האם אנו פועלים נכון?

Noga Lavie

New member
האם אנו פועלים נכון?

האמת היא שאין זו שאלה אמיתית לגבי דרכי פעילותינו מול זיו. אלו תהיות כואבות בעקבות הרבה שיחות בשבועיים האחרונים.

קשה לחלוק את התהיות, כמו גם הכאבים, מבלי לרמוס כל חלקה פרטית של אנשים אחרים, אך אנסה לעשות זאת בכל זאת, כי נראה לי שיש בהן חשיבות כלשהי. אני מתחילה לכתוב מבלי לדעת איך אעשה זאת, ואם לא אהיה מרוצה ממה שכתבתי, אולי לא תראו זאת בכלל. יכול להיות גם שחלקכם יראה זאת, ועדין אבקש למחוק את השירשור בעתיד. אני מתנצלת מראש על כך שאני מערבת אתכם, ובאותה נשימה "מאיימת" במחיקה. אין זה קל עבורי.

כשכבר הייתי על סף עזיבת הבית לחיים עצמאיים, הגיעה ילדה חדשה למשפחתנו המורחבת. בזמן אמת לא ממש שמתי לב אליה. אני הייתי כמעט בוגרת, היא הייתה קטנטונת. סיפור הגעתה לווה בכלכך הרבה סיבוכים משפחתיים, שבגילי המופלג רק גרמו לי להתייחס בזילזול לכל הקרתניות שנלוותה לכך בעיני ה"בוגרות", מבלי ששמתי לב לנסיבות המשפחתיות הכואבות. עם השנים החלתי לחוש אמפטיה רבה יותר, אך בגלל הבדלי הגילאים ביני לבין כל ילדי המשפחה בצד ההוא, לא נוצרו קשרי אמת, מה גם שאוריאל ואני עזבנו את ישראל לפני די הרבה שנים, מה שגרם לכך שידיעות הועברו הועברו בעיקר דור ההורים.

הסיפור הוא על ילדה כבת שלוש, שנולדה וחיה במדינה אחרת. אמהּ חלתה והחליטה לשוב הביתה, למשפחתה, בנסיון להלחם במחלה תוך קבלת תמיכה וגם השלמה עם משפחה איתה הייתה מסוכסכת שנים. לצער כולם, המאבק במחלה נכשל, והיא נפטרה. לפחות השלמה כלשהי עם המשפחה הייתה שם. לילדונת היו דמויות משפחתיות במדינה הזרה, אך ללא קשרים חוקיים, ולכן הם אבדו לה. קשרי משפחה ביולוגיים ישירים יותר בישראל לא הסכימו לוותר עליה חוקית, גם לא היו מסוגלים לקבל אחריות על גידולה. הילדונת עברה לרשות אחות האם המתה (לא אימוץ רישמי, אך מבחינה משפחתית תמיד התייחסו לזה כאל אימוץ), ודרך קשרי נישואים, גורלה נקשר בגורלנו. משפחתי, יש לציין, משופעת בנשות חינוך, ונושא האימוץ קיים בצד שלנו של המשפחה הרבה לפני שנולדתי. לחלק שלנו היה קל לקבל את הילדה לחיקנו, ולהתייחס אליה כאל כל אחד אחר מבני המשפחה (בסופו של דבר, גם אני התייחסתי אליה כאל כל אחד אחר, כי גם מן אחיה ואחותה התעלמתי). היא הייתה ילדה שמחה, חייכנית, מלאת חיים וקסם אישי. אנשים מצאו שקל לחבב אותה, כך שגם צדדים אחרים קיבלו אותה כחלק אינטגרלי של המשפחה.

