האם אנו חווים את של הישראליות

האם אנו חווים את של הישראליות

..מאמר מענין שמצאתי באחד הפורומים רק שאיני יודע אם הפורום הזה הוא המתאים להביא אותו קץ הישראלית..? מאת אבי גולדרייך "מדינת ישראל היא בעצם לא מדינה, לא חברה, לא עם – היא אוסף של נימוקים," כותב עמוס עוז. בספרו כל התקוות, מחשבות על זהות ישראלית. הנימוקים הללו מתגוששים ומתנגשים אלה באלה, צורחים עד לב השמים, לפעמים שולפים אקדח בכיכר. השסע הגובר הוא הזהות הישראלית העכשווית: שמאל וימין, חרדים וחילוניים, מזרחיים ואשכנזים, ותיקים ועולים, סוציאליסטים וחסידי השוק החופשי, פנאטים וליברלים, ספקנים ואידיאליסטים, פלסטינים ויהודים, האבות המייסדים והנינים הפוסט-מודרניים. בספר זה בוחן עוז את מה שעומד מאחורי הנימוקים: מה רצינו לבנות ושכחנו, מה ביקשנו לשכוח ועליו אנחנו בונים. בעין צלולה הוא חודר אל הפחדים והתקוות, הגעגועים והכמיהות, בניסיון למצוא פתרון או לפחות לחדד את סימני השאלה. יהודי, שלא מסוגל יותר לחיות כיהודי, הופך להיות ציוני כותב בספרו "הדרשן" חיים הזז. והישראליות, היא המשכה של הציונות. כילד בשנות השישים, חוויתי את כור ההיתוך של הישראליות בדרך סוריאליסטית. בטיול לנמל חיפה, בכיתה ב', נערך לנו סיור חופים בין חיפה לעכו. בספינה, הייתה כיתתי, וכן כיתת בנים ערבים מעכו. בניצוחו של המורה , ערבי , החלו התלמידים הערבים לשיר את השיר "ישושום ישושום מדבר וציה" המשיכו ב" השמעת איך בנגב ארץ מול שמיים" וקינחו ב נבנה ארצנו ארץ מולדת, כי לנו לנו ארץ זאת" למרות שהייתי רק בכתה ב' הבנתי את האבסורד , ואת כובד המטלה שהטילה מדינת ישראל על המורה והתלמידים הערבים, ובאיזה מקום אף ריחמתי עליהם. ואכן, שנת 1962 הייתה כנראה שנה בה נדמה היה כי ההוויה הישראלית ניצחה ניצחון שלם, ובארצנו לא חיים יהודים, מוסלמים ונוצרים אלא י ש ר א ל י ם. ההוויה הישראלית, הנה הוויה חסרת רוחניות לחלוטין,ישראליות אומרת כיבוש שממה, ייבוש ביצות, הליכה להגשמה, לנחל, לצנחנים, לטנקים, לקיבוץ, להרוס ולבנות, לכבוש ולדכא. הישראליות הנה הוויה חומרנית, אין בה טיפת רוחניות. הווית הטרקטור, והבולדוזר. הישראליות הגיעה לשיא פריחתה במלחמת ששת הימים, עת כתשנו, ניתצנו, פיזרנו לכל רוח את המצרים הסורים והירדנים. הישראליות, כבשה את יהודה שומרון ועזה ושברה להם את העצמות. גיורא ותמר הקיבוצניקים הישראלים, נראו בכרזה, בדיוק כמו האנס וליזל הגרמניים