דעתי ...
אני רוצה לפתוח שוב בתזכורת שאני לא רופא, וללא ספק כדאי לבסס את הדיאטה על המלצות של אנשי מקצוע
שמכירים אישית את השואל מאשר אלה של מגיבים אלמונים ברשת שכל מה שידוע עליהם הוא שהם לא אוהבים להתגלח ושיש להם הרבה זמן פנוי...
עכשיו, כשהיועץ המשפטי שלי רגוע, הנה שני הסנט שלי:
אין לי מושג אם גבינות מועילות לחולי סוכרת יותר מאשר לאנשים בריאים, ואני לא בטוח שאפשר בכלל לדבר על סוג מזון יחיד במונחים של "מועיל" או "מזיק" מלבד במקרים ידועים כמו שומן טראנס וכד'. כמו כל מזון שמכיל מלח, סוכר (לקטוז במקרה שלנו) ושומן רווי, צריכת גבינה אמורה לקחת בחשבון את הכמות של אלה בשאר המזונות שהאדם אוכל. לדוגמא, מי שנוהג לאכול שני קילו בשר שמן ביום אולי כדאי שלא יוסיף גם גבינה עם 150% שומן, ולעומתו צמחוני שעיקר הדיאטה שלו הוא חסה יכול להתעלם מעניין השומן בגבינה ולהתעניין במרכיבים האחרים. לגבי המלח והשומן ההשפעה אינה ספציפית לסוכרתיים, מעבר לכך שהם אמורים להיות זהירים יותר בקשר למדדי בריאות כלליים כמו לחץ דם ומשקל גוף.
לגבי הלקטוז, הכמות שלו שונה בסוגי גבינות שונים, ודווקא בגבינות עתירות שומן יש פחות לקטוז, ומאחר והשומן גם מקטין את הערך הגליקמי הרי שמבחינת
מאזן הסוכר נטו הן עדיפות. לשם התרשמות אני מצרף כאן טבלה קטנה עם כמה סוגי גבינות והערכים התזונתיים שלהן - היא לקוחה מאתר אנגלי כך שאולי לא מתאימה בדיוק למה שמעניין אותך אבל הנתונים מופיעים, כידוע, בתוית שמודבקת על האריזה. התשובה לשאלה איך שלקלל את הערכים השונים כדי לקבל את הגבינה האופטימילית לסוכרתיים משתנה מאדם לאדם, בהתאם למצבו (מי שסובל מלחץ דם גבוה בטח יתעניין יותר בכמות המלח מאשר בשומן, מי שסובל מעודף משקל יתייחס יותר לשומן וכד'), לשאר המזונות שהוא אוכל ולתגובה הספציפית האישית שלו לסוכר באותה גבינה - תגובה אותה עליו ללמוד על בשרו בשיטה הידועה והכואבת של ניסוי וטעיה. כאן אולי המקום לשוב ולהזכיר שהערך הגליקמי שמופיע בטבלאות שונות הוא קירוב בלבד ומשתנה מאדם לאדם.
וכמובן, יש גם את העניין השולי של הטעם... דווקא אני, שיכולתי להרשות לעצמי גבינות שמנות מבחינת משקל הגוף שלי, פשוט לא אוהב שום גבינה מלבד גבינה לבנה 5%-3%. באסה.