האם הגיוני ״לדחוס״ 5 חדרים ב110 מטר

AntMan1

New member
האם הגיוני ״לדחוס״ 5 חדרים ב110 מטר

שלום לגולשי הפורום,

אנחנו בשלבי תכנון מוקדמים (מתחילים פגישות עם אדריכלים בקרוב) לקראת בניה של בית באיזור הדרום. בגלל אילוצי תקציב נראה כי נוכל לבנות כ140 מטר, אנחנו רוצים לבנות יחידה כחלק מהבית ומשערכים כי הגודל שיתבזבז עליה יהיה כ30 מטר (מדרגות + יחידה), בעצם הבית יהיה בקומת קרקע והיחידה בקומה א׳. מה שמשאיר כ110 מטר לטובת בית חלומותינו. התכנון הוא להרחיב את הבית בהמשך אך זה עוד חזון למועד.

אנחנו מאוד רוצים לבנות 5 חדרים, אך כשאני חושב על זה, הסטנדרט היום הוא בסביבות 110 מטר ל4 חדרים. ומכאן השאלה, האם זה הגיוני ״לדחוס״ 5 חדרים ב110 בטר? בהנחה שניקח אדריכל טוב שינצל את השטח בצורה אופטימלית. מה דעתכם?

קצת עלינו כי כמובן שזה תלוי משפחה, כרגע נשואים+2 מתכננים להתרחב בהמשך. חייבים פינת עבודה בבית. לא מארחים יותר מידי אבל רוצים להשאיר את האופציה פתוחה. וכן עושים פעילויות לילדים בבית - יצירות, משחקי קופסה וכו׳.
 

LCX

New member
תכנון

נתחיל מזה שחשוב שתזכרו שיחידת דיור מעליכם, שגם משקיפה עליכם- תעשה נזק לא קטן לחלום שלכם. 30 מ"ר- זה דירת סטודיו, אז תעשו שיקול כמה זה כלכלי- כמה כסף זה באמת יכניס לכם לעומת העלות של הבניה (ואם לוקחים על זה גם משכנתא, אז תוסיפו את הריבית).

כמובן שבשביל להכניס 5 חדרים ב110 מ"ר צריך תכנון מוקפד= אדריכל יצירתי ויסודי.
5 חדרים ב110 מ"ר הולך להיות משהו מאוד צפוף, זאת אומרת חדרים מינימליים מאוד, סלון+פינת אוכל+מטבח בחלל פתוח ומאוד קטן. מקלחות קטנות. ללא חדר שירות או מזווה. ללא שירותי אורחים נפרדים. תקבלו חדרי ילדים של 7-8 מ"ר בערך.
הצעתי לכם- לוותר על חדר אחד מבחינת החלוקה, מה שיתן לכם: חדר הורים, ממ"ד, חדר ילדים אחד, פינת משפחה/עבודה שיכול בעתיד להיסגר לחדר קטן, מטבח+סלון+פינת אוכל בחלל אחד שיתן תחושת מרווח. ולבקש מהאדריכל ליצור ריבוע חתוך מהבית שכרגע יהווה פרגולה (לא זו שיוצאת מהסלון, אלא פרגולה שיוצאת מתוך מסדרון החדרים), עם דלת יציאה וקורות בטון במעטפת, כך שכשתצטרכו את החדר הנוסף ותספיקו לחסוך עוד קצת כסף, תוכלו לבנות אותו בקלות.
בהצלחה
 

plastikon

New member
תשאירו את התכנון וחישובי השטחים לאדריכל

תבחרו אדריכל טוב, ותגדירו לו את הדרישות שלכם.
הוא כבר יגיד לכם מה ניתן, מה כדאי וכו'.
(כמובן שתבואו אח"כ שוב לפורום פה לקבל חוות-דעת נוספת ועוד רעיונות.)
&nbsp
אני מסכים עם LCX לגבי היחידת דיור - תבדקו טוב שיחידה כזאת בכלל מחזירה את עצמה.
התחושה הראשונה שלי במקרה כזה היא לבנות בינתיים קומה אחת עם מעטפת של עוד קומה, ולהרחיב את הבית עם עוד קומה בעתיד, כשיתאפשר לכם.
כמובן שחשוב כבר עכשיו לבקש מהאדריכל תוכנית עקרונית להרחבה העתידית (בשביל קונסטרוקציה, הכנות וכו').
&nbsp
(אני לא בעל מקצוע ובעצמי יחסית בתחילת הדרך)
 

גלמיש1

New member
מסכימה עם התגובות מעלי.