בכרזות של שנות השלושים שהפיץ שר הנוער הגרמני . ואז קם לו יהודי דתי, חכם והפריח לעולם מילה יהודונאצים. וזה הרגיז, איך אפשר לקרוא ליהודי יהודונאצי ? היהדות לעומת זאת, לא אהבה את הישראליות. היהדות התקיימה לה בצנעה, בבתי כנסת ובבתי המדרש תפילות שמתקיימות בדייקנות של שעון שוויצרי שלוש פעמים ביום בבתי הכנסיות בערים, במושבים בעירות הפיתוח. ברבות השנים, הזדמן לי לקרוא את הביוגרפיה של גדול הפוסקים הליטאים בדורנו, הרב ש"ך הרב ש"ך שונא טרקטורים, כשהוא שומע טרקטור הוא מתחלחל,,,, "א קיבוצניק מיט א טראקטור" היה לרב ש"ך כמשל לישראלי החדש, כוחני, חסר רוחניות, מלא עוצמה פיסית, חסר יהדות לחלוטין. הישראלית ניסתה לדרוס את היהדות, האמרה"דרוס כל דוס והשמד כל חרד" מוכרת לרוב הישראלים. מנהיגי היהדות, בחכמתם בקלות את חומרנותה של הישראליות, את תאוות השלטון של מנהיגיה וכמתאבקי קרטההמנצלים את עוצמת יריבם ידעו לנצל את תטוות השלטון של הישראלים כדי לפרוח, ולקבל טובות הנאה מהשלטון לצורך חיזוק בני עדתם, ולמרבה האבסורד, פרחה ממצב של אודים מוצלים, לקהילה המונה כמעט מיליון איש. גסיסת הישראליות. מלחמת יום הכיפורים, מלחמת לבנון, האינתיפאדה הוכיחה לישראלים כי משהו לא עובד . יצחק רבין, המנהיג הישראלי האחרון, שאפשר לכנותו ישראלי, עלה לשלטון בעזרתם של הערבים ה"ישראלים" גם הערבים של 1992 היו בחלקם ישראלים. רצח רבין סימן גם את רצח הישראליות. משנת 1995 חלה התמוטטות מוחלטת בזהות הישראלית הערבים הישראלים חזרו להיות פלסטיניים. והישראלים לשעבר, קובץ אנשים חסרי זהות רוחנית אמיתית, בוהים במציאות ההזויה המשחקת לפניהם. חלקם משיגים דרכונים אמריקאים קנדים, אירופאים ומעתיקים מגוריהם לארצות חוץ . חלקם הכמהים להמשך החיים הטובים עד שנת 2000 מנסים ליצר שקט ע"י הקרבת ההתנחלויות וסיום "הכיבוש" חלקם, אנשי הפועל המזרחי לשעבר, ממשיכים את הזהות הישראלית, והוסיפו לה סממן של קנאות דתית הזרה ליהדות של ישראל סבא. חלק נכבד אדישים מוכים, ממשיכים לחיות, ומקווים לטוב . מה שנשאר מהישראליות זו החומרנות, הדורסנות, הרכושנות הקשה. אין טיפת רוחניות, אין טיפת אידיאולוגיה. ורק היהדות החכמה, זו השורדת כבר 3000 שנה, מתקיימת לה באותם בתי כנסת, באותם בתי מדרש, באותם מאות אלפי ספרים כל יום, ערב בוקר וצהרים, מתקתקות להם התפילות בדייקנות של שעון שוויצרי. הישראליות כמדומני מתה. המפלט האולטימטיבי, היהדות, פורח.

