האם אצלכן/ם בבית דיברו יידיש?

טומי*

New member
האם אצלכן/ם בבית דיברו יידיש?

כי זה די ידוע שההונגרים החילוניים לא כל כך יודעים את השפה. אצלנו בבית דיברו ההורים ביניהם שלא רצו שנבין משהו. אני מבית דתי, לכן זכור לי שגם בבית הכנסת דיברו לא פעם יידיש המבוגרים כמובן.

יוליקה

Member
מנהל
נכון, רק אצל דתיים או שומרי מסורת

אצלנו ידעו גרמנית כי אמי למדה בבית הספר וסבתי דיברה טוב. בילדותי סבתי רצתה שאדע פרט להונגרית ועברית עוד שפה ולכן שוחחה עמי בגרמנית כך שיש לי ידע בסיסי לדבר. בעלי לעומת זאת למד בחדר ובתלמוד תורה ושם תרגמו את שפת הקודש ליידיש במקום להונגרית....

עב

New member
לא ידעו בכלל

אבא שלי (נאולוגי) מספר שאפילו סבא וסבתא שלו משני הצדדים לא ידעו יידיש כלל. אמי מספרת שאביה (אורתודוכסי) ידע יידיש אבל לא היה לו עם מי לדבר כי אמה לא ידעה יידיש. אבי פגש ביידיש בישראל ואמי במחנות הריכוז. הורי אמצו את העברית והם מדברים וקוראים בעברית. כאשר התחתנתי חמי וחמותי מבלרוס התפלצו מהרעיון שיש להם כלה אשכנזיה שהיא והוריה כלל לא יודעים יידיש. במשך שנים הם פטפטו ביידיש וכל פעם "נזכרו" לשאול: "את יודעת יידיש נכון?" ונאלצו לקבל תשובה שלילית... בסוף הם הסתגלו (ודווקא הם ידעו עברית מילדותם כי הם למדו בבית ספר "תרבות"). ואגב יידיש, בספר של בית התפוצות על יהדות הונגריה THE LAND OF HAGAR הקדישו ליידיש שני עמודים כולל חצי עמוד של תמונה. פשוט לא היה מה לכתוב....

אלהלה

New member
גם אצלי ההורים לא ידעו יידיש ...

אבל אבא שלי שגדל בבית דתי אמר שאצל הסבא והסבתא דיברו יידיש, אצל אמא שלי ממש לא - דיברו הונגרית וגרמנית,

liat1953

New member
אצלנו בבית ההורים דיברו אידיש

בזמן שלא רצו שהילדים יבינו. וכילדה טובה כלל לא התאמצתי ללמוד את השפה וחבל. אני רואה שהיא כל כך עסיסית ועשירה שלדעתי זה בזבוז לא לדעת.

liat1953

New member
אפרופו אידיש,בתחילת העליה הגדולה

מרוסיה,בתחילת שנות התשעים ,לימדתי עברית באולפן מבוגרים,הם דיברו אידיש והיו מופתעים שכאשכנזיה איני דוברת אידיש.

אבי567

New member
אידיש

כבן למשפחה הונגרית חרדית עלי לציין כי הורי ומשפחתי דיברו אידיש הרבה יותר מהונגרית.למרות שמדי פעם נשמעה השפה בבית הכנסת.

evike

Well-known member
מנהל
../images/Emo54.gif../images/Emo108.gifכבוגרת בויבריק (ב"ב)

בככל מקום שמענו כמעט רק יידיש, כמובן בתוספת להונגרית. ולכן אני מבינה לא רע יידיש, אם כי כבר פחות מאשר בעבר, כי היום אין לי איפה לשמוע. לדבר קצת יותר קשה, כי לא תמיד נזכרים במילה שרוצים, בנגוד להבנה כששומעים. ובבית, הורי דברו ביניהם גרמנית כשלא רצו שנבין את הנאמר, וכבוגרי המחנות הם ידעו מצויין את השפה. ולכן גם היידיש היה להם קל, כי זה מאד דומה. ובמעט הגרמנית שאני מבינה, לפעמים זה מתבלבל לי עם היידיש.

ברק 188

New member
אצלנו רב אימא דיברה יידיש

בבית דיברנו בעיקר עברית מידי פעם הורים בינם לעצמם הונגרית. אמא באה מבית מאוד דתי, ואבא ז"ל מבית חילוני כנראה פה ההבדל.

בני ברק

כולנו יודעים שבני ברק מיבצר לדוברי הונגרית אולי גם הבתים ההונגריים של מאה שערים

אלהלה

New member
במאה שערים מדברים הונגרית עתיקה

פעם הייתי שם הם לא הבינו אותי ואני לא הבנתי אותם
ושמעתי שחוקרים של השפה ההונגרית באו למאה שערים כי שם יש שורשים של ההונגרית העתיקה כי הם לא התחדשו ולא קוראים ספרים ולא רואים טלויזיה (אולי כן אבל לא בהונגרית
)

למעלה