השנים עברו. הילדונת גדלה, הפכה לאם בעצמה. על תהפוכות גדילתה, כמו על תהפוכות שאר בני המשפחה שמעתי מיד שניה, והיו תהפוכות. עם חלוף השנים החלתי לשים לב יותר ויותר לפרטים מתוך סיפורה. שיחות מגששות עם אמי בנושא רק הסתיימו בפטירת דאגותיי כחסרות ממש מצדה, וגרמו לי לדאוג יותר. עם פרוץ הפייסבוק לחיים הוירטואליים, היה כבר קל יותר לשמור על קשרים ללא תיווך דור ההורים. למרות שקשרים אישיים נוצרו, תמיד היה נעוץ בהם גורם הריחוק שנוצר בגלל פער הגילים ביננו, ובגלל הריחוק שקדם לכך. אה, וגם כי מתוך כיבוד פרטיות שלי, לא ממש העלתי את נושא האימוץ הסבוך שלה. אפילו כשהזכרנו את זיו, אימוצה שלה נשאר מחוץ לתחום.

לפני מספר חודשים נפטרה אמה. האם השניה שהיא איבדה בגיל צעיר מדי. גיל צעיר בימינו מאריכי החיים לאבד בו אם ראשונה, לאבד אם שניה זה ללא ספק צעיר מדי. נקודה. האישה הצעירה שהיא, על כל עיסוקיי חייה ומשפחתה הגרעינית הקטנה, התגייסה לטפל באב, טיפול שהיה הרבה מאוד עבורה ולא רק עבורו. פיזית הוא לא היה זקוק לזה, אך נפשית שניהם הזדקקו לתמיכה. ואז, ממש כפי מות האם הפתאומי, התדרדר מצבו, ותוך ימים אנו חוששים לרע מכל. החיים הפכו לסיפור המתנה קשה. עבורי זו המתנה ממרחק, אך עבור שאר בני משפחתי זו המתנה קרובה, מלאת יסורים וכאבים. אחד מן הערוצים העיקריים שלי לקבלת מידע הוא שיחות אינטרנטיות איתה. בין השורות, פתאום צצות מילים. מילים המזכירות את האם הראשונה, את תחושת האובדן הנוראית הזו, את חוסר היכולת להתמודד עם המצב החדש לאור העבר. מילים על חרדת נטישה ממי שכלכך הרבה מבוגרים אהבו אותה ונטלו עליה אחריות, אך גם כלכך הרבה נעלמו מחייה ללא הסבר. כי בגדול, זה היה הרבה זה. הסתמכות על כך שהיא הייתה עליזה, שמחה ומלאת קסם, ונסיון לספק לה מה שיותר סביבת גידול נורמלית, אך ללא עיבוד רב מדי של תחושת האובדן שהיא חוותה בזמן אמת. ובזמן אמת היא חוותה הרגשת אובדן, ובזמן אמת היא חוותה חוסר ידיעה, ובזמן אמת היא הייתה ילדה קטנה ואבודה. הילדה הקטנה הזו גדלה, אך למרות ההתבגרות ויצירת משפחה משלה, בתוך תוכה חיה עדין הילדה האבודה, הבודדה והמפוחדת.

אבל ההודעה הזו אינה רק עליה. ההודעה הזו היא גם עלינו. זיו עזבה את קזחסטן בגיל שלוש. כל המוכר לה נעלם. אין זה משנה שהיא אוהבת את חייה בבלגיה. אין זה משנה שהיא הסתגלה. אין זה משנה שאני משוכנעת שאינה מעוניינת להחליף את נסיבות חייה שוב. לא משנה גם שאנו לא התעלמנו מתחושת האובדן. השאלה היא האם הצלחנו להתמודד איתו טוב מספיק, כדי שלא ילווה אותה עם קשיים בלתי נסבלים בבגרותה. הרי בזמן אמת גם אנחנו ראינו פעמים רבות את הילדה מלאת הקסם הזו, שיכולה הייתה לחייך חיוך ממיס לבבות, ובלבד שלא יכעסו עליה. האם התמודדנו עם זה בצלחה? אין לי מושג. אין לי מושג, והתשובה נמצאת בערפילי העתיד, אולי אפילו בימים בהם כבר לא נחיה כדי לראות זאת.
כן, אני יודעת, אם זה המצב, אין מה לדאוג בקשר אליו כעת. אך זה בדיוק הפרדוקס - אם לא אדאג לטפל בו עכשיו, מאוחר יותר זה עלול להיות מאוחר מדי.
תחושת אין מוצא גדולה מאוד לאם הדאגנית שאני בבסיסי.
 