יחידת דיור מינימלית המוגדרת כיום בתקנות היא של 30 מ"ר נטו. אצלכם מדובר על פחות מ 25 מ"ר. זה מאד צפוף ליחידה עצמאית.
אולי יכול להתאים לילד בוגר שרוצה עצמאות, אבל גר בצמידות להוריו ומקבל מהם את השרותים.
ככה שאם רוצים יחידה להשכרה מומלץ להקצות לזה קצת יותר שטח.
לגבי הכדאיות הכלכלית של זה - מציעה לבדוק היטב ולעומק, ולא להתבסס על סיפורים של אחרים. עלות הבניה גבוהה מאד, והשכירות זה משהו גמיש ולחיים לצד דיירים יש מחירים נוספים.

לגבי בנית בית של כ 110 מ"ר - זה גודל אידאלי לתכסית על מגרש של חצי דונם (מניחה שזה בערך המצב). זה לא גודל טוב ל 5 חדרים.
הייתי בודקת אפשרות של בנית 3 חדרי שינה : ח.הורים, ילדים, וממד (אולי חדר ילד או משחקים). פינת העבודה יכולה לקבל נישה ייעודית במסדרון או בסלון או בפ.אוכל או אפילו בח.הורים.

לגבי אפשרויות עתידיות להרחבה - יש כל מיני כיוונים.
אפשר לבנות את ח.הילדים גדול יחסית ומאורך - כך שבעתיד יוכל להתחלק לשני חדרים קטנים.
אפשר שהממד יהיה ח.ילדים עתידי.
אפשר להחליט שהיחידה למעלה תהפוך ליחידת הורים שלכם, או חדר לילד גדול - כאשר יהיה צורך.
אפשר לתכנן מראש את הקומה השניה כך שתוכל להכיל (מלבד היחידה) חדרים נוספים שיהיו חלק מהבית שלכם (מחייב תכנון מראש כולל מדרגות וכו).
אפשר לחפור מרתף כהכנה.
אפשר עלית גג...
בקיצור - הפתרון הנכון הוא למצוא אדריכל מעולה ומנוסה ולעבד יחד איתו את התכנון הנכון לעכשיו, ולאופציות עתידיות.
 

בינא

Member
הנחת העבודה שלכם איננה נכונה ולכן התשובות בהתאם...


