האם בכל אחת מאיתנו מסתתרת אישה מוכה

ineni

New member
האם בכל אחת מאיתנו מסתתרת אישה מוכה

יותר משנה עברה מאז שנפרדתי מהחבר הראשון והיחיד שלי, שהיה בן זוגי במשך שבע שנים. הפרידה הייתה לי קשה מאוד, ולקח לי הרבה מאוד זמן להתגבר עליה. אני זוכרת איך הייתי יושבת בהרצאה באוניברסיטה, מקשיבה ומתעניינת ופתאום בלי קשר לכלום פשוט היה מכה בי הריח הקלוש הזה של האקס המיתולוגי. או הייתי נוסעת באוטובוס מדברת עם חברות, ופתאום הייתה עולה לי התמונה שלו, כאילו שהדביקו לי אותה לרשתית. מין הבזק כזה, "עולה בי לרגע" ומשאיר אותי הלומה לעוד כמה רגעים. עכשיו אני מהצד השני, אבל הכל עדיין חי בי. אני עדיין זוכרת, עדיין כואבת, עדיין לא מסוגלת ליצור קשר עם אחר. בתקופה שאחרי הפרידה, כתבתי איזשהו קטע שעד היום היה טמון עמוק עמוק במגרה. תכננתי להמשיך אבל זה מידי כאב. אני עושה "העתק הדבק" בלי שום עריכה (אשמח לקבל תגובות): האם בכל אחת מאיתנו מסתתרת אישה מוכה? היו שרפות בי, ויותר הפכתי מישהו אחר. אני חומק בשתיקה אתה הייה לי מצבה. אני שקעים לכל קמריך אני ימים זורמים אליך אני ציפור אומרת שירה ובלעדיך אין בי מה. אני גשרים לכל מיליך כוכב נופל בלילותיך. בי יש נתיב: כל ישותך אני טובע בדמותך. ("בתוך", הראל סקעת) בשביל להיות "אישה מוכה" לא צריך להיות נשואה. לא חייבים להיות עם סימנים כחולים, ואפילו לא מוכרחים להיות אישה. תכירו:תמי, 22, סטודנטית מצטיינת במדעי המחשב, במקביל עובדת ומשתכרת לא רע. פה גדול, בעלת דיעה נחרצת על כל מה שזז (וגם על מה שלא). נאה. חכמה. אישה מוכה. נעים להכיר. אל תבינו לא נכון: עידו – מי שהיה החבר שלי במשך 7 שנים - בחיים לא הרים עלי יד. הוא אף פעם לא נעל אותי בשירותים, לא כיבה עלי סיגריה (עידו לא מעשן) וגם לא איים עלי. ובכל זאת אני אישה מוכה. קראתי פעם משפט חכם: בשביל שאדם יוכל להגיד "אני אוהב אותך", הוא קודם כל צריך שיהיה לו "אני". אני אהבתי את עידו, הו כמה אהבתי. אבל מרוב אהבה – איבדתי את ה"אני" שלי. ככל שעבר הזמן (ושבע שנים הן זמן רב מאוד), נקשרתי לעידו יותר ויותר, עד שהגעתי למצב שכל הקיום שלי, כל המשמעות בחיים שלי – הם רק דרכו. את הקשר עם חברותי זנחתי כמעט לגמרי – כי חבל על כל דקה שמתבזבזת בלי עידו. מוסיקה? ספרים? מה שעידו אוהב – זה מה שאהבתי. מבחינתי לא שינה אם ניסע לסנפלינג בהרים או נצטרף לאולימפיאדת המתמטיקה. אם עידו שם – גם אני שם. אם זה מה שעידו רוצה – גם אני רוצה בזה. לא הייתי עוד "תמי", אלא "תמי של עידו". חלק מזוג - לא אדם בפני עצמו. עידו הפך להיות המוקד של חיי. לימודים, עבודה, משפחה – כל אלה איבדו מחשיבותם. מה לי ללמוד למבחן ענקי וקשה, אם לעידו מתחשק שאכין ארוחת גורמה תאילנדית? איך אוכל שלא לאחר לעבודה, אם עידו זקוק להסבריי, בלעדיהם אינו מסוגל לפתור את התרגילים בקורס שהוא לומד? אז לא למדתי למבחן, ואחרתי לעבודה, וקיבלתי צעקות מהבוס, אבל הייתי מאושרת. לא הרגשתי שאני מקריבה משהו – זו הייתה הבחירה שלי, זה היה מה שרציתי לעשות. גם כשעידו לעג לי, אמר בדיחה על חשבוני או סתם התייחס אליי בקוצר רוח – אף פעם לא שפטתי אותו בחומרה. ידעתי, שהאשמה היא בי. וכי אם הייתי משקיעה בו יותר, אם הייתי פחות חושבת על עצמי ויותר על אחרים – הכל היה נראה אחרת. ידעתי שהוא צודק, ואני זו שלא בסדר. בתת מודע שלי הרגשתי כל הזמן שמשהו במערכת היחסים הזאת חולה, ולכן שמרתי מרחק ממשפחתי, מכל הסובבים אותי. שלא יידעו מה עידו אמר, כי הם הרי לא יבינו שאני האשמה. הם לא יבינו שהכל נעשה מאהבה. עשרה סימנים שיעזרו לך לדעת אם גם את סובלת מתסמונת האישה המוכה: 1. אם כשהחבר לא יכול/לא רוצה לצאת בערב - אין לך מישהו אחר לצאת איתו, ויותר מזה לא אכפת לך שאין לך מישהו אחר. 2. אם התחלת לאהוב כדורסל וזנחת את כל התחביבים הישנים שלך. 3. אם את לא יודעת להחליט אם שיר חדש ששמעת מוצא חן בעינייך או לא, עד שתשמעי מה החבר שלך חושב. 4. אם כשיש לך אפשרות ללכת לסרט עם חברה, או להישאר בבית ולעזור לחבר בלימודים, את בוחרת בלי היסוס באפשרות השנייה ולא מבינה למה חברתך מתפלאת. 5. אם את יודעת את סדר היום שלו בעל פה, ובונה את סדר היום שלך לפיו. 6. אם כשהוא צועק עלייך את מרגישה שאת זו שלא בסדר. 7. אם את שומעת שירים כמו "וידוי", "זמר שלוש התשובות" ו"רואה לך בעיניים", ונמסה מרוב הזדהות. 8. אם את מרגישה צורך להסתיר מהסביבה דברים שהחבר עשה/אמר, כי את יודעת שהם לא יבינו ובאמת זה הכל מאהבה. 9. אם את רוצה להיעלם בכל רגע שהוא לא לידך, ועוד יותר רוצה להיעלם בכל רגע שהוא לידך. 10. אם זנחת את כל החלומות והשאיפות שלך, וכל מה שנותר לך הוא רק הרצון שהחבר יישאר איתך. אם ענית בחיוב על לפחות שמונה מתוך עשרת הסימנים – ברוכה הבאה למועדון הנשים המוכות. אל תרגישי רע. בלי לשים לב אפילו כבר עשית צעד ראשון לקראת השחרור: צעד מספר 1 (מתוך 12) בדרך לגמילה: להכיר בבעייה. להסתכל לה בעיניים. מכאן הדרך אל החופש מתחילה.