KallaGLP

New member
ראשית, צר לי לשמוע על האובדן הקרב.


שנית, זה הכי טבעי שבעולם, בייחוד ברגעי משבר וכאב כל כך גדולים, להתאבל על אם אהובה שמתה. לדעתי אובדן של אדם קרוב או כל טראומה גדולה גורמים לכולנו לחזור לרגעים קשים ומכריעים מהעבר, ולכולנו יש כאלה, בצורה כזו או אחרת. לדעתי, וזו רק דעתי האישית, זה אבל שונה בעוצמתו ובמהותו להאבל על אמא אוהבת ומתפקדת, שליוותה את הילדה לאורך שנותיה הראשונות כמו שכל אמא אמורה, שיש לה פנים ויש ממנה ומאהבתה זיכרונות ממשיים, מלהתאבל על משהו שלא היה חלק מהחיים מלכתחילה אף על פי שהיה אמור להיות, על איזשהו מושג אבסטרקטי של אמא שהייתה אמורה להיות שם, אך לא הייתה. זה לא שהאבל הזה לא קיים, אני מניחה שהוא קיים בצורה ובעוצמה זו או אחרת אצל כל ילד שאומץ, אבל לעניות דעתי זה משהו שונה ולא לגמרי בר השוואה למצב של הילדה שעליה סיפרת. לילדה הזאת הייתה אמא לכל דבר ועניין, אמא שרצתה אותה ונאבקה כדי להישאר איתה ולא נטשה אותה מרצונה החופשי, אמא שממנה יש לה זיכרונות אישיים וממשיים. אני לא יודעת, בדיוק כמוך, מה תרגיש ותחשוב זיו (או בתי הפרטית) בעתיד, אבל אני לא בטוחה שזה יהיה אנלוגי למה שחשה קרובת משפחתך.
נכון, אנחנו מנסים לגדל את ילדינו כך שיהיו מאושרים ובטוחים בעצמם ולחסוך מהם כמה שיותר כאב, ויחד עם זאת נכון שאנחנו לא יכולים להבטיח שלא יתעוררו תחושות קשות בעתיד. אף אחד מאיתנו אינו חסין בפני כאב, ולפעמים כשהנפש מרגישה צורך לכאוב, היא נאחזת בכל דבר כדי לתת ממשות לכאב הזה, ובמקרה של ילדינו אלה יכולים להיות דברים שקשורים לנטישה, לאובדן וכד' - זה טבעי לגמרי. וזה גם טבעי לגמרי שאת דואגת ורוצה לעשות כל דבר כדי למזער את הכאב, גם את הכאב העתידי שאת בעצמך עוד אינך יודעת אם ואיזו צורה ילבש. יחד עם זאת, לדעתי (וכמובן ייתכן שאני טועה) דאגת יתר שלך עלולה לחלחל גם לזיו, אפילו באופן לא מודע ולהגביר את התחושה שיש כאן על מה להתאבל ולכאוב. את כותבת: "אם לא אדאג לטפל בו עכשיו, מאוחר יותר זה עלול להיות מאוחר מדי". אנחנו לא יכולים לטפל בכל. אנחנו לא יכולים לחזות את העתיד. אנחנו לא יכולים, ולדעתי זה גם לא בריא, לחיות כל הזמן בתחושה שאם לא עקרנו מהשורש כל כאב עתידי אפשרי, לא עשינו את עבודתנו כהלכה. ממילא אי אפשר למנוע כאב, אי אפשר לשנות את העבר. זיו היא מי שהיא והאימוץ זה חלק ממנה, וייתכן שיהיו רגעים בחייה שהסוגיות האלה יעלו ויציפו, אבל זה בסדר כי זה חלק ממנה, ממי שהיא. עברה הוא חלק ממנה, בלי עבר אין עתיד. אני חושבת (ואני יודעת שזה לא תמיד אפשרי) שכדאי לך לנסות להרפות מעט, ולא לדאוג כל כך הרבה. לכולנו יש שדים המתעוררים ברגעים קשים ואף הורה אוהב לא יכול למנוע זאת כי זה החלק מהאישיות ומהמהות שלנו, לטוב ולרע. אז פשוט קבלי את האפשרות שהכאב הזה, גם אם יבוא, הוא חלק טבעי ממנה, משהו שאולי לא צריך להילחם בו כל כך חזק, אלא לקבל ולהכיל בטבעיות וללמוד לחיות איתו בשלום. לעניות דעתי (ושוב לעניות דעתי בלבד) יהיה לה יותר קל להכיל את החלק הזה בה ולחיות איתו בשלום אם אתם, הוריה, תעשו זאת.
 