הנחת העבודה שלכם מסתמכת על מחירי מ"ר ששמעתם עליהם...
אלה כמובן מחירים מהעבר ולא כתבתם מהיכן קיבלתם אותם כדי להבין את הגודל שחישבתם במ"ר בהתאמה ליכולות שלכם...
לידיעת כל מי שמתכוון לתכנן:
ככל שהמבנה גדול יותר, מחיר המ"ר שלו קטן יותר!
מכאן שעלות בניה מתוכננת מכסימאלית תהיה נמוכה יותר למ"ר מאשר תכנון מינימאלי*
*הסבר:
מסגרת התקציב המכסימאלית אליה יכול בונה להגיע, צריכה לכלול את כל עלויות התכנון והבניה, כולל 17% מע"מ מס שאתם חייבים לחשב כדי לא ליפול...
ממסגרת זו נדרש להוריד את אותם 17% כי ענף הבניה כולו מדבר במחירים ללא מע"מ...
ממה שנשאר תורידו 12% לתשלום עבור תכנון אדריכלי, הנדסי, אינסטלציה, חשמל ותקשורת, מיזוג אוויר, אגרות בניה והיטלים, מיסים וכיו"ב, אשר בלעדיהם, לא תוכלו בכלל לבנות...
עם מה שנשאר לכם תוכלו לבנות.
עלויותץ הבניה תלויות מאוד בכם** ובמסגרת התקציב הכולל שביוכלתכם להשיג או להקציב לבניה.
**אם אתם מסוג האנשים שחשוב להם מה אחרים אומרים, רצוי שתהיו עשירים...
היות ולפי השאלות שלכם אתם לא... החוכמה היא לתכנן הכי פשוט, עם הגימורים הפשוטים ביותר, מה שנקרא בלשון המקצועית "סטנדרט משרד השיכון", כאשר עליכם לקחת בחשבון גם את מגבלות המנהל לתשלום עבור חריגה שלמעל 140מ"ר או 160מ"ר (תלוי בישוב בואתם בונים).
חשוב להשאיר בצד 10% ממה שנשאר מהחישוב למעלה ל-ב.צ.מ. = בלתי צפוי מראש שכשמו כן הוא, כי יש הרבה הפתעות לא צפויות במהלך הבניה, אם משינוי תקנים וחוקים, התיקרויות מכל הסוגים, מזג אוויר, גניבות של חומרים בשטח ואפילו הוצאות שמירה לא צפויות (לבדואי שיזהיר שהוא השומר, כדי שהחברים שלו לא יגנבו...) שמחייבים הוצאה נוספת.
אחרי שעשיתם את החשבונות האלה, עדיין היה רצוי שתתכננו את המבנה הגדול ביותר שניתן בהתאמה לשטח המותר לבניה, כאשר אתם נותנים לאדריכל את רשימת דרישותיכם כמו יח"ד ליחיד/זוג/משפחה/AIR-B&B וכיו"ב, גיל הילדים***, אם אתם מארחים הרבה, מעדיפים את החיים מחוץ ****למבנה או בתוכו וכיו"ב... ותנו למתכנן לשבור את הראש על איך לתכנן, כך שהבית יוכל להיבנות בשלבים בהתאם לשלבי חייכם*****
***גיל הילדים קובע אם לתכנן ולבנות חדר לכל אחד מהם או לבנות "אולם" ילדים שבעתיד יחולק כאשר הילד הראשון ידרוש פרטיות וכנ"ל השני ועוד... הכי נכון לתת לילדים קטנים לחיות באותו חדר כמה שנים שיותר כי כך נוצרים קשרים חזקים ביניהם, לומדים לחיות עם אחר ועוד ועוד דברים טובים ומחנכים...
****החדר החיצוני = הגינה, הוא החדר הכי גדול בבית ויש לתכנן גם אותו, בעיקר כשאין מספיק כדי לבנות כל מה שרוצים, כי הוא החדר הכי זול, אלא אם אתם מתכוונים לבצע גינה בסגנון ארמון ורסאיי... השטח הזה לילדים קטנים הוא גן עדן כמעט בכל מזג אוויר ורצוי לעודד את הילדים להשתמש בו מה שיותר, כאשר כיסוי מלמעלה יכולה להיות גם יריעת שמשונית מתוחה בין 4 עמודים כמו בגני המשחקים בכל הדרום החם שמגנה מגשם גם בחורף...כמה שכבר יורד שם.... זה כולל בריכת שחיה מתנפחת או מהסוג המתפרק מעל גיל מתאים.
*****השלבים בחיים שחשובים לתכנון מתחלקים ל-4:
1) שלב היכולת הכספית = המצב בו אתם נמצאים = לרצות לפי היכולת ולוותר הרבה ;
2) שלב ההתבססות וסיום לידות כולל גדילת הילדים, בו מתאפשרת הוספת חדר, עליית גג****** וכיו"ב ;
3) שלב יציאת הילדים מהבית לצבא, לטיול אחרי צבא, לזוגיות מוקדמת, סטונטיאליות ולפעמים המשך מגורים בבית עוד כ-10 שנים כי "למה לא?" ובגלל שזה "נוח/חוסך כסף/אחר".
4) שלב הריקנות לאחר שכל הילדים יצאו מהבית ואפשר להשכיר חלקים ממנו כדי להבטיח הכנסה לעת גיל שהבטוח הלאומי מתחיל לשלם והבגרות המאוחרת...
5) השלב שחשוב לחשוב עליו אך אין מה לתכנן בשבילו הוא שלב הנכדים באים לבקר/לישון/ לחיות וכיו"ב כי אצל סבא וסבתא הכי טוב... הוא שלב שקורה בכל משפחה טובה...
******למה עליית גג ולא חלל גג?
לצערי הרב במדינת ישראל כיום מתכננים קוביות ונבצר מבינתי מדוע לא מתכננים חללי גג מתחת לגגות משופעים ומבודדים שיאפשרו הרחבת המבנה במינימום הוצאות, כאשר יש מצוקת מזומנים לבניה ושטחים...
... ברור שהאדריכלים אשמים בכך, אבל גם קהל מזמיני התכנון שחושבים "מודרני" במקום לחשוב 'פרקטי' כמו במכל מדינה נורמאלית...
"חלל גג עתידי" איננו רק מושג אלא מה שייתן לכם באותו כסף, חלל מגורים כפול מקומת הקרקע בתכנון נכון!...
ההמלצה שלי שיש תקציב שאיננו מאפשר לבנות בית לשופוני, או "חלומו של האדריכל/ית", לתכנן קומת קרקע על כל השטח המותר לבניה, עם גג שיפועי וחלל גג מתאימים למכסימום המותר לבניה, ולכסות את כל השטח עם גג, גם אם לא ממשים את הבניה מתחת לכל השטח שלו.
התוצאה בדרום תהיה הצללה מרבית של המבנה (שימוש בפנלים מבודדים בעובי 10 = מכסימום עלות/תועלת ואיננה מחייבת התקנת רעפים), שטח מירבי למחיה ואפילו אופציה להכשרת יחידת דיור******* שתחזיר את המשכנתא כולה ועדיין יהיה שטח לבניה עתידית עליה משלמים רק לרשות מקרקעי ישראל ועבור אגרת הבניה לועדת בנין ערים...
*******יחידת דיור מחייבת התכנסות בשלב 1 הנזכר למעלה, לבניה של ממ"ד גדול שיכול להכיל 3 ילדים קטנים (כי עלות ממ"ד של 24מ"ר ברוטו כולל עובי הקירות, זהה כמעט לחלוטין לעלות ממ"ד מינימאלית של 13.5מ"ר שנותנים כוך של 9מ"ר שקשה לחיות בו), ח"ש הורים, סלון +מטבח +פ"א +פ.עבודה בחלל אחד לא מחולק
ושירותים גדולים עם מקלחת (לא אמבטיה!), מכונת כביסה (יבשן לא צריך בדרום) ותהיו מסודרים עד שלב 2...
הדבר הנוסף שרצוי לזכור הוא שבניה ירוקה = מודולארית = מביאים אתחלקי המבנה ממפעל ומרכיבים במקום, היא גם הבניה הכלכלית ביותר לאורך שנים = חיסכון בתשלומים שעולים כל הזמן על אנרגיה, מעט אחזקה ובקלות ובית שקט שמאפשר איכות חיים והתקנת מערכת חשמל סולארית כחלק מהעניין.
 