כן, נראה לי שהצמחת חתיכת "אני"

לא קטנה בדרך שלך. רק לכתוב דברים כאלה צריך להעפיל דרך נתיב יסורים . אני, באופן אישי לגמרי, אבל אני בעמדת מיעוט בפורום חושבת שאפשר למחוק את המילה מוכה ולהשאיר את המילה "אישה" , או לפחות , מה שמקובל להיות. מעט מאוד נשים מסוגלות לראות שהן נמחקות באופן מוחלט בקשר - מרצונן- לכאורה. את המחלה שלך לא בחרת. את ההחלמה כן. את מדהימה. תמשיכי!

ineni

New member
תודה נורית על תגובתך

לא בטוחה שהבנתי: את חושבת שהמילה "אישה" כבר מכילה את המשמעות של "מוכה"? כלומר שלהגיד "אישה מוכה" זו כפילות כמו להגיד "יחפה בכפות הרגליים"? אני אכן חושבת שבצורה מסויימת מחנכים אותנו (את הנשים בעיקר, אבל לא רק) להיות "נשים מוכות" - לא פיזית אבל כן רגשית. מחנכים לאהבה טוטאלית, שמקיפה את כל תחומי החיים. מחנכים להתמסרות, ל"ללכת אחריך עד סוף העולם". מין אידיאליזציה של להיות קרבן. בספרים, בסרטים, בשירים, דמות האישה שעוזבת הכל למען אהבתה תמיד מוצגת באור רומנטי וחיובי.

Betterfly

New member
אני לא חושבת שזה מכוון רק לנשים

אני חושבת שאהבה רומנטית מוצגת לרוב כאהבה טוטאלית והקרבה הדדית עד המוות (רומיאו ויוליה... לדוגמא). כאילו שכדי לאהוב צריך להישרף בלהבה.

E D G Y

New member
ושכגודל הסבל כך גודל האהבה...

חלק מהאשליה הרומנטית :( ...

הקרבה הדדית?