fatfat

New member
מי קובע מה נכון ומה לא?

בינינו גם אדם שגדל עם הוריו הביולוגיים שהיו הורים מסורים וטובים - כשמגיע לספת הפסיכולוג יעלה טענות על הוריו .


ועכשיו ברצינות, זיו אומצה סביב גיל שלוש כשעד אז רוב ימיה שהתה בבית ילדים. גם אם היה זה בית ילדים מעולה, זה עדיין בית ילדים ולא בית עם הורים. לכן גם אם היום היא ילדה רגילה ביותר ומתפקדת טוב בכל התחומים, אני בטוחה שמדי פעם אתם מבחינים אצלה בתגובות שהן תוצאה של השהות הממושכת בבית הילדים. גם אם תגובות אלה ממש לא מפריעות לה בתפקודה היום יומי הן שם. חלקן גלויות וחלקן טרם באו לידי ביטוי ואולי גם לא תבוטאנה לעולם. (ואני האחרונה שתתלה את הכל באימוץ). לכן לדעתי הכיוון צריך להיות מצד אחד שהאימוץ יהיה גלוי וידובר בבית. ואין הכוונה "לטחון" אותו מדי יום, אבל כן להעלותו על פני השטח בהזמנויות שונות. הדבר השני הוא להיות ערים וכשהדברים עולים לטפל בהם. אני מאלה שמאמינים שיש דברים שאי אפשר לטפל בהם כל עוד לא מופיעים.

מצטערת לשמוע על האובדן הקרוב במשפחתכם ומקווה שאותה בת שאומצה תמצא את הכוחות להתמודד עם האובדן ובמידת הצורך לפנות לעזרה מתאימה.
 
הי נגה- ממש בקצרה

לגבי 'האם התמודדנו נכון'.
אני חושבת שההשוואה עם בת המשפחה שלך לא ממש מקבילה.מה שהיה ברור דרך מה שכתבת- שכל הזמן בת המשפחה האמורה היתה בaffiliation [זיקה] אל הרבה מאד דמויות של 'דודים' ששחרו טובתה וניסו להקנות לה תחושה של בית.הבנתי שגם היו הרבה אחים ואחיות חדשים.ובכל מקרה- הרבה דמויות .
זיו הגיעה אך ורק אל שניכם [בתוספת כלב/ה חמוד/ה] ושניכם נתונים אליה.והיא יודעת את זה. זיו מקבלת תיקון לכשל הראשוני בחייה,דרככם. הכשל הראשוני הוא אי היכולת של המבוגרים האחראים הראשוניים[ההורים הביולוגים] לקחת עליה אחריות,לאהוב אותה ולגדל אותה,ואתם עושים זאת כמידת יכולתכם הטובה ובמלוא קשב ותשומת לב.
ואוסיף ואגיד לך עוד משהו לחשוב עליו- במידה שלזיו יש זכרונות טובים מקזחסטאן,כאלה שמתרפקים עליהם ומתגעגעים אליהם לפעמים- עוד יותר טוב!!!! מפני שטוב שב'חור השחור' ישנה מתיקות,וכמו כן- זה לימוד חשוב ביוותר- שאפשר לעזוב מקום מיטיב ,ולהגיע למקום עוד יותר מיטיב,ולא להתפרק כתוצאה מכך אלא להיפך- להיבנות מזכרונות שננצרים בנפש.
 