גם ב 150 מ"ר זה לא הגיוני לדחוס 5 חדרים

עם שיקולים צרים כאלו לא בונים בית , השיקולים חייבים להיות ארוכי טווח
יש אמנם ילדים שעוד יופיעו אבל יהיו גם בהכרח גם ילדים שיעזבו.
יש גם שיקולי מכירה עתידית שאם תבנו בית שהוא פחות מידי יקסום לקונים
פוטנציאלייים .אין לדעת לאן החיים מובילים אותנו.
בשבילי שיקול רציני הוא יחידת דיור להשכרה שתשמש לעת עתה את הילדים ובהמשך תהווה חיזוק לפנסיה .
 

AntMan1

New member
תודה רבה על התגובות

תודה רבה על התגובות!
בהחלט כמה נק׳ למחשבה, כרגע מפגישה ראשונית עם האדריכל נראה שנצטרך להגדיל קצת את ה110 מטר או לוותר עם חדר.
כמובן שאעדכן ואעלה תכנונים להתייעצויות.

תודה רבה!
 

בניבר

New member
כמה הערות בעניין זכויות בנייה עתידיות ותכנון עכשווי

1. במידה ואתם בונים בהרחבה, אדמת מינהל, וכו', מציעה שתבדקו מה הגודל המינימלי עליו צריכים לשלם (יתכן שהוא הרבה מעל 140 מ"ר) והאם תוספות בנייה בעתיד לא יחייבו אתכם לשלם על מלוא זכויות הבנייה גם אם תרצו לבנות תוספת קטנה.
2. פעילויות יצירה עם הילדים ושל הילדים יכולות להיעשות גם בסלון/מטבח/חדר ילדים/מרפסת... כשהילדים יגדלו הצרכים והפעילויות ישתנו.
3. אם אתם רק מתחילים בתכנון סביר שהרחבת המשפחה תתרחש סמוך לסיום הבנייה. אולי כדאי לתכנן את הבית מראש בהתאם לתכנון המשפחה העתידי שלא תצטרכו תיכף להתחיל לשבור קירות ולבנות תוך כדי מגורים.
בהצלחה.
 
למעלה