Azazel

New member
מדהים עד כמה יש אנשים פלצנים.

אין לכם מושג איך נראת חברה מתפוררת. אני באתי מאחת כזאת. הו זו הייתה התפוררות אמיתית. אז כן אנחנו בבעיה, אבל אני אופטימי, כי הבעיה זאת תפתר. אנחנו בהחלט לא חוזים ב"קיצה של הישראליות". למעשה, הישראליות אף התחזקה על פני הסקטוריאליות במס' השנים האחרונות, וטוב שכך. השאלה היא כיצד נחזיר את המדינה לפסים, בלי לאבד את עצמינו שוב בפירוק. כיצד נשבור את המעמדות, בלי לאבד את מה שאנחנו.

EverMan

New member
השאלה היא :

"מהי ישראליות" ? האם להקת הנח"ל היא ישראליות ? אייל גולן ? האם אני הוא ישראלי ? אולי ביבי נתניהו ? אולי בכלל אלי ישי ? מזה ישראלי ?

אתה שואל את השאלות הנכונות.

נכון להיום, ישראלי זה במבה, ביסלי, פלאפל כבר לא, כי בכל דוכן באירופה זה כבר נקרא אוכל מצרי/ פלסטיני.

להיות ישראלי

אגב פלצנות, הנה אחד הקטעים שכתב יאיר לפיד תחת הכותרת "להיות ישראלי"...כמה טוחנים את זה בקורס קצינים בעעעעעע אני בכלל לא ישראלית לפי הקריטריונים שלו...שיהיה. סתם קטע בנאלי ונדוש, כל אחד יזדהה עם חלקים שונים בו. הכתיבה שלו טובה...אבל אני לא אוהבת אנשים שמגדירים את עצמם כ-"אני במרכז" "אני מיינסטרים" "צ'ה גווארה אני כבר לא אהיה אז אני במרכז" (לא שאני כל כך מתה על צ'ה אבל מה זה התבוסתנות הזאת שלו..) טוב שהוא לא כתב קונפורמיסט על המצח באותיות אדומות. הבאנליקה הזאת עוד תסמם את כולנו...

רטוש

New member
החברה הישראלית אכן מצויה באספקטים..

רבים בעיבורו של תהליך קריסתי. בכדי להתמודד עם דינמיקת ההתפוררות - יש צורך אמיתי בשינויים רדיקלים בדפוסי חשיבה והשתחררות מהגדרות מחשקות של "שמאל" ו"ימין" שמתחמות את החשיבה היצרתית לגטאות פטתיים ובלתי מועלים בעליל. ראשית עלינו להודות בכמה עובדות מרכזיות שגינו בכך שלא זיהינו בזמן את פערי ההון האדירים שנפערו בחברה הישראלית. ייבאנו מאות אלפי עובדים זרים ועודדנו עלייה בלתי מרוסנת. בעודף מרץ שינינו את פני החברה הישראלית לעד - ולאו-דווקא לחיוב.

Azazel

New member
זה זהו הישראלי המתפורר.

אני לא כזה. בשבילי להיות ישראלי זה לצאת לחופש בגליל בסופ"ש או לנסוע לאילת, אם אתה צעיר. זה להיות מערבי, רק בלי הרבה מאוד פוזות. וכן כן, לצערינו, גם ללכת לצבא. זה בשבילי, להיות ישראלי. זה או, אם אתה עני, לשאוף לזה. זוהי הישראליות. מה שאיבדנו בישראלי הטוב, זוהי תחושת האחווה (בגלל הפערים הכלכליים), ותחושת הצדק. לא הצדקנות, אלא הצדק, והשכל הישר, לא כזה שיש לנו ב2 הקצוות של המפה. אולי גם קצת אהבת עבודה קשה לא תזיק. אם יהיה לנו את זה, אנחנו נחיה בהרמוניה, בהחלט.

עכשו השכבת אותי על הקרשים

אתה מרגיש ישראלי בגלל כמה נסיעות לחופש בגליל, או איזה ירידה לאילת בגיל הטפש עשרה.? בשביל זה אתה צריך לסבול? ל הלחם? להתפוצץ באוטובוס או בבית קפה? תסלח לי, אם כל הוויה שלך כעם זה פעמיים שלוש שנסעת לחופש, אני מציע לך לנסוע לגרוזיה אחד המקומות היפים בעולם, הרים בגובה 5 ק"מ אגמים, שלגים, יערות, דובים, אוכל מדהים וזול, בחורות יפהפיות (הגויות לא היהודיות ..) אני גרתי שם עד גיל 15 , והמשפחה שלי נמצאה שם קרוב לאלפיים שנה בדוק, רשום ומתועד... למה הגעתי לכאן? כי אני ישראלי,? לא ולא כי במשך אלפיים שנה אבות אבותי אמרו בבית הכנסת העתיק "אם תשכח ירושלים תשכח ימיני"....