משתפרת

New member
שני נושאים בהודעה שלך

האחד- הקרובה שהתייתמה מאמה, בקרוב תתיתם מאביה, ונושאת איתה את האובדן של אמה-יולדתה. היא תזדקק לכל העזרה שתוכל לקבל. תצטרכו לעטוף אותה בהמון חום. מה שיכול לעזור לה להחזיק את הראש מעל המים זו המשפחה שהיא עצמה הקימה. כשאני חושבת על אובדנים שחוויתי, ברור לי שהתמודדתי יותר טוב כשהייתי עטופה במשפחה. אצלה זה הרבה יותר טעון ומסובך, וסמיכות האובדנים מקשה עוד יותר. מקווה שכולכם ביחד תצליחו לעזור לה.
ובאשר לילדתך- תראי, אי אפשר ללמוד הורות בהתכתבות. אפשר לקבל עצות, רעיונות,הדרכה. אבל מה שעובד עם ילד אחד לא בהכרח עובד עם אחר. את לומדת את ילדתך כל יום, ומתנהלת לפי מה שהיא צריכה באותו זמן. חשוב שאתם קשובים אליה ונותנים מקום להתבטאויותיה ולתחושותיה. מאחר ואתם מודעים לאפשרויות השונות- אני מקווה שתצליחו לזהות דברים כשהם מתחילים וכשיותר קל לטפל בהם. עם זאת כדאי שתפנימי שלא משנה עד כמה תהיו הורים מודעים ומסורים, יש דברים שלא תוכלו למנוע. תוכלו פשוט להיות שם, להכיל, לאהוב ולעזור לה להתמודד בעצמה.
 
באמת מורכב

בלי קשר לבת דודה, שסיפורה מאד כואב -
גם אני חושבת שהקשר בין האובדנים שחווינו לאלו שעוד נחווה, לאופן שבו נתפוס אובדנים בעתיד וכולי: הוא קשר מאד מורכב ומאד אינדיבידואלי.
בכל מקרה בטוח שככל שזיו תוכל להעזר בכם בעיבוד אובדניה המוקדמים, כך היא תטיב לקבל את אלו שלמרבה הצער עוד יבואו. אך אצל חלק מהמאומצים גם עיבוד רב וגם ערוץ תקשורת חופשי עם ההורים המאמצים, לא תמיד די בו כדי לרכך בעיות של זהות בעתיד, תחושת אובדן ונטישה וכולי. כך שבאמת קשה לנבא מה ילד יום מבחינה זו. בכל מקרה זיו בת מזל שהנושאים האלו בכלל במודעות שלכם ואתם שוברים את הראש מה הכי נכון עבורה. לכן קרוב לודאי שהיא תמיד תדע שאכפת לכם ואתם איתה, גם בתהומות האובדן הפרטיים שלה.
 

Noga Lavie

New member
רוב תודות למגיבים

כפי שכתבתי בהתחלה, זו לא באמת שאלה בקשר לזיו. התהיות העולות משיחותיי עם קרובת משפחתי נעשות תוך הבנה שאימוץ בתוך המשפחה מציב אתגרים שונים מאשר אימוץ סגור בינלאומי. נקודות הדמיון בין שתיהן הוא בעיקר בגיל של המעבר הבינלאומי ובעצם עובדת האימוץ. מעבר לנקודות ההשקה האלו, הן שונות בתכלית השינוי, גם בנסיבות, גם באופיין ובעיקר בהבדלי גישה של ההורים (אנחנו). גם אם לזיו לא יהיה קל בחיים, וגם אם הקושי הזה יהיה נעוץ הרבה בנסיבות אימוצה, עדין אנו איננו מתעלמים מכך מצד אחד, ומן הצד השני איננו נותנים לה הנחות בגלל זה.