וואללה... באמת בספרות הרומנטית שאנחנו גדלות עליה גברים תמיד עוברים לגור בבתי הנשים (כשהן בעלות הנכסים וזכויות הההורשה) , גברים תמיד נוסעים אחרי נשים לכל מקום ומתנתקים ממשפחות המקור שלהם, גברים נשארים בבית ולא יוצאים ממנו ללא ליווי של אדם מהוגן מבני מינם, נשים יכולות לעשות עם זמנן מה שהן רוצות ולפרוק את מתחיהן המיניים היכן שהן רק יכולות... באהבה הרומנטית באמת מקובל שאישה ממעמד גבוה תינשא למשרת שלה גם נורא מקובל שיופיו של הגבר הוא המעלה הרלוונטית ביותר שלו... נשים יקרות - זו לא חוכמה להסתכל על רק על המסר הגלוי והמיידי - הז'אנר הרומנטי בונה לנו עולם בצורה לא מודעת. קל מאוד להתפכח מאשליית רומיאו ויוליה (שאגב, אפשר גם לפרש אותה כך: מי ש"האהבה" היא כל חייו יאבד אותם מהר מאוד) ולגחך עליה , אבל מה לגבי הסדרים החברתיים שמזריקים לנו לתוך התודעה ?

ineni

New member
חוסר סימטריה במערכות יחסים

נורית, אני מסכימה איתך שיש בעיה בחוסר הסימטריה שבה מתייחסים גברים ונשים למערכות יחסים. אמנם הרבה מזה נובע מהחינוך, מהתפיסה התרבותית המקובלת של "תפקידי" הגבר והאישה, אבל לטעמי הרבה גם נובע מהשוני במבנה הריגשי של גברים ונשים. מה לעשות (אני מכלילה בגסות רבה, אני יודעת, וברור שיש יוצאים מין הכלל בשני המינים, אבל אני מדברת על הרוב המוחלט - לפחות בסביבה שלי), נשים רואות בקשרים בינאישיים חשיבות רבה ומרכזית בחייהן, נוטות להיקשר יותר בקלות לאחרים ולבסס את התפיסה שלהן את עצמן לפי תפיסת האחרים אותן. במערכת היחסים שהייתה לי עם עידו, חוסר הסימטריה בקשר היה בעיה מאוד גדולה ובולטת, אבל אני מנסה לחשוב מה היה קורה אם כן הייתה סימטריה, אם גם עידו היה אובססיבי כלפיי כמו שאני הייתי כלפיו. זה נראה לי מצב חולה לא פחות ממה שהיה ביננו. אפילו הרבה יותר. מה שאני מנסה להגיד (וקצת מתקשה להתנסח), זה שלדעתי הבעיה היא לא ביחס הלא שווה של גברים למערכות יחסים, אלא בעצם ההתמסרות והאובססיביות לקשר. מה שהכי מדאיג אותי זה שהתלות הריגשית שהראתי כלפי עידו היא דפוס התנהגותי שלי שיחזור גם במערכות יחסים עתידיות. כי למרות שאני יודעת שזה רע להתמסר כך, ובזה לכל אותם "רומנים רומנטיים" בהן האישה איבדה את זהותה בשביל אהבתה, בכל זאת נורא קל לי להיסחף ולתת את כולי, בלי להשאיר כלום לעצמי. (אוף...קשה לי לבטא את כל אוקיינוס הרגשות שלי בנושא הזה שככ כואב לי)

נכון

ומה שבאמת צריך ללמוד זה להסב את המבט שלך ממנו אליך. צריך להתאמן - ממש כמו אימוני ספורט - כדי להצליח לראות את העולם מנקודת מבטך שלך, לשים את עצמך לפני הכל (זה לא אומר שתהפכי אגואיסטית ואטומה) ולהעריך את בריאותך ושלמותך הנפשית יותר מכל קשר שהוא. הדיון לגבי ההבדלים בין גברים ונשים לא חשוב בהקשר של סימטריה נטו אלא דווקא בדיוק בהקשר של נכונותינו, הנשים לקבל אותו. מה שאני מנסה להוליך כקו ישר וקבוע זה את האופציה שלנו לבחור , להחליט, לשלם מחירים ופשוט לא להסכים ליחסים לא סימטריים (עם אף אדם, אגב) אני אישית בחרתי בשנה של הימנעות מוחלטת . (שום מגע כלשהו עם המין השני) אני לא ממליצה על זה לכל אחת , גם לא כשיטת אימון, אבל אני מוכנה למנות מנסיוני (ומנסיונן של נשים אחרות ) את היתרונות של זה. אסביר לפי דרישה....

למעלה