Azazel

New member
חחחחח צירוף מקרים משעשע.

אני גם נולדתי וגרתי בגרוזיה עד גיל 5.
(למרות שהמשפחה שלי לא נמצאה שם אלפיים שנה אלא רק כמאה) פעם היה שם נחמד. עכשיו......חחחחחח... בחורות יפות תמצא גם פה, רמת החיים יותר גבוהה, ובהרבה, אם אתה כזה חומרני. שם המדינה מתפוררת. אתה בהחלט הצחקת אותי עם ה"לסבול" בארץ, ועוד להציג את גרוזיה כאלטרנטיבה... חוץ מזה, איפה תמצא בגרוזיה מדבריות סלעיות יפות כמו בארץ?

חחח גרוזיה

וחוד ורדומה! הישראליות הכי יפות אז תזהר!
סתם אני בטוחה שגרוזיה ארץ יפה, למרות שיש אלטרנטיבות טובות יותר לדעתי. אבל לא הטיולים בגליל ולא 2 דונם בירושלים שווים, את החיים של אבא שלי, אחי, חברים שלי והבעל והילדים העתידיים שלי או כל בן אדם אחר לצורך העניין. (סליחתי ללוחמות, כן גם אתן בסיכון). לאחרונה ראיתי את הסרט התיעודי הצומת, על צומת נצרים, ואב שכול ל-2 בנים אמר שם שלא מעניין אותו כבר כלום, הוא היה נותן הכל, לא אכפת לו לגור על הירח בשביל עוד 5 דקות עם הבן שלו. ערך החיים הוא הערך העליון ולא נופים או מסורת מפגרת שעל מזבחה נהרגים יותר מדי ילדים. אני אישית תורמת ולנצח אתרום (גם אם לא אגור פה) בגלל שזה המקלט המדיני של העם שלי ותו לא. ויום אחד ה2 דונם המפגרים האלו בירושלים לא יהיו חלק ממנו והחלק העצוב, זה שגם לא כל הילדים שנהרגו בשבילם. אז למה לא למה לא עכשיו מה שבטח יבוא כבר מחר...

Azazel

New member
כשאת אומרת חיי אדם

למה את מתכוונת? חיי החברה כולה יותר חשובים מחיי פרט יחיד.

אני מתכוונת...

אני לא סתרתי את מה שאתה אומר. ערך החיים בין אם זה של חייל שנהרג במהלך פעילות בחברון או אישה שנהרגת בפיגוע. זה יכול להמנע, לדעתי לא עשינו מספיק, לדעתי החיים שלהם ושל החברה כולה ככל או של פרט אחד בה, לא שווים את כל הדברים החומריים שעליהם קיים הסכסוך. בגלל שיש כמה פאנטים שחושבים ששווה להקריב את החיים של ילד מהכיתה שלי בשביל גבעה מפגרת, כל החברה צריכה לסבול? הלוואי ויכלתי להגיד שהם ימותו על מזבח הגבעה אם זה כל כך חשוב להם, אבל זה לא כל כך פשוט... (בעצם, ברגעים של זעם אני כן אומרת דברים כאלו, נו טוב...זה הזעם
) ואגב, בחירי אנשי הבטחון והפרשנים הצבאיים אומרים שאם לא נעשה הפרדה או נמצא פתרון עכשיו, כל החברה הישראלית תהיה בסכנה קיומית בגלל השינויים הדמוגרפיים הצפויים...אפילו בעוד 15 שנים מעכשיו.

Azazel

New member
אני לא חושב שאת נאיבית עד כדי כך

שכל הסכסוך הוא על כמה גבעות.

למעלה