני חושבת שאני עולה על מישהו אצלנו בבי"ס שמצד אחד יודע לקרא ונהנה מזה- אבל מצד שני הוא אף פעם לא יקח הביתה ספר סתם כדי לקרא ../images/Emo2.gif ../images/Emo2.gif)
 
למעלה