כלומר, אני חוששת שבסיפור האחר, מצד אחד לא היו מודעים לכל מיני השלכות על הילדה, וניסו להכניס אותה למסלול שגרתי במהירות אפשרית, מבלי לתת לה לעבד כראוי את השינויים, אך במקביל יחסו לה כל מיני מסכנויות לאור התחלת חייה, ואלו סיפקו לה הקלות בכל מיני התקליות שלה.
אנחנו לא התעלמנו מקשייה של זיו בזמן אמת, אלא להפך, ניסינו לסגל אותה בקצב שלה, נכונים לספוג הרבה כדי להקל עליה את ההסתגלות. מן הצד השני, אין אנו רואים בה מסכנה קטנה שצריך כל הזמן לגונן ולפנק. אנו מתייחסים אליה כאל ילדה רגילה עם סיפור יחודי. מה שמעניק לה עניין בחיים, אך לא מהווה תירוץ לוויתורים כלשהם.

ישנם פרטים ביולגרפיים בחיי כל אחד מאיתנו שהשפיעו עלינו בצורה בלתי הפיכה. באופן אישי, איני רואה טעם להלחם בהם, אלא מעדיפה לזהות אותם, ומצוא את הדרך היעילה ביותר לחיות איתם בשלום. זה לא מפריעה לי לפעמים לדאוג דאגנות יתר (עניין של אופי), אך בדרך כלל, גם אם אני כותבת דווקא ברגעי דאגנות היתר שלי, אין לזה ביטוי ממשי בחיי היום יום.

ושוב - תודה למגיבים.
מצבו של קרוב משפחתי עדין אינו ברור, ודברים רבים מסביב משפיעים לא רק על המצב הבריאותי, אך נראה לי שכולנו עוברים לסוג הסתגלות אחר, מה שאולי ישפיע על יכולת ההתמודדות החדשה.
 
אמת לאמיתה

יפה כתבת נגה, הראיה שלך כל כך נכונה.
ילדינו לעולם ישאו בתוכם את החוויות הקודמות לאימוץ/אומנה ואת ההשפעה שיש למעבר עצמו.
אני זוכרת היטב את המשפט בקורס הכנה לאימוץ שהיום השמח ביותר שלנו = קבלת ילדינו לחיקנו הוא גם
מהימים היותר טראומטיים של הילדים שלנו כשכל עולמם המוכר (גם אם מזניח או פוגע) נשמט תחת רגליהם.
אין מצב שחוויה כזאת אינה מטלטלת ונשארת כשריטה כלשהי בהתנהלותם.
כל ילד עם כוחות הנפש שלו וכל הורה עם רמת המודעות והדאגנות.
זה שאת מודעת לכך הוא הדבר החשוב ביותר בעיניי. כפי שרשמת לעיתים עצם המודעות מרככת את ההתמודדות
ואז לא תמיד יהיה לזה ביטוי בשטח.
גם פאטפאט אמרה יפה שתמיד תהינה לילדים שלנו תלונות כי גם זה הטבע הבריא והאנושי.
אני מכירה ילד שאומץ בגיל 3 שבועות למשפחה שלהגדרתו טובה מאוד. הוא סיפר שהוא התנהל רב שנות חייו
(הוא עדיין צעיר למדי לדעתי לא יותר מ33) מתוך חרדת הנטישה. עם זאת - הוא נשוי מספר שנים לאישה מקסימה,
מפרנס את עצמו ואת שני ילדיו המתוקים.
בזכות המודעות שלך את פותחת את השיחה הרגשי בבית עם הפרח הקסום והמאיר שלך ומעשירה אותה בכלים
לגעת ולהתמודד עם הסיפור הנרטיבי שלה.
הזכרת לי מאוד את עצמי בדרך הראיה שלך.
 
